hirdetés

Tekintet-tekercs

Irokéz Galéria (Szombathely, Thököly u. 36., emelet)

Kezdő dátum: 19:00
19:00
hirdetés

Varga Ferenc kiállításának megnyitója. A kiállítás hétköznapokon 14.00-18.00 óra között látogatható június 1-ig.
 
          A most negyven éves Varga Ferenc természettudományos diplomájának megszerzése után, viszonylag későn felvételizett a Képzőművészeti Egyetemre, ahol Bencsik István osztályában tanult szobrászatot. A mesteri diploma megszerzése után (pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem) öt évet képezte magát Japánban a Kiotói Városi Művészeti Egyetemen, ahol 2005-ben szerzett doktori címet. Doktori disszertációja a „Szoborfaragásról a technokultúra és a tömegmédia korában” 2006-ban magyar nyelven is megjelent.
          Varga Ferenc munkái mindig annak a gondolkodási folyamatnak a tükrei, amelynek során a művész a szobrászathoz, anyag, szellemi tartalom és koncepció labilis egyensúlyához fűződő saját viszonyát kísérli meg tisztázni. Arra a kérdésre keresi a választ, mi tesz valakit szobrásszá: a tudat, a gondolat, vagy a kéz és a szem munkája?
           A koncepció szerepe kerül előtérbe, amikor a kiotói egyetem parkolójából felvett kaviccsal a zsebében elgyalogol Japán egyik partjáról a másikra, illetve a tökélyre vitt technikai tudást demonstrálja a Sikertelen kísérlet a szoborfaragásra hívó késztetés megtagadására címet viselő műve, amely nem más, mint a művész tökéletesen élethű, teljes alakos, életnagyságú önarcképe, amelyet a művész a megfaragás után darabokra zúzott.
          Varga Ferenc függetlenül dolgozik, nem tartozik képzőművészeti galériához és későn indult művészi pályája, illetve hosszú külföldi tartózkodása miatt egyedi művészete most kezd ismertté válni a szakma számára. Az elmúlt évben számos kiállításon szerepelt, többek között a Dunaújvárosi Művészeti Intézetben volt egyéni kiállítása.
 
          Jelen kiállításon Varga Ferenc minden rendelkezésre álló munkája látható, így az alábbiak is:
- Kő kontaktlencse (2000): egy pár folyóparti kavicsból csiszolt kontaktlencse, amelyet a művész valóban ki is próbált, így hozva létre a lehetséges legközvetlenebb kapcsolatot művész és az általa használt anyag között
- Százezer falevél (2001), amely egy tizenhárom méter magas páfrányfenyőről készült valós méretű tollrajz. A művész egyenként lerajzolt minden egyes falevelet, több mint egy év alatt hozva létre a 13 x 10 méteres teljes képet.
- Sikertelen kísérlet a szoborfaragásra hívó késztetés megtagadására

 

Tags: Galéria Gondolat kiállítás

hirdetés