hirdetés

A litera hangja

Be van tolva

Keresztury hangja

Úgy indult ez az új év, mint ahogy a Ladát izzítják a lakótelepen. Megjelenik a dolgozó - mackónadrág, kalap, félcipő -, a bal kézben kisseprű, a jobb mutatóujjon Mercedes-emblémás kulcstartó pörög. Végignéz a gépjárművön: tekintete simogatja szinte, hiszen megvan, ott áll, ahol hagyta, nem lopták el az ünnepek alatt. Önbizalma határtalan.

Fordítói műhely

"...valahogy én magyar költőnőnek érzem magam"

Shiri Zsuzsa interjúja Ági Mishollal

Ági Mishol Magyarországon született 1947-ben. Négyéves volt, amikor holokauszt-túlélő szüleivel kivándorolt Izraelbe. Ma jelentős költő, akit 2002-ben Yehuda Amichai-díjjal tüntettek ki, emellett több egyetemen irodalmat tanít, valamint irodalomkritikusként és fordítóként is tevékenykedik. Shiri Zsuzsa a költőnő farmján, az izraeli Gedera melletti falucskában beszélgetett vele.
hirdetés

Helyszíni szemle

Ünnepi Tűsarok-est

2004. január 09. 21.30 Merlin Színház

Egy éves a Magyar Narancs Tűsarok című progresszív nőügyi, ellenállási melléklete. Na, gondoltam, a sarkamra állok, a hóeséssel dacoljon a taxisofőr, nem az én problémám, ha már a Tűsarok őszi programsorozatáról is lemaradtam, progresszíven indítsuk az új évet, yes. Az csak ráadás, hab a tortámon, ahogy az est, a szereplők, a miliő hatására az elavult női beidegződéseimet kivágom majd a hóra.

Kérdez-felel

A litera év végi körkérdései 4.

Acsai Roland, Szabó T. Anna és Határ Győző válaszolnak

A nyári körkérdéseink sikerén felbuzdulva, most újabb fogas kérdéseket indítottunk útjukra: Mi volt számodra az idei év legnagyobb öröme és csalódása?
Mit remélsz a jövő évtől, és mitől áll beléd a frász?

A válaszokat folyamatosan közöljük, a negyedik körben Acsai Roland, Szabó T. Anna és Határ Győző válaszolnak.

Külszíni szemle

A magyar irodalom Amerikában

"…a Nobel-díj híre valahogy nem jutott el Amerikába. A legintelligensebb könyvesbolti eladó sem tudja, kicsoda Kertész. Az is elképzelhető, hogy az amerikaiak csak magukkal, saját íróikkal és sikereikkel vannak elfoglalva. Ám ugyanakkor, mikor Szymborszka lengyel költőnő kapott Nobel-díjat, tele voltak vele a lapok. Könyveit pillanatok alatt szétkapkodták…"

2flekken

Mínusz-jegyzet

Marno János 2 flekken

Valljam meg, kevéssé hiszem, hogy pl. Friderikusz fenntartás nélkül hisz a szólás szabadságában, vagy: hisz a szólás maradéktalan szabadságában, ellenben valószínűleg mélységesen bízik a tulajdon (!) képességeiben, amelyek ügyes latba vetésével és kellő körültekintéssel (különös tekintettel a nézőre!) esetről esetre sikerrel víhatja meg eme szabadság(harc)ot. Ámde.

Helyszíni szemle

Az amerikás magyar

Nyitott versest a JAMK-ben 2004. 01. 07-én

Egy ilyen indíttatás mellett, hozzátéve, hogy magam is voltam Gyukics vendége, még mikor a nyitott estek az ország más tájain kerültek megrendezésre, azon szorongtam, hogyan tudom majd kiküszöbölni, hogy ne legyek cinikus, ironikus és fennhéjázó, mert ezeknek a szép magyar tulajdonságoknak az előhívására, lássuk be, könnyen hajlik a lélek.

Bestseller

Paulo Coelho (Franciaország)

Játék

Kevesebb mint két évtized alatt 14 könyv, 52 nyelven, 53 millió példányban, 155 országban. Ezekkel a számokkal büszkélkedhet a Bestseller következő vendége, az ötvenhét esztendős brazil író, Paulo Coelho. Az Alkimista kalandos sorsú szerzőjével Lévai Balázs dél-franciaországi alkotóházában beszélgetett sorsról, látomásokról, személyes legendákról és a világlélekről.

Filmszínházmuzsika

A kapitány kockáztat

A Theomachia a Bárka Színházban

A fiatal Balázs Zoltán (aki színészként is tagja a Bárka Színház társulatának) Weöres Sándor eddig nem játszott költői művét, a Theomachiát állította színre. "…a kulcsszó a szertartás vagy rituálé, mely kiemeli a darabot a hagyományos teatralitás köréből. Jelen esetben szemlélővé, érdeklődő kukucskálóvá minősítve át a nézőt." Sőregi Melinda színikritikája teljes terjedelmében a www.kontextus.hu portálon olvasható. Nem sokára közzétesszük e bírálat párdarabját a litera munkatársa, Neltz Tamás tollából.

Versmetró a literán

A VersMetró Magyarország eddigi legnagyobb szabású költészet-népszerűsítő akciója, hiszen a budapesti metró napi közel másfél millió utasa számára két hónapon át teszünk hozzáférhetővé magyar verseket, illetve képző- és iparművészeti alkotásokat.
hirdetés