hirdetés

Helyszíni szemle

A regénybe minden belefér

Beszélgetés Robert McLiam Wilson belfasti íróval

A fenegyerekként emlegetett, világhírre és könyveiből nagy vagyonra szert tett ír író, Robert McLiam Wilson nemrégen Budapesten járt. Az Euréka utca című regénye október közepén jelent meg a JAK Világirodalmi Sorozatában. Belfastban játszódik, két tűzszünet között. A szerző öltönyt visel és ránézésre visszafogott, mint regényének katolikus narrátor-hőse, Jake Jackson. Nála mégis a protestáns a befutó.

Helyszíni szemle

Genius loci

Bor - Tabán - Irodalom. A Magyartanárok Egyesületének konferenciája, 2002. november 16.

Az Egyesület, amely hatéves fennállása alatt számtalan módon bizonyította a hitetlenkedőknek, hogy a magyartanítás nem száraz tevékenység, most még messzebbre merészkedett: borkóstolóval egybekötött szakmai konferenciát rendezett a Virág Benedek-házban, a Tabáni Terasz Étterem borpincéjében.
hirdetés

Helyszíni szemle

Pokoli aranykor

Underground művészet és alternatív nyilvánosság - az értelmiség és a punk/rock zene kapcsolata a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországán címmel a PTE BTK Kommunikációs Tanszékének rendezésében konferencia zajlott 2002. november 8-9. között Pécsen. A tanácskozás azon túl, hogy az irodalom szempontjaiból is vizsgálta a témát, figyelmet érdemel azért is - mint ahogy beszámolónk megállapítja -, mert "a hetvenes-nyolcvanas évek undergroundja épp most válik-válhat az élettörténeteket meghatározó kulturális közegből a kultúrakutatás témájává".

Helyszíni szemle

Villamos. -tal?, -lel

Payer Imre

Helyszíni szemle

A hét asszonya (tolltartó Jolánnak)

Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos darabját A hét asszonya címmel mutatták be a Nemzeti Színházban. A darabból közlünk most részletet.

Helyszíni szemle

Az Erzsébet-hídi eset

Kőrösi Zoltán

Könyvajánló

Az érsek látogatása (részlet)

Bodor Ádám

Először a kifeszített huzalok tűntek el a levegőből, majd az áramszedők és így tovább, pár nap alatt a kocsikból egy csavar sem maradt. - Bodor Ádám hamarosan megjelenő új könyvéből közlünk most kis részletet.

Helyszíni szemle

Esti Kornél

Kosztolányi Dezső

TIZENNYOLCADIK FEJEZET, MELYBEN EGY KÖZÖNSÉGES VILLAMOSÚTRÓL AD MEGRÁZÓ LEÍRÁST, S ELBÚCSÚZKODIK AZ OLVASÓTÓL

Helyszíni szemle

Szépírók kedvencei

A Szépírók Társasága villamospartiján, 2002. október 26-án a villamoson olvasható, szépírók által választott, kedvenc idézetek

Helyszíni szemle

Alibi fogadásra, avagy (ló)élet és irodalom

Alternatív tudósítás az Alibi című könyvsorozat leges-legújabb kötetének bemutatásáról. Helyszín: budapesti Ügető. Idő: 2002. november hatodika. Hőmérséklet: az évszaknak talán megfelel, fogadni viszont nagyon-nagyon-nagyon hideg!
hirdetés