hirdetés

2Flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 12.

A nagyapám. Hetvenhét óta alig beszéltünk, utoljára az éppen esedékes, talán harmadik letartoztatásomkor. Megkértem, hogy próbáljon ne közbenjárni az érdekemben, elég, ha ő szégyell engem, hagyjuk a kölcsönösséget. Mindketten dolgoztunk életünk projektjén: én a felelősségteljes nyitányon, ő a maradandó finálén. Én a föld alatt, és tulajdonképpen ő is. – Fehér Renátó 2flekken.

A Litera bemutatja

Varga Zoltán Tamás: A fényrajzoló (részlet)

Varga Zoltán Tamás elkészült, egyelőre csak kéziratban olvasható második verseskötetéből, A fényrajzoló című gyűjteményből olvashatnak pár verset. A költőt Takács Zsuzsa, a hónap szerzője mutatja be a Litera olvasóinak.

hirdetés

A Litera bemutatja

Profán gyónás

Varga Zoltán Tamás bemutatása

Az író egy percig sem szépíti a szeretet nélküli „szeretetkapcsolatot”, nem érzékenykedik, nem részletez, nem ítélkezik, és főképp nem hazudik, csak vallomásának hitelességével, érzékletességével, nyelvének tanult és ösztönös gazdagságával kívánja elnyerni az olvasó rokonszenvét. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa, Varga Zoltán Tamás költészetéről írt. 

Interjú

Sándor Iván: A per végtelenségig folytatódik

A hallgatás lényege az, hogy úgy szembesít önmagunkkal, hogy megmutatja a bennünk rejtőző „káini részünket”. Azt mondja, hogy ami egyszer megtörténik, az bármikor bárkivel változó körülmények között, változó formában újra megtörténhet. – Sándor Ivánt Tadeusz Borowskiról kérdeztük.

Interjú

Kemény István: A lúdbőr maga a katarzis

Igenis volt egy csomó választási helyzet, amikor lehetett volna jobban dönteni. Stílusosabban, erkölcsösebben, okosabban, előrelátóbban, bátrabban. Szerencsésebben. Amikor tulajdonképpen csak egy-egy felelős ember személyes döntésén múlt egy jobb irány. – Kemény Istvánnal nemrég megjelent Lúdbőr című esszékötetéről beszélgettünk.

JELENKOR 2017. MÁJUS

Bán Zsófia: Méreg (regényrészlet)

Mi az, ami a legalja? Milyen mélyre kell ásni? Milyen ott a föld geológiai rétegződése, ásványi összetétele? Összefér-e az achát, smaragd, brazilianit és más drágakövek és féldrágakövek lelőhelyével? – A Jelenkor májusi számát Bán Zsófia regényrészletével ajánljuk.

Ott jártunk

Verset a szaxofon mellé!

Irodalom, hiszen verset olvasnak, de a zenétől lesz könnyed és befogadható. A figyelem a zenébe kapaszkodik, és a versszöveg követhetőbbé válik. – Hétfőn az utolsó jazzköltészeti esten, egy könnyen emészthető, de ízig-vérig irodalmi eseményen vehettünk részt.

Könyvajánló

Elena Ferrante: Amikor elhagytak (részlet)

Én úgy láttam, hogy Gina kétségkívül szerelmes a férjembe, túl sok volt a mesterkélt negéd körülötte, néha direkt ugráltatta Mariót, mondogattam is neki: telefonált a menyasszonyod. Volt abban valami elégedettség, ahogy Mario mentegetőzött, együtt kuncogtunk rajta, de a kapcsolata a nővel egyre szorosabb lett, nem múlt el nap Gina telefonja nélkül. – Elena Ferrante Park Kiadónál megjelent regényének részletét olvashatják. 

BÁRKA 2017/2.

Háy János versei a Bárka új számában

Egyedül lenni, mint / templomban az egér. / Fogat rágni és / könyörögni valamiért. / Adj nekem, adj nekem, / de nem ad senki sem. – A Bárka folyóirat legújabb számát Háy János verseivel ajánljuk.

Ott jártunk

Írónak lenni nem életbiztosítás

Darvasi László munkásságát három, változatos programokkal összefűzött napon át mutatta be a Magvető Café. A minifesztiválnak is beillő esemény zárónapján fordult a kocka: már nem a szerzőt kérdezték, hanem ő maga vezényelte a rövid beszélgetéseket. – A Darvasi-menet harmadik napján jártunk.

hirdetés