hirdetés

HÉVÍZ 2018/3

Térey János és Milbacher Dániel versei a Hévízben

„Gyászmunkás, hasznos hang a fülemben!/ Költözz el, mielőtt szétforgácsol a hűség.”/ „Ez a föld gondolkodtat, levegője táplál,/ A Csárdáskirálynő a mítoszom.” – A Hévíz folyóirat 2018/3-as számát Térey János és Milbacher Dániel versével ajánljuk.

Ott jártunk

Katalán író kapta a Òmnium Cultural díját

A bibliobusz, amely ahelyett, hogy a város lakosságának vinne könyvet, az írókat szállítja a száműzetésbe, kristálytiszta kép arról, hogy mit élt át a nép a történelme folyamán, és mit él még ma is át. – Június első napjaiban vehette át Quim Monzó katalán író az Òmnium Cultural nagydíját. A díjátadón Pávai Patak Márta járt.

hirdetés

2flekken

K. Horváth Zsolt: A Rákosi név megint szép lesz – Az „ismeretlen" lehetséges szerepe a pedagógiában

A kihívás abban állt, hogy Rákosi fogadott a diákokkal, olyan verset fog felolvasni, melynek nem fogják tudni elmondani a tartalmát. – K. Horváth Zsolt 2flekken.

HANGULATJELENTÉS

Fehér Renátó: Melancoolia

Hangulatjelentéshez a hétfőt választod, alkati alapon. Könyvhétfő. A tátongó VM tér vertigója, akár a szirénének: fenyeget és csalogat egyszerre És a hagyomány BDSM, csak menekülőszavak helyett néha túszszavak vannak, mint az örökhétfő. A nyelv egy rút, shibarita váz. – A 2018-as könyvhét zárónapjáról Fehér Renátó írt.

A hét műve

A hét műve – Nádasdy Ádám: A festő dolga

Az a helyzet, hogy Birkás gondolkodtatni akar és nem gyönyörködtetni; pontosabban a gondolkodás gyönyörűségét akarja megadni a nézőnek. – Nádasdy Ádám szövegével a június 10-én elhunyt festőre, Birkás Ákosra emlékezünk.

Hangulatjelentés

Jánossy Lajos: Noé bárkája

Mi mindig mindenről elkésünk, / Mi biztosan messziről jövünk, / Fáradt, szomorú a lépésünk. / Mi mindig mindenről elkésünk... még csak a BAH-nál járok, időm, akár a tenger. – Jánossy Lajos hangulatjelei a könyvhét vasárnapjáról.

Részlet a könyvből

Simon Bettina: Strand (részlet)

Meglátogatni négy év után / olyan volt, mintha nyaralnánk, / átmásztunk volna az életünk / köré emelt hézagos kerítésen. – Simon Bettina könyvhétre megjelent kötetéből ajánlunk részletet.

Ott jártunk

Kedvencek temetője: Rejtő Jenő a Margó Fesztiválon

A Margó fesztivál harmadik napján, péntek este fél kilenckor a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarában a szavak mesterei ismét egy évfordulós nagy magyar íróból merítettek inspirációt. – A kedvencek temetőjében Szijj Márton járt.

Íróles – Galéria 1.

ÍRÓLES – Az olvasók fotózták 1.

Több mint 15 éve fotózzuk rendületlenül a könyvheti standok között bóklászó, dedikáló írókat. Idén arra voltunk kíváncsiak, hogyan látja őket az olvasó. A beérkezett képekből válogattunk. Íme, az első tíz!

Kritika

A születéstől a szürke, ködös reggelekig

Garaczi László: Hasítás, Magvető, 2018

Az álmok félig-meddig beteljesülése, következésképp elvesztése után minden megváltozik. A reflexiók és a nyelv is; már nem működik az irónia, lassan háttérbe szorul, ahogy egyre nagyobb a tét, míg végül mosolygás nélkül jutunk el a végső megállapításig. – Garaczi László Hasítás című regényéről Szmerka Dániel írt kritikát.

hirdetés