hirdetés

Kornis folytatásokban

Kornis Mihály: Halálos ágy - második rész - részlet az I könyvből

... a budakeszi intenzív mennybe repülök, csúcsellátásba, ennél sokkal klasszabb, gyere ki esetleg, ha netán érdekellek,  nem tudom, hogy be tudok-e csusszanni az intenzívre, lutri - Kornis Mihály regénye részletekben.

Kamaszkorom legszebb nyara

Iancu Laura: Faidőben, faölekben

A szászkuti vontra szállok fel, Erzsi! / Éretlen vagy, Lili, az életre! / Az élet mindenütt élet. Bánat és öröm a neve. Itt is, másutt is. / S a halál is mindenütt csak a dolgát végzi – ugye...?! – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Iancu Laura írása.

hirdetés

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Donald Hall, 4. rész

Hol gyűlnek az emlékeink, mire és hogyan emlékszünk? Honnan tesszük fel a múltra vonatkozó kérdéseket? Ha turistaként lefotózhatnánk az emlékeinket, akkor talán objektívebb, semlegesebb képet kapnánk róluk – kivéve, hogy minden egyes képben, fotóban inherensen jelen van a saját látásmódunk. – A Vendég: Versum Donald Hall amerikai költő előtt tisztelgő sorozatának negyedik, egyben utolsó részében Kállay Eszter kommentárját és fordítását olvashatják.

Kamaszkorom legszebb nyara

Elekes Dóra: Fürödni tilos

Ha apám elutazik, ő jön át hozzánk. Elkötjük apám kocsiját, és elmegyünk a bányatóhoz, utána meg otthon beteszünk valami zenét, mondjuk Pink Floydot, és azt hallgatjuk egész este. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Elekes Dóra írása.

Inspiráció

Inspiráció: Fehér Renátó

az az univerzális köd (vagy vízalattiság), az az áthatolhatatlan közeg, ami túszul ejti Carrière szereplőit, sokban emlékeztetett arra a klausztrofób gomolygásra, arra a miliőre, az időnek arra a kiismerhetetlen és fullasztó keringető rendszerére, ami aztán az egész Holtidény lírai hangjának természetes élőhelye lett – Az Inspiráció huszonharmadik részében Fehér Renátó reflexióit olvashatják.

Kamaszkorom legszebb nyara

Borda Réka: Balatonboglári elsők

Délután pornócsatornára bukkannak a tévében. Próbálják olyan lazán kezelni a helyzetet, mint a politikusok az adócsalást. Poénkodnak a szereplőkön, a kosztümökön, de minden kimondott szó erősít a zavarukon. Beesteledik. Jó indok arra, hogy zenecsatornára váltsanak. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Borda Réka írása.

2flekken

Nagy Gabriella: Moszkvát énekszóval búcsúztattuk

Naplóim tanúsága szerint 1979-ben és 1980-ban vettem részt a barátságvonat útjain. Életem első külföldi utazását így tettem a Szovjetunióba, s a másodikat, egy évvel később a Német Demokratikus Köztársaságba. Első gimnázium végén indultunk, két napja töltöttem be a 15-öt, gyerek voltam, a Leövey Klára Gimnázium diákja. Anyám vállalati kölcsönt vett fel, hogy elmehessek. – Nagy Gabriella 2flekken.

Kamaszkorom legszebb nyara

Totth Benedek: Naptejpor

Ha egyetlen képbe kellene sűrítenem a gyerekkori nyaraimat, azok az idegsejt-hálózatokra emlékeztető árnyékok lennének, amiket a megtörő vízfelszín vetett a medence aljára. Azt bámultuk egész nap, magunk elé meredve. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Totth Benedek írása.

Búcsú

Tamás Gáspár Miklós: Naipaul, a nevelő

Ízlésünk – mondja Naipaul – csiricsáré, eklektikus, szedett-vedett, uraságtól levetett holmik összevisszasága, erkölcsünk az önsajnálat, politikánk sérelmi, társadalmi magatartásunk magva a „nekem jár, mert szenvedtem". - V. S. Naipaultól búcsúzik Tamás Gáspár Miklós.

Kamaszkorom legszebb nyara

Sajó László: A lenini álmok valóra válnak

Sose hagynak minket békén, nem is alszunk rendesen, mert minden reggel sorakozó zászlófelvonáshoz. Az ebédlőben meg kell emelni a széket, amikor leülünk és amikor felállunk. Csak csendben lehet beszélgetni, hogy ne mondják ránk, hogy mi magyarok nem tudunk viselkedni. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Sajó László írása.

hirdetés