hirdetés

Könyvajánló

Karl Ove Knausgård: Szerelem. Harcom 2. (részlet)

Knausgård most is a problémák mélyére néz: mit jelenthet a férfiszerep napjainkban? Mi az erő, és mi a gyengédség? Miképpen viszonyul egymáshoz a szabadság és a boldogság? – Karl Ove Knausgård Harcom sorozatának második részéből, a Szerelem című könyvből ajánlunk részletet, amely 2017-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

Kilátó / Magasiskola

Jánk Károly: Egy keleti fürdőhelyről

Nem, ez nem az a hely, barátom, / valami ismeretlen időzóna ez már, / titkos és veszélyes fertály, amin / nem lehet csak úgy átlábalni a / bokánkat nyaldosó vízben, ahová / vezető kellene, sztalker... – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Jánk Károly versét olvashatják.

hirdetés

Kritika

Óda a magyar krimiirodalomhoz

Molnár T. Eszter: Szabadesés, Prae.hu–Palimpszeszt, 2017

A regény tökéletes képet fest arról, hogyan válhat valakinek a kárára a múltja még akkor is, ha a jelene makulátlan, valamint arról is, hogy nem csak a vagyoni, hanem bizony a kapcsolati tőke és a társadalmi rang is korrumpálhatja az igazságszolgáltatást, és torzíthatja az igazságképünket. – Beke Zsolt kritikája Molnár T. Eszter Szabadesés című könyvéről.

Kertész-emléktábla

Sándor Iván: Levél Kertész Imrének!

November 9-én, Kertész Imre 88. születésnapján emléktáblát avatott a Kertész Imre Intézet a Török utcában. Erre reflektál Sándor Iván szerkesztőségünkhöz eljuttatott írása, amely egy Kertész Imréhez szóló levél.

Részlet a könyvből

Juan Marsé: Az álmok kalligráfiája (részlet)

Juan Marsé nem ismeretlen a magyar olvasók előtt, és ez a mesterműve mintegy összegzése és betetőzése a szerző sok, már ismerős motívummal átszőtt életművének. Az író Cervantes-díjas regénye Dobos Éva fordításában, Potozky László utószavával a L'Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg. Részletet közlünk.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A Kertész Imre-emléktábla avatásáról

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

Könyvajánló

Daniela Hodrová: Két szín alatt (részlet)

A 75 rövid fejezetből kirajzolódó mozaik a 20. századi Prága képe, amely egyben tipikus kelet-európai helyzetkép is, de a hely- és korrajzon túl Daniela Hodrová műve sokkal inkább a lélek értelmének mágikus, irodalmi keresése, misztikus felfedezőút, amely elsöpri az idő által emelt határfalakat. – Részlet Daniela Hodrová Két szín alatt című könyvéből.

Szerelmes Arany

Varró Dániel: Ész és f*sz vitája

Mint párbaji fegyver, mit lovag kiránta, / Úgy meredek én is vitézül iránta, / Bősz harci kedv büszkén dagadozva jár át / Szálfaökleléssel bévenni a várát. – Varró Dániel „közönségdíjas” verse a Litera Szerelmes Arany pályázatának díjátadásán hangzott el. A videó után most olvashatják is a verset.

PRAE, 2017/1

Holnapután a Kenguru-szigeten

Az ember mint földtörténeti korszakjelölő? Egy új kihalási hullám katalizátora? Poszthumán-e eleve az ember? A Prae folyóirat antropocén-száma a fentebbi kérdéseket taglalja nemzetközi és hazai kultúratudósok hozzájárulásával. A 2017/1-es lapszámából ajánlunk részleteket.

Ott jártunk

Esterházy, a csipkeverőnő

A Szépírók Társasága által szervezett Esterházy-fesztivál nyitóprogramján a szerző szerkesztőivel beszélgetett Csuhai István a Teslában. Az általánosabb című Esterházy az irodalom világában című esemény meghívottjai Dávid Anna, Körmendy Zsuzsanna, Péczely Dóra, Tóth-Czifra Júlia voltak. Ott jártunk.

hirdetés