hirdetés

Interjú

Vida Kamilla: Beért egy újabb generáció

Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. – December 18-án újraindul a Nyitott Műhely beszélgetéssorozata, a Késelés villával. Vida Kamillát, az est egyik új moderátorát Sebesi Viktória kérdezte.

Körkérdés 2017

Év végi körkérdés 2017 – Károlyi Csaba válaszol

Körkérdés 2017

És még egy különlegesség: megjelent, másokkal együtt Ottlik Iskolája zsebkönyv formában. Óriási! Felüdülés a könyvmonstrumok után kézbe venni. – Év végi körkérdésünkre Károlyi Csaba válaszolt.

hirdetés

Interjú

Krusovszky Dénes: A nemzetközi lírában nincs egy jól ismert magyar név sem

Abban a dologban, amit nemzetközi lírának hívunk, nincs egy jól ismert magyar név sem. Se Ady, se József Attila, se Pilinszky, se Weöres, se Petri nem ismert a magyar nyelv hatókörén túl. – A Zelk Zoltán-díjas Krusovszky Dénest Brok Bernadett kérdezte.

KÖRKÉRDÉS 2017

Év végi körkérdés 2017 – Mohácsi Balázs válaszol

Akárhogy nézem a polcomat, úgy tűnik, idén nem került rá újonnan fordított világirodalmi mű. A Versum miatt főleg az antikváriumokat túrom, és a 70-es, 80-as évek világlíra-kiadványait vásárolom minden mennyiségben. – Év végi körkérdésünkre Mohácsi Balázs válaszolt.

Interjú

Szenteczki Zita: A hegesztés fénye

Izgalmas az elbeszélő – férfi/fiú – ki- és belépése, a szituációk finom humora, reflektáltsága, iróniája, és a látomások ábrázolása is iszonyú inspiráló. – December 13-án mutatják be a Trafóban Szenteczki Zita, Juhász András és a DoN't Eat Group színpadi feldolgozásában Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című művét. Szenteczki Zitával beszélgettünk.

KÖRKÉRDÉS

Mi a kotta? – Zenészek könyvespolca

Mikulás alkalmából zenészeket kértünk, hogy írjanak aktuális kedvenc könyveikről. Szaloncukornak csizmákba. Balogh Máté, Hó Márton (Hó Márton és a Jégkorszak), Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) és Szendrői Csaba (Elefánt) ajánlóit olvashatják.

Interjú

Szécsi Noémi: A történelem dögtemetője valóságos

A három regény megírása folyamán rá akartam kényszeríteni magam, hogy mindig építsem újra a világot, még ha járkál is benne néhány ismerős szereplő. De már az elején tudtam, hogy ennek a családtörténetnek három szakasza lesz, és szétesőnek, valamint homályosnak kell lennie. A trilógia szerzőjét, Szécsi Noémit kérdeztük.

INTERJÚ

Xtroview – hármas interjú

Az xtro realm programsorozatról és csoportos kiállításról (amely november 30-áig még megtekinthető) a három szervező, Horváth R. Gideon, Zilahi Anna és Zsámboki Miklós számol be az alábbi xtroview-ban. Spekulatív realizmus, objektumorientált ontológia és antropocentrizmus-kritikai elméletek.

Interjú

Bíró-Balogh Tamás: Mint egy hatalmas puzzle

A Könyvvel üzenek néked című kötet tavaly jelent meg a Szépmíves Könyveknél, és Radnóti 614 dedikációját adja közre. Most a Jaffánál jött a Radnóti-levelezés első kötete, amely 467 levelet tár az olvasó elé. A kötetek szerkesztőjét, Bíró-Balogh Tamást kérdeztük.

Nagyvizit

Ladik Katalin: Az egész alkímia... II.

Mindenki politizált vagy lapult. Alakultak magyar pártok, de ők is átvették a gyűlölködést. Azt mondtam, legalább a fiamhoz legyek közelebb. Nem tudtam, hogy itt Magyarországon mit kezdek az életemmel, csak el akartam menekülni abból a gyűlöletből. – Ladik Katalinnal készült nagyvizit-interjúnk II. részét olvashatják.

hirdetés