hirdetés

Bibliográfia

Tóth Krisztina válogatott bibliográfia

Linkgyűjtemény

Kötetei:
Őszi kabátlobogás (1989)
A beszélgetés fonala (1995)
Az árnyékember (1997)
Porhó (2001)
A londoni mackók (2003)

Nagyvizit

Tóth Krisztina: A dallamok alatt

Nagyvizit Tóth Krisztinánál

Militáns utcanevek között keresgéljük a megváltó Stróbl Alajost. Csupa harcászati szakszó: ez valami hadügyi telep lehet. Nehezen passzol a mai magyar irodalom egyik legszelídebb szerzőjéhez, ám bent, a lakásban már teljesen adekvát környezet fogad. Megnyugvással telepszünk le: a falak közti intim tértől vadidegen a háború szelleme, noha - tesszük hozzá - a szerszámokkal, hatalmas ablaktáblákkal teli tetőtéri műhely láthatóan komoly, egyszemélyes küzdelmek terepe. A párizsi éhezéstől a "szép kis pofikán", s egy tetovált könnycseppen át a szenvedélyek domesztikálásáig sok mindenről szó esik - beleértve azt is, hogy álló fasszal szerelmes verset írni nem lehet, na meg hogy milyen az, mikor a költőnőt úgy fogadják: "megjött az üveges". - Nagyvizit Tóth Krisztinánál.

hirdetés

Kérdez-felel

Egy tanácstalan Márai-díjas író

Interjú Péterfy Gergellyel

Az eddigi könyveimet egyes-egyedül a név köti össze, de például szinte semmiben nem hasonlítok már arra az emberre, aki A tűzoltóparancsnok szomorúságá-t írta, és mit mondjak, nem is szeretnék. Az élet az egyáltalán nem köti össze őket, inkább szétválasztja, szétforgácsolja. Életrajzi adatok a probléma feloldásában nem segítenek. A magam részéről teljesen tanácstalan vagyok az ügyben, hogy a könyveimet ki írta, kik írták.

Filmszínházmuzsika

A hideg gyermek

Marius von Mayenburg: A hideg gyermek. Krétakör Színház, Millenáris

"Ide jutott a világunk, ilyen csávók közt utazunk a pesti metrón. Menetelünk hipnotizált fogyasztóként a sok hülye többi fogyasztóval együtt - ha nem vigyázunk, magunk is elhülyülünk. Az elemi ösztön, a pénzszerzés és -halmozás iránti vágy - mint a leges-legújabb kori evolúciós késztetések - titokzatos tárgya Marius von Mayenburg hőseinél, leginkább az alfa-hímeknél beteges méreteket ölt, és a libidó helyére lép."

Az Európa Kiadó újdonságai

2004. február

Hugo Hofmannstahl: Az árnyék nélküli asszony, Ernst Jünger: A márványszirteken, Virginia Woolf: A világítótorony, Virginia Woolf: Orlando, Émile Zola: A Patkányfogó

Háy János: Alan Taschén

Első nyilvánosság extra II/5.

2003. december 30-án a litera immár másodszor tartotta előszilveszteri buliját a Toldi moziban. Akik felolvastak: Bódis Kriszta, Cserna-Szabó András, Erdős Virág, Garaczi László, Háy János, Kornis Mihály, Pályi András, Peer Krisztián és Szív Ernő.
Ötödikként Háy János írása olvasható a különlegesen hosszú életű Alan Taschén-ről.

Kritika

Kicsiknek és nagyoknak

Kovács András Ferenc: Vásárhelyi vásár. Koinónia, Kolozsvár, 2003

"A Vásárhelyi vásár verseinek középpontjában a nyelvjáték, a rímtechnika, a versépítkezés szerepe áll, amelynek legfőbb referenciája a verscsinálás mestersége, a világköltészet nagy hagyománya." Február 13-án délután négytől a műcsarnoki Szextett kritikai vitának többek között e kötet is témája.

Külszíni szemle

A cseh irodalom nagymamája

Květa Legátová: Zelary. Paseka, 2001

Nemrég hirdették ki nyilvánosan is annak az öt külföldi filmnek a címét, amely harcba száll az Oscárért. Az öt jelölt között szerepel a Květa Legátová: Zelary című könyvéből készült film is. A cseh irodalom nyolcvanéves, friss felfedezettje harminc éve írt történetének filmes feldolgozásában többek között Cserhalmi György színművész és az énekes-zenész Iva Bittová is játszik.

Helyszíni szemle

Felhőkarcoló, varázsütés

"VersMetró" felolvasóest és fimvetítés, 2004. 01. 29. 21.00, Toldi mozi

Mazsoláznak a szervezés, az akció érdekességeiből is. Garaczi László plakátját megrongálták, a szerző nevét valaki áthúzta piros filctollal, és József Attila nevét kanyarította a nyíl mögé. Ki volt az találva, elképzelem ahogy Garaczi cinkos mosollyal ráfirkál a saját plakátjára, szerintem ő csinálta, direkt. Közben rátérünk a programra: lesz film, "sznoboskodó játék" csellóval, dj-vel és a 110 vers közül a Litera olvasók több ezer szavazatával kiválasztott 20 vers hangzik fel Galambos Péter és Parti Nóra tolmácsolásában.

Helyszíni szemle

Ki szorong itt?

Szorongás Orfeum, revü egy részben, Millenáris

Ezen a januári éjszakán, ebben a fogadóban egyfajta hátországi hangulatban múlattuk az időt, olyan jeles szellemek társaságában, mint Erdős Virág, Kemény István, Farkas Zsolt és Hazai Attila, ja! és Peer Krisztián. Vicceltem, nem: ja, ő volt a dramaturg(ja) is a műsornak, a szövegek összeszerkesztője, és Simon Balázs rendezővel a nemes anyagból hozott jelenetek írója. Fergeteges röhögések és néha könnyekre fakadások jutalmazták a színészi játékot.
hirdetés