hirdetés

könyv

Kritikus-pillanatok

Kálmán C. György: Mű- és valódi élvezetek, Jelenkor, 2002

A Mű- és valódi élvezetek szinte minden lehetséges utat ismertet, amelyet irodalmi alkotásokról véleményt formáló személy szakmájának gyakorlása közben bejárhat. Az 1989 és 2000 között készült munkáiból álló válogatás Kálmán C. Györgyöt publicista recenzensként, populáris és szakmai szempontokat mozgató kritikusként, valamint szakszerű tanulmányíróként egyaránt bemutatja.

könyv

"De nem hozzám való, Uram"

Nádasdy Ádám: A rend, amit csinálok, Magvető, 2002

Nádasdy Ádám negyedik verseskötetében a rend elsősorban poétikai-metafizikai fogalom: elrendelés, ami elől lehet menekülni, mint a Záróra után című versében a rendet rakó kéz elől az íróeszközöknek ("Befektetem mind, bárhogy menekülnek"), de hiába; elrendelés, ami ellen lehet tiltakozni, mint Babits Mihály Jónása, de amíg Babitsnál az utolsó szó az Úré, addig Nádasdynál a lírai éné: "Az Úr hallgat, és én belerúgok az ajtófélfába. Miért mindig az enyém az utolsó szó?" (Az úr hegedűje)
hirdetés

Kedvenc könyvem

Lovasi András kedvenc könyvei

...van egy könyv, ami meglepett, úgy hatott rám, mint amikor elkezdtem falni az ifjúsági irodalmat, vagy mint ahogy egy jó Rejtő-könyv hat az emberre tizenéves korában. Négy-öt éve Tar Sándor A mi utcánk könyve volt ez. Egy délután alatt megettem... - Lovasi András kedves olvasmányairól nyilatkozik nekünk.

könyv

Vissza a jelenbe

Balla Zsófia: A harmadik történet, Jelenkor, 2002

Néhány éve, röviddel a mostanit megelőző kötete, a válogatott és új verseket tartalmazó Ahogyan élsz megjelenése után Balla Zsófia megkért rá, hogy a tiszteletére rendezett Kossuth Klub-beli beszélgetős est bevezetőjeként mondjak néhány szót költészetéről. Megírtam az öt oldalas szöveget, annak rendje és módja szerint fel is olvastam, a kéziratot a gyakorlott kiállítás-megnyitó kézmozdulatával nyomban átnyújtottam a szerzőnek, de sem akkoriban, sem később nem publikáltam. A kritikus gyarló ember, lusta is. Az járt a fejemben, hogy a soron következő verseskötet megjelenésekor mennyire kapóra jön majd ez a publikálatlan szöveg, részben vagy egészben biztosan fel fogom használni. Nem gondoltam rá, hogy 1995 után ilyen hosszú időt kell várni Balla Zsófia következő versgyűjteményére, és arra sem gondoltam, hogy az a bizonyos pályakép most, A harmadik történetről szólva ennyire kevéssé lesz használható.     

kritika

Felnőtt gyermekdalok

Háy János: Kotródom el, Palatinus Kiadó, 2002

Háy szép dalgyűjteménye éppen most biztosítja a költőt arról, hogy életérzése ide vagy oda, éppen nem távolodásról, hanem impozáns megérkezésről van szó - e gyűjtemény után Háy már nem tud majd, még ha esetleg akarna, akkor sem, elkotródni a magyar költészet tereiről... - Margócsy István kritikája Háy János Kotródom el című verseskötetéről.

Köszöntő

Betű pont magyar

2002. november 21.: Litera-est a Sarkon

Jól kifogtuk, mi?, megvan a kis jövevény - ebihal vagy sellő, majd elválik -, csapott is egyet-kettőt a farkával, a nevét is bejegyeztette már, most tehát ez afféle keresztelő, dínomdánom, hejehu. Tudjuk már, de szögezzük le: Úgy hívják, hogy litera-pont hu. - A Litera megalakulásáról sajtótájékoztató estet tartott, amelyen Závada Pál mondott nyitóbeszédet.

színház

Kő kövön

Háy János: A Gézagyerek, Bárka, 2002. november 18. A debreceni Csokonai Színház vendégjátéka. Rendező: Pinczés István

Leszólt a főnöklaci, hogy kell a biztonság a fejtőbe. Felügyelet kell a szalaghoz, különben baleset után fizetni kell a németnek. Van egy szék, barna műbőrből, mint a buszokban, a futószalag fölött - hát abban kell ülni ezentúl egész nap a Gézagyereknek, a Rózsika néni hibás gyerekének. Nézni a köveket, a fekete-fehér konyhakő helyett. Megnyomni a gombot, a pirosat, ha valami történik. Tisztára, mint egy király, mint egy Isten. Neki is jó, mert végre megtalálta a helyit, meg a németnek is jó, hogy a Géza hibás, mert nem kell neki annyit fizetni.

Helyszíni szemle

Németh Gábor és Garaczi Laci könyvbemutatója

Németh Gábor és Garaczi LászlóMi van hétfőn, novemberben, délután négy órakor? Mi néhányan, írók és olvasók ebben az időben általában az Írók Boltjában tartózkodunk, talán az egyetlen helyen, ahol az ánti-világból visszamaradt, neonfényt sugárzó világítótestektől az embert nem a hideg rázza, hanem ellenkezőleg, valami melegség bújik a gallérja mögé...

Helyszíni szemle

A regénybe minden belefér

Beszélgetés Robert McLiam Wilson belfasti íróval

A fenegyerekként emlegetett, világhírre és könyveiből nagy vagyonra szert tett ír író, Robert McLiam Wilson nemrégen Budapesten járt. Az Euréka utca című regénye október közepén jelent meg a JAK Világirodalmi Sorozatában. Belfastban játszódik, két tűzszünet között. A szerző öltönyt visel és ránézésre visszafogott, mint regényének katolikus narrátor-hőse, Jake Jackson. Nála mégis a protestáns a befutó.

Helyszíni szemle

Genius loci

Bor - Tabán - Irodalom. A Magyartanárok Egyesületének konferenciája, 2002. november 16.

Az Egyesület, amely hatéves fennállása alatt számtalan módon bizonyította a hitetlenkedőknek, hogy a magyartanítás nem száraz tevékenység, most még messzebbre merészkedett: borkóstolóval egybekötött szakmai konferenciát rendezett a Virág Benedek-házban, a Tabáni Terasz Étterem borpincéjében.
hirdetés