hirdetés

Riport

"...még vár a nagy találkozás..."

Találkozás Günter Grass-szal, 2004. 04. 23. 11.00, Bartók terem

Attól tartottam, a tömegjelenetek ma sem maradnak el, de ismét pozitívan kellett csalódnom egy országban: hiába tagadnánk, itt igenis zajlik munka pénteken is! Mással nem tudnám magyarázni, hogy Grass ma nagyjából harmadannyi lelkes látogatót vonzott, mint tegnap (bár ma nem volt jelen Kertész Imre. Ám ebből véletlen sem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni a tetszési indexekre vonatkozóan).

Riport

Élet a litera-standon II.

A litera standját (Kongresszusi Központ, A36) folyamatosan látogatják a könyvfesztiválon vendégeskedő notabilitások. Csütörtökön tiszteletét tette Heller Ágnes, Ferdinandy György, Kányádi Sándor, Dalos György, Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Konrád György és Zilahy Péter.
hirdetés

Interjú

Józan ész, hideg fej

Beszélgetés Günter Grass-szal

Amióta az eszemet tudom, az volt a legfontosabb számomra, hogy szabad és független ember lehessek. 32 éves koromig egyáltalán nem volt pénzem, de a szegénység nem tántorított el ettől az alapvető igénytől. Amikor aztán megjelent a Bádogdob, nem voltak többé anyagi gondjaim, így végre megvalósíthattam azt az álmomat, hogy akárhol is éljek, mindig álljon a rendelkezésemre egy megfelelő műhely...

Riport

A demokrácia nem konstans

Pódiumbeszélgetés Günter Grass-szal és Kertész Imrével, Bartók terem, csütörtök, 16.00

Dalos György kísérletet tett rá, hogy a két író életútját párhuzamosan kísérje végig egészen máig, s ez időnként érdekes helyzeteket idézett elő. Grass, aki 44-ben, 17 évesen a német hadsereg tagjaként harcolt s került amerikai hadifogságba, más szempontból tarthatja jelentősnek az amerikai hatást, mint Kertész Imre, aki a koncentrációs táborból szabadult az amerikaiak segítségével.

Kritika

Kereszt(k)öltés

Borbély Szilárd: Halotti pompa. Kalligram, 2004

Borbély Szilárd kétségbeesett és emelkedett küzdelmet folytat a megalázott, sírgödörbe tiport emberért. Krisztus figurájában visszatérően "támasztja fel” a meggyalázott kreatúra magára hagyottságát, a testi világ szenvtelen örökkévalóságába vetett oltári szentséget.

Riport

Élet a litera-standon

A litera standját (Kongresszusi Központ, A36) folyamatosan látogatják a könyvfesztiválon vendégeskedő notabilitások. Eddig megfordult a literánál Kertész Imre, Láng Zsolt, Závada Pál, Háy János, Kányádi Sándor és még sokan mások; a standfotó-szekciót folyamatosan frissítjük.

Interjú

Folyamatosan tart

Interjú Joachim Sartorius-szal

Joachim Sartorius költő, műfordító és kulturális menedzser. Négy kötete jelent meg németül, verseit számos nyelvre lefordították. Az Új költészet atlasza (Der Atlas der neuen Poesie, 1995.) című nagyszabású válogatása negyven ország hatvan költőjének műveit térképezi fel a hatvanas évektől kezdve. Kulturális menedzserként vezette a DAAD berlini irodáját, főtitkára volt a Goethe Intézetnek. 2001 óta pedig a Berlini Ünnepi Játékok főintendánsa. Kézenfekvő módon először azt kérdeztük, hogyan fér meg egymás mellett a költő és a diplomata.

Helyszíni szemle

Millenáris Tragikum

Szó Tilos összművészeti fesztivál, Millenáris Teátrum, 2004. április 18. 20.00

Utálatunk és megvetésünk fokozódik, unalmunkban dörgedelmes levelet fogalmazunk a Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletnek és súlyos aknavetőket tervezünk fejben. Odabent persze sehol nem lehet leülni, miért lehetne. A restik szellemiségét idéző kávét aranyárban osztogatják egy sötét kimérésben, előtte szűk folyosó, ott lehet álldogálni a huzatban. Rágyújtani tilos, a szeparált dohányzóba viszont nem vihetem fel a műanyag poharat, szék itt sincs, komfortérzetem romokban. Végképp átitat a Parkból áradó emberellenes hangulat.

Kukorelly Endre: Majakovszkij utca, Vörösmarty tér

Első nyilvánosság extra

1974. augusztus 10-én este 8 körül álltam az esbjergi kikötő hídján, és nem tudom, mit csináltam. Álltam. Bámultam a többi embert, ahogy szállnak föl halál nyugodtan a Harwichba induló hajóra, és nem törődnek velem, észre se vesznek, mert ugyan mit vennének észre? Félre lettünk állítva, elvitték az útleveleket, ez a helyzet, Dániából mentünk volna ezzel a hajóval Angliába, úgy látszik, nem megyünk. Szépen fölszállsz, döng a lépéseid alatt a fém padló, keresel magadnak helyet a fedélközben, lehessen látni a vizet, már el is vagy vegyülve, megy ez, mintha egészen odatartoznál, oda is tartozol, hova máshova.

Kritika

Mint gyümölcsben a mag

KETTEN EGYRŐL. Nádas Péter: Saját halál. Jelenkor, 2004

Valaki "elmeséli" az infarktusának történetét (noha rögtön megjegyezhetnénk, hogy ennek a történetnek a középponti mozzanata éppen az átlépés egyfajta időtlensége), és ez a valaki minden kétséget kizáróan maga az író. Nemcsak abban az értelemben önmaga, hogy egyes szám első személyben beszél, hanem annyiban is, hogy fontos szerepet játszanak "íróságának" rekvizitumai, mondhatni, az írástudó életének díszletei, kellékei, dramaturgiai fordulatai.

hirdetés