hirdetés

Jordi Galcerán: A GRÖNHOLM-MÓDSZER

Új Színház nagyszínpada (Bp, VI., Paulay Ede utca 35.)

Kezdő dátum: 19:40
19:40
hirdetés

Galcerán darabjának magyarországi ősbemutatója a Kőfal-Pálya pályázat egyik nyertes előadása az Új Színházban. A darabot Bakucz Dóra fordította és Baksa Imre rendezte, aki korábban egy másik Galcerán-darab, a  Dakota színrevitelével már megmutatta a spanyol szerzőt itthon.

Ferran szerepében Huszár Zsolt, Mercé szerepében Botos Éva, Enric szerepében Ficere Béla, Carlos szerepében Vass György látható. A díszlet Huszár Andrea munkája, a jelmezeket Kovács Andrea tervezte, a dramaturg Duró Gábor volt. Produkciós vezető: Erős Balázs. Zenei munkatárs: Wittek Béla. Rendező munkatársa: Murzsa Kata.
 
A darab története szerint négy pályázó – három férfi és egy nő – felvételi beszélgetésre érkezik egy multinacionális vállalathoz, ahol kereskedelmi igazgatót keresnek. A korábbi szűrőkön már átjutottak – ez lesz az utolsó megmérettetés. A jelentkezőknek azonban a hagyományos interjú helyett meglehetősen szokatlan feladatokat kell megoldaniuk, melyek egyre bizarrabb és feszültebb helyzeteket teremtenek… Vajon mi mindenről hajlandóak lemondani, hogy megszerezzék az állást? Milyen erőfeszítéseket tesznek, meddig képesek elmenni ebben a harcban? Vannak-e tabuk, morális határok? S vajon mindenki az-e, akinek mutatja magát?
 
 „A Grönholm-módszer ötletének alapja megtörtént esemény. Néhány éve egy madridi kukában megtalálták egy szupermarket-lánc személyzeti osztályán dolgozó alkalmazott feljegyzéseit azokról a nőkről, akik pénztárosi állásra jelentkeztek. A feljegyzésekben hemzsegtek a hímsoviniszta, idegengyűlölő, durva jellemzések („kövér, bögyös", „dagadt, külföldi", „sötétbőrű, azt sem tudja, hogyan kell kezet fogni", „sípoló hangú, tiszta idióta", stb.). Ez az alkalmazott, annak tudatában, hogy rá osztották a kiválasztás szent misszióját, felhatalmazva érezte magát, hogy ilyen önkényesen nyilatkozzon olyan emberekről, akiket egyáltalán nem ismert. Elképzeltem ezeket a szerencsétlen nőket, ahogy igyekeznek jó benyomást kelteni a cég előtt, és próbálnak a vélt elvárásoknak megfelelően viselkedni, készen akár kisebb megaláztatásokra is, csak hogy megszerezzék a munkát, amire szükségük van." -- nyilatkozta darabjáról Jordi Galcerán.
 
A Grönholm-módszert 2003-ban mutatta be a barcelonai Teatre Nacional de Catalunya, ahol több évadon keresztül műsoron maradt. (A színre vitel Sergi Belbel nevéhez fűződik, aki íróként és rendezőként is meghatározó alakja a kortárs katalán színháznak.) A darabot azóta számos nyelvre lefordították, Spanyolországon kívül több európai és amerikai országban vitték színre, s ha hihetünk a becsléseknek, már egymilliónál is több néző láthatta.
 
A darabot január 9-e után játsszák még: január 10. 19:40 ; január 13. 22:10; január 18. 22:10; február 1. 22:10.

Tags: amerikai interjú Pályázat spanyol színház

hirdetés