hirdetés

Köszöntő

Lator László 90 éves

Lator László november 19-én, ma 90 éves! Ebből az alkalomból készült válogatásunkban versek, interjúk és videófelvételek mellett elsősorban az áprilisban megjelent kétrészes nagyvizit-interjúnkat ajánljuk olvasóink figyelmébe. Ezzel az összeállítással köszöntjük az ünnepeltet.

Litera Rádió

Litera Rádió: Beszélgetések Petri Györggyel az Előhívásban

2017. november 8-án az Előhívás új évadának második epizódjára került sor a Nyitott Műhelyben. Ezúttal a Beszélgetések Petri Györggyel című könyvről beszélgetett Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia. Hallgassák meg a Litera Rádió felvételét.

hirdetés

Ott jártunk

Esterházy, a csipkeverőnő

A Szépírók Társasága által szervezett Esterházy-fesztivál nyitóprogramján a szerző szerkesztőivel beszélgetett Csuhai István a Teslában. Az általánosabb című Esterházy az irodalom világában című esemény meghívottjai Dávid Anna, Körmendy Zsuzsanna, Péczely Dóra, Tóth-Czifra Júlia voltak. Ott jártunk.

Ott jártunk

Dachuszárok és hátralépők

Mennyire különül el a publicisztika az esszétől? Milyen szerepe volt Esterházynak e két fogalom kapcsolatában? A Szépírók Társasága által szervezett Esterházy-fesztivál keretében publicisták is megidézték Esterházy Pétert. Konok Péter, Parászka Boróka, Széky János és Szily László beszélgettek a régi és a mai újságírásról, Józsa Márta moderálásában. Ott jártunk.

Ott jártunk

Az egyben látáshoz sűrített nyelv kell

Az Olvasópróba című rendezvénysorozat október 31-ei vendége Sándor Iván volt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Szegő János beszélgetett az íróval készülő regényéről, a parabola veszélyes lehetőségének elkerüléséről, a történelemről és korunk fontos csomópontjairól. Ott jártunk.

ott jártunk

Újoncból kortárs költő – Závada Péter

2003-ban a rapzene-hallgatók körében Újonc néven vált ismertté, a 2010-es években pedig a slam poetry és a kortárs költészet meghatározó alakjává nőtte ki magát. Ma főleg költőként és színdarabok előadásszöveg-írójaként tevékenykedik. Závada Péterrel a Literárium előadássorozatában Jánossy Lajos beszélgetett. – Ott jártunk.

LiteraTV

Borbély Szilárd a LiteraTV-ben

November 1-jén, Mindenszentek napján született a több mint három éve elhunyt Borbély Szilárd költő, író, irodalomtörténész, tanár. A Litera több felvételt is őriz róla. Tekintsék meg ezeket. – LiteraTV.

Rádióajánló

Borbély Szilárd a Marosvásárhelyi Rádióban

A családon belüli erőszaknak évszázados hagyománya van, a háború vége pedig kínzóan hosszúra nyúlt. Borbély Szilárddal a Marosvásárhelyi Rádió Értsünk szót című műsorában 2013-ban Parászka Boróka beszélgetett a Nincstelenekről. A rádió archívumából ajánljuk az író születésnapján, Mindenszentek ünnepén.

Ott jártunk

Esterházyt utánozni képtelenség

Esterházy Péter felszabadította az olvasót, de felszabadította a szépirodalmat is. Megmutatta, hogy egészen más szemszögből is rá lehet nézni valamire. – Az Asztali beszélgetések sorozatban a PIM-ben Parti Nagy Lajos és Závada Pál Esterházy Péterre emlékezett. Ott jártunk.

Ott jártunk

Azt mondtad, boldog vagy

A Margó Fesztivál talán egyik legizgalmasabbnak ígérkező programja az Európa női szemmel című beszélgetés volt, amelynek keretében Artner Sisso négy, a kontinens különböző pontjairól érkező női íróval beszélgetett. Finn, török, cseh és magyar nézőpont mutatkozott meg, kár, hogy csupán szűk 70 percben. – Seres Lili Hanna tudósítása.

hirdetés