hirdetés

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 11.

A gyógyvíz jótékony hatása eltúlzott, hiába az akkurátus kartempók, hajnali hosszok: a kolonnád helyrehozhatatlan gerincferdülés. S talán hiába a tisztaság és a gyógyulás bőrcsupasz falakba maródott kénszaga. A homlokzatnak támaszkodó állványzaton stukkót renoválnak, mint régen odabent kacska végtagot. – Fehér Renátó 2flekken.

Hangulatjelentés

Szomorú szavak, vidám szívből

Schein Gábor, Peer Krisztián, Háy János könyvei komoly tragédiákat hoztak magukkal az idei könyvfesztiválra. Nekem pedig az jár a fejemben, amit Háy Víg Mihálytól idézett szombat este: „A szomorú szavak is vidám szívből fakadnak elő.” – Mészáros Gábor hangulatjelentése a könyvfesztivál utolsó napjáról.

hirdetés

Könyvajánló

Toni Morrison: Könyörület (részlet)

Ott álltál a nagy cipőben, a magas ember nevetett, és azt mondta, elvisz engem az adósság fejében. Tudtam, a Senhor úgyse adna. Téged, mondtam. Vigyen téged, a lányomat. – Toni Morrison Park Kiadónál megjelent regényének részletét olvashatják.

Ott jártunk

Bús férfiak költészete?

Visszatérő téma, hogy létezik-e női költészet. De miért nem kérdezzük meg ugyanezt a férfiak által írt irodalomról? Ha van női költészet, magától értetődő, hogy a férfi költői nyelvnek is vannak sajátosságai. – A Létezik-e férfiköltészet című beszélgetésen jártunk, a Líracsúcs Versfesztiválon.

Galéria

A könyvfesztivál 4. napja képekben

Elérkezett a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál negyedik, zárónapja. Ez alkalommal is sok programon megfordultunk, és ott voltunk a dedikáló írók standjainál is. Kiss Norbert képeit láthatják. – Galéria.

Könyvajánló

Boualem Sansal: 2084 - A világ vége (részlet)

Isten Városa elképzelhetetlen építészeti együttes volt, labirintus labirintus hátán, mint már szó volt róla, kaotikus összevisszaságban. És nagyon impozáns: falai közt összpontosult Abisztán, vagyis a világ minden hatalma. – Boualem Sansal regényéből olvashatnak részletet.

OTT JÁRTUNK

Parazitairodalom? Igen!

Szimultán dráma, zenei struktúrák, nyílt reflexió az aktuálpolitikai történésekre, személyes traumák feldolgozása – a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvesztivál keretében itthon is bemutatták Elfriede Jelinek Téli utazás című könyvét. Ott jártunk.

Ott jártunk

Versfordítások inkognitóban

Miért olvasunk több prózát, mint verseskötetet? Mi a szerepe ma a külföldi lírának a magyar irodalomban? Egyáltalán miért kell álruhába bújtatva eladni a fordításköteteket? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a választ Krusovszky Dénes és Váradi Péter. A Hogyan működik a világadapter? című beszélgetésen jártunk, a Líracsúcs Versfesztiválon.

Könyvajánló

Ivana Dobrakovová: Toxo (részlet)

Otthon aztán Blanka görcsökben fekszik az ágyon, és meg van rémülve attól, hogy az a víz valahogy ártott a gyereknek, az már majdnem úgy hangzik, mint a sav, és mi van, ha a kézsebeken át bejutott a vérkeringésbe, és kimarta a gyerek szemét, orrát, száját, arcát. – Ivana Dobrakovová Toxo című kötetéből olvashatnak részletet.

Ott jártunk

Irodalmár és kultúrpolitikus – Király István naplójáról

Király István a Kádár-kort dokumentáló naplóját a könyvfesztiválon mutatták be. Az unikális forráskiadvány a Magvető Kiadó Tények és Tanúk sorozatának következő részeként jelent meg. A naplóról György Péter és Katona Ferenc beszélgetett. – Mészáros Gábor beszámolója.

hirdetés