hirdetés

A hét prózája

A hét prózája - Iszaak Babel: Gedali

Babel feladata a történelem forró áradásában felmutatni a tradíciót romboló és teremtő kettősséget. A küldetéstudat harcias természetrajzát, a védekezést és a támadást, a célra tartót és a valami ellen törőt. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

A hónap szerzője

Zoltán Gábor: Orgia alatt

A hónap szerzője, Zoltán Gábor elképzelte, milyen lenne egy Szép versek 1944 című antológia. Hogyan illeszkednének egymáshoz az akkori kortársak művei? Gondolatkísérlete megjelent a Tekinteten és a Szomszédban, ami után Nyáry Krisztián felvetette, hogy csinálhatna ebből egy műsort a Magvető Caféban. Részletet olvashatnak az összeállításból.

hirdetés

Kamaszkorom legszebb nyara

Szabó Imola Julianna: A papírnehezék

A szünetben a mosdóba osontam, és ott faltam be a kiflit, májkrémmel, hogy senki se lássa. Minden napra ez volt a menü, pontosan kiszámoltam, hogy így egy hónapig megoldódik minden. Az üresség jól fedhető. Van a szégyennek egy olyan arca, ami átnyom minden falat, átépíti még a húst is a csontokon. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Szabó Imola Julianna írása.

Kamaszkorom legszebb nyara

Szil Ágnes: Sorozat

Ahogy a lányok a saját útjukra léptek, ahelyett, hogy összeroppant volna, egyre jobban érezte magát: összepakolt egy vászontáskába, a fotófelszerelést kézipoggyászként vitte magával, és az első útja Párizsba, Prágába és más P-vel kezdődő városba vezetett. – Szil Ágnes kisprózái a Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban.

Kornis folytatásokban

Kornis Mihály: Halálos ágy - első rész - részlet az I könyvből

Bori megszorította a karomat, ne veszítsd el a fejed, súgta, nehogy sírj, azzal megijeszted. Csak néztem rá, mit akar. - Kornis Mihály I című könyve folytatásokban.

Kritika

Pokoli színjáték

Cormac McCarthy: Suttree, Jelenkor, 2018

Suttree egy egzisztencialista regénynek álcázott spirituális átalakulás története, mint ahogy a főszereplő beletörődése valójában beletörődésnek álcázott elfogadás. És a kettő között jelentős a különbség. – Cormac McCarthy Suttree című könyvéről Szijj Márton írt kritikát.

Kamaszkorom legszebb nyara

Weiner Sennyey Tibor: Ballada a rőt költő halálakor

S bár fekete macska ráfeküdt, / S bár vörös szerető ráfonta gyolcs ölét, / Sennyey Tibi már Nappal szemben ült, / És kezdte kinevetni testét. / Könyvét csöndben megcsinálta, / Remélte, hogy egy kulcsra nyílik / Százszorosan zárt Nirvána. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Weiner Sennyey Tibor versét olvashatják.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Donald Hall, 3. rész

A netet böngészve találtam képeket is a szerző nappalijáról és a versben említett hintaszékről is, aminek valami oknál fogva nagyon megörültem. – A Vendég: Versum következő részei Donald Hall amerikai költő előtt tisztelegnek. Harmadikként Bordás Orsolya kommentárját és fordítását olvashatják.

Könyvajánló

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza (részlet)

Ajaj, de ismerős e helyzet! / Hisz voltam én is kisdiák, / Kijárva, mint megannyi gyermek, / Egy nagy rakásnyi iskolát. / Emlékszem, mennyi sódert löktek / – Akárcsak Csárli most Csücsöknek –, / S ébren szunyált a sok kölyök / Nyitott szemmel a pad mögött… – Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című új könyvéből ajánlunk részletet.

Kamaszkorom legszebb nyara

Patak Márta: Balatoni nyár, Moto Guzzival és Csavargóénekkel

Kempingezésünk a szokásos módon indult, sátorverés, berendezkedés, aztán irány a víz, fürdés, merthogy mi fürödtünk a Balatonban, úszni az uszodában szoktak. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Patak Márta írása.

hirdetés