hirdetés

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Csütörtökön kezdődik a 74. Ünnepi Könyvhét

1929 óta, Supka Géza ötlete alapján hagyományosan az ünnepi könyvhét a magyar könyvkiadás, a magyar kortárs irodalom legnagyobb ünnepe, aminek központi helyszíne a Vörösmarty tér. Ezzel az eseménnyel párhuzamosan hosszú évek óta a Liszt Ferenc téren, három éve a Ráday utcában, két éve az óbudai Fő téren és számos vidéki városban is bemutatásra kerülnek a könyvek.
     

Helyszíni szemle

Litera a rádióban

2003. május 28., 00:00-02:30 - Petőfi Rádió

Volt egy jó esténk. Vagyis éjszakánk. Szellemjárás a Petőfin, pedig nem is vagyunk szellemek, csak ilyen virtuális lények a hálón. Itt, ezen az éjszakán nemcsak virtuálisan voltunk jelen, láthattuk egymást, szerkesztő a Haddszóljon-szerzőt, rádiós a literát, színész a szöveg íróját, írója az ítészt és vice versa. Jó volt, köszönjük! Sziasztok, ezentúl is legyen, pörögjön, hadd szóljon, gyerünk!
hirdetés

Helyszíni szemle

Egy-kettő

Gyermekkönyv-vásár a Millenárison, 2003. május 25-27.

Vasárnap délután egy vagy kettő, egy másik életidő.\\r
     Vasárnap délután, egykor, az egy-kettő szülő és az egy-kettő gyerek felkerekedik, hogy a Millenárisba menjenek. Egy-két, egy-két, egy-két, tessék, kérem, sietni, lemaradnak az első számról. Az egyes számról már úgyis lemaradtak.

Helyszíni szemle

Az észlelés és a tenger

A győri Műhely folyóirat estje a Műcsarnokban, 2003. május 15.

Tillmann J. A. szerint három jellemző uralja történeti tudatunkat: az amnézia, a trauma és a nosztalgia. Ma viszont az lehet érdekes, ami holnap történik. A Műhellyel kapcsolatban két szó idéződhet fel bennünk: az észlelés és a tenger...

Helyszíni szemle

Három - Avagy a szellem kortalan

Bertók László költő estje, Művészetek Háza, Pécs

Bertók László költő, Varga Lajos Márton kritikus és Lázár Balázs színész. A helyszín a pécsi Művészetek Háza. Az összejövetel oka a Valahol valami (Magvető, 2003) című Bertók László-verseskötet bemutatása. Ritkán éltem meg irodalmi esten a teljes sikert. Mikor a Költő nem szorong, hanem szárnyal, a kritikus nem matat hosszan jegyzetei között, nem makog, csak értőn, segítőn kérdez, a színész nem önhitten blattol, nem előad, hanem verset mond...

Helyszíni szemle

ALIBI FÜRDŐ

Az ALIBI negyedik, Fürdő című számának bemutatója a Széchenyi fürdőben, 2003. 05. 21.-én 11 órakor.

De jó is lenne most azt mondani, hogy az ALIBI folyóirat! Valahogy éppen pásszentos volna a témához, ahogy a lasztex fürdőruhák vagy a ki nem nyúlt fecskék. Ugorhatnánk vele egyenest a mélyvízbe, s meg is úsznánk a kezdő mondatok kíméletlenül gyötrő nehézségeit. Akkor hát így.

Helyszíni szemle

Őböl én, hogy legyen az.

Szextett. Kritikai beszélgetéssorozat. 2003. május 9. Műcsarnok. Kukorelly Endre TündérVölgy című kötetéről beszélgetett Benedek Anna, Grecsó Krisztián, Horváth Györgyi, Kálmán C. György, Károlyi Csaba és Vörös István.

Helyszíni szemle

André Kertész képei a Károlyi-palotában

Az olvasás élvezete - André Kertész fotói - 26 magyar költő versével, Károlyi-palota, 2003. április 23. A költők: Beney Zsuzsa, Dukay Nagy Ádám, Gyukics Gábor, Háy János, Imreh András, Jász Attila, Kántor Péter, Kemény István, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Lackfi János, Nádasdy Ádám, Peer Krisztián, Petőcz András, Petrőczi Éva, Pintér Lajos, Sajó László, Somlyó György, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Tandori Dezső, Térey János, Timár György, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Zalán Tibor.

Bestseller

"...néha a lehetetlennek tűnő dolgokkal is érdemes megpróbálkozni..."

Interjú Lévai Balázzsal, a Bestseller című műsor szerkesztő-műsorvezetőjével

Mérföldkőnek számító irodalmi tévésorozat indul április 28-án este fél 11-kor a Magyar Televízióban, Bestseller - A világ nyitott könyv címmel. Szerkesztőjét, Lévai Balázst faggattam e nem mindennapi ötletről a Ráday Könyvesház jólesőn hűvös alagsorában, az adást megelőző sajtótájékoztatón.

A litera hangja

Pörög - A litera hangja

 Minden internetes portál álma, hogy pörögjön a fórum, hogy maguk az olvasók, látogatók leheljenek életet bele. Amikor a litera a tavaly őszi induláskor a demokrácia jegyében szűretlen, moderálás nélküli fórum mellett döntött, abban reménykedett, hogy idővel spontán módon is kialakul majd egyfajta színvonalas, önmagát szabályozó, kulturált eszmecsere az irodalom dolgai, legfőképp pedig a művek körül - ám ennek intenzitásában eleddig, noha folytak komoly, rendkívül érdekes eszmecserék, többé-kevésbé csalatkoznunk kellett. Egészen úgy egy héttel ezelőttig, amikor is váratlanul történt valami.

hirdetés