hirdetés

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Steffen Popp

Hogyan lehetne konceptuális barbárokat tenyészteni? Eltervezni valamit, aztán a felismerhetetlenségig elrontani, mindezt egyszerre, aztán újra meg újra. – A Vendég: Versum rovatunkban Nemes Z. Márió fordításait és kommentárját olvashatják Steffen Popp költészetéről.

INSPIRÁCIÓ

Inspiráció: Szolcsányi Ákos

Úgy képzelem, a koponya már ott volt, amikor Vito apja eléültette Vitót, nem ő festette oda mögé, szóval kerülném az Ábrahám-Izsák történet áthallásait. Inkább valami már meglevőnek kiszolgáltatni a gyereket. Úgy érzem, enélkül az apaság nem megy, talán szülőnek lenni eleve magában hordozza ezt a lépést. – Az Inspiráció harmincadik részében Szolcsányi Ákos reflexióit olvashatják.

hirdetés

Szilágyi István 80.

Szilágyi István 80. – 2.

Örök kívülállás, körön kívüliség – ilyen a Szilágyi-próza: megragad és eltávolít, hullámzik, mint a folyó. – A ma nyolcvanéves Szilágyi Istvánt köszönti Nagy Gabriella, Szekeres Dóra és Melhardt Gergő.

Szilágyi István 80.

Szilágyi István 80. – 1.

Szilágyi István írásművészetét követve minduntalan a szobrászi hozzáférés, az anyagközeliség, a kézművesség, a michelangelói mozdulatok juthatnak az eszünkbe. – A ma nyolcvanéves Szilágyi Istvánt köszönti Jánossy Lajos, Kiss A. Kriszta és Modor Bálint.

AJÁNLÓ

Fejér Johanna és Szálinger Balázs versei

„A cukormoratórium ideje alatt / Közpénzatkák és keretlegények, / Aranyfüljelzős jószágtörmelékek / Édes éveket tartanak." – A Hévíz folyóirat idei 4–5. számát Fejér Johanna és Szálinger Balázs verseivel ajánljuk.

RÉSZLET A KÖTETBŐL

Dragomán György: Rendszerújra (részlet)

Feltételezett vagy valóságosnak tűnő rendszerek: nyitottak és zártak, politikaiak, természetiek vagy technikaiak. És a kitörési pontok, a szabadulás lehetőségei – Dragomán György Rendszerújra című kötetéből ajánljuk a Medvezsírt.

Ott jártunk

Kinyílt a Fórum drámaantológiája

Megjelent a 2017/2018-as Nyílt Fórum pályázatán fejlesztett nyolc dráma antológiakötete. Megjelenését a 11 szerző és mentoraik ünnepelték: POSZT-os felolvasószínház-részletek vetítésével, rövid beszélgetésekkel a szövegek alakulásáról, a munkafolyamatról, és a drámák későbbi sorsáról. A kötet bemutatóján jártunk.

A HÉT VERSE

A hét verse – G. István László: Hatvanhetedik védőbeszéd

Hosszan vizsgáltam magam az enyhén púderes, hátul foncsoros fényben. Talán a szemem lett ennyire tompa, fénytelen? – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

KÖNYVAJÁNLÓ

Fekete Vince: Szárnyvonal (részlet)

A formai gazdagság is jelzi a székelyföldi költő lírájának klasszicizálódását. Ez azonban semmiképpen sem jelent holmi zárt esztétikát, iskolás rendet. Fekete verseiben a feszültség éppen a visszafogottság révén lesz igazán erőteljes, meghatározó versszervező elem. – Fekete Vince új kötetéből az Idegen város című verset ajánljuk.

2flekken

Nagy Gabriella: Dédapám

Az utazást halogatom, helyette nagy garral nézegetem a nemes urak nehezen fellelhető fényképeit, és az agyam villámgyorsan egybeveti a látottakat nagyapám vonásaival. Magas orrnyereg, rövid, piszés orr, hosszúkás arc, magas homlok, erőszakos áll, sötét bőr és haj, férfias, a homlok két oldalán bekövetkező kopaszodás, egyenes szálú bajusz. És akkor egyszer csak meglátok egy arcot. – Nagy Gabriella 2flekken.

hirdetés