hirdetés

Nagyvizit

Balla Zsófia: Fantasztikus idő lebegett bennünk

Ami elképesztően jó, az hihetetlenül modern is, és elévülhetetlen, kophatatlan, az átüt, és azt gondolom, hogy az számít költészetnek. Persze elolvasom, mit írnak a kortársaim, és élvezem, ami jó, vagy jócska, de amikor be akarom mérni a távot, akkor kell a nagy minta. – A ma 70 éves Balla Zsófiával készített nagyvizit-interjúnk második része.

Nagyvizit

Balla Zsófia: Megállsz és szívsz egy korty levegőt a nagy irodalomból

A szkepszis, amely bennem – most már a hazai viszonyokat is hozzávéve – mostanában egyre erősebb, inkább úgy szól, hogy mi az értelme a költészetnek, van-e arra esély, van-e értelme annak, hogy itt valaki egyáltalán megszólaljon. – A ma 70 éves Balla Zsófiával készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

hirdetés

Részlet a könyvből

Daniel Katz: A berber oroszlán szerelme és más történetek (részlet)

Ezek az állatok nem fordulnak elő a sivatagban, mondta a teve. De hát én is itt vagyok, mondta Muthul. És én, a berber oroszlán, megígérem, hogy különösen a tuaregektől védelek meg, nehogy elfogjanak, és újra rabszolgájukká tegyenek. – Daniel Katz A berber oroszlán szerelme és más történetek című könyvéből olvashatnak részletet

2FLEKKEN

Radics Viktória: A négyszögletű teáskanna

A habzsoló tömeg része voltam én is – aki most némi személyességgel bír, vagy épp nem bír vele –, és egyúttal a hóban, sárban caplató parasztok egyike. – Radics Viktória 2flekken.

A hét prózája

A hét prózája – Gao Xingjian: Lélekhegy

Az apja felkapott egy faágat és azzal verte a fiát, akiből hiányzott a szülőtisztelet, az anyja meg hagyta, mert nem viselte volna el, hogy a fiuk otthagyja őket. – A hét prózáját Modor Bálint választotta Gao Xingjian Kiss Marcell fordításában megjelent Lélekhegy című regényéből.

A hónap szerzője

Balla Zsófia: A vers hazája III.

Aki külföldre megy, az új helyen is afelé igyekszik, aki otthon volt, aki ő maga. Az lesz, aki volt. Ez léte folytonosságának garanciája. – A hónap szerzője, Balla Zsófia Széchenyi Akadémián elhangzott beszédének harmadik részét olvashatják.

A hónap szerzője

Balla Zsófia: A vers hazája II.

A kiemelkedő írónak is elemi érdeke, hogy az alkotók középosztálya is lélegzethez jusson és érezze életének és műveinek létjogosultságát. Nem lehet ugyanis egy-ügyű irodalomban nagy írónak lenni. – A hónap szerzője, Balla Zsófia Széchenyi Akadémián elhangzott beszédének második részét olvashatják.

Tandori 80

Turczi István: Hétfőellenes vers

Tandori 80

A fájdalom izzó hangyái a testben. / Az egyéltűek mindennapi keservei. / Élet az, ha csak élünk?! / Befagyott tócsák repedt tükreiből / nem néz vissza senki ránk. – Tandori Dezső nemrég ünnepelte 80. születésnapját. Erre az alkalomra született Turczi István verse.

Kánonkórus

Erdős Virág: Tűz, tűz, avagy én és a kánon

nem muszáj a szavak szárnyán / rögtön a plafonig szállni / kulturáltabb dolog egymást körbe- / körbe-laudálni // észrevételed van? ugyan! / ne legyél már olyan lányos / ha egy picit igyekszel még lehetsz fő- / díj-várományos – Erdős Virág verse a Litera  Kánonkórus című előszilveszterén hangzott el.

Kánonkórus

Kubiszyn Viktor: Árnyékkánon

Az árnyak hallgatnak, én néha nem. Drogozni könnyű, írni nehéz. Írni könnyű, hallgatni nehéz. Odatartozni könnyű, bárhova tartozni könnyű, egálban lenni nehéz. – Kubiszyn Viktor írása a Litera Kánonkórus című előszilveszterén hangzott el.

hirdetés