hirdetés

Székfoglaló

Bari Károly székfoglaló előadása

Bari Károlyt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává választották. A székfoglalóját most megtekinthetik a Literán.

Ott jártunk

Meg akar írni egy Moby Dicket és közben Bovarynénak mondja magát

Nem érzékelhető jobb- vagy balodali megosztottság a norvég írói körökben, teljesen elmosódnak ezek a határok, mindenfajta kategorizálás ellen is tiltakoznak, de talán a valóságirodalmat mégis norvég trendnek nevezhetjük. – Helyszíni beszámolónkat olvashatják az Írók és fordítók a kortárs norvég irodalomban című rendezvényről

hirdetés

Simone Weil 110

Vetítéssel emlékeztek meg Simone Weilről

Jelenits István piarista szerzetes, tanár és irodalmár vezetésével egy rendhagyó filmklub keretében emlékeztek meg a Három Hollóban a 110 éve született Simone Weilről. Beszámolónk mellett tekintsék meg Florence Mauro 100. évfordulóra készült dokumentumfilmjét.

Litera Rádió

Litera Rádió: Irodalmi párok – Balla Zsófia és Báthori Csaba

2008. március 8-án az Irodalmi párok sorozat estjén Balla Zsófiával és Báthori Csabával Bán Magda és Torma Tamás beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A sorozatszerkesztő Kriszt Magdolna volt. A Litera Rádió Retró-sorozatában publikált hanganyagok közül ez a második. Hallgassák meg.

Helyszíni szemle

Forrás 50

Ötvenéves a Forrás. Ebből az alkalomból Kecskeméten a Kápolna Galériában nyílt meg 2019. január 17-én a jubileumi kiállítás kecskeméti, a Forráshoz kötődő képzőművészek munkáiból, amely február 1-ig tekinthető meg. Beszámoló a megnyitóról.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió – Alkotás vs. anyaság 3.

Mi az a mindent elsöprő erő, amely anyává váláskor felszabadul? Milyen ezt megélni alkotóként? A Kelet Kult harmadik Hass, alkoss, gyarapíts – Alkotás vs. anyaság című sorozata ezt kutatja a meghívott művészek segítségével. A beszélgetés most meghallgatható a Litera Rádióban, a vendégek: Gáborjáni Réka és Herold Eszter.

Ady 100

Hiszen Ady él, ugye?

Ablakokból, erkélyekről integettek, sokan megálltak séta közben videózni a felvonulást, sőt egy fiatalember határozottan a Csönded vagyok-ot fütyülte elmenőben. - Ady Endre halálának 100. évfordulóján került sor arra az emléksétára, amely a Fiumei úti sírkerttől a Múzeum-kertig vezetett. Ott jártunk.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Rendkívüli ajánlat

Kiállítás Szentendréről, színház és opera Budapestről és Kolozsvárról, komolyzene és egy különleges film inspirálta könyv története. Balla Zsófia kulturális ajánlója a tél végére és a tavasz első napjaira.

Kilátó – Felvidék

KILÁTÓ: FELVIDÉK – Leltár

Ha van irodalom, amely folyton kétségbe vonja önmaga létét, akkor az a szlovákiai magyar – írja Németh Zoltán bevezető esszéjében. A Kilátóban októbertől az előző hetekig a felvidéki vagy szlovákiai magyar irodalom létét csaknem ötven friss írás bizonyította, mások mellett a nemrég elhunyt nagyszerű írótól, Grendel Lajostól. Összefoglaljuk.

Ott jártunk

Átnézni a tűzön

Mintha egyszerre lépnénk a szó és a látvány terébe, egy élet belsejébe és a nagy kereszteződésbe, amelyben múlt és jövő útjai összefutnak. – A hatvanéves Gyukics Gábor verseiből építkező Versvonzatok című kiállításon jártunk.

hirdetés