hirdetés

JAK-tábor

Nagy Márta Júlia: Szigligeti titkos napló

Fő a fejem, csupa tartalmas, szeretetteljes, értelmes témákról való beszélgetés, és még sehol egy igazi tahó poén, vagy értelmetlen párbeszéd, pedig anélkül nincs titkos napló. – A József Attila Kör szigligeti táborának titkos naplóját Nyilas Atilla mellett Nagy Márta Júlia írta. Elsőként az ő írását közöljük.

Küldj egy jelet III.

Küldj egy jelet – Postabontás III.

Nyár elején felhívást intéztünk szerzőkhöz és olvasókhoz, küldjenek képeslapot nekünk, olvasók a szerzőknek, szerzők az olvasónak. Nem kevés küldemény érkezett, a harmadik, utolsó adagot tesszük most közzé. Az üzeneteket pedig eljuttatjuk a címzettekhez.

hirdetés

Küldj egy jelet II.

Küldj egy jelet – Postabontás II.

Nyár elején felhívást intéztünk szerzőkhöz és olvasókhoz, küldjenek képeslapot nekünk, olvasók a szerzőknek, szerzők az olvasónak. Nem kevés küldemény érkezett, a második adagot tesszük most közzé. A lapokat, képes üdvözleteket továbbra is várjuk, legkésőbb augusztus 31-ig a Litera címére.

Küldj egy jelet I.

Küldj egy jelet – Postabontás I.

Nyár elején felhívást intéztünk szerzőkhöz és olvasókhoz, küldjenek képeslapot nekünk, olvasók a szerzőknek, szerzők az olvasónak. Jó adag küldemény érkezett, ezekből tesszük most közzé az első ötöt. A lapokat, képes üdvözleteket továbbra is várjuk, legkésőbb augusztus 31-ig a Litera címére.

Útinapló

Ég a napmelegtől

Arany-út, első nap

Lesz három szereplőnk, a tudóst Szilasi, a költőt Simon, a színészt a színész (Bob) játssza. Ők vándorolnak végig Arany életének útvonalán. Egy road movie-t képzelünk. Beülünk a kisbuszba tizenhárman, száguldozunk a sztrádán, zenélünk, verset mondunk, futnak a tájak. – Útinapló a Litera Arany Jánosról készülő filmjének forgatásáról. Első rész.

Kiállítás

Irodalmi és nem irodalmi fehérborokról

Pilinszky a tihanyi Rege presszó teraszán, mögötte a magyar tenger. Devecseri, mint valami aranyifjú, a Balaton partján pózol a kamerának. Mészöly Miklós és Polcz Alaine vitorláznak, ahogy egyébként a hatvanas években, úgy tűnik, mindenki, aki ír és mozog... – A Petőfi Irodalmi Múzeum Balatoni nyár című kiállításáról Békefi Teodóra írt.

Füst Milán 130

130 éve született Füst Milán

1888. július 17-én, ma 130 éve született Füst Milán. Ebben az évben két eredeti hangfelvétellel ünnepeljük az írót. Hallgassák, hogy mondja el saját versét, és miként ad interjút Füst Milán.

A HÓNAP SZERZŐJE

Garaczi László: „Bolond szerelem"

(Kályhák és kályhacsempék a középkori Magyarországon)

Szószólójuk, egy őszöreg vájár lassan felemelt ujjal rámutatott a földből peckesen kikandikáló középkori pöcspalackra. Egyben jelezte, hogy bármilyen ritkaság, ők nem szeretnék tovább tisztogatni. – Garaczi László a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum kiállításait ajánlja.

Litera Rádió

Litera Rádió: Irodalmi párok – Esterházy Péter & Dés László

Ma két éve halt meg Esterházy Péter. 2007. március 15-én az Irodalmi párok sorozat V. estjén Esterházy Péterrel és Dés Lászlóval Bán Magda és Torma Tamás beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A sorozatszerkesztő Kriszt Magdolna volt. Közülük hárman már nincsenek velünk. – Litera Rádió.

A MECCS EMBERE – FOCI VB 2018

Fehér Renátó: Édesapám, Maradona

Szóval édesapám, Maradona maga a teljesítménykényszer. Ránk zuhan és kitakarja a mennyeket. Csak tőle tudhatjuk meg, csak ő mondhatja, hogy a nyolcaddöntő fölött még a kurvaég is albiceleste-kék. Don’t cry for me Argentina, mert most én is utoljára siratlak el. – Fehér Renátó írása A meccs embere című sorozatunkban.

hirdetés