hirdetés

Író-készlet

Művészetek Háza (Pécs, Széchenyi tér 7-8.)

Kezdő dátum: 18:00
18:00
hirdetés

Vendég: DARVASI LÁSZLÓ író. Beszélgetőtárs: Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője.
 
"A regényt is gyorsan írom, ha írom, de aztán sokáig javítgatom. Az a legjobb, kihúzni, újraírni, megint húzni, olyan ez, mint egy film, amit
előre- s hátrapergetsz, de nem tudod megunni, mert soha nem ugyanaz történik újra (...) Az érdekel, ami a történelemből, ami róla eszembe jut. Megnézzük a legapróbb, legrealistább részleteket, és aztán elengedjük a fantázia papírrepülőjét. A történetírás többnyire az ideák és eszmék nagyvonalú vagy tudományos leképezése, ám nekem sokkal érdekesebbek a történelemben széteső, szétmorzsolódó vagy kifényesedő emberi sorsok." (Darvasi László)
 
Darvasi László a Délmagyarország c. szegedi napilap és az Élet és Irodalom munkatársa, a Pompeji című folyóirat alapítója. Tárcáit Szív Ernő néven közli. Művei színpadi változatát az ország számos társulata bemutatta.
 
A könnymutatványosok legendája című, Jelenkornál kiadott regénye az 1999-es év könyvhetének szenzációja volt, 2004-ben Berliner Brücke-díjat nyert vele. Azóta Trapiti figurájával örvendeztette meg a gyerekeket, meséjét több színpad mutatta be nagy sikerrel. Verseit nyolc nyelvre fordították le, Franciaországban a magyar év rendezvényei keretében több városban szerepelt.
 
Fontosabb díjai: Déry Tibor-díj 1993., Szép Ernő-díj 1994., a Soros Alapítvány Krúdy Gyula-díja 1996., József Attila-díj 1998., Pro Literatura díj 1998., A Jelenkor Kiadó Könyvdíja 2000., Berliner Brücke-díj 2004., Füst Milán-díj 2005.
 
Belépődíj: 600 Ft. Diákoknak: 300 Ft.
 
A József Attila Kör, a Szépírók Társasága és a Művészetek Háza közös rendezvénye.
 
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi szakmai kollégiuma

Tags: Ágoston Zoltán Darvasi László díj film Füst Milán Jelenkor József Attila Krúdy Gyula Szép Ernő Szépírók Szív Ernő

hirdetés