hirdetés

Makám koncert

ALTERRA - Kortárs Előadóművészeti Központ a szegedi Régi Zsinagógában (Hajnóczy u. 12.)

Kezdő dátum: 20:30
hirdetés

Bognár Szilvia – ének; Krulik Zoltán – gitár; Zsemlye Sándor – szaxofon; Thurnay Balázs - kaval, ének; Kisfaludy Márta - hegedű; Kovács Zoltán - bőgő; Pödör Bálint - ütőhangszerek.
A Makám az új tradíció legmarkánsabb hazai képviselője. Zenei pályafutását 12 album fémjelzi, korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.
A Krulik Zoltán alapította együttes a nyolcvanas években az etno-avantgard kelet-közép európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein, melyeken az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játékával.
Az együttes legújabb korszakát - 2000-től - a magyar népzene archaikus formái s a dal újrafelfedezése jellemzi. A közelmúltban megjelent, Almanach című lemezük személyes hangvételű stílusát, egzotikus ritmusok és lírai vallomások meghitt elegye adja. Bognár Szilvia forrástiszta énekhangján csendülnek fel Krulik Zoltán dalai. Távoli, elfeledett világokat idéznek; régi, gyerekkori nyarak viharait, az aranyló ősz melankóliáját. Monoton utazások, vándorlások titkos képei kavarognak. Nagydunyhás telek kályhaduruzsolása, az olvadó hó illata, szelek futása, csapongó felhőjáték - hívnak, hívogatnak.

Tags: amerikai avantgárd Nyugat zene

hirdetés