hirdetés

Helyszíni szemle

Három - Avagy a szellem kortalan

Bertók László költő estje, Művészetek Háza, Pécs

Bertók László költő, Varga Lajos Márton kritikus és Lázár Balázs színész. A helyszín a pécsi Művészetek Háza. Az összejövetel oka a Valahol valami (Magvető, 2003) című Bertók László-verseskötet bemutatása. Ritkán éltem meg irodalmi esten a teljes sikert. Mikor a Költő nem szorong, hanem szárnyal, a kritikus nem matat hosszan jegyzetei között, nem makog, csak értőn, segítőn kérdez, a színész nem önhitten blattol, nem előad, hanem verset mond...

Helyszíni szemle

ALIBI FÜRDŐ

Az ALIBI negyedik, Fürdő című számának bemutatója a Széchenyi fürdőben, 2003. 05. 21.-én 11 órakor.

De jó is lenne most azt mondani, hogy az ALIBI folyóirat! Valahogy éppen pásszentos volna a témához, ahogy a lasztex fürdőruhák vagy a ki nem nyúlt fecskék. Ugorhatnánk vele egyenest a mélyvízbe, s meg is úsznánk a kezdő mondatok kíméletlenül gyötrő nehézségeit. Akkor hát így.
hirdetés

Idegen

Részlet a Palatinusnál megjelenő műből

 Azért ez a csakazértis irigylésre méltó, gondoltam, és tekintetem az idegenével összeért, tetszett neki szócsatánk, s hogy érzékelte féltékenységem, amely mégiscsak méltatlanokat ért, egy embernek szolgált csak büszkeségére, s az ő volt, aki erőt merítve a női perpatvarból újabb támadásba lendült, mintha minden mozdulatával új s új féltékenységi rohamot akart volna kivívni, amely számára bizonyítékául kínálkozik annak, hogy lám, nem vagyok közömbös irányában.

A meztelen folyó

Részlet a Palatinusnál megjelenő műből

 Kiszáradt tenger fenekén születtem, csupasz majomként a Duna partján. Sóban-vízben fürösztöttek meg, hogy erősebb legyek, mert eléggé nyavalyás voltam. Gyermekkorom java része a Tisza partján zajlott, annak is a holt ágánál, viszonylag közel a sörgyárhoz.

Non finito - Irodalmi beszélgetések

Részlet a Palatinusnál megjelenő műből

 Ezek az interjúk 1998 auguszusa és 2002 karácsonya között jelentek meg az Élet és Irodalomban. Az interjúalanyok egyikével-másikával sok minden történt azóta. Azt hiszem azonban, hogy amit akkor mondtak, ma is érvényes. És persze már lehetne is fogalmazni az újabb kérdéseket. Ahogy Balázs Attila mondaná: "non finito lendülettel".
     

A bogyósgyümölcskertész fia

Részlet a Palatinusnál megjelenő műből

 Az úgy megy a Balatonon - mesélte -, hogy lemegy az ember, végigsétál a parton a gitárjával, és már sorakoznak is mögötte a csajok. Mennek, amerre megy. Már a gitártokra összegyűlnek! Amikor meg végre leül egy padnál és kicipzározza a tokot, mert nem olyan pattintós-záras van neki, olyat csak a buzi komolyzenészek hordanak.

Helyszíni szemle

Őböl én, hogy legyen az.

Szextett. Kritikai beszélgetéssorozat. 2003. május 9. Műcsarnok. Kukorelly Endre TündérVölgy című kötetéről beszélgetett Benedek Anna, Grecsó Krisztián, Horváth Györgyi, Kálmán C. György, Károlyi Csaba és Vörös István.

Hal. Haj. Jaj.

[Szeretkezéstörténet]

 Ha a szeretőket részeikre bontjuk, nem adják ki többé az egész szeretkezés érzetét. Látványuk könnyen csorbul, kisugárzásuk megtöri a háttér titkos drapériáját, felszakítják a mintákat, ledöntik a spanyolfalat; hirtelen megbillen, és dőlnek vele mind a ketten. Az egy részeire bomlik, a részekből töredékek, a törmelékből haszontalan maradék, a maradékból a megtörténtek csupasz váza marad hátra. Ha vége van, szétválnak a szeretők. A váz már korántsem olyan sikamlós, mint kezdetben. Durva és érdes a felülete, ellenáll a hajlítási kísérleteknek. A kiszáradt testek jelzik: a titkos szeretkezés ideje lejárt.\\r
     Nincs többé mágnesesség, a néző szeme a részletekbe vész.

Elveszíteni egy nőt

Részlet az Öreg című kötetből

 Évtizedekkel később, mikor már mindegy volt, mert egész nap csak magába roskadva, csendesen üldögélt a lócán, és múltja szakadékát méricskélte, a vén zenész úgy gondolt vissza arra a napra, mint az életére, mikor a kicsi Ág Bogi ízzé-porrá morzsolt dohánylevelekből megjósolta a jövőjét egy vasútállomáson, méghozzá pontosabban, mint ahogy az bekövetkezett valójában.

Koleratemető; Az ég madarai a földben; Satuként szorít

Versek a Természetes ellenség című kötetből

hirdetés