hirdetés

Útinapló

Ég a napmelegtől

Arany-út, első nap

Lesz három szereplőnk, a tudóst Szilasi, a költőt Simon, a színészt a színész (Bob) játssza. Ők vándorolnak végig Arany életének útvonalán. Egy road movie-t képzelünk. Beülünk a kisbuszba tizenhárman, száguldozunk a sztrádán, zenélünk, verset mondunk, futnak a tájak. – Útinapló a Litera Arany Jánosról készülő filmjének forgatásáról. Első rész.

Kiállítás

Irodalmi és nem irodalmi fehérborokról

Pilinszky a tihanyi Rege presszó teraszán, mögötte a magyar tenger. Devecseri, mint valami aranyifjú, a Balaton partján pózol a kamerának. Mészöly Miklós és Polcz Alaine vitorláznak, ahogy egyébként a hatvanas években, úgy tűnik, mindenki, aki ír és mozog... – A Petőfi Irodalmi Múzeum Balatoni nyár című kiállításáról Békefi Teodóra írt.

hirdetés

Füst Milán 130

130 éve született Füst Milán

1888. július 17-én, ma 130 éve született Füst Milán. Ebben az évben két eredeti hangfelvétellel ünnepeljük az írót. Hallgassák, hogy mondja el saját versét, és miként ad interjút Füst Milán.

A HÓNAP SZERZŐJE

Garaczi László: „Bolond szerelem"

(Kályhák és kályhacsempék a középkori Magyarországon)

Szószólójuk, egy őszöreg vájár lassan felemelt ujjal rámutatott a földből peckesen kikandikáló középkori pöcspalackra. Egyben jelezte, hogy bármilyen ritkaság, ők nem szeretnék tovább tisztogatni. – Garaczi László a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum kiállításait ajánlja.

Litera Rádió

Litera Rádió: Irodalmi párok – Esterházy Péter & Dés László

Ma két éve halt meg Esterházy Péter. 2007. március 15-én az Irodalmi párok sorozat V. estjén Esterházy Péterrel és Dés Lászlóval Bán Magda és Torma Tamás beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A sorozatszerkesztő Kriszt Magdolna volt. Közülük hárman már nincsenek velünk. – Litera Rádió.

A MECCS EMBERE – FOCI VB 2018

Fehér Renátó: Édesapám, Maradona

Szóval édesapám, Maradona maga a teljesítménykényszer. Ránk zuhan és kitakarja a mennyeket. Csak tőle tudhatjuk meg, csak ő mondhatja, hogy a nyolcaddöntő fölött még a kurvaég is albiceleste-kék. Don’t cry for me Argentina, mert most én is utoljára siratlak el. – Fehér Renátó írása A meccs embere című sorozatunkban.

A MECCS EMBERE – FOCI VB 2018

Seres Lili Hanna: Konzerválni a brazilokat

Vagy ők, vagy a gyerekkamasz énem volt bajnokian lelkes, most sem az új válogatott, sem az új énem nem az. De én legalább vállalom magam, és nem színészkedek úgy, mint Neymar. – Seres Lili Hanna írása A meccs embere című sorozatunkban.

A meccs embere

Nagy Gabriella: Hierro, a beugró

Ekkor lép színre a Real egykori csapatkapitánya, Fernando Ruiz Hierro, akit nagy hirtelen előkotortak a spanyol másodosztályból a vb idejére, hogy ne legyen üres a kispad. – Nagy Gabriella írása A meccs embere sorozatunkban.

A MECCS EMBERE – FOCI VB 2018

Palágyi Ildikó Brigitta: A szellőlábú

Zeng az egész ház, meg az egész utca, mindenki a tévét nézi, jól fel van tekerve a hangerő, nyitva az ablak, meleg van. Vidámak vagyunk, jó együtt, jó focit nézni apámmal, és nagyon helyes fiú ez a Caniggia, ahogy fújja a szél a hosszú szőke haját, ez van meg, emlék. – Palágyi Ildikó Brigitta írása A meccs embere című sorozatunkban.

A MECCS EMBERE – FOCI VB 2018

Szálinger Balázs: A legszebb foci a világon

Nem veszem komolyan azt a játékot, ahol játékosok, edzők és szövetségi kapitányok is lehetnek online fogadóirodák reklámarcai. – Szálinger Balázs írása A meccs embere című sorozatunkban.

hirdetés