hirdetés

Horváth Péter Ösztöndíj 2015 díjátadó ünnepség

Unplugged Kávézó (1012 Budapest, Várfok u. 15.)

Kezdő dátum: 19:00
19:00
November 12-én adják át a 2015-ös a Horváth Péter ösztöndíjat. A jelöltek Áfra János, Papp-Zakor Ilka és Závada Péter. Közreműködik: Víg Mihály.
hirdetés

November 12-én derül ki, Áfra János, Papp-Zakor Ilka vagy Závada Péter kapja meg a 2015-ös Horváth Péter-ösztöndíjat. A díjat november 12-én 19 órakor adják át az Unplugged Kávézóban.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

 

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át – harmadízben 2015. november 12-én (csütörtökön) 19 órakor az Unplugged Kávézóban (Bp., Várfok u. 15.)

A gyakorlat szerint a kuratórium először a könyvkiadók javaslata alapján összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Áfra János, Babiczky Tibor, Balaskó Ákos, Kemény Zsófi, Papp-Zakor Ilka, Potozky László, Sirokai Mátyás, Toroczkay András, Turi Tímea, Závada Péter. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet.

A díjátadó ünnepségen közreműködik: Víg Mihály.

További információ:

Keresztury Tibor: A „Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért” kuratóriumának elnöke; Mobil: (30) 549-0758; keresztury.tibor@gmail.com

Domány Vrannai Katalin: kommunikációs vezető, IFUA Horváth & Partners Kft. Mobil: (30) 966-4505; katalin.vrannai@ifua.hu

Tags: Horváth Péter Ösztöndíj Papp-Zakor Ilka Áfra János Závada Péter Esterházy Péter Keresztury Tibor Szilasi László

hirdetés