hirdetés

HÉVÍZ 2018/2

Láng Orsolya és Dezső Márton verse a Hévízben

aztán megkérdezi, te hol szeretnél élni/ és belealszik a fehér faházakba,/ amelyek félmérföldenként követik egymást – A Hévíz folyóirat 2018/2-es számát Láng Orsolya és Dezső Márton versével ajánljuk.

Könyvfesztivál 2018

Az egyik szeme Lennon, a másik McCartney

Ha nem vagy tisztában a múltaddal, a jelenben is eltévedsz. Mi, izlandiak sosem álltunk haragban a múlttal, a múltunk éppen annyira a jelenünk, mint ez a pillanat. Aki ismeri a múltját, az könnyebben építi a jövőt. – Jón Kalman Stefánsson A halaknak nincs lábuk című regényének bemutatójáról Szilasi Flóra tudósít.

hirdetés

Részlet a könyvből

Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk (részlet)

A napsugarak sem győzhetik le, még kevésbé a szép szavak, mint a szivárvány vagy a szeretet, ezeket dobhatjuk is ki, annyira hasznavehetetlenek. A halál mindennek a kezdete. – Jón Kalman Stefánsson könyvfesztiválon bemutatott regényéből közlünk részletet.

KÖNYVFESZTIVÁL 2018

„A költészet törékennyé tenne”

Könyv arról, amit titokban tartunk, fogalmaz a szerző, és a sötét szoba hasonlatával, ahova senkit nem akarunk beengedni, még magasabbra emeli a kíváncsiság-lécünket. – az Európa női szemmel című könyvsorozat utolsó bemutatójáról Seres Lili Hanna beszámolóját olvashatják.

Könyvfesztivál 2018

A könyvfesztivál 4. napja képekben

Idei fotósunk, Kis Norbert a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál negyedik, utolsó napján, vasárnap is fotózott a Millenárison. Események, standok, dedikáló szerzők, sorban álló olvasók... Tekintsék meg képgalériánkat.

Könyvfesztivál 2018

Megy a nap

1995-ben Ernst Jandl kapta a nagydíjat, '97-ben Kertész Imre, aztán Rushdie, majd Mrozek. Utánuk Merle és Llosa. Jandlra nem emlékszem, Llosánál veszem fel a szálakat. Mert akkor már volt Litera, Garaczi Nevetnek az angyalokjáról írtam az első cikket, és Keresztury hívására, biztatására látogattam ki (Népsport) az eseményre. - Jánossy Lajos hangulatjelentése a könyfesztivál zárónapjáról.

Könyvfesztivál 2018

Kemény István: Kis túlzással boldog vagyok

Szeretnék minél többet megérteni abból, hogy mi történt és mi történik velünk, legalább az újkorban, legalább Európában. Ez érdekel szenvedélyesen. És ami érdekel, az elől nem szeretnék emigrálni. Még befelé se. Amíg nem kergetnek, addig én nem menekülök. – Kemény Istvánnal beszélgettünk.

Könyvfesztivál 2018

Daniel Kehlmann: A művészet mindig egy kicsit csalás is

Ahogy haladtam a könyvvel, egyre inkább az volt a benyomásom, hogy a világ kezd olyan lenni, mint a korszak, amelyről írok. Ugyanakkor a harmincéves háború története arra figyelmeztetett, hogy lehetne ennél sokkal rosszabb is. – Daniel Kehlmannal Forgách Kinga készített interjút.

Könyvfesztivál 2018

Az, hogy magyar írónak neveztél, legalább annyit ér, mint egy irodalmi díj

Daniel Kehlmann egy irodalmi szupersztár, ezen nincs mit vitatni. Élőben is ugyanolyan meggyőző, mint könyveit olvasva. Ez az egészben a lenyűgöző, hogy a beszélgetés alatt is minden a helyén volt, minden egyes mozzanat, ütem, hangjegy. – Daniel Kehlmann Tyll című könyvének bemutatójáról Molnár Csongor tudósít.

Könyvfesztivál 2018

Elmenés, haza-nem-jövés, magány

Kelet és Nyugat szellemi és anyagi szembenállása hozza létre azt az identitásválságot, amely döntéshelyzetbe állítja a gazdasági kivándorlókat: vagy átélni családjaik széthullásának tragédiáját a pénz miatt, vagy szegénységben és nyomorúságban élni otthon, míg a beleiket is kidolgozzák, de legalább a családjuk mellett vannak. – Sárkány Tímea tudósítása Dan Lungu könyvbemutatójáról.

hirdetés