hirdetés

Küldj egy jelet

Küldj egy jelet – Az írók válaszolnak

Nyár elején felhívást intéztünk az olvasókhoz, küldjenek képeslapot a szerzőknek. A küldeményeket négy részben tettük közzé. A lapokra most Babiczky Tibor, Cserna-Szabó András, Garaczi László, Magolcsay Nagy Gábor, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina válaszol.

TUDÓSÍTÁS

Játszd el, ami vagy!

Talán csak egyetlen tény indokolja Gombrowiczot és szavatol a biztonságáért: műveinek gondolatvilága, amely, úgy tűnik, ha ügyes kézzel nyúlnak hozzá, sikeresen kiszabadítható a történeti megközelítések múzeumi üvegtárlóiból. – A Müpa Gombrowicz-estjén jártunk.

hirdetés

Ott jártunk

Vickó Árpádé a Balassi Műfordítói Nagydíj

2018. szeptember 27-én, csütörtökön második alkalommal adták át a Balassi Műfordítói Nagydíjat a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében. A tavaly alapított díjat 2018-ban Vickó Árpád szerb műfordító, az Utas és holdvilág, az Örkény-egypercesek és az Asszony a fronton fordítója nyerte el. – Ott jártunk.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a könyveket várjuk ősszel – 6.

Szeptembertől minden kiadó számos új kötettel várja az olvasókat. Sorozatunk új részében az Európa Könyvkiadó és a 21. század kiadó készülő köteteit mutatjuk be. Magyar és külföldi újdonságok következnek.

Útinapló 2.

Kopár szik, tölgyek, Nagyszálló

Már csak a Margitsziget vár, az egykori fürdőhely, ahova gőzhajóval vagy csónakkal jutottak a pihenni vágyók. Arany feleségével és unokájával, Szél Piroskával, akit lánya halála után maguk neveltek, 1877-től töltötte itt a nyarakat, a Nagyszálló második emeletén – Útinapló a Litera Arany Jánosról készülő filmjének forgatásáról. Második rész.

BESZÁMOLÓ

„Kihúzták a lábam alól a talajt” – Totth Benedek drámája a TRIP Hajón

A hajó teljesen váratlan pillanatokban kezdett el ringatózni, de a színészek úgy tettek, mintha ezzel is számolt volna a rendező – Totth Benedek Afganisztán című drámájának felolvasószínházi bemutatóján jártunk.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 5.

Szeptembertől minden kiadó számos új kötettel várja az olvasókat. Sorozatunk új részében a Kalligram kiadó készülő köteteit, öt magyar szerző munkáját mutatjuk be. Négy regény és egy politikatudományi kötet következik.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 4.

Szeptembertől minden kiadó számos új kötettel várja az olvasókat. Sorozatunk új részében a Scolar kiadó újdonságait mutatjuk be. Fiatal magyar szerzők verseskötetei, egy művelődéstörténeti munka, szerelmesregény, valamint skandináv szerzők izgalmas könyvei következnek.

Beszámoló

A Telep Csoport legfiatalabb költői – most

Céljuk egyértelműen a destabilizálás, az olvasó kihívás elé állítása, mondja Szabó Marcell, és nem az az elv, amely szerint szükségszerű lenne „érthetőbb" és „egyszerűbb" verseket írniuk, hogy könnyebben meg lehessen találni a kulcsot megfejtésükhöz. Ez – Deres Kornélia alapérvényű igazságnak számító megállapítása szerint – a közönségük hülyének nézése lenne. – Kiss A. Kriszta beszámolója Deres Kornélia és Szabó Marcell estjéről.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 3.

Szeptembertől minden kiadó számos új kötettel várja az olvasókat. Sorozatunk harmadik részében a Jelenkor kiadó újdonságait mutatjuk be. Magyar és külföldi friss, prózai megjelenések, rég várt verseskötetek és önéletírások, egy nagyszerű monográfia és sok más érdekesség következik.

hirdetés