hirdetés

Ott jártunk

Kivonatolt találkozások

Egy tárlóban Weöres Sándor levele a szerkesztőséghez, azé a Weöresé, aki Tolnai elmondás szerint, amikor leszállt az újvidéki vasútállomáson, a bejáratnál felnézett és némi mélázás után gyönyörködve azt mondta, de hiszen ez olyan, mint egy disznó szájpadlása. – A szentendrei Ferenczy Múzeum Újvidéki Orfeuszok című kiállításán jártunk.

Ott jártunk

Itt a novella, hol a novella

2018. február 15-én a Tempevölgy folyóirat szervezésében, a Karinthy Szalonban mutatták be A kispróza nagymestere – Tanulmányok Jókai novellisztikájáról című legújabb Jókai-tanulmánykötetet, amely a 2016 decemberében Balatonfüreden tartott konferencia előadásainak szövegeit tartalmazza. Az est első harmadában T. Szabó Levente a kötet írásait foglalta össze, majd a könyv szerkesztőivel hallgathattunk meg egy izgalmas kerekasztal beszélgetést. – Ott jártunk.

hirdetés

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ: Nádas Péter memoárjáról az Előhívásban

2018. február 14-én az Előhívásban Nádas Péter Világló részletek (Jelenkor, 2017) című memoárjáról Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A Litera Rádió felvételét hallhatják.

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: Mediterrán-indiai-tibeti fúziós II.

Van az a pont, ahol ledob az ember a négy égtájból úgy kettőt – akkor fordul elő, ha évtizedek szisztematikus próbálkozása sem segít leküzdeni az idegenségérzést bizonyos kultúrákkal szemben... – A hónap szerzője Hamvas Béla és Tenzin Wangyal Rinpócse írásait, a milánói Palazzo Reale Dentro Caravaggio kiállítását és a barcelonai Katalán Nemzeti Múzeum kora középkori és gótikus anyagát ajánlja.

Kilátó / Ott jártunk

Hogyan mondjam el?

A Fiatal Írók Szövetsége, a Szegedi Tudományegyetem BTK, illetve a Grand Café közös szervezésében rendezték meg az Élőlánc – fiatal vajdasági írók és a délszláv háború című irodalomtörténeti konferenciát Szegeden, középpontjában olyan művekkel, amelyek meggyőző esztétikai erővel beszélnek a délszláv háborúról, valamint az 1999-es NATO-bombázásokról. – Ott jártunk.

Ott jártunk

„A rög gyermekei" – Oravecz-est a PIM-ben

A Petőfi Irodalom Múzeum Olvasópróba című sorozat február 7-i vendége Oravecz Imre volt, akivel megjelenés előtt álló regényéről Ács Margit beszélgetett. Tudósításunk mellékleteként meghallgathatnak két részletet a trilógia harmadik részéből, Oravecz Imre felolvasásában. – Ott jártunk.

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: Mediterrán-indiai-tibeti fúziós I.

Van az a pont, ahol ledob az ember a négy égtájból úgy kettőt – akkor fordul elő, ha évtizedek szisztematikus próbálkozása sem segít leküzdeni az idegenségérzést bizonyos kultúrákkal szemben... – A hónap szerzője Giovanni Sollima és a Hesperion XXI zenéjét, Elena Ferrante könyveit és Sergio Castellitto filmjeit ajánlja.

RIPORT

Ahol a térkép kilyukadt...

Európa határvidékein, ahol számos nemzetiség él együtt, a nacionalista frázisok érvényüket vesztik. – Danyi Gábor riportja és Diana Takácsová fotói az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata In Between? elnevezésű projektjének terepmunkájáról, amely a magyar-román határvidéken zajlott.

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: Festmények

Az Andalúz lányai és a Dorka könyve regények szerzője, Péntek Orsolya – mint nyilatkozta ezt sok helyen – elsősorban festőnek tekinti magát. Képeiből már mutattunk válogatást a Literán. Most újabb sor festményt adunk közre az azóta készült művekből.

Összeállítás

Élő Írók Társasága – Elindult az Örkény új sorozata

Az Élő Költők Társasága mintája alapján új sorozatot indít az Örkény Színház Élő Írók Társasága címmel, a színház névadója, Örkény István által megteremtett műfajban. Kortárs írók egyperces novelláit színészek olvassák fel a magyar kultúra napjától, naponta. A videók a Youtube-on elérhetőek.

hirdetés