hirdetés

Mester és tanítvány

Művészetek Háza, Fülep Lajos Terem (Pécs, Széchenyi tér 7-8.)

Kezdő dátum: 18:00
18:00
hirdetés

"Régóta foglalkoztat, hogy egy szépíró miként keverheti össze szeszélyesen a fikciót, tehát a kitalált történetet a valósággal, esetleg a saját életével. Az ember ösztönösen magáról ír, többékevésbé mindig. Főként anyámról, apámról, az életemről, a velem történt örömökről, bánatokról szólnak a könyveim. Van olyan munkám persze, ahol a főhős kicsit sem hasonlít rám, de valamilyen úton-módon abban is benne vannak a személyes élményeim." (Vámos Miklós)

"Az Isten hozott egy krimiszerűen építkező, buja és mókás anekdotákkal teli könyv, amit olyan sokszor átírtam, hogy a végén már magam sem tudtam, hol vagyok. Persze ez vicc, de az utolsó simításokkor elhatároztam, ellenőrzöm magam. Egy jókora csomagolópapírra rajzoltam egy számegyenest, és elkezdtem felrajzolni a cselekményt. Mikor kerültek fel az árnyékok a falakra. Mikor őszültek meg a leszboszi kéjtől a gimnazista lányok. Ekkor a szereplőim hol vannak, mit csinálnak. Mit mondjak, több ív zsírpapír, és több számegyenes után is akadtak még kétségek, hiszen a történet titkokra, misztikumra épít, tehát ha hamarabb elárulok valamit, lelövöm a poént." (Grecsó Krisztián)

Vámos Miklós író, dramaturg, forgatókönyvíró, 1950-ben született. Fontosabb regényei: Zenga zének, Félnóta, A New York - Budapest metró, Anya csak egy van. Ő írta továbbá a Csók, anyu és a Szamba címu filmek forgatókönyvét. Legutóbbi, Hogy volt című kötete 2005-ben jelent meg az Ab Ovo kiadónál.

Grecsó Krisztián író, költő 1976-ban született egy apró, Csongád-megyei faluban, Szegváron. Békéscsabán él, a Bárka nevű irodalmi folyóirat szerkesztoje. Első prózakötetével, a 2001-ben megjelent Pletykaanyuval (Jelenkor Kiadó) Bródy Sándor-díjat nyert. Isten hozott című regénye 2005-ben jelent meg a Magvetőnél.

Belépődíj: 1200 Ft, diák: 800 Ft

A József Attila Kör, a Szépírók Társasága és a Művészetek Háza közös rendezvénye. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi szakmai kollégiuma.

Tags: Grecsó Krisztián Jelenkor József Attila Szépírók Vámos Miklós

hirdetés