hirdetés

Galéria

A könyvfesztivál 1. napja képekben

2018. április 19-én, csütörtök délután megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Millenárison rendezett ünnepélyes megnyitón, a pódiumbeszélgetésen, a Budapest Nagydíj átadásán és a standok között Kis Norbert fotózott.

Portré

Daniel Kehlmann, a Wunderkind

A 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a német nyelvű irodalom Wunderkindje, Daniel Kehlmann, A világ fölmérése és az Én és Kaminski szerzője. Új regényében színre lép Tyll, a kópé, aki csak akkor jelenik meg, ha elegendő okot szolgáltat egy született gúnyolódó számára a silány és nyomorult világ ahhoz, hogy kiforgassa ellentmondásait és ájtatos hazugságait. – Portré.

hirdetés

Film

Déry Tibor és Zelk Zoltán József Attiláról

113 éve született József Attila. 1981 és 1983 között vetítette a televízió Fehér György filmrendező József Attiláról kortársai című, tizenhárom részes televíziós dokumentumfilmjét, melyben többek Zelk Zoltán és Déry Tibor osztja meg személyes élményeit a költőről. Az itt látható interjúk 1977-ben készültek.

Ott jártunk

Garaczi a nappaliban

Vajon milyen érzés lehet, amikor egy neves szerző anekdotázik a nappalidban? A Tétova óra programsorozat lényege, hogy írók és olvasók egyaránt úgy érezzék, hogy végre fesztelenül, barátokként beszélgethetnek egymással. – Garaczi László estjén jártunk az AppArtMan LakáSzínházban.

LIPCSEI PAVILON

Lipcsei Könyvvásár 2018 – A magyar nemzeti pavilon

Március 15-18. között zajlott az idei lipcsei könyvvásár. A Hetedik Műterem csapata által tervezett magyar stand szellemi hátterét a Bauhaus közelgő centenáriuma határozta meg. Az alábbiakban erről a projektről olvashatnak.

Ott jártunk

Irodalom az éjszakában

21 helyszínen, 21 országból, 21 megfogalmazás, avagy különbözik-e a vonzódás, szerelem, szeretet, párkapcsolat fogalmunk más kultúrákétól, vagy minden szerelem ugyanolyan? Irodalom Éjszakája 2018 – Helyszíni tudósításunkat olvashatják.

Litera Rádió

Litera Rádió – Re:kerekasztal, a Hazai-ügy

Március 8-án, Szegeden A maximalista címen Hazai Attila emlékére konferenciát rendeztek, melynek részeként került sor a Re:kerekasztal – A Hazai-ügy című beszélgetésre. Angyalosi Gergely, Farkas Zsolt, Margócsy István, Németh Gábor és Szilasi László, az emlékezetes 1998-as kerekasztal résztvevői ültek újra asztalhoz. Hallgassák meg!

Litera Rádió

Litera Rádió: 10 éves az Előhívás

Épp 10 éve, 2008 márciusában indult az Előhívás beszélgetéssorozat. Erre a tíz évre tekintett vissza az Előhívás jelenlegi csapata: Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia, vendégünk Sipos Balázs volt. Hallgassák meg a beszélgetés hangfelvételét a Litera Rádióban.

Ott jártunk

Radics Viktória: Magyarról magyarra

Egyébként ez az egész történet, amelynek most Szentendrén verbális és vizuális és filmes nyoma van, kib. rövid: egy emberöltőnyi. Mi realizálódott? Közel semmi. De ez is van annyi, hogy az elmúlt harminc év alatt is volt, és lesz is még mit gondolkodni róla. – Radics Viktória írását olvashatják a szentendrei Új Symposion-kiállításról.

A hónap szerzője

A színházak lázadoznak, a filmek emlékeztetnek, a regények figyelmeztetnek

A hónap szerzője, Végel László Urbán András és Oliver Frljić színházi rendezéseit,  Želimir Žilnik filmjeit, Mirko Kovač, Slobodan Šnajder vagy Miljenko Jergović regényeit ajánlja.

hirdetés