hirdetés

Részlet a kötetből

Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal (részlet)

Még meg sem születtünk, amikor a szüleink már háborúztak a boszorkánnyal. Az első csatát akkor nyerték, amikor elvették a házát, és beköltöztették a legkisebb, legsötétebb lakásba. – Egykori munkatársunk, Csutak Gabi Literán publikált szövegeit is tartalmazó, most megjelent kötetéből ajánlunk részletet.

OTT JÁRTUNK

Szabó Magda, a kunfajta nagyszemű lány

Az Olvasás Éjszakája nem feledkezett el az idén 100 éve született Szabó Magdáról. Az írónővel kapcsolatos személyes élményeit, emlékeit Szabó T. Anna osztotta meg a hallgatósággal Juhász Anna társaságában. Az estét Pion István költő vezényelte le. Ott jártunk.

hirdetés

OTT JÁRTUNK

Egér Miki és a Cickány betörése

Szeptember 15-én pénteken vehettünk részt a Magyar Műfordítók Egyesülete új, „Fordítsunk..." című sorozatának első alkalmán a Magvető Caféban. Nádasdy Ádám humoros előadása a legjobb választás volt a kedvcsináláshoz. Ott jártunk.

Litera Rádió

Litera Rádió: Beszélgetés Tompa Andreával

2017. augusztus 30-án Tompa Andrea volt a szigligeti JAK-tábor vendége, akit Darabos Enikő kérdezett. A Litera Rádióban most meghallgathatják a teljes beszélgetést.

A hét prózája

A hét prózája – Kosztolányi Dezső: Két élet

Zörgő csontvázak, morfinista rémek, piszkafák, kik kurta nyelű, japán ernyőt viselnek, elhasznált, vendéglői fogpiszkálók, kik festetten lépnek az óceánba narancsszínű selyemrongyokban, csuklójukon arany méregszelencével. Merészség lenne azt állítani, hogy csúnyák, mert csak rondák. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 13.

Egy perc múlva a sor közepéről az útra kiérni már csak sárban lehet. Kimosódnak az ágyások. Tátong az eperföld, mint egy frissen felnyitott test. Aztán hullani kezd a jég is, a diónyi. Fokozza a pánikot az alapzaj, de nem a dörgés, hanem a kopogás, mert jég sárban nem koppan, csak csonton. – Fehér Renátó 2flekken.

Részlet a könyvből

Radoslav Petković: A halál tökéletes emlékezete (részlet)

A lélek ilyenkor megzavarodik, és nem sokat lát. Mégis, valahonnan a fák csúcsa ölül világosan és elkeseredve láttam, hogyan dobálják egy halomba és gyújtják meg a drága papiruszokat. – A Jelenkor Kiadó és a FISZ közös sorozatában jelent meg Radoslav Petković: A halál tökéletes emlékezete című könyve Csordás Gábor fordításában.

Részlet a könyvből

Szeifert Natália: Az altató szerekről (részlet)

Kifinomult ízlés, zenei mondatok, élvezetes történetmesélés, alapos korrajz, mozaikszerű cselekmény, érdekes fordulatokkal. Szereplői sokszor filmszerűen egy-egy fontosabb pillanatban találkoznak. – Szeifert Natália Az altató szerekről című, a Kalligramnál megjelenő második könyvéből ajánlunk részletet.

Publicisztika

György Péter: Hőstettek az ülőkádban (Tábor Ádámnak szeretettel)

Azaz, attól tartok, hogy mindössze normatív fikció az univerzális avantgárd kronológia. A kulturális terek nélkül mozgalom még nem létezett, melyek alakulása viszont olykor ellentmond a a nagy steril fejlődéstörténeteknek. – György Péter reflexiója a Tábor Ádámmal készült, Vers, kísérlet, mozgalom, megismerés című interjúra.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió: Beszélgetés Nádasdy Ádámmal

Wagner, Dante, Shakespeare, Bánk bán. Közlekedési táblák egy nagy sötétlő erdőben. – A József Attila Kör idei szigligeti táborában Nádasdy Ádámot Turi Tímea kérdezte. A Litera Rádióban most meghallgathatják a teljes beszélgetést.

hirdetés