hirdetés

Helyszíni szemle

Ede-napi bőrnyúzás

"Szegény teve / neve Ede" (Víg Miska)

Helyszíni szemle

Villanyos irodalom

Szépírók testközelből

Aki olvas, sosem vagy ritkán képzeli el az írót testközelből, és többnyire nem fantáziál olyan köznapi borzalmakról, hogy mondjuk együtt zötyög vele (test a testhez) egy villamoson, és hogy lejővén az elefántcsonttoronyból pont egy író fog vele - abszolút mint egy ellenszenves utas - farkasszemet nézni a 2-esen, és meg lehet kérdezni tőle, hogy iksz hősét miért is ölte meg a regény végére. Pedig a Szépírók villamospartiján szórul szóra így történt.\\r
     
hirdetés

Helyszíni szemle

III. Európa Fórum - Európai Írókongresszus (EWC)

Budapest, 2002. október 24-27.

Az Európai Írókongresszus (EWC) Budapesten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A konferencia zárásaként a József Attila Kör (JAK) Irodalmi Egyesületet felvették a European Writers' Congress tagszervezetei sorába. A résztvevők Budapesti Határozatukban többek között azt is elfogadták, hogy bizonyos német szerzői jogi dokumentumok mintájára történő szerzői jogi szabályozásokat kell meghonosítani szerte az európai jogrendekben.

Helyszíni szemle

III. Európa Fórum - Európai Írókongresszus (EWC)

Budapest, 2002. október 24-27.

A Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárAz Európai Írókongresszus (EWC) Budapesten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A konferencia zárásaként a József Attila Kör (JAK) Irodalmi Egyesületet felvették a European Writers' Congress tagszervezetei sorába. A résztvevők Budapesti Határozatukban többek között azt is elfogadták, hogy bizonyos német szerzői jogi dokumentumok mintájára történő szerzői jogi szabályozásokat kell meghonosítani szerte az európai jogrendekben.

Helyszíni szemle

Írásból megélni?

Beszélgetés Hans Peter Bleuellel

Magyarországon, szakmai körökben elsősorban a European Writer's Congress alelnökeként ismerik Hans Peter Bleuelt, aki világszerte népszerű tudományos kötetek szerzője is, többek között A tiszta kezű birodalom - A szexualitás elmélete és gyakorlata a Német Birodalomban című, nagy sikerű munkáé. Bleuel, aki a napokban Budapesten tartott EWC-konferencia egyik fő vendége volt, ez év augusztusában látogatást tett a József Attila Kör szigligeti alkotótáborában, ahol a siker természetrajzáról és az írói érdekképviseletről beszélgettünk vele.

Helyszíni szemle

Az irodalom jövője

Időről időre elhangzanak az irodalom jövőjére vonatkozó kérdések, és a rájuk adott válaszok különösképpen borúlátók akkor, amikor széles körben is megtapasztalhatóvá válik egy-egy új kommunikációs eszköznek - mint a filmnek, a rádiónak vagy a televíziónak - a hatása.

Helyszíni szemle

Bolygó hollandok

Bolygó hollandok címen irodalmi fesztivál zajlott Budapesten. A rendezvénynek többek között a Bárka adott otthont. A világhírű íróvendégek között Douwe Draaisma, Johan Goudsblom, Arnon Grunberg, Moses Isegawa, Stephan Lang, Judith Herzberg, Harry Mulisch írókkal találkozhatott a nagyérdemű. Volt filmvetítés irodalmi művek adaptációiból, koncert Szemző-művekből, és bemutatták a Nagyvilág és a Magyar Lettre Internationale holland írókat szerepeltető számait is.

Helyszíni szemle

Élet a kirakatban

"Írók, olvassatok remekműveket", Írók Boltja, 2002. október 30.

Október 30-án egész nap, félóránként váltva egymást, kedvenc kortárs íróik kedvenc műveiből olvastak az Írók Boltja kirakatában az írók. Azt ugye lehet tudni, hogy az író is olvas, senki sem látja, de valószínűsíthető, e tény azonban mindezidáig rejtve maradt...

A litera hangja

A kéró körül

Amikor Faludy György feltűnt a képernyőn, és a Kertész Imre Nobel-díjára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy többször jelölték már őt is, mellesleg az Imre nagyon jó barátja, Fanny asszony pedig nyomatékul hozzátette, egyébként a lakásügyük - minden ellenkező híresztelésekkel szemben - még nem, egyáltalán nem oldódott meg, akkor a tévé előtt elszínezte a fejet egy ilyen gyors lefolyású, ám annál intenzívebb vértolulás, ami olyan esetekben szokott jelentkezni, mikor úgy érzi az ember, elfogyott a cérna, betelt a pohár, vagy amikor más helyett is szégyelli magát.

A litera hangja

Mit akarnak ezek?

Kérdezhetik. Kérdezhetitek. Portál, ráadásul irodalmi, határozott névelővel, fene az önbizalmukat. Nem lesz ez sok egy kicsit? Kinek kellhet ez. Még egy fórum ahhoz, ami sokak szerint nem is létezik: zártkörű klub, érdektelen szaloncsevej, szigorúan tagságival, haveri alapon. - Keresztury Tibor írása.

hirdetés