hirdetés

Ott jártunk

Lezárult a Budapest-töredékek pályázata

December 7-én a Három Hollóban vehették át díjukat a Budapest-töredékek győztes diákjai, az est folyamán alkotásaikat is felolvasták.

AZ ÍRÓ KARÁCSONYA

Ünnepi készülődés Nyáry Krisztiánnal

A Litera a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös, ünnepi beszélgetéssorozatában hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Második vendégünk Nyáry Krisztián volt, aki egyik kedvenc ünnepi receptjét is megosztotta velünk.

hirdetés

Aranyút

A Litera bemutatja ARANYÚT című filmjét

2018 májusában a Litera stábja három nap alatt bejárta Arany János életének főbb helyszíneit, és filmet forgatott. A Debrecenben, Nagyváradon, Nagyszalontán, Geszten, Nagykőrösön és Budapesten forgatott road movie főszerepeit Szilasi László, Simon Márton és Horváth Kristóf Színész Bob játszotta. A rendező Ruszthi Zsolt. Tekintsék meg!

PORTRÉ

Monumentális, emocionális, tragikus – Talamon Alfonzról

Ha Talamon Alfonznak hosszabb élet adatik, minden bizonnyal legismertebb kortárs szerzőink között tudhatnánk. A fiatalon elhunyt szlovákiai magyar író elbeszélései, összetéveszthetetlen óriásmondatai különleges helyet foglalnak el a magyar prózában. – Talamon Alfonzról készült portrénkat olvashatják.

Helyszíni szemle

Nyomozás

2018. december 7-én a Mészöly Miklós Egyesület második alkalommal rendezte meg egész napos Mészöly-konferenciáját Mészöly-interpretációk. Szöveg, kép, nyelv, film címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban. – Ott jártunk.

Galéria

Egy képmegnyitás képei – Galéria

Az idei képmegnyitáson a Nyitott Műhelyben Horváth Éva Mónika képeit és egyben kiállítását „nyitották meg" kortárs írók: Abody Rita, Berta Ádám, Legát Tibor, Takács Ferenc, Nagy Márta Júlia és a távolból Vass Nobert. A megnyitón Valuska Gábor fotózott. Tekintsék meg a galériát.

Helyszíni szemle

Film és irodalom

Szóval, történt valamikor Mária Terézia uralkodása idején, hogy a császár- és királynő (Vitam et sanguinem!) szükségét érezte egy igazi rettenetes dunai hadihajó megépítésének, hogy a törökök kedvét a Dunán való hadihajókázástól elvegye. – Mesés Péter helyszíni szemléje a Spitzben rendezett Európai Irodalmi Napokról.

Tandori 80

Tandori 80 – Képüzenetek Tandori Dezsőnek

FeLugossy László, Várnagy Tibor és Sugár János kép- és videóüzenetben köszönti a 80 éves Tandori Dezsőt.

BUDAPEST-TÖREDÉKEK

Nagyvárosi problémák és szolidaritás kortárs szerzők és középiskolások szemével

A Szépírók Társasága programja, a Budapest-töredékek a Budapestről szóló 20. századi magyar irodalmat, a kortárs szerzőket és a mai középiskolásokat kapcsolja össze. Nyolc kortárs magyar író és fiatalok közös munkájából sajátos Budapest-víziók álltak össze.

OTT JÁRTUNK

Egy vándorélet képei

Normantas Paulius litván-magyar állampolgár, világpolgár, vándor, fotográfus, filozófus és meseíró. Egy sokszínű személy még sokszínűbb életét, és az abból fennmaradt képeket rendezte egy kötetbe Kincses Károly. – A kötet bemutatóján jártunk.

hirdetés