hirdetés

A hónap szerzője

Parti Nagy Lajos: Felejthetetlenül civil

Rosztropovics, mikor a televízióból értesül róla, hogy megint egy város lett Berlin, odautazik, s (a legenda szerint) egy kölcsönkért széken a fal tövében koncertet ad, flashmob. Szívszorító, felemelő, az ember az igazságról morogna volt valamit, de legyen elég, hogy valami felejthetetlenül civil dolog történik. – A hónap szerzője, Parti Nagy Lajos kulturális ajánlója.

Kilátó: Erdély

KILÁTÓ: ERDÉLY – Leltár

Balázs Imre József erdélyi irodalmi gyorstalpalója mellett csaknem húsz mű a Magasiskolában, nagyvizit Király Lászlónál, interjú Markó Bélával és Borbély Andrással, hét erdélyi folyóirat naplója, három Írómozi, portrék és más írások. Októbertől a Kilátóban Erdély irodalmával foglalkoztunk. Összefoglaljuk.

hirdetés

A hét verse

A hét verse - Babits Mihály: Psychoanalysis Christiana

Babits verse a gótikus katedrálisokat idézi, a keresztény kultúra épületes paradoxonáról beszél, többszörös csavarral. - A hét versét Jánossy Lajos választotta.

Előszilveszter

Para-Kovács Imre: A Vosztok-tó jege

Ha lenne stream a pokolból, akkor abban biztos szerepelne egy végtelenül lepusztult alak, aki triolán játszik minden reggel hamisan, és a hely jellegéből adódóan az idők végezetéig. Egy aktív próbapokol tehát a sarkon. – Para-Kovács Imre írását a Litera Fake News című előszilveszterén a szerző és Vajdai Vilmos olvasta fel. VIDEÓ!

KRITIKA

E kerek nagyvilág bűnös és túlontúlságos szeretete

Kőszeghy Péter: Regénytöredék barátnémhoz - Az élet vidám álorcája, Kossuth, 2017. 248 old.

A barátnémhoz címzett regény elbeszélője maga is kérdésessé teszi, hogy ugyan kihez is szól ez a regény vagy regényben idézett Muraközy Mátyás által másolt (átírt) Balassi töredék és az abban megidézett testamentum, vagyis végrendelet. - Kőszeghy Péter Regénytöredék barátnémhoz – Az élet vidám álorcája című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Kilátó / Magasiskola

Bogdán László: Még hallani azt a hegedűszót

Ott állunk máris a brassói állomáson, a város tegnapi / büszkesége eléggé lerobbant állapotban várja a változást. / A bejáratnál ott ül a lábatlan koldus és hegedül. / Minden megvan. Minden ugyanolyan. – Októbertől pár hónapon át erdélyi szerzők műveit közöljük a Magasiskolában. Bogdán László versét olvashatják.

Részlet a könyvből

Lanczkor Gábor: Tájsebzett színház (részlet)

Archaikus torzók, ez a mondat merült fel Lanczkor Gábor drámáit, illetve a szerző pontos meghatározásával, cselekvő verseit olvasva. Ezek az írások a műfajok senkiföldjén születtek, tudatmódosító rítusok a deszki pusztában, a Tisza-Maros torkolatában, a Balaton-felvidéki kőfejtőben. – Lanczkor Gábor Tájsebzett színház című, új kötetéből ajánlunk részletet.

Interjú

Poós Zoltán: A katarzis elmaradt

Kicsit hunyorogtunk, fantáziálgattunk, és már nem voltak olyan fenyegetően szürkék a bérházak, az Elegant Sport ballonban pedig majdnem úgy néztünk ki, mint David Bowie, amikor kilépett a Hansa stúdióból a Heroes szalagjával a hóna alatt. - Beszélgetés Poós Zoltánnal Étvágy az imákra című regényéről.

Előszilveszter

Szilasi László: Fajsúly

...van odabent néhány lilára színezett likőrös pohárka, egy üveg megbontott félédes Debrői Hárslevelű, apám kapta egy fontosabb autószerelési műveletért, ha nagyon meleg van, és nem marad meg a testében a víz, szokott belőle inni egy-egy féldecit, titkolja, de észreveszem... – Szilasi László írása a Litera Fake News című előszilveszterén hangzott el. Videó!

Részlet a könyvből

Puskás Dániel: A vakok zsoltára (részlet)

Ha tudtam volna, Ilja Maskov Székben ülő nő portréjáról írok. / Budapesten volt kiállítva nemrég. / Amikor szemébe néztem, mint a tiédben, / csak a lüktető Balkánt, a fűszeres keletet láttam – Puskás Dániel A vakok zsoltára című kötetéből olvashatnak részletet.

hirdetés