hirdetés

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Aletta Vid ajánlja magát

Líra. Ahogy a ritmus fel-alá rohangászik, flangál, kicsit megdöccen, aztán meg úgy marad, fél lábát gondosan fölemelve (mint aki halkan... K. F.).

HELYSZÍNI / INTERJÚ

Új kiadó a könyvhéten – Konkrét könyvek

Timár Miklóst kérdeztük

A Konkrét Könyvek nem egészen egy éve alakult meg Novák Erik Dee-Sign nevű hobbi-kiadójából azzal a céllal, hogy külföldi kultkönyveket juttasson el a magyar olvasókhoz és felkutassa a hazaiakat. Eddig tíz könyvet adtak ki.
     
hirdetés

HELYSZÍNI / RIPORT

Vasárnapi bolyongások

Mentébe hanyatlott a Vörösmarty tér

Mentébe hanyatlott a Vörösmarty tér, rá nem süt le a nap,mert felhő boritja.... avagy mi is volt ma a könyvhéten.

HELYSZÍNI / RIPORT

Húszperces jegyzőkönyv

Szextett a Műcsarnokban, 2003. június 13. péntek

Az itt a beszélgetésből kiragadott rész önkényes csonkítás eredménye, amit nem árt hosszasan és erőteljesen hangsúlyozni: hiszen a beszélgetés folyamán számos finomságra, többek közt a szövegnek a testhez való viszonyára, az elbeszélő megképzett személyére, a filozofikus hangvételű részletekre, az elbeszélő nővérének alakjára, a kolozsvári szállásadónőre, a regényalakok között kitapintható párhuzamokra is kitértek a kötet kritikusai, s a kötet valódi értékeit világították meg. Az önkény viszont épp attól az, ami, hogy nem mentegetőzik.
     

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Kovács András Ferenc ajánlja magát

Nem ajánlom, legalábbis nem ajánlhatom nyílt és gyermeki szívvel olyan mindenre elszánt olvasóknak, akik lelköket kiváltképp megerősítvén, olykor-olykor még valódi Kovács András Ferenc-féle költéseket is böngészgetni szoktanak vala némely rosszabb pillanataikban,

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Márton László ajánlja magát

Két évvel ezelőtt találkoztam egy rég nem látott ismerősömmel. Kérdezte, mi újság. Mondtam, nemrég megjelent egy könyvem, Kényszerű szabadulás a címe. Kérdezte: "És...szerinted jó könyv?" Nahát, ez az a kérdés, amire nehéz jól válaszolni. Hogy az én könyvem jó-e, és hogy szerintem.

Kritika

"PATIKA OLCZER"

Bertók László Valahol, valami című új verseskötetéről

 "Maréknyi vékony huzal, kusza / vonalas grafika, idegvezeték" - ezekkel a sorokkal kezdődik Bertók László új verseskötete, a Valahol, valami; és mintha ebben a költői képben, már benne lenne az egész újabb (vagyis a szonettek utáni) költészetének metaforája: az "összegubancolódott rézdrót-csomó" mint a világ és egyben a világot adekvátan leképező költészet strukturális képe. \\r
     

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Arca a Földre rásüt

kritika Szilágyi Ákos Török imaszőnyeg című verseskötetéről

“a nyelv mindig jó – mert se nem jó, se nem rossz”
     (Esterházy Péter)
     
     A költőként (s nem kis részben előadóként), esztétaként, illetve az orosz kultúra és történelem avatott értőjeként igen széles körben ismert és népszerű Szilágyi Ákos csaknem negyedszázad lírai terméséből állíthatta össze gyűjteményes kötetét.

HELYSZÍNI / INTERJÚ

A Magyar Rádió Ünnepi Könyvheti műsorairól

A Művészeti Főszerkesztőség munkatársát, Jósvai Lídiát kérdeztük

A Magyar Rádió és a MKKE között három éve termékeny az együttműködés, a Magyar Rádió Művészeti Főszerkesztősége folyamatosan közvetíti a rádióhallgatóknak a könyvhét eseményeit. Csütörtöktől vasárnapig két színpadon is folyamatosan jelen vagyunk, reggel kilenctől délután hatig, míg az utolsó napon egy színpadról sugárzunk műsort, délután öt óráig.

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Bódis Kriszta ajánlja magát

A Kossuth téri metró megálló kijáratánál néhány évvel ez előtt állt egy néni és félhangosan, talán kissé szégyenkezve, inkább csak úgy maga elé rebegte: verses kötetet, tessék. Sajnálatból vettem egyet, és nem csalódtam. A kötet rossz volt, akár csak a marketingje.
hirdetés