hirdetés

Ott jártunk

Anekdoták Antoine és Désiré nyomában

December 5-én mutatták be Bereményi Géza és Vető János, Antoine és Désiré: fényképregény az 1970-es évekből című könyvét a Magvető Caféban. A szerzőpárossal Jánossy Lajos beszélgetett, a zenei kíséretet Víg Mihály biztosította. – Brok Bernadett tudósítása.

NAPLÓ

Lesi Zoltán: Feel your spaceship

Mi a kapcsolat az idő és hely között? A hely itt nemcsak fizikai teret és koordinátát, de az emlékezet, a tettek, a fikció vagy akár az elképzelt jövő terét is jelölheti. – Lesi Zoltán naplójegyzete a stuttgarti Akademie Schloss Solitude-ből.

hirdetés

Ott jártunk

Mészöly mint emancipációs regényíró

A Mészöly Miklós Egyesület 2017. december 1-jén, pénteken egész napos tudományos konferenciát tartott Egyetemesség és lokalitás: Mészöly és az új magyar prózafordulat címmel. A konferenciának a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Mi is ott voltunk. Ballagó Márton beszámolója következik.

Ott jártunk

A „Mészöly-kisugárzás" elevensége

December 1-én, a Mészöly Miklós Egyesület éves rendezvénysorozatának egész napos konferenciáját délutáni kerekasztal-beszélgetés zárta. A résztvevők Bagi Zsolt, L. Varga Péter, Szilasi László és Vásári Melinda voltak. - Ott jártunk.

Litera Rádió

Litera Rádió: Visky Andrást Takács Zsuzsa kérdezi

2017. november 27-én Visky András Nevezd csak szeretetnek című új kötetét mutatták be a Mai Manó Ház Napfényműtermében. A szerzővel Takács Zsuzsa beszélgetett; az est második felében az On The Spot című sorozat Visky Andrásról készült portréfilmjét nézhette meg a közönség. Hallgassák meg Visky András és Takács Zsuzsa beszélgetését.

HELYSZÍNI

Egy hallgatag évtized megszólaltatása

A klasszikus modernség kávéházi tereihez képest a kádárizmusban egyre inkább a presszó, a kocsma köztes tereibe utalódott a második nyilvánosság, a hivatalossággal szembehelyezkedő liminális létforma. – A Hallgatag évtized – az 1970-es évek című szegedi konferenciáról Szántai Márk tudósított.

Ott jártunk

Digitális emigránsok, szevasztok!

...mi bizony migránsok vagyunk. Megtudtam ugyanis, hogy azokat, akik papíron tanultak meg olvasni, de arra is képesek, hogy egy hosszabb szöveget elektronikus izén is (tán adathordozónak nevezik) elolvassanak, az olvasástudományban digitális emigránsnak hívják. – Mesés Péter az ausztriai Spitzben, az Európai Irodalmi Napokon járt.

Ott jártunk

Széppé torzult emlékek

A Nyitott Műhelyben tartott Kalligram-esten Mészáros Sándor és Torma Mária beszélgetett Szeifert Natáliával, Péntek Orsolyával és Király Kinga Júliával. A barátságos hangvételű esten monumentális kérdésfelvetések és a friss kötetekből vett részletek is elhangzottak. Ott jártunk.

Ott jártunk

Egy ilyen gyűjtést csak lezárni lehet, abbahagyni nem

Novemberben újabb Radnóti-kötet jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában Különben magyar költő vagyok – Radnóti Miklós levelezése címen. Bíró-Balogh Tamás, Fűzfa Balázs és Mácsai Pál mutatta be a kötetet a New York Kávéházban. – Ott jártunk.

A hónap szerzője

Nina Hagen, Syporca Whandal és Triceps

Volt egy kedvenc énekesnőm, akit rokonléleknek éreztem a nyolcvanas évek végén, de a mai napig új energiával tölt fel, ha hallgatom műveit: Nina Hagen. – A hónap szerzője, Ladik Katalin kulturális ajánlatában könyvet, filmet, zenét és performanszművészeket ajánl a Litera olvasói figyelmébe.

hirdetés