hirdetés

Helyszíni szemle

Minden a helyén

Garaczi László a Banán klubban, 2003. 12. 10. 19:00

"Lassan úgy érzem magam a Banán klub irodalmi estjein, mint az utcai térfigyelő kamerák. Mindig ott vagyok, mindig figyelek. De hát ezt én akartam! A szemérmes írók, ha meglátnak, viselkedni kezdenek, a merészebbek viccesen odaköszönnek: irogatjuk, készítgetjük a jelentéseket, Pubikám!?"
A hamarosan Csillaghegyi Közösségi Házzá átalakuló Banán klub idei, és Banán klubként is utolsó irodalmi estjéről Czifrik Balázs tudósítását olvashatják.

Luis Mateo Díez: Az élet vize

Ajánló az Ulpius-ház újdonságaiból

"Romlott idők, úgy bizony! Keselyűk és görények ideje, melyben türelmetlenség és megvetés mardossa a város szívét, a közösség levegőjét bérgyilkosok bűze, a mákony és a nemzeti-szindikalista szólamok csatlósainak mételye fertőzi." Remek nyelvezet, rengeteg humor, mulatságos alakok és jelenetek, pergő cselekmény jellemzi Luis Mateo Díez számos nyelvre lefordított regényét, mely a kortárs spanyol irodalom immár klasszikusnak számító alapműve. Első megjelenésekor Nemzeti-díjat kapott, s elnyerte a kritikusok díját is.
hirdetés

Salamon Pál: Zariffa

Ajánló az Ulpius-ház újdonságaiból

Harminc év körüli elegáns férfi áll nap mint nap Tripoli városában a Corso Vittorio csillogó parfümériája előtt. A kirakatüvegen át a még szinte gyerek kiszolgálólányt nézi. Napok telnek el, mígnem rászánja magát és belép az üzletbe. Így kezdődik a múlt század közepe táján az a gyönyörű szerelmi legenda, melynek hősei Zariffa, a líbiai gettó egy nélkülözéssel küzdő zsidó családjának nyolcadik gyereke, és Simone, egy tekintélyes és gazdag család forradalmár hevületű örököse.

Chaim Potok: Kezdetben

Ajánló az Ulpius-ház újdonságaiból

Miért skandalum, ha egy hívő zsidó családban nevelkedett fiú elhatározza, hogy a Tórának akarja szentelni az életét? Hogyhogy emiatt kiközösítik, sőt, kitagadják? Hát nem elég a hányattatott gyerekkor, előbb a gójoktól, később a sorstársaktól is elszenvedett töméntelen frusztráció, kiszolgáltatottság és igazságtalanság? A világ teljességgel érthetetlen és értetlen, látszólag megmagyarázhatatlan... vagy mégse?

Salman Rushdie: Fúriadüh

Ajánló az Ulpius-ház újdonságaiból

"Az élet maga a düh... szexuális, ödipális, politikai, mágikus, brutális... a legszebb magasságainkba és a legdurvább mélységeinkbe hajt bennün-ket... Ezek vagyunk, ennek az álcázására neveljük magunkat – a bennünk rejlő, rettenetes emberi állatéra, a teremtés szertelen, transzcendens, önpusztító, gátlástalan uráéra. Az öröm csúcsaira emeljük egymást. Kitépjük egymás kurva tagjait."

Helyszíni szemle

Barátok közt

A Nizzai Kavics Díj első átadása. Nyitott Műhely Teaház, 2003. 12. 04. 19.00

Lackfi János költő, műfordító, a dokk.hu egyik szerkesztője megalapította a Nizza Kavics Díjat. A díj vállaltan szubjektív értékítéleten alapuló elismerés olyan költőtársaknak, akiket valamiért tisztel, szeret, irigyel. Az idei első díjátadáson Szabó T. Anna és Imreh András vehették át a maguk kavicsát, melyet jövőre már csak egy szerzőnek ítél oda a díjalapító.
Pál Kata helyszíni szemléje.

Fordítói műhely

A végtelen pillanat rögzítése

Pedro Juan Gutiérrez: Piszkos havannai trilógia

Kicsit nehézkesen indul ez a könyv, de mire a végére érünk, nem akarjuk abbahagyni. Mert nehézkes a fordítás (Hegyi Zsuzsanna munkája), aztán szerencsére az első harminc oldal után belelendül, és a kubai spanyol nyelv egy-két finomságát is megtartja

Szilasi szerint

2003. december

Szilasi szerint

Amikor 1957 augusztus 20-án Kádár János, a magyar kormány elnöke, 1956 novembere óta először jelent meg nagyobb nyilvánosság előtt, s negyvenkilenc évesen, enyhén kopaszodva, közönséges, krémszínű szövetöltönyben, szolíd, zöld selyemnyakkendőben közvetlen, jól szerkesztett és feltűnően rövid beszédet mondott a szocialista alkotmány évfordulóján hatezer magyar parasztnak, a párt- és állami vezetők között, a két amerikai építész, a német ügyvéd, a norvég sakkozó és a Maurice Meyer nevű vörös bajszú, roppant szimpatikus belga újságíró melett, a kisújszállási futballpálya fából ácsolt, alkalmi tribünjén ott állt mögötte Gabriel García Márquez.

Közöm helye

Első nyilvánosság extra 4.

A fizikai valójában távollevő Nádasdy Ádám alább közölt versét Závada Pál tolmácsolásában hallhattuk a Közhelyfesztiválon.

Egy lap azonosítása

A Cigányfúró kisebbségszellemű művészeti és közérzeti folyóirat estjéről

Volt egyszer egy lap, neve is volt: Cigányfúró. Nevét az alapító főszerkesztőtől, Balogh Attilától kapta, aki a több évezredes virnyogás - nomen est omen! - ellenére egy könnyed kézlegyintéssel, vagy csak azért is, a szavak mágiájával indított. Költőtől ez az öniróniába oltott harci kedv természetes. (…) Megjelent egyébként a kisebbségszellemű művészeti és közérzeti folyóirat összes volt számának cd-rom változata, a Dunától a Gangeszig Alapítvány kiadásában.
hirdetés