hirdetés

KIŠ-ESSZÉ - Szimpózium és beszélgetés

Grand Café (Szeged)

Kezdő dátum: 17:00
hirdetés

A Pécs Kulturális Főváros – projekthez kapcsolódó rendezvényre olyan szerzők kaptak meghívást, akiknek munkássága szorosan kapcsolódik, lényeges pontokon érintkezik a magyar-szerb származású Danilo Kiš (1935-1989) életművével, gondolkodásmódjával.
A szerzők Kiš rövidprózai szövegeit kiindulópontul véve a kisesszé műfajában osztják meg a Grand Café közönségével Kiš-inspirációikat, exponálják az író művészetének számukra fontos elemeit, mozzanatait. Az esszéfelolvasó-est ötlete – a hely szelleméhez igazodva – abból a belátásból származik, hogy bár egy író életművének megismerése nem nélkülözheti a tudományos eszköztárat, ahhoz hogy eleven hagyományként legyen jelen, szükség van a személyes olvasói élmények középpontba állítására is. Az esszéfelolvasó-est kísérleti irodalmi forma, melynek révén – a szervezők reményei szerint – föloldhatóvá válik a határ szépírók és kritikusok, művészek és tudósok között, és a hangsúly arra helyeződik, ami közös bennük, nevezetesen, hogy mindannyian mindenekelőtt: olvasók.
 
Meghívott előadók, beszélgetőtársak:
Bagi Ibolya, irodalomtörténész, műfordító, (Szeged)
Balázs Attila, író, műfordító, szerkesztő (Budapest)
Marko Čudić, irodalomtörténész, műfordító (Belgrád)
Forgách András, író, drámaíró, műfordító (Budapest)
Kollár Árpád, költő, PhD hallgató, szerkesztő (Zenta-Szeged)
Radics Viktória, író, esszéíró, műfordító (Budapest)
Szőke Katalin, irodalomtörténész, műfordító (Szeged)
Thomka Beáta, irodalomtörténész, tanulmányíró (Pécs)
Tolnai Ottó, író, szerkesztő (Szabadka-Palics)
A beszélgetést Mikola Gyöngyi irodalomkritikus (Szeged) vezeti.
 
A szimpozium ideje alatt részleteket láthatunk Forgách András A görény dala című drámájából, melyet a szerző Danilo Kiš Borisz Davidovics síremléke című műve nyomán írt. (A  felvétel a Stúdió ,,K" színházban készült 2002-ben)
 

Tags: Balázs Attila Forgách András műfordító Radics Viktória Szépírók Tolnai Ottó

hirdetés