hirdetés

BESZÁMOLÓ

Bánkitó Fesztivál. Raport.

Nem tudom leírni a szervezők arcán a meglepődést, hogy tényleg vevők a fesztiválozók arra, amit kifundáltak. Így mondjuk, vevők rá, pedig épphogy nem vevők, hanem résztvevők. – Gondos Mária Magdolna beszámolója a JAK Bánkitó Fesztiválon szervezett programjairól.

Útinapló

Gyönyörű görbe szög és löszbabák

Május végén Tolnai Ottónál jártunk, Palicson. Elkísértük a Magyarkanizsa melletti tanyára és Szabadkára is. Beszélgettünk, követtük kamerával. A két napról útinaplóban számolunk be. Az első napról Nagy Gabriella írt.

hirdetés

Nobel-díjas írók civilben

Elfriede Jelinek, a zenei tehetség

Sorozatunkban olyan irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott szerzőket mutatunk be, akik számára – eredeti foglalkozásuknál fogva – kacskaringós út vezetett a Svéd Akadémia elismeréséhez. A 2004-es díjazott, Elfriede Jelinek egész gyermek- és fiatalkorában zenésznek készült.

Ott jártunk

A százéves dada

A dada jegyében alkotók művei, egyes művészek életformája olyan problémákat vetnek fel, amelyek ma is aktuálisak, itt említhető az illegális (földrajzi) határátlépés kérdése, például Tristan Tzara útlevelei kapcsán. – A Helikon folyóirat lapszámbemutatóján jártunk.

OTT JÁRTUNK

Toldi és a többiek

Az anyától kapott, kenyérbe rejtett szelence itt sörösdoboz, a fegyverzet, melyben Toldi a cseh vitézzel megküzd, focimez, és még az ujjongó nép is ujjongó stadionná változik a győzelem után levetített animációban. – Egymagában szavalta el és adta elő Csőre Gábor Arany János Toldiját a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán. Ott jártunk.

Ott jártunk

Másodlat az irodalomban és a képzőművészetben

A másodlat olyan másodpéldányt jelöl, amely bár nem azonos az eredetivel, vagyis voltaképp másolat, mégsem másodrendű, hanem az eredetivel egyenrangúként működik, azonosan hitelesített példány. – A Másodlat című kiállítás kapcsán Zsikla Mónika és Nagy Gabriella beszélgetett az alkotókkal. – Ott jártunk.

Ott jártunk

„Ne tessék labda nélkül futkosni!”

A Puskin mozi kávézójában mutatták be a Mesebeszéd – A gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyve című tanulmánykötetet. A beszélgetés résztvevői Hansági Ágnes, Hermann Zoltán, Mészáros Márton és Szekeres Nikoletta, a könyv szerkesztői voltak.

Ott jártunk

Arany-láz, avagy a 24 karátos kötet

Legyen az humoros, tragikus, ironikus vagy emelkedett – a kötet minden darabja Aranyat ér. – A 24 karát című kötet bemutatóján jártunk, ahol hagyomány, kánonképződés és természetesen az Arany János-emlékév volt a téma.

Ott jártunk

A magyar neoavantgárd New Yorkban

Első alkalommal látható az USA-ban a magyar neoavantgárd művészeti korszakáról kiállítás. 30 művész több mint 100 alkotását mutatták be a New York-i Elizabeth Dee Galleryben. Az óriási nemzetközi figyelemről, a kiállítás létrejöttéről, tanulságairól a szervezők, művészettörténészek, kurátorok beszélgettek a kiállítás katalógusának megjelenése kapcsán. - Ott jártunk.

OTT JÁRTUNK

Szemjon Szemjonovics és a szabadság

Amíg régen – az átkosban – a szabadság kisebb köreiben éltünk, addig ma a szabadság buráiban élünk, ezeken a burákon azonban mintha nem igazán akarnánk túllátni. – A Csillagszálló Szabadság című számának bemutatóján jártunk, a Kalicka Bisztróban.

hirdetés