hirdetés

Kritika

A végső határon

Totth Bendek: Az utolsó utáni háború, Magvető, 2017

Sem az idő, sem a tér nem felismerhető: a város csak város, a romok csak romok, a folyó pedig csak folyó. Nem tudjuk, hol járunk, a salakos focipálya ugyanolyan, mint a többi, a lebombázott óvóhely bárhol lehet, ahogy a még állva maradt emeletes ház is. – Totth Benedek Az utolsó utáni háború című könyvéről Szmerka Dániel írt kritikát.

Gyász

Halmai Tamás: De te már haza

Vasadi Péter halálára

Ez már egy nélküled-tél / az őszben / mától nélküled lettél / angyallal többen / világ veszett el? – Halmai Tamás verse Vasadi Péter halálára.

hirdetés

Részlet a könyvből

Különben magyar költő vagyok – Radnóti Miklós levelezése I. (részlet)

1926-tól követhetjük nyomon a költő útját az erdélyi családtagokkal zajló kamaszlevelezés felhőtlen viccelődésétől – egészen az utolsó munkaszolgálatra indulás búcsújáig. – Bíró-Balogh Tamás szerkesztésében a napokban jelent meg Radnóti Miklós levelezésének első kötete a Jaffa Kiadónál. Részletet olvashatnak belőle.

Ott jártunk

Egy ilyen gyűjtést csak lezárni lehet, abbahagyni nem

Novemberben újabb Radnóti-kötet jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában Különben magyar költő vagyok – Radnóti Miklós levelezése címen. Bíró-Balogh Tamás, Fűzfa Balázs és Mácsai Pál mutatta be a kötetet a New York Kávéházban. – Ott jártunk.

Részlet / Bemutató

Mart Kivastik: Sass, Sass, te vén fasz! (részlet)

Mart Kivastik (1963) észt író, rendező, forgatókönyvíró, a novelláit tartalmazó kötetet, az Észt Intézet és a Pluralica breviárium-sorozatának darabját Amikor a legkevésbé várod címmel, filmvetítéssel egybekötve mutatják be november 24-én, pénteken 19 órától a Kino Cafe Moziban. Részletet ajánlunk a könyvből.

Interjú

Szőnyei Tamás: Leginkább a szabadság

Ha csak annyit hallottál, hogy Petting,Trabant, Munkahelyi Légkör, QSS, Kretens, Kispál és a Borz, vagy teszem azt Özvegy Kissné és a Nyelesfésű, már belekerülhettél egy sajátos hangulatvilágba. – Nemrég jelent meg a Pokoli aranykor című, a nyolcvanas évek undergroundjának plakátvilágát dokumentáló kötet. Szőnyei Tamással beszélgettünk.

Könyvajánló

Spiró György: Kőbéka (részlet)

Legyen a címe ,,Kálmánka"? De ki ez a Kálmánka? Legyen ,,Kálmán vitéz"? Van benne valami, csak éppen Kálmánka nem vitézkedik, bár kitüntetik érte. Legyen a címe ,,Lipót"? Megtévesztő, mert csak a negyede játszódik a Lipótmezőn, az elmegyógyintézetben. – Spiró György Kőbéka című új kötetéből olvashatnak részletet.

MAGASISKOLA

Edgar Allan Poe: Az arnheimi birtok

Költő volt, a szó legtágabb és legnemesebb értelmében. Mindezen felül igaz jelleme magasztos törekvésekkel párosult, magában egyesítve a költői érzékenység páratlan méltóságát és fennköltségét. – A Magasiskola rovatunkban Mélyi József fordításában közöljük Edgar Allan Poe Az arnheimi birtok című írását.

Folyóiratajánló

Németh Gábor Dávid versei az októberi Irodalmi Szemlében

Az októberi Irodalmi Szemle tematikája a „bekezdés": olyan húszas és harmincas éveikben járó fiatal költők, írók, irodalomtörténészek szerepelnek a lapszámban, akik éppen csak „belekezdtek" a pályájukba.

Laudáció

Kőbányai János köszöntése

De az, hogy magyar-zsidó kultúra, irodalom nemcsak hogy létezett, hanem igen nagy szerepet is játszott annak a szellemi világnak kialakításában, melynek mi ma örökösei vagyunk, tagadhatatlan s tagadhatatlanul fontos. S hogy Kőbányai János fáradhatatlanul gondozza ezt a hagyományt, értelmezi, kiadja, könyveket ír róluk, igen nagy szolgálatot tesz a magyar kultúrának. – Kőbányai János Komlós Aladár-díjához Heller Ágnes mondott laudációt.

hirdetés