hirdetés

A hónap szerzője

Darvasi László: A halál buta, és tehetségtelen

Vannak fölöttébb érdekes élményeim ezzel kapcsolatban, mi az igazi halál közelsége, hogyan hozza vagy hogyan nem hozza elő az Istent, hogyan hozza elő az imát, mit tesz a történettel, mit tesz a gondolkodással, mit tesz az önismerettel. Azt hiszem, hogy a halál buta, és tehetségtelen. – A hónap szerzőjével, Darvasi Lászlóval Mészáros Gábor készített interjút.

A katderán

Szilasi László: Poroszos romokon

A nem-érthetőség időbeli szintje viszont folyamatosan emelkedik. Ég a napmelegtől a kopár szík sarja – ez sem jelent semmit, lássuk be: lefordíthatatlan. Vagy csak annyit jelent: nagyon, de nagyon meleg volt akkor. – A katedrán; oktatóként is tevékeny kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Szilasi Lászlóval beszélgettünk. 

hirdetés

A katedrán

Németh Gábor: Amiben Montecuccoli

Az európai filmes iskolákhoz képest az SZFE anyagi helyzete szégyenletes, de föltehetően a többi hazai művészetoktatással foglalkozó intézményekhez képest is elég rossz. - A katedrán; oktatóként is tevékenykedő kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. A sorozatban most Németh Gáborral beszélgettünk.

A katedrán

Kukorelly Endre: Ösztökélni másokat

Egyszer, hogy fölrázzam a társaságot, megkérdeztem, ki szokott puszit adni a szüleinek. Namost erre tényleg fölébredtek! – A katedrán című sorozatunkban oktatóként is tevékenykedő kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk az oktatásról. Ezúttal Kukorelly Endrével beszélgettünk.

Interjú

Antal Nikolett-Korpa Tamás: Tökéletesen és hidegvérrel

A négy 2017-es kulcsszó: decentralizáció, generációváltás, konstruktív és demokratikus szemlélet, szakmai profil finomítása. – Decemberben új elnökséget választott a FISZ. A két társelnökkel, Antal Nikolettel és Korpa Tamással beszélgettünk.

INTERJÚ

Báthori Csaba: Megéri a repülés

A közelmúltban jelent meg Báthori Csaba több mint húsz év munkáján átívelő Minden repül című válogatáskötete. A költő, esszéista és műfordító szerzővel többek között a szövegeit meghatározó mozgás jelentéséről, hagyományokról, formáról, költői beszédről és alakulóban lévő új kötetéről beszélgettünk.

Interjú

Timár Andrea: A szabadság propagandája

A függőség alakzata az emberiben már mindig is ott rejlő mást, gépiest és/vagy eksztatikust, vagyis a kívülit jeleníti meg, s így az emberit felforgató ellenstruktúraként egy másfajta szabadságról is hírt ad. – A Helikon folyóirat tavalyi első száma az addikció kuturális és kritikai elméleteit járja körül. A szöveggyűjtemény szerkesztőjével, Timár Andreával beszélgettünk. 

A katedrán

Szilágyi Zsófia: Nem unatkozunk

„Merthogy messze nem csak azzal tanítunk, amit mondunk, hanem valamilyen módon azzal is, amilyenek vagyunk.” – A Litera új beszélgetéssorozatot indít A katedrán címmel. Oktatóként is tevékenykedő kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Elsőként Szilágyi Zsófia válaszolt nekünk.

INTERJÚ

Krusovszky Dénes: Az egyenrangú párbeszéd híve lennék

„A belső, alkotói függetlenségnek én is feltétlen híve vagyok, ugyanakkor úgy vélem, hogy van egy rossz tendencia, ami a köztudatban összekeveri a véleménynélküliséget a függetlenséggel” – Krusovszky Dénessel a NEXT IRODALOM / történelem, politika, popkultúra beszélgetéssorozat kapcsán beszélgettünk.

Interjú

Bazsányi Sándor: Lett mondanivalójuk

Mindig is erről az össztapasztalati társiasságról, ennek igényéről, esélyéről és valóságáról szólt az irodalom, a festészet, a művészet. – Nemrég jelent meg a Szivárványbaleset című, Szűcs Attila képeit és azokhoz kortárs szerzők által írt kísérőszövegeit felvonultató antológia. A kötet szerkesztőjével, Bazsányi Sándorral beszélgettünk.

hirdetés