hirdetés

Bestseller

Helen Fielding a Bestsellerben - egy kis előzetes az interjúból

június 24. 22.30, mtv

A Bestseller harmadik adásából napjaink talán legnépszerűbb "női" íróját, Helen Fieldinget ismerhetik meg a magyar nézők és olvasók. Néhány éve a Bridget Jones naplójával berobbanó angol írónő gyakorlatilag új műfajt teremtett a szórakoztató irodalomban: a szingliregény kategóriáját, amelyben azóta több száz író és írónő alkot szerte a világon. A párválasztás problémáját ironikusan feldolgozó regény hatalmas siker lett, megfilmesítették Hollywoodban, s azóta már a folytatásán is túl van Fielding, aki szinte megállás nélkül alkot, gyakorlatilag évente egy sikerkönyv megírása igazolja nagy munkatempóját. Az összes regényét lefordították magyar nyelvre, amelyek megjelenésüket követően -kivétel nélkül- vezették a hazai könyveladási statisztikákat is.
     A hírnév egészen Los Angelesig röpítette Fielding kisasszonyt, ide költözött át Angliából, s itt fogadta a Bestseller stábját is egy hosszabb interjúra.

Helyszíni szemle

Ubiráty urozsaj

 A Ványa bácsi díszletében ücsörögnek a szerzők és Morcsányi Géza, a kiadó igazgatója. Bálint András mint házigazda pedig finom öniróniával "erőltetett" kérdéseket tesz fel a szereplőknek.
     
hirdetés

Helyszíni szemle

Dramaturgok, ha összeülnek

Nyílt Fórum a POSZT-on

A POSZT programjában a Nyílt Fórum egy olyan sziget, ahol a dramaturgok darabelemzéseit, vitáját nem a szakmai gőg és ellenségeskedések mentén kialakult erővonalak határozzák meg, nem előre kijelölt kényszerpályán haladnak a gondolatok, hanem úgy, ahogy azt egy vita szabályai megkívánják. Spontánul és szabadon. Mondhatni, nyitott módon.

Helyszíni szemle

Mekkcsele/kettema/mitt...

Tudósítás az Év Könyve 2002-díjak átadásáról, 2003. június 17.

Szép épület ez, ilyet kéne adni minden művészeti ág kiöregedett gyakorlóinak elfekvőül, legalább ilyet. Persze hogy rágnak itt az idő vasfogi', például a díszes társalgó díszes oszlopának ki tudja hány éves, évtizedes műmárvány utánzatú tapéta burkolatán. De a békebeli kertre néző terasz asztalkástul-székestül s a szívinfarktusig dohányzó magyar írót méltán szimbolizáló csikkhalmostul igazán idilli. Jó, lehet itt egy-egy szakmai vita után üddögé'ni a lemenő nap fényiben, s hagyni, hogy ujjunkra égjen a dekk, együtt szisszenve a pesti szellővel, etc., etc., etc.
     

Helyszíni szemle

"Halálom esetén elégetendő!"

Füst Milán elbeszéléseinek új kiadása

Nemcsak Füst Milán összegyűjtött elbeszéléseivel, hanem összegyűjtött festményeinek egy részével is találkozhattak azok az érdeklődők, akik a könyvhetet megelőző napok könyvbemutatói közül az MTA Füst Milán Fordítói Alapítványa és a Fekete Sas Kiadó közös rendezvényére voltak kíváncsiak június 10-én. A bemutató helyszínén, a Magyar Tudományos Akadémia Kistermében ugyanis véletlenül(!) éppen Füst Milán képgyűjteményének darabjai láthatók, lévén ez év eleje óta akadémiai letétben egy egyezmény jóvoltából.\\r
     

Helyszíni szemle

Ha jó

Csatlakozások - JAK-hajó

Most már, utólag, állítható, hogy az eddigi hagyományokkal szakító ötlet, miszerint egy álló hajón, az A38-on legyenek a JAK-hajó idei programjai, jó húzásnak bizonyult. Az A 38 pár hetes fennállása óta üde és nyilvánvaló értéket képvisel Budapest az elmúlt években némileg lelassult kulturális-szórakoztató életében, ehhez egyrészt tárgyi adottságai kitűnőek, másrészt a vállalkozás menedzsmentje is körültekintő és gyakorlott szemlélet jegyében szervez elsősorban zenei eseményeket.
     

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

ANNAK, AKI AZ, AMI

A Magyar Lettre Internationale felolvasóestje, Vista – június 14-én

"A" Lettre immár tizenkét éve erőteljesen létezik, a nyitott szellemiségű s vizuálisan is markáns arculattal rendelkező lapot Karádi Éva szívós szerénységgel szerkeszti, szervezi. Le a kalappal.
     A felolvasóest – vezeti elő –, amely az őszi és nyári számot reprezentálja, több témakört is felölel. Utazás-blokk, s lesz egy nosztalgia-amnézia – K-Európa blokk is.
     
     

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Az én Eurorégióm

- elhangzott június 14.-én a JAK-hajón -

Énnekem azért jó, mert én ottan délen Eurorégióban lakom, és kulturálisan már a határon is át gondolhatok. Egyszer például tanácskoztam román író kollégákkal, Arad egy köpésre van mitőlünk, hát nagy-nagy szeretettel vendégül láttak ottan engem, hogy végre táguljon a látóhatárom, és kilássak a Vármegyéből. A román tanácskozás minden elvárásomnak eleget tett, és annyira az únió jegyében zajlott, hogy csak na, bár, bevallom, néha azért eszembe jutott, milyen klafa lenne egy tolmács.

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Felirati tárca

- elhangzott június 14.-én a JAK-hajón -

Azt már régóta tudjuk, hogy Shakespeare nő volt, írástudatlan volt, és egészen fiatalon elszökött Amerikába, ahol nyoma veszett, és persze a neki tulajdonított műveket sem ő írta, hanem a törvénytelen gyermeke, aki szintén nő volt, ugyanúgy analfabéta és ráadásul süketnéma is, de azt csak a legújabb kutatások hozták napvilágra, hogy Napóleon se az volt.

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

TÚL FORRÓ RONGY

- elhangzott június 14.-én a JAK-hajón -

Ez egy részeg ország, viszik haza a kannásbort, ha mondjuk egymillió kanna kannásbort beleöntenének egy irgalmatlan nagy kádba, abban együttvéve sem volna félkilónyi szőlő leve, nem volna benne egy rohadt korty se, a kannásbort ugyanis valahol Belső-Ázsiában szőkítik pakuraszármazékból, később Záhonynál még beleszórnak egy kis köldökpiszkot, a végén pedig megbolondítják citrompótlóval, vagy nem is bíbelődnek az érzékeny részletekkel, jön a kannásbor egyenesen a Barátság vezetéken, jön, ahogy a csövön kifér, hogy jusson a mackósnak minden vasárnap, hogy minden maciba öltözött szuszogónak minden vasárnap legyen mit szuszogva hazacipelnie.
     
hirdetés