hirdetés

A litera hangja

A kéró körül

Amikor Faludy György feltűnt a képernyőn, és a Kertész Imre Nobel-díjára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy többször jelölték már őt is, mellesleg az Imre nagyon jó barátja, Fanny asszony pedig nyomatékul hozzátette, egyébként a lakásügyük - minden ellenkező híresztelésekkel szemben - még nem, egyáltalán nem oldódott meg, akkor a tévé előtt elszínezte a fejet egy ilyen gyors lefolyású, ám annál intenzívebb vértolulás, ami olyan esetekben szokott jelentkezni, mikor úgy érzi az ember, elfogyott a cérna, betelt a pohár, vagy amikor más helyett is szégyelli magát.

Polcz Alaine: Karácsonyéj

Fejezet a Karácsonyi utazás című kisregényből

Három nap története boldog találkozásokkal, temetéssel, családi perpatvarral, betlehemesekkel, vonatozással Vízakna és Kolozsvár között - megannyi konkrét szereplővel és eseménnyel, melyek Polcz Alaine nagy élettapasztalata, asszonyi bölcsessége, tartózkodó humora révén varázstükörré rendeződnek. - Polcz Alaine könyvéből közlünk részletet a Jelenkor Kiadó jóvoltából.

hirdetés

A litera hangja

Mit akarnak ezek?

Kérdezhetik. Kérdezhetitek. Portál, ráadásul irodalmi, határozott névelővel, fene az önbizalmukat. Nem lesz ez sok egy kicsit? Kinek kellhet ez. Még egy fórum ahhoz, ami sokak szerint nem is létezik: zártkörű klub, érdektelen szaloncsevej, szigorúan tagságival, haveri alapon. - Keresztury Tibor írása.

Bánáti Péter: Sanyikám, Gabikám

Regényes történet a huszadik századból

Bánáti Péter regényében egy magára maradt, a világ által elhagyott, egykor nagyhatalmú vénember tekint vissza életére, próbálja felidézni a múltját a húszas évektől a rendszerváltás utáni időkig. A fizikai nyomorúság, a test kényszere irracionálisan felgyorsítja, kiélesíti gondolkodásmódját: rokonok, barátok, szerelmek, alkalmi ismerősök és idegenek, megkínzók és megkínzottak, megannyi szellem kísérti magányában. Ha volt valami értelme az életének, akkor hol a megnyugvás, hol az öröm, hol az öregkor bölcsessége, miért fáj annyira a múlt? Egyetlen kapcsolata a világgal fia, akitől megbocsátást kér, és akinek szeretne megbocsátani.
     Bánáti Péter 1947-ben született Pécsett. Ez az első regénye.  Magvető Kiadó)
     

Bíró Péter: Hazafelé

A Magvető Kiadó ajánlata

Eladni a világvégi kisvárosban álló házat, amelyben felnőttünk - nehéz, mégis ünnepi feladat. A Hazafelé hőse elindul, hogy még egyszer, utoljára végigjárja egykor volt otthona elnéptelenedett, csendbe borult szobáit.

könyv

Vér és arany

Szálinger Balázs: Első Pesti Vérkabaré, Palatinus, 2002

A kabaré a könnyű szórakozás intézménye, a vér viszont a fájdalom és a halál nem alvadó szimbóluma. De vajon mit is jelenthet a "vérkabaré" oximoronja Szálinger Balázs néhol nosztalgikus, néhol kifejezetten hagyománytagadó dalköltészetében? Miféle könnyűséget ígérhet a vérkabaré, melynek elképzelt színpadán a szeparékba húzódó vérszomjas nézők tapsának ütemében vérző vagy festéktől vöröslő nők produkciói követik egymást. És hogyan olvasódnak ennek fényében az efféle sorok: "Egy nyáladzó vendéget kért a színre, / s mire visszaült, vörös volt a nyál. / S százat kért, hogy százát arcon legyintse, / s ma mind a száz csodadoktora vár" (Vér az ágon)?

könyv

Lóstaféta

Kántor Péter: Lóstaféta, Magvető, 2002

A "lóstaféta" szó szükségképpen beindítja az asszociációkat: nyilván versenyről van szó, ahol lovak váltják egymást, amelyek (akik?) lóhalálban vágtáznak a cél felé. Ez volna Kántor Péter új kötetének kulcsa? A hajszoltság, a rohanás a cél felé, vagy a váltás? Nem, semmi esetre sem; a költő a kötet fülszövegében rögtön el is hárítja - és meg is erősíti - ezt az értelmezést: "Nem lóverseny! - szokták mondani. Hát nem is. Meg igen is - tudja ezt mindenki."

könyv

Bíró Péter

Bíró Péter: Hazafelé, Magvető, 2002

A Hazafelé című regény védtelenül, kissé magányosan lépett be az irodalmi térbe: bár szerzője második könyve ez, az a 11 év, amely Bíró első könyve, a Csak ami van megjelenése óta eltelt, csaknem ismeretlen, az elsőkönyvesekhez vagy a pályakezdőkhöz hasonlatos szerzővé tette Bíró Pétert. Hiszen nem egyszerűen távol vagyunk már 1991-től: Bíró Péter a két könyve közti szünetben folyamatos jelenléttel, folyóiratbeli publikációkkal sem építette önmaga írói imázsát, éppen ezért a Hazafelé most a szerzői "védjegy" védelme nélkül kerül az olvasók kezébe.

könyv

"Konyha" és "Tűzhely"

Oravecz Imre: A megfelelő nap, Jelenkor, 2002

Oravecz Imre új verseskötetében a négy évvel korábbi Halászóember hagyományát követi, akár kettős értelemben is. Egyfelől - az ábrázolás szintjén - a felidézett szajlai múlt tradicionális rendjét áhítja, s ebből a vágyból új, másodlagos tradíció születik: a tradícióvesztés feldolgozásának tradíciója. Másfelől - az ábrázolt világgal egylényegű nyelvi kidolgozás szintjén - a már megtalált deiktikus-monoton hanghordozást folytatja, árnyalja, rétegezi, ha tetszik: kérdésessé teszi, újra és újra, új és új variációk formájában próbálgatja, mint aki már csak ezt tudja, ezt akarja, mert ezt elfogadta.

könyv

Végtelenbe futó, ádáz csínytevések

Darvasi László: A lojangi kutyavadászok, Magvető, 2002

Darvasi László, a kortárs magyar irodalom talán legnagyobb kedvű mesélője, anekdoták, beszélyek és legendák fantáziadús kiagyalója és átírója, legutóbb megjelent könyvében, A lojangi kutyavadászokban különös, távoli vidékre, kiszámíthatatlanul veszedelmes viszonyok közé invitálja olvasóját.
hirdetés