hirdetés

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Március 9-én jön A fehér király-film

Március 9-én mutatják be Dragomán György világhírű könyvéből készült filmet, A fehér királyt. A filmet 2016-ban az Edinburghi Filmfesztivál Best of British szekciójában mutatták be, most végre megérkezett hozzá egy szinkronos előzetes is.

Ott jártunk

Történetek az út széléről

Nem adjuk meg az időt az impulzusoknak, hogy feldolgozhassuk. Fesztiválturisták leszünk a saját életünkben, nagyszínpadról kisszínpadra vándorlunk, mert rettegünk attól, hogy egyedül maradjunk a sorsunkkal. – A PIM vendége Háy János volt. Mészáros Gábor beszámolója.

hirdetés

összeállítás

Szeretföld – Film készült Iancu Laura regényéből

A Iancu Laura azonos című regényéből közösségi finanszírozással készült Szeretföld című játékfilm díszbemutatóját február 14-én, ma tartják Veszprémben, a szakmai bemutató március 7-én 18 órakor a budapesti Toldi moziban lesz. 

Litera Rádió

Litera Rádió – Végel László könyvéről a Előhívásban

2017. február 8-án Végel László Exterritórium című könyvéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélgetett az Előhívás sorozatban, a Nyitott Műhelyben. Hallgassák meg a teljes beszélgetést a Litera Rádióban.

Galéria

Napló-díjátadás az Előhíváson – Galéria

2017. február 8-án a Litera átadta Napló-, Műhelynapló- és a Szabadnapló-díját a Nyitott Műhelyben, az Előhívás beszélgetéssorozat előtt. Az eseményen Valuska Gábor fotózott. Tekintsék meg galériánkat. 

Nobel-díjas írók civilben

Günter Grass, a képzőművész

Új sorozatunkban olyan Nobel-díjjal jutalmazott szerzőket mutatunk be, akik számára – eredeti foglalkozásuknál fogva – kacskaringós út vezetett a Svéd Akadémia elismeréséhez. Günter Grass például képzőművészként is jelentős hírnévre tett szert.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió – Írómozi Forgách Andrással

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2017. január 25-én Forgách András volt, aki a Balázs Béla Stúdió három filmjét (Dobai Péter: Archaikus torzó, Grunwalsky Ferenc: Anyaság, Schiffer Pál: Fekete vonat) választotta erre az estére. A Litera Rádióban most a vetítés utáni beszélgetést hallhatják.

OTT JÁRTUNK

Nemes Nagy Ágnes "más nyomon"

A Petőfi Irodalmi Múzeumban „hol megfejtődik száz titok” címmel, a Jelenkor Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent, Nemes Nagy Ágnes verseit összegyűjtő kötetről rendeztek beszélgetést. Az Összegyűjtött versek közel száz, eddig publikálatlan verset tartalmaz.

Képmegnyitás

Tárgyalás – Írók egymásról

Decemberi Képmegnyitásunkon a Nyitott Műhelyben Valuska Gábor Tárgyalás című kiállításának képeit mutatták be a fotókon szereplő szerzők. Mindenki más íróasztaláról, dolgozószobájáról beszélt. Így látják egymást: Németh Gábor, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Dragomán György és Ugron Zsolna.

Helyszíni

Üzemlátogatás: a Műfordítógép

„Betenni egy fachba a szöveget, majd hónapok múltán kivenni lefordítva. Ez volna a műfordítás? Elindítani egy gépet, egy automatát, és várni?" – A PIM  Műfordítógép című kiállítása ledönti a fordítói munkáról alkotott tévképzeteket, a műfordítás mechanikus, automatizált jellege helyett a hozzá kötődő szellemi tevékenységet, alkotóművészi folyamatot hangsúlyozza, s ezzel párhuzamosan világít rá a műfordítóknak járó művészi elismerés hiányára.

hirdetés