hirdetés

Ott jártunk

Verset a szaxofon mellé!

Irodalom, hiszen verset olvasnak, de a zenétől lesz könnyed és befogadható. A figyelem a zenébe kapaszkodik, és a versszöveg követhetőbbé válik. – Hétfőn az utolsó jazzköltészeti esten, egy könnyen emészthető, de ízig-vérig irodalmi eseményen vehettünk részt.

Ott jártunk

Írónak lenni nem életbiztosítás

Darvasi László munkásságát három, változatos programokkal összefűzött napon át mutatta be a Magvető Café. A minifesztiválnak is beillő esemény zárónapján fordult a kocka: már nem a szerzőt kérdezték, hanem ő maga vezényelte a rövid beszélgetéseket. – A Darvasi-menet harmadik napján jártunk.

hirdetés

Ott jártunk

Hogy olvassunk Proustot?

Az eltűnt idő nyomában első kötetének újrafordítása a Könyvhétre jelenik meg. Miért olvasunk Proustot? Miért szeretjük? Vagy miért nem? Erről a kérdésről, illetve a fordításának nehézségeiről beszélt Jancsó Júlia, Proust fordítója és Karafiáth Judit irodalomtörténész. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Látlelet a magyar valóságról

Relle Ágnes szerint Németországban nem sokat tudnak arról, mi történik valójában Magyarországon, az irodalom viszont kiváló eszköz, médium ahhoz, hogy a magyar valóságról látleletet adjon. – A német die horen folyóirat magyar szerzőket közlő antológiájának bemutatóján jártunk a PIM-ben.

Litera Rádió

Litera Rádió: Király István Naplójáról

2017. május 17-én Király István: Napló 1956-1989 című könyve volt az Előhívás témája. A könyvről Németh Gábor, Reményi József Tamás, Sipos Balázs és Jánossy Lajos beszélgetett. Hozzászóltak: Kardos András és Szüts Miklós. – A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Ott jártunk

Még nem színház, de több, mint díjátadó

Károlyi Csaba a tavalyihoz hasonlóan csavar még egyet az idegszálainkon, a türelmünkkel játszik kéjesen, ahogy egyre több és több infót árul el a győztes műről. Már harmadik mondatánál világos, ki nyeri a díjat, de még úgy teszünk, mint aki kétli. Lesznek majd, akiknek tetszik a döntés, s lesznek, akiknek nem, felteszik a kérdést, miért ez, miért nem amaz... – A Libri irodalmi díj átadásán jártunk.

Galéria

A Szépírók 20 éve képekben

Május 16-án, rendkívüli közgyűlésen ünnepelte 20. születésnapját a Szépírók Társasága. Ez alkalomból közzéteszünk egy dokumentumot az alapításról, valamint egy fényképalbumot, a tagok képeiből. – Galéria.

Ott jártunk

Mit is értünk biomechanikán?

Május 10-én mutatták be a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat legutóbbi számait a Kelet Kávézóban. A háromrészes program szereplői között találhattuk Fenyvesi Orsolyát, Závada Pétert, Bartók Imrét, Nemes Z. Máriót és Szvoren Edinát is. Az estet L. Varga Péter vezette. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Arany János – Szerep, maszk és álarc

A klasszikus emlékkiállítás stílusa egy modern értelmezéssel áll párbeszédben. Az Önarckép álarcokban témaválasztása és értelmezése nem akar eltávolodni az ismert Arany-képtől, de megpróbálja elmozdítani azt. – A PIM Arany-kiállításának sajtóbejárásán vettünk részt.

Nobel-díjas írók civilben

Dario Fo, a komédiás festő

Sorozatunkban olyan irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott szerzőket mutatunk be, akik számára – eredeti foglalkozásuknál fogva – kacskaringós út vezetett a Svéd Akadémia elismeréséhez. A tavaly elhunyt Dario Fo zseniális humorú előadó, és igen kritikus képzőművész volt.

hirdetés