hirdetés

Helyszíni szemle

Tudósítás az eltűnt időről

Váratlan Kultúra Fesztivál, április 9-12., Városi Színház, részlet

Világotlátott. Viszajött. Győzött? Mi történt Halász Péterrel, aki mítoszának one way ticketjét egy valóság-retúrra váltotta?
 - Megérte-e, kedves Péter? - kérdé a kíváncsi vendég, belépve a hajdani lakásszínházát mai, posztmodern városira, az öröklétet egyszerire cserélt gazdától.
- Kérdezd a kősziklától, ej mi a kő !!! - göcög a válasz, persze csak képzeletben, mert hogy ez a beszélgetés soha nem zajlott, még gondolatban sem, csak itt, a virtuális papíron adja magát.

TündérVölgy

Kukorelly Endre

hirdetés

színház

Csárdáskirály

Antioperett egy részben - Dr. Máriás librettója

"Az újpesti varrónő kedvence egyébként Csintalan Sándor, aki szerinte Áder János mellett hazánk legnagyszerűbb Csárdáskirálya, a Dráva-melléki Benetton Csárdásöttusa nyolcszoros bajnoka, aki táncával már többször rabul ejtette és boldoggá tette a Párizs-Dakar Rally szlovák pártdelegációjának asszonykórusa megannyi tagját, a sivatagi körülményekkel sikeresen dacolva szerelmi mámorában."

A litera hangja

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem...

Egy kis statisztika

Pillanatra sem szeretném senkiben megrendíteni a hitet. A Nemzeti Kulturális Alapprogram élén és Szépirodalmi Szakmai Kollégiumában csupa derék ember ül, aki tisztességes elvek alapján hozza meg döntéseit. Csak valahogy a végeredmény...

Helyszíni szemle

"Konok igazmondók"

A Magyartanárok Egyesületének Mándy - Mészöly - Kertész című konferenciája és szakmai napja, 2003. április 5.

Miközben kint percenként váltotta egymást a madárcsicsergéses tavasz és a legzordabb téli szélvihar, a Politikatörténeti Intézet egy zsúfolásig megtelt termében a Magyartanárok Egyesülete megrendezte idei második konferenciáját. A nap ismét a magas színvonalú szakmai felkészültség és a fesztelen hangulat jegyében telt, örömteli találkozásokkal, módszertani vitákkal és továbbgondolható ötletekkel tarkítva. A közönség számára azonban a legszórakoztatóbb, egyúttal a legmegnyerőbb elem valószínűleg mégis az előadók különféle okokból eredő szorongásának, in concreto mikrofonfóbiájának ecsetelése volt.

színház

Galambok a színpadon

Interjú Kőrösi Zoltánnal

Felpörögtek az események az egri Gárdonyi Géza Színházban. Közeleg Kőrösi Zoltán, Galambok című tragikomédiájának május eleji bemutatója. Molnár Csaba ebből az apropóból beszélgetett a szerzővel.

Helyszíni szemle

A lírai hős alakot ölt

Vallai Péter és Darvas Ferenc Petri-estje. Pécs, Művészetek Háza, 2003. március 26.

Petri György költészetének helyét a kortárs irodalmi kánonban - valahol legközéptájon - a szakmai ítéletalkotás és az olvasói közízlés ritka egyetértéssel jelölte ki. Kritika és kultusz oly egyöntetűséggel ismert rá e líra történeti távlatban is kivételes jelentőségére, hogy ma már kétség sem fér hozzá: a "lírátlanított", depoétikus, alulstilizált versnyelv Petri-féle változata, ez az "alulretorizált nyelvi megalkotottság méltóságát megőrző beszédmód" (Kulcsár Szabó Ernő) az érvényes lírai megszólalás kitüntetett példáival képes szembesíteni az olvasót. Jelentős líra esetében azonban mindig kérdés, darabjai megszólaltathatóak-, kihangosíthatóak-e. 
       Petri esetében ez már jó ideje nem kérdés.

Nibelung-lakópark

Negyedik jelenet

hirdetés