hirdetés

A hónap szerzője

Grendel Lajos: Scorpion Child, Buñuel és Száz Pál

Irodalmi berkekben köztudott, hogy a hónap szerzője, Grendel Lajos rockzene-rajongó. A mostani összeállításban egyik kedvencétől, a texasi Scorpion Child zenekartól hallgathatnak meg egy számot, mellette Luis Buñuel klasszikusát, a   Burzsoázia diszkrét báját és Száz Pál „füveskönyvét" ajánlja.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ: Esterházy Péter Az olvasó országa című kötetéről

Az Előhívás évadnyitó estjén Esterházy Péter Az olvasó országa című kötetéről beszélgettek a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia. A Litera Rádió felvételét hallhatják.

hirdetés

Ott jártunk

Kinyílt a Fórum drámaantológiája

Megjelent a 2017/2018-as Nyílt Fórum pályázatán fejlesztett nyolc dráma antológiakötete. Megjelenését a 11 szerző és mentoraik ünnepelték: POSZT-os felolvasószínház-részletek vetítésével, rövid beszélgetésekkel a szövegek alakulásáról, a munkafolyamatról, és a drámák későbbi sorsáról. A kötet bemutatóján jártunk.

Küldj egy jelet

Küldj egy jelet – Az írók válaszolnak

Nyár elején felhívást intéztünk az olvasókhoz, küldjenek képeslapot a szerzőknek. A küldeményeket négy részben tettük közzé. A lapokra most Babiczky Tibor, Cserna-Szabó András, Garaczi László, Magolcsay Nagy Gábor, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina válaszol.

TUDÓSÍTÁS

Játszd el, ami vagy!

Talán csak egyetlen tény indokolja Gombrowiczot és szavatol a biztonságáért: műveinek gondolatvilága, amely, úgy tűnik, ha ügyes kézzel nyúlnak hozzá, sikeresen kiszabadítható a történeti megközelítések múzeumi üvegtárlóiból. – A Müpa Gombrowicz-estjén jártunk.

Ott jártunk

Vickó Árpádé a Balassi Műfordítói Nagydíj

2018. szeptember 27-én, csütörtökön második alkalommal adták át a Balassi Műfordítói Nagydíjat a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében. A tavaly alapított díjat 2018-ban Vickó Árpád szerb műfordító, az Utas és holdvilág, az Örkény-egypercesek és az Asszony a fronton fordítója nyerte el. – Ott jártunk.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a könyveket várjuk ősszel – 6.

Szeptembertől minden kiadó számos új kötettel várja az olvasókat. Sorozatunk új részében az Európa Könyvkiadó és a 21. század kiadó készülő köteteit mutatjuk be. Magyar és külföldi újdonságok következnek.

Útinapló 2.

Kopár szik, tölgyek, Nagyszálló

Már csak a Margitsziget vár, az egykori fürdőhely, ahova gőzhajóval vagy csónakkal jutottak a pihenni vágyók. Arany feleségével és unokájával, Szél Piroskával, akit lánya halála után maguk neveltek, 1877-től töltötte itt a nyarakat, a Nagyszálló második emeletén – Útinapló a Litera Arany Jánosról készülő filmjének forgatásáról. Második rész.

BESZÁMOLÓ

„Kihúzták a lábam alól a talajt” – Totth Benedek drámája a TRIP Hajón

A hajó teljesen váratlan pillanatokban kezdett el ringatózni, de a színészek úgy tettek, mintha ezzel is számolt volna a rendező – Totth Benedek Afganisztán című drámájának felolvasószínházi bemutatóján jártunk.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 5.

Szeptembertől minden kiadó számos új kötettel várja az olvasókat. Sorozatunk új részében a Kalligram kiadó készülő köteteit, öt magyar szerző munkáját mutatjuk be. Négy regény és egy politikatudományi kötet következik.

hirdetés