hirdetés

kritika

Felnőtt gyermekdalok

Háy János: Kotródom el, Palatinus Kiadó, 2002

Háy szép dalgyűjteménye éppen most biztosítja a költőt arról, hogy életérzése ide vagy oda, éppen nem távolodásról, hanem impozáns megérkezésről van szó - e gyűjtemény után Háy már nem tud majd, még ha esetleg akarna, akkor sem, elkotródni a magyar költészet tereiről... - Margócsy István kritikája Háy János Kotródom el című verseskötetéről.

Köszöntő

Betű pont magyar

2002. november 21.: Litera-est a Sarkon

Jól kifogtuk, mi?, megvan a kis jövevény - ebihal vagy sellő, majd elválik -, csapott is egyet-kettőt a farkával, a nevét is bejegyeztette már, most tehát ez afféle keresztelő, dínomdánom, hejehu. Tudjuk már, de szögezzük le: Úgy hívják, hogy litera-pont hu. - A Litera megalakulásáról sajtótájékoztató estet tartott, amelyen Závada Pál mondott nyitóbeszédet.

hirdetés

színház

Kő kövön

Háy János: A Gézagyerek, Bárka, 2002. november 18. A debreceni Csokonai Színház vendégjátéka. Rendező: Pinczés István

Leszólt a főnöklaci, hogy kell a biztonság a fejtőbe. Felügyelet kell a szalaghoz, különben baleset után fizetni kell a németnek. Van egy szék, barna műbőrből, mint a buszokban, a futószalag fölött - hát abban kell ülni ezentúl egész nap a Gézagyereknek, a Rózsika néni hibás gyerekének. Nézni a köveket, a fekete-fehér konyhakő helyett. Megnyomni a gombot, a pirosat, ha valami történik. Tisztára, mint egy király, mint egy Isten. Neki is jó, mert végre megtalálta a helyit, meg a németnek is jó, hogy a Géza hibás, mert nem kell neki annyit fizetni.

Helyszíni szemle

Németh Gábor és Garaczi Laci könyvbemutatója

Németh Gábor és Garaczi LászlóMi van hétfőn, novemberben, délután négy órakor? Mi néhányan, írók és olvasók ebben az időben általában az Írók Boltjában tartózkodunk, talán az egyetlen helyen, ahol az ánti-világból visszamaradt, neonfényt sugárzó világítótestektől az embert nem a hideg rázza, hanem ellenkezőleg, valami melegség bújik a gallérja mögé...

Helyszíni szemle

A regénybe minden belefér

Beszélgetés Robert McLiam Wilson belfasti íróval

A fenegyerekként emlegetett, világhírre és könyveiből nagy vagyonra szert tett ír író, Robert McLiam Wilson nemrégen Budapesten járt. Az Euréka utca című regénye október közepén jelent meg a JAK Világirodalmi Sorozatában. Belfastban játszódik, két tűzszünet között. A szerző öltönyt visel és ránézésre visszafogott, mint regényének katolikus narrátor-hőse, Jake Jackson. Nála mégis a protestáns a befutó.

Helyszíni szemle

Genius loci

Bor - Tabán - Irodalom. A Magyartanárok Egyesületének konferenciája, 2002. november 16.

Az Egyesület, amely hatéves fennállása alatt számtalan módon bizonyította a hitetlenkedőknek, hogy a magyartanítás nem száraz tevékenység, most még messzebbre merészkedett: borkóstolóval egybekötött szakmai konferenciát rendezett a Virág Benedek-házban, a Tabáni Terasz Étterem borpincéjében.

Helyszíni szemle

Pokoli aranykor

Underground művészet és alternatív nyilvánosság - az értelmiség és a punk/rock zene kapcsolata a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországán címmel a PTE BTK Kommunikációs Tanszékének rendezésében konferencia zajlott 2002. november 8-9. között Pécsen. A tanácskozás azon túl, hogy az irodalom szempontjaiból is vizsgálta a témát, figyelmet érdemel azért is - mint ahogy beszámolónk megállapítja -, mert "a hetvenes-nyolcvanas évek undergroundja épp most válik-válhat az élettörténeteket meghatározó kulturális közegből a kultúrakutatás témájává".

Helyszíni szemle

Villamos. -tal?, -lel

Payer Imre

Helyszíni szemle

A hét asszonya (tolltartó Jolánnak)

Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos darabját A hét asszonya címmel mutatták be a Nemzeti Színházban. A darabból közlünk most részletet.

Helyszíni szemle

Az Erzsébet-hídi eset

Kőrösi Zoltán

hirdetés