hirdetés

Az áruló

Filmregény - 20. rész

hirdetés

Helyszíni szemle

Esti gyomorkeserű

Galambkenyér - a PIM estje Márton László és Schein Gábor közreműködésével, 2003. 08. 23-án kedden este

Félreértés ne essék! Én nem a szerzők ellen vagyok, mi több, ismerem és szeretem írásaikat, de hogy az ilyen estek nem tesznek jót sem a kortárs magyar irodalomnak, sem a szerzőknek, az biztos. Úgy gondolom, ezért az estéért sem Schein Gábor, sem Márton László nem hibáztatható, hiszen láttam már őket sokkal élvezetesebb, bár lehet, hogy tartalmát tekintve kevésbé színvonalas esteken is.

könyv

Wenn Puschkin ein Tagebuch geführt hätte... (Leleplezés)

Puskin titkos naplója 1836-1837, (Tizennyolc éven felülieknek!), írta Alekszandr Szergejevics Puskin, Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft., Debrecen, é. n. [2003.]

Filológiai legenda: az írásban mindig pedáns Puskin, aki kósza ötleteiről is feljegyzéseket készített, s aki élete eseményeiről, vívódásairól - lásd a műalkotássá esztétizált írói pálya romantikus divatját - akkurátusan tudósította az utókort, utolsó esztendejéről egyetlen sort sem hagyott hátra. Vagy mégis? S ha írt is naplót 1836-37-ben, vajon a feleségére, Natalja Goncsarovára vonatkozó nem éppen hízelgő kitételei miatt égette el az orosz nemzet bánatos özvegye, vagy cárellenes kirohanásai miatt koboztatta el a cári titkosrendőrséget irányító Benkendorf? Mit nem adott volna másfél évszázadon át a Puskinhoz a hódolat szakralitásával forduló olvasóközönség, ha autentikus forrásból tudhatja meg a tragikus kimenetelű párbajhoz vezető események okait? Még Mogyeszt Gofman, az 1920-as években készülő akadémiai Puskin-kiadás egyik munkatársa is csalódottan tesz említést egy sikertelen próbálkozásáról, amely során a költő unokáját, Jelena Alekszandrovna Puskinát faggatta a napló létéről vagy nemlétéről.

Helyszíni szemle

Laudáció

Térey Jánosról és a "Rajna-park"-ról

2003. szeptember 19-én a Magyar Dráma Napjának elő-előnapján Térey János vehette át a Színházi Dramaturgok Céhének díját "Az évad legjobb magyar drámájáért", melyet a Nibelung lakópark című drámatrilógiájának első részéért, a Rajnapark című drámájáért kapott. Az ünnepségen Nádasdy Ádám mondott laudációt.
     

Helyszíni szemle

Megkésve bár, de konkrétan arról...

Konkrét Könyvek díjátadó ünnepség - Vadzseni Fesztivál

...hogy a Konkrét Könyvek kiadó mindig is dúskált ötletekben, kiadványaival az igények széles skáláján próbálva a befogadót kielégíteni. Gondoljunk csak a Vagina-monológokra és rögtön a Fallosz-ra is, vagy az öreg motoros neozsurnalista Hunter S. Thompson a társadalmi ösztönök elhajlásait feltáró kiadványra, a Hell's Angels-re.

Az EBK dalai

Az Elektrik BUGI Kommandó Performance Nagyzenekar dalszövegei


     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     Az Elektrik Bugi Kommandó Performance Nagyzenekar, rövidebb nevén EBK - oszlopos és alapító tagja Karafiáth Orsolya Nagymesternő (nevét fedje homály) - itt közölt szövegei az EBK eddigi termései, és természetesen nagyszerűségüket dicsérik. A dalokat szerezték (szöveget, illetve a zenét): Rigó szimpatizáns, Mángorló kommandós, Pox kommandós, Pálkata EBK PR-menedzser, Karády Nagymesternő, Örmény kommandós, Csődörössy szimpatizáns és Bantax kommandós. Élvezzétek!

Az EBK paraméterei

Az Elektrik BUGI kommandó Performance Nagyzenekarról

Az EBK P.N. 2002 áprilisában alakult, az EBK propaganda-zenekaraként. Alakuló nagygyűlésük után két héttel meg is tartották első koncertjüket a Trafóban, viharos sikert aratva. Fanatizálták a tömegeket, elképesztették a szervezőket. Az együttest eleinte még a punkzene megújítóiként, tagjait kiváló zeneszerzőkként magasztalták. (...) Robusztus termetükkel, szabadon hagyott, szőrös mellkasukkal, erotikus mozgásukkal maguk a megtestesült őserő, a kihívó exhibicionizmus, a nyers szexualitás, a maga körül mindent leigázó barbárság.

Gyula bácsi, az űrhajós

Részlet a szerző a Jelenkor kiadónál decemberben megjelenő regényből

Helyszíni szemle

Milyen az író?

...a JAK-táborban, Tatán és Szigligeten...

Kéri Piroska fotógyűjteményéből
hirdetés