hirdetés

Kulturális Örökség Napjai

Abádszalóktól Zsámbokig

Kezdő dátum: 10:00
hirdetés

Az 1984-ben megfogalmazott gondolat - hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára - az évek során alapjaiban nem változott. Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz az alábbi célok érdekében:
- megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz,
- felhívni a figyelmüket az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére (különös tekintettel a veszélyeztetett emlékekre),
- lehetővé tenni számukra, hogy jobban megismerjék és megértsék egymást a nyelvi és kulturális különbözőségek ellenére,
- más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetése, felfedezése,
- tudatosságnövelő tevékenység (sikere növeli azoknak a magán- és közintézményeknek az elismertségét, presztízsét, amelyek az örökség védelmével és bemutatásával foglalkoznak),
- a látogatók megismertetése különböző kulturális intézmények tevékenységével,
- a kulturális értelemben vett másság elfogadása,
- sokkal nyitottabb viselkedés előmozdítása és így hatékonyabb ellenállás a szélsőségekkel (nácizmus, idegengyűlölet, intolerancia) szemben,
- a lakóhelyhez, országhoz való kötődés, az azonosságtudat erősítése, kulcsszerep az identitás-keresésben és a kollektív tudat erősítésében.
A kulturális örökség megóvását, érték-voltát hangsúlyozó hétvégén rengeteg érdekes, máskor nem látható épület is megnyílik a látogatók előtt - látogassanak el a honlapra, s válasszanak kedvük szerint.

Néhány program a sok százból:
A Nagy Imre per digitalizált anyagának bemutatására a Magyar Országos Levéltár vállalkozik, mindkét napon.
A VIII. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti kiállítást, mely elsősorban a határainkon túl élő magyar alkotók műveit mutatja be, először a budapesti érdeklődőknek a Budai Vigadóban tekinthetik meg 20-án 10-21 óráig, 21-én 11-19 óráig.
Az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem (BUDAPEST, XVII.Báthory u. 31.) bejárata felett dombormű hirdeti, hogy "emelték 1895-ben, Szűz Mária és Szent György lovag segedelmével". 1927-től 1944-ig Erdős Renée-nek, a kor neves írónőjének a tulajdona volt, 1990-től pedig muzeális intézmény, ahol havonta nyílnak időszaki képzőművészeti kiállítások. A földszinti termekben Rákosmente községeit bemutató állandó helytörténeti, néprajzi kiállítás, és a Merzse-mocsár élővilágát bemutató dioráma tekinthető meg. Szombaton kettőtől nyolcig, vasárnap kettőtől hatig várja a látogatókat.
 
Az 1898-ban eklektikus stílusban épült Műteremház és Művészkert (Bp, VIII., József utca 37.) eredetileg Seenger Béla kőfaragó műhelye volt, később művészek bérelték a műhelyeket. Többek között Róth Miksa üvegtervező, Maróti Géza szobrász, Cserepes István festő, Kós Károly építész, a Martsa-fivérek, Ferenczy Béni dolgozott itt, és ma is eleven képzőművészeti élet zajlik e falak között. Ez a szellemi és kulturális központ – bár két világháborút is túlélt -, most végveszélybe került, lebontás fenyegeti. Pótolhatatlan értékeinek megismertetése és megmentése érdekében is várják az érdeklődőket, kizárólag vasárnap déltől háromig. FIGYELEM! A helyszín csak vasárnap tart nyitva!
A főkapu általában zárva van, ezért a látogatókat 12.00 és 12.15 között fogadják. 12.20: előadás a fogadóhelységben a Műteremház történetéről, az itt dolgozó mesterekről - Előadó Martsa Piroska szobrász-restaurátor művész. 13 óra: séta a kertben és látogatás a szobrászműteremben, festők munka közben: beszélgetés a Boldog Foucauld atya vasadi kápolnájába készülő falkép alkotóival (Pethő Anikó és Páljános Erzsébet festőművészekkel). 13.20: a Martsa-gyűjtemény (néprajzi és képzőművészeti anyag) megtekintése (max. 5-10 fős csoportokban), tárlatvezető M. Szűcs Ilona festőművész. A várakozókat tea, üdítő és teasütemény várja. Házigazda Martsa Piroska restaurátor, vendéglátók: M. Szűcs Ilona festőművész és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói. A látogatás alkalmával festmények, érmek, kiadványok vásárlására is lehetőség nyílik.
Csak vasárnap, 9-tól este hatig látható a BME OMIKK - Könyvtárépülete is (XI.Budafoki út 4-6.) A jövőre 100 éves, szakrális épületre emlékeztető, ám könyvtári célra tervezett neogótikus épület Pecz Samu tervei alapján épült. Nagyolvasójának födémszerkezete akkoriban Európa legnagyobb fesztávú falazott téglaboltozata volt. A séták alatt megnézhetik a könyvtárat, a kötészetet, és a kertet is.

A programokról a rendezvény honlapja ad további tájékoztatást.

Tags: Gondolat kiállítás

hirdetés