hirdetés

lho.es - honlapbemutató

Cervantes Intézet (Bp, VI., Vörösmarty utca 62.)

Kezdő dátum: 18:00
18:00
hirdetés

www.lho.es spanyol-katalán nyelvű internetes irodalmi magazin, mely céljának tekinti a magyar irodalom és kultúra spanyolországi terjesztését spanyolul és katalánul. Áttekintést ad a magyar nyelvről és a magyar irodalomtörténetről kezdetektől napjainkig.
 
Az irodalmi portál célja, hogy fenntartsa, erősítse, valamint szélesítse a spanyol kiadók érdeklődését, és egyben színvonalas ismertetőt nyújtson a spanyol és katalán nyelvű olvasóknak. Az oldal kétnyelvű változatának elkészítését az indokolta, hogy a katalán fordítások arányaiban sokkal nagyobb visszhangot kapnak a katalán nyelvű sajtóban és médiában, mint a spanyol nyelvű kiadványok.
 
A honlapon található egy Eseménynaptár, mely a Spanyolországba érkező magyar produkciókra, kiállításokra hívja fel az érdeklődők figyelmét. A Hírek rovatban a kortárs magyar irodalom eseményeiről számolnak be. A honlapon helyet kapott a Katalógus is, mely a Spanyolország négy hivatalos nyelvén (spanyol, katalán, gallego és baszk) megjelent magyar könyveket tartalmazza további adatokat szolgáltatva a szerzőről, amely nagyban megkönnyíti a spanyol olvasó eligazodását. Tomas blogja néven egy katalán író és szociológus, Tomas Escuder Palau naplójellegű, személyes hangvételű írásait találhatjuk, aki rendszeresen látogat Magyarországra. A Vice versa rovatban magyar szerzők írásai kerülnek spanyol és latin–amerikai irodalomról, kultúráról és tájakról, illetve spanyol és katalán szerzők írásai magyar témákról. További izgalmas rovat a Hónap olvasmánya, a Hónap embere, a Kék Duna és az Irodalmi helyszínek, illetve az összefoglaló magyar irodalomtörténet  és az általános ismertető a magyar nyelvről; tehát mindaz, amely segítségével a   nagyban megkönnyíti a spanyol olvasó eligazodását. Tomas blogja néven egy katalán író és szociológus, Tomas Escuder Palau naplójellegű, személyes hangvételű írásait találhatjuk, aki rendszeresen látogat Magyarországra. A Vice versa rovatban magyar szerzők írásai kerülnek spanyol és latin–amerikai irodalomról, kultúráról és tájakról, illetve spanyol és katalán szerzők írásai magyar témákról. További izgalmas rovat a Hónap olvasmánya, a Hónap embere, a Kék Duna és az Irodalmi helyszínek, illetve az összefoglaló magyar irodalomtörténet  és az általános ismertető a magyar nyelvről; tehát mindaz, amely segítségével a  
A honlap segítséget nyújt a kiadóknak is egy fordítói adatbázis segítségével, mellyel kiküszöbölhető, hogy közvetítő nyelv segítségével fordítsanak magyar nyelvű műveket spanyolra, katalánra és gallegóra.
 
A www.lho.es története
A Márai-könyvek európai népszerűségének és az első magyar irodalmi Nobel-díjnak hála a spanyol kiadók az ezredforduló óta egyre növekvő érdeklődést mutatnak a magyar irodalom iránt. Úgy tűnt, a lassan szélesedő piacnak csak a fordítók kapacitása szab határt, ezért indította el Xantus Judit 2003-ban a magyar-spanyol fordítói műhelyt. Tavaly immár ötödik alkalommal szervezte meg a balatonfüredi Fordítóház a fordítói találkozót, most már Kovacsics Ádám vezetésével, amelynek elsődleges célja olyan szakmai közösség kialakítása, mely elősegíti a magyar irodalom jelenlétét spanyol nyelvterületen. Két éve testvér-szeminárium is indult katalán fordítókból.
 
A Magyar Könyv Alapítvánnyal kialakult jó munkakapcsolatnak köszönhetően indult el 2007. október 1-én az www.lho.es spanyol és katalán nyelvű internetes irodalmi folyóirat. fontos szerepet tölt be a magyar irodalom és könyv spanyol nyelvű népszerűsítésében, hiszen olvasóközönséget teremt és támogatja a könyvszakma minden rétegének munkáját, elősegítve ezzel a kortárs magyar irodalom jelenlétét spanyol nyelvterületen.
A MASZRE 2006-ban meghirdetett pályázatán nyert támogatásból készült el a www.lho.es havi internetes folyóirat, és az első hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy a spanyol kiadók nagy érdeklődéssel fogadták a lap indulását.
 
A lap főszerkesztője Cserháti Éva, a felelős szerkesztője Orbán Eszter, a katalán verzió szerkesztője Bakucz Dóra.
 
 

Tags: amerikai beszámoló Cervantes interjú könyvszakma magazin MASZRE Nobel spanyol

hirdetés