hirdetés

Helyszíni szemle

"Kedveseim, nem vagyok cukorból"

Szextett - Kritikai beszélgetés Szabó Magda: Für Elise című regényéről, 2003. április 11., Műcsarnok

"Egy fiatal hölgy úgy érezte, hogy védelmébe kell vennie a szerzőt. Számára bántó volt a mű ilyen alapos felboncolása. Kálmán C. György frappáns válaszában tisztázta a félreértést: a Szextett tagjai nem azért szedik apró darabokra a regényt, mert nem szeretik, hanem azért, mert egy mondatban képtelenség megfogalmazni, hogy miért jó vagy rossz valami. Ők csak elvégezték, amire hivatottak, a maguk tudása és becsülete szerint."

színház

Régi mániám: a Kegyetlen Színház

Tasnádi István - Schilling Árpád: Hazámhazám

Tasnádi István - Schilling Árpád: Hazámhazám - Taigetosz csecsemőotthon II. In memoriam Hofi Géza. A Krétakör Színház előadása. Rendező: Schilling Árpád. Budapesti Nagycirkusz. "...tényleg, nem gáz?, mikor a szerző úgy köpi képen a karikírozás tárgyát, hogy magát arisztokratikusan elhatárolja a köpés gesztusának méltatlanságától? Még gázosabb ez a gesztus akkor, ha ez a tárgy az ún. NÉP. Amelyik ugye hülye, mán a neve is az: BADAR. Mer' a badar eleve hülyének születik, ld. a rövid leges-leges-legújabb kori összefoglalót, magát a darabot. Annyira hülyének, hogy észre se veszi magát, akkor meg, úgy kell neki! Dögöljön éhen, vagy zabáljon gyereklábat..."
hirdetés

Szilasi szerint

2003. április

Mint oly sokan, természetesen én is úgy gondolom, hogy Arany János költészete az egyes számú hungarikum. Ezen felül egyes számú hungarikum még Krúdy Gyula prózaművészete, de ezt már Kertész Imre is megmondta, akinek szintén egyes számú hungarikum a prózaművészete, noha Jókai Mór (szintén egyes számú hungarikum, a továbbiakban: e. sz. h.) miként a sajátját, az ő prózaművészetüket is költészetnek nevezte volna.

Helyszíni szemle

Tudósítás az eltűnt időről

Váratlan Kultúra Fesztivál, április 9-12., Városi Színház, részlet

Világotlátott. Viszajött. Győzött? Mi történt Halász Péterrel, aki mítoszának one way ticketjét egy valóság-retúrra váltotta?
 - Megérte-e, kedves Péter? - kérdé a kíváncsi vendég, belépve a hajdani lakásszínházát mai, posztmodern városira, az öröklétet egyszerire cserélt gazdától.
- Kérdezd a kősziklától, ej mi a kő !!! - göcög a válasz, persze csak képzeletben, mert hogy ez a beszélgetés soha nem zajlott, még gondolatban sem, csak itt, a virtuális papíron adja magát.

TündérVölgy

Kukorelly Endre

színház

Csárdáskirály

Antioperett egy részben - Dr. Máriás librettója

"Az újpesti varrónő kedvence egyébként Csintalan Sándor, aki szerinte Áder János mellett hazánk legnagyszerűbb Csárdáskirálya, a Dráva-melléki Benetton Csárdásöttusa nyolcszoros bajnoka, aki táncával már többször rabul ejtette és boldoggá tette a Párizs-Dakar Rally szlovák pártdelegációjának asszonykórusa megannyi tagját, a sivatagi körülményekkel sikeresen dacolva szerelmi mámorában."

A litera hangja

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem...

Egy kis statisztika

Pillanatra sem szeretném senkiben megrendíteni a hitet. A Nemzeti Kulturális Alapprogram élén és Szépirodalmi Szakmai Kollégiumában csupa derék ember ül, aki tisztességes elvek alapján hozza meg döntéseit. Csak valahogy a végeredmény...

Helyszíni szemle

"Konok igazmondók"

A Magyartanárok Egyesületének Mándy - Mészöly - Kertész című konferenciája és szakmai napja, 2003. április 5.

Miközben kint percenként váltotta egymást a madárcsicsergéses tavasz és a legzordabb téli szélvihar, a Politikatörténeti Intézet egy zsúfolásig megtelt termében a Magyartanárok Egyesülete megrendezte idei második konferenciáját. A nap ismét a magas színvonalú szakmai felkészültség és a fesztelen hangulat jegyében telt, örömteli találkozásokkal, módszertani vitákkal és továbbgondolható ötletekkel tarkítva. A közönség számára azonban a legszórakoztatóbb, egyúttal a legmegnyerőbb elem valószínűleg mégis az előadók különféle okokból eredő szorongásának, in concreto mikrofonfóbiájának ecsetelése volt.

színház

Galambok a színpadon

Interjú Kőrösi Zoltánnal

Felpörögtek az események az egri Gárdonyi Géza Színházban. Közeleg Kőrösi Zoltán, Galambok című tragikomédiájának május eleji bemutatója. Molnár Csaba ebből az apropóból beszélgetett a szerzővel.
hirdetés