hirdetés

Könyvajánló

Schein Gábor: Füst Milán (részlet)

Amikor Somlyó György − még az önmagát már régóta aggnak láttató költő életében − először próbált szisztematikusan szembenézni Füst Milán irodalmi helyzetével, megalkotva a „Füst Milán-i szituá­ció” fogalmát, e szituáció lényegét a különállásban és az ütemelőzésben ragadta meg. - Schein Gábor Füst Milán című monográfiájából ajánlunk részletet.

Interjú

Schein Gábor: A játszmából nincs kiszállás

Az az ember benyomása, hogy olyasvalakivel van dolga, aki minden pillanatban színpadot képzel maga alá, minden pillanatban szerepet formál. És amit megformál, az ő maga. Csak maszkosság van, semmi más. - A napokban jelent meg Schein Gábor Füst Milán monográfiája; a szerzővel beszélgetett Jánossy Lajos.

hirdetés

interjú

Borda Réka: Szépen lassan bomolhat a „férfiegylet”

Mindemellett nagyon unom, amikor fiatal nőként úgy beszélnek az emberrel, „tudom, hogy ügyesen, okosan meg fogod tudni ezt csinálni" meg „remélem, vagy annyira jó író, mint amilyen csinos". – Borda Rékát Seres Lili Hanna kérdezte.

Interjú

Kabai Lóránt: Hol a kurvaistenben élünk?

Az ország egyik legszomorúbb, legszegényebb vidékén sikerült egy nagyon komoly, jó presztízsű lapot és műhelyt létrehozni és megtartani... – Kabai Lóránt 10 év után, december 31-én befejezte szerkesztői tevékenységét a Műútnál. Az okokról akkor nem kívánt nyilatkozni, kérdéseinkre a válaszokat is tartalmazó levelet írt.

Interjú

Dávid Anna: Amitől megváltozik az olvasó élete

Esterházy, Szilasi, Kemény, Sándor Iván, Krasznahorkai és még megannyir angos szerző művei a Magvető 2018 első félévének várható megjelenései között. - Dávid Annával, a Magvető kiadó igazgatójával beszélgettünk.

Interjú

Pályi Márk: Neki életszakaszai voltak

Épp arról szólt az egész, hogy lehetséges-e láttatni a fenyegettetést, amiben ő leélte az életét, úgy, hogy a fenyegettetés közben folyamatosan fönnáll? - Ma mutatják be Gáli József A püspök madarai című kötetét. A könyv szerkesztőjével, Pályi Márkkal beszélgettünk.

Előszilveszter

Bán Zsófia: Bréking

Kedves nézőink, az öröm, az eufória határtalan, leírhatatlan, ahogy mindenkit elragad a szenvedély, a tömeggel már egy emberként fordulunk rá az aranycsöccsel a Balassi Bálint utcába és haladunk a Parlament felé, anya! nézed ezt? – Bán Zsófia írása a Litera Fake News című előszilveszterén hangzott el. VIDEÓ!

Lapszámajánló

Vida Gergely: Hús-triptichon

Az idei első Irodalmi Szemlében folytatódik az év végi Szabó Lőrinc-tematika, ezúttal fordításelméleti és prózai tanulmányokkal. A szépirodalmi blokkban Vida Gergely, Kozmár Klára, Mellár Dávid és R. Nagy Krisztián szövegeit olvashatjuk. – A lapszámot Vida Gergely szövegével ajánljuk.

2flekken

Visky András: Bibliaóra_9 (lélek)

ennél közelebb a fogság már nem is kerülhetne, itt van a szomszédban, a saját udvarunkon, és ha jobban meggondolom, még ennél is közelebb, egészében véve mérhetetlen közelségben, a kimondott és visszatartott szavakban például, hogy úgy mondjam, meg a nagyon is otthonos rémületben meg bűntudatban – Visky András 2flekken.

interjú

Szeifert Natália: Az ember tudja, hogy elbukik, mégis mindent meg akar írni

Ez vagy-vagy helyzet. Vagy úgy írom meg, hogy belemegyek a nehezébe, vagy nem írom meg. – Szeifert Natáliával Seres Lili Hanna beszélgetett új, Az altató szerekről című regénye apropóján.

hirdetés