hirdetés

Ott jártunk

Elhagyott falu

Erre, bassza meg, csak nagy lettél. Igazán megöregedhettél volna. Hiszen mondtad is: „Kívánom, hogy hagyjanak élni, mert én azt szeretek az életben a legjobban!” Bächer Iván idén március 25-én lett volna hatvanéves. Barátai és kollégái idézték fel alakját. –Dukay Nagy Ádám az emlékezők között volt, megörökítette a délutánt.

Ott jártunk

Versek télről

Peer Krisztiánnak tizenöt év után jelenik meg új verseskötete a költészet napjára. Gyászról, a lírai megszólalás és az „újra írás” nehézségéről Nemes Z. Márió beszélgetett vele az ELTE Média Tanszékén. – Mészáros Gábor beszámolója.

hirdetés

Ott jártunk

Szerkesztői munkák és szoborcsoportok

„Szerkesztőségi éveim alatt soha senkit nem féltem visszautasítani. Aki őstehetség volt, megtalálta a fórumot, ahol publikálhatott.” Csuhai István a Petőfi Irodalmi Múzeumban többek között a szerkesztőségi munkákról, és különleges blogjáról beszélgetett Szeifert Natáliával. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Sound Odyssey – Lanczkor Gábor Indiában

Sound Odyssey, azaz Hangodüsszeia címen angolul megjelent kötetét hét esten mutatta be nemrég Lanczkor Gábor két indiai városban, Bombayben és Delhiben. – Köves Margit tudósítása a helyszínről.

A hónap szerzője

Dragomán György: Kulturális kalandok

A hónap szerzője, Dragomán György Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítását, Kézdy Luca MÜPA-beli koncertjét, a Katonában Martin McDonagh Hóhérok című előadását és Szüts Miklós festményeit ajánlja.

Riport

Nem rendelkezik adattal

Még januárban a Trafó Nextfeszt programjával kapcsolatban interjút készítettünk Krusovszky Dénessel, melyben a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. szerepéről is kérdeztük. Válaszait elküldtük az érintett cég képviselőjének, aki nem kívánt reagálni az állításokra. Összefoglalónkat olvashatják.

Ott jártunk

Szurokkal leöntött történetek

Befagyasztott és ki nem beszélt történetekkel van tele a történelem. Mennyivel jobb, ha ezeket nem objektív elbeszélő révén ismerjük meg? Az elfogult elbeszélő is hordozhat magában hitelességet, talán épp hiteltelenségénél fogva. – Ilyen és ehhez hasonló kérdések körül zajlott a Kezdőmondat március 14-ei beszélgetése, ahol Závada Pál Egy piaci nap című regénye volt terítéken.

Ott jártunk

Össztűz vagy összjáték

KMTG-vita a szegedi bölcsészkaron

Március 2-án – nagyjából egy évvel a KMTG kapcsán kirobbant ELTE-vitát követően – rendhagyó beszélgetésre került sor az SZTE BTK-n: Szabó Gábor bővített létszámú PhD-szemináriumának vendége Farkas Wellmann Endre, a nagy sajtópolémiát kavart KMTG és Előretolt Helyőrség Íróakadémia egyik oktatója volt. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Fordításról kávé mellett

Elvarázsolt kávéházi hangulatban beszélgetni műfordításról. A műfordítók tragédiája, és a szakma szépségei. És hogy jön ide a Google Translate? És a konzervsör? Irodalmi beszélgetés a Kelet Kávézóban. - Ott jártunk.

Ott jártunk

Műfordítások és átiratok – Nádasdy Ádám és Závada Péter

„A humoros szövegeket lendülettel kell fordítani. Olyan ez, mint a biciklizés. Biciklizni sem lehet lassan, mert az ember leesik a kerékpárról” – Nádasdy Ádám és Závada Péter a Hadikban többek között Shakespeare-ről és a műfordításról beszélgetett. 

hirdetés