hirdetés

Helyszíni szemle

III. Európa Fórum - Európai Írókongresszus (EWC)

Budapest, 2002. október 24-27.

Az Európai Írókongresszus (EWC) Budapesten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A konferencia zárásaként a József Attila Kör (JAK) Irodalmi Egyesületet felvették a European Writers' Congress tagszervezetei sorába. A résztvevők Budapesti Határozatukban többek között azt is elfogadták, hogy bizonyos német szerzői jogi dokumentumok mintájára történő szerzői jogi szabályozásokat kell meghonosítani szerte az európai jogrendekben.

Helyszíni szemle

III. Európa Fórum - Európai Írókongresszus (EWC)

Budapest, 2002. október 24-27.

A Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárAz Európai Írókongresszus (EWC) Budapesten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A konferencia zárásaként a József Attila Kör (JAK) Irodalmi Egyesületet felvették a European Writers' Congress tagszervezetei sorába. A résztvevők Budapesti Határozatukban többek között azt is elfogadták, hogy bizonyos német szerzői jogi dokumentumok mintájára történő szerzői jogi szabályozásokat kell meghonosítani szerte az európai jogrendekben.
hirdetés

Helyszíni szemle

Írásból megélni?

Beszélgetés Hans Peter Bleuellel

Magyarországon, szakmai körökben elsősorban a European Writer's Congress alelnökeként ismerik Hans Peter Bleuelt, aki világszerte népszerű tudományos kötetek szerzője is, többek között A tiszta kezű birodalom - A szexualitás elmélete és gyakorlata a Német Birodalomban című, nagy sikerű munkáé. Bleuel, aki a napokban Budapesten tartott EWC-konferencia egyik fő vendége volt, ez év augusztusában látogatást tett a József Attila Kör szigligeti alkotótáborában, ahol a siker természetrajzáról és az írói érdekképviseletről beszélgettünk vele.

Helyszíni szemle

Az irodalom jövője

Időről időre elhangzanak az irodalom jövőjére vonatkozó kérdések, és a rájuk adott válaszok különösképpen borúlátók akkor, amikor széles körben is megtapasztalhatóvá válik egy-egy új kommunikációs eszköznek - mint a filmnek, a rádiónak vagy a televíziónak - a hatása.

Helyszíni szemle

Bolygó hollandok

Bolygó hollandok címen irodalmi fesztivál zajlott Budapesten. A rendezvénynek többek között a Bárka adott otthont. A világhírű íróvendégek között Douwe Draaisma, Johan Goudsblom, Arnon Grunberg, Moses Isegawa, Stephan Lang, Judith Herzberg, Harry Mulisch írókkal találkozhatott a nagyérdemű. Volt filmvetítés irodalmi művek adaptációiból, koncert Szemző-művekből, és bemutatták a Nagyvilág és a Magyar Lettre Internationale holland írókat szerepeltető számait is.

Helyszíni szemle

Élet a kirakatban

"Írók, olvassatok remekműveket", Írók Boltja, 2002. október 30.

Október 30-án egész nap, félóránként váltva egymást, kedvenc kortárs íróik kedvenc műveiből olvastak az Írók Boltja kirakatában az írók. Azt ugye lehet tudni, hogy az író is olvas, senki sem látja, de valószínűsíthető, e tény azonban mindezidáig rejtve maradt...

Tolnai Ottó versei

Egy sópárlóban menekült; USA-ceruzák; Signeponge

"Össze fogják morzsolni mint ahogyan ő
 Éppen összemorzsolt egy legyet
 De a kezére pillantva
 A légy szemét látta
 Minden egyes gyémántfazettában" - Egy sópárolóban menekült - USA-ceruzák - Signeponge - három vers Tolnai Ottótól.

Tolnai Ottó (1940) Író, költő, műfordító. Palicson (Jugoszlávia) él. Eddig több mint húsz kötete jelent meg, a legutóbbi Balkáni babér címen a Jelenkor Kiadónál.

Szijj Ferenc: Kenyércédulák

Részletek egy készülő kötetből

"...és nincs sok különbség,
tehát hogy a maradékba való beolvadás is kárhozat
és az idegenség is csak álca, tudás és nem tudás között
nincs határ, lét és nemlét között semmi döntés."
 
Szijj Ferenc (1958, Szombathely) Költő, író. Négy kötete jelent meg eddig, legutóbb egy mesekönyv, Szuromberek királyfi címen a Jelenkor Kiadónál. Újabban rajzait és fotográfiáit is megismerheti a közönség.

Laudáció a Pletykaanyuról

Mikola Gyöngyi laudációja a Bródy díj átadásakor (Budapest, Műcsarnok, 2002. szeptember 27.)

Hálás feladat olyan könyvről beszélni, mely méltán lett híres és sikeres a megjelenése óta eltelt egy évben, és örömteli feladat olyan szerzőt méltatni, aki az olvasók legkülönbözőbb köreiben lett ismert és népszerű, és akit a szigorú kurátornak nemcsak szakmabeliként van szerencséje személyesen is ismerhetni, hanem - most már, az eredmény ismeretében elmondhatja -, akinek ez a szerző két féléven keresztül hallgatója is volt a szegedi egyetemen, és egy tanárnak mindig szívmelengető arra gondolni, hogy milyen szerencsés volt, amikor, bárha csak egy rövid ideig is, de talán ő is inspirálhatta híressé vált tehetséges tanítványát.

Grecsó Krisztián: Egy fej

Grecsó Krisztián novellája

Grecsó Krisztián (1976) Író, legutóbbi kötete: Pletykaanyu (Jelenkor 2001), a Bárka című folyóirat szerkesztője. Pletykaanyu című kötetével 2002-ben elnyerte a Bródy Sándor-díjat.

Név, születés, ilyesmi?, megvan!, mondtam már, drága uram, hogy beírtam, arra lennék kíváncsi, hogy ide, a "történet" rovatba, ha meg nem sértem, ide mit kell beírni. Értem. Akkor írom. Vagy inkább diktáljam? Úgy is jó, fáradt vagyok, annyira, de annyira elcsigázott, hogy nem is emlékszem, mikor voltam ilyen lerobbant állapotban utoljára.
hirdetés