hirdetés

A hónap szerzője

Tóth Krisztina: Roskó Bea képéről

...a juhbelet összecsomózva árulják. Ki kell bogozni, beáztatni és csíkocskákra vágni, hogy lapot lehessen belőle ragasztani. Az így létrejövő hártyavékony felület aztán észrevétlenül változik, mozog, mint valami élő bőr. A kékeslilás ceruzafoltok is olyanok rajta, mint a véraláfutás. – A hónap szerzője Roskó Bea Hangok folyója című képéről írt.

Búcsú

Ferencz Győző: Búcsú Makk Károlytól

(Berettyóújfalu, 1925. december 22. – Budapest, 2017. augusztus 30.)

A Széchenyi Akadémia elnökétől búcsúzom. Nem üres kegyeleti szólam, hogy nehéz időszakban vállalta a feladatot. De tényleg, miért vállalta? Még akkor is, ha az akadémiának szinte a kezdetektől tagja volt, és akadémikus társainak névsora is oly fényes? Miért vállalta a nyolcvanöt éves, világhírű filmrendező, hogy a méltatlan helyzetbe szorított művészeti akadémia elnöke legyen? – Makk Károlytól Ferencz Győző búcsúzik.

hirdetés

Búcsú

Konrád György: Búcsú Makk Károlytól

A bölcs huncutság csillogása mögül a mozi-nézőre visszanézett egy tűnődő komoly arc is. A legszebb színésznők voltak a társnői, és a Margit-szigeti nagyszállóból járt kamerával a forradalomba, hogy megörökítse annak feledhetetlen képeit, néha leguggolva az autóban, hogy át ne lyukassza egy golyó a rendező és a kameraman fejét. – Makk Károlytól Konrád György búcsúzik.

SZABADPOLC

Ifjúságunk, e zöld vadon

Tóth Krisztina: Felhőmesék; Acsai Roland: A betondzsungel könyve; Szívlapát

Három kötet a gyermek- és ifjúsági irodalom irányából: Tóth Krisztina: Felhőmesék, Acsai Roland: A betondzsungel könyve és a Szívlapát (szerk. Péczely Dóra). – A Litera szabadpolcára Stermeczky Zsolt Gábor válogatott.

Ördög a részletekben

Balogh Robert: Feminista tájkép hat ülésben

A Top of the Lake-ről

A történet a világtól távol eső kisvárosban, azaz zárt, szűk közösségi tereken játszódik, s teljesen mentes a vidéki romantikától. Mondhatjuk azt, hogy igazából a női szerepekről szól. Vagy a társadalmi viszonyokról. Az uralkodó erősebbik nemről, s az általa csapdába kényszerített, megnyomorított nőkről. – Ördög a részletekben sorozatunkban Balogh Robert a Top of the Lake-ről írt.

Gondolatok a könyvtárban

Jánossy Lajos: Határozószók

Az elején teszem le a pontot; nagyszerű novellisztikába keveredtem. Jól rémlett, valóban a határra, az elaknásított területre vezetnek Gáll figurái. Az egyes szám első személy hiteléért nem az életrajz kezeskedik, nem az, hogy Gáll hosszú éveket töltött katonaként itt. - Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban Gáll Istvánról.

Székelyföld, 2017. augusztus

Magyarok és románok – A Székelyföld körkérdése

Ismerve a magyar és román nép évszázados »barátságát«, szerinted egymás kultúrájának megismerése valóban elősegíti-e a két nép közeledését? – ezt a kérdést tette fel a Székelyföld szerkesztősége kortárs romániai íróknak. A beérkezett válaszokkal ajánljuk a lap augusztusi számát.

Litera Rádió

Litera Rádió: Hungarofuturista mozgalmi ankét

2017. augusztus 30-án hungarofuturista mozgalmi ankét zajlott le a szigligeti JAK-táborban. A kerekasztal-beszélgetésen részt vettek: Bajusz Orsolya, Nemes Z. Márió, Sirokai Mátyás, Havasréti József és Seregi Tamás. Moderált: Miklósvölgyi Zsolt. – A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Szigligeti napló 1.

Kalapos Éva Veronika: Titkos JAK-napló

...szép volt, ahogy az a mondata is a beszélgetésben, hogy az ember életében sose egy nagy drámai választás van, amikor megkísérti az ördög, hanem apró kompromisszumok, amiket magával köt, mert még ez is belefér, meg ez is. – A József Attila Kör szigligeti táborának egyik titkos naplóját, Kalapos Éva Veronika írását olvashatják.

Ördög a részletekben

Tamás Zsuzsa: My love – Életem sorozata

A csaj annyira izgul, azt találja mondani, ez életem sorozata, és miközben falják az almát és mazsolát, falják az epizódokat is. – Ördög a részletekben sorozatunkban Tamás Zsuzsa a Stranger Thingsről, a Westworldről és a True Detective-ről írt, meg egy párról, akik sorozatokat néznek.

hirdetés