hirdetés

Interjú

Sándor Iván: A per végtelenségig folytatódik

A hallgatás lényege az, hogy úgy szembesít önmagunkkal, hogy megmutatja a bennünk rejtőző „káini részünket”. Azt mondja, hogy ami egyszer megtörténik, az bármikor bárkivel változó körülmények között, változó formában újra megtörténhet. – Sándor Ivánt Tadeusz Borowskiról kérdeztük.

Interjú

Kemény István: A lúdbőr maga a katarzis

Igenis volt egy csomó választási helyzet, amikor lehetett volna jobban dönteni. Stílusosabban, erkölcsösebben, okosabban, előrelátóbban, bátrabban. Szerencsésebben. Amikor tulajdonképpen csak egy-egy felelős ember személyes döntésén múlt egy jobb irány. – Kemény Istvánnal nemrég megjelent Lúdbőr című esszékötetéről beszélgettünk.

hirdetés

Interjú

Radnai Annamária: Aktualitás és direkt valóságábrázolás

A nézők közvetlenebb, direktebb valóságábrázolást várnak a kortárs daraboktól, mint a klasszikusoktól. Ez nem feltétlenül jogos igény, hiszen a klasszikusok éppen tartós érvényességük miatt maradtak fenn a színpadokon évszázadokon át. – A Színházi Dramaturgok Céhének elnökével, Radnai Annamáriával beszélgettünk a megújult Nyílt Fórum kapcsán.

Interjú

Szilágyi Zsófia: Volt benne provokáció is

Amikor Kosztolányi elkezdte a pályát, egészen fiatalon, húsz éves kora körül, akkor még Peteleivel, Mikszáthtal együtt jelent meg a lapokban, vagyis az „elődeivel”, akik voltaképpen a kortársai voltak. - Szilágyi Zsófiával nemrég megjelent Az éretlen Kosztolányi című kötetéről beszélgettünk.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: Ha mindent tudnék magamról, biztosan nem írnék többet

A Litera beszélgetése Takács Zsuzsával

Ha írok, végtelenül szabadnak érzem magamat. Újraélem, átírom és értelmezem az életemet. Újraszületek, anélkül a gyötrelmes gondolat nélkül, hogy újra kéne születnem. – A hónap szerzőjével, Takács Zsuzsával beszélgettünk.

A katedrán

Szkárosi Endre: A ma léggyökerei

A kulturális tevékenység az ember kollektív és egyéni szabadságharca azért, hogy a jelen ne a múlt, hanem a jövő legyen. - A katedrán című sorozatunkban oktatóként is tevékeny kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Szkárosi Endrével beszélgettünk. 

Interjú

Maroš Krajňak: Mire képesek az emberek

Interjú Maroš Krajňakkal

Kurdibanivka olyan, mintha csak mostanában ért volna véget a háború. Teljesen elnéptelenedett, elpusztult, egyetlen földúton lehet megközelíteni. Nagyon megérintett, hogy a mai napig kézzelfoghatóan őrzi a háború nyomait. – Az SME Maroš Krajňakkal készült interjújából olvashatnak részletet. 

Interjú

Szaniszló Judit: Most már akármit nem írhatok le

„Szerintem mindenki családja nagyon érdekes, minden család egy komplett családregény is egyben, és valamennyi érdemes a megírásra.” - Az idén Békés Pál-díjjal kitüntetett Szaniszló Judittal írásról, játékról, sikerekről, genderről és könyvfesztiválos tapasztalatairól beszélgettünk.

Interjú

Bozsik Péter: A szeméttelep poétikája

Egyszer elemelni az olvasót, aztán meg a földre rántani. Mint a cselgáncsban: kicsit megemeled, aztán, mikor alkalmasnak látod a pillanatot, akkor a földhöz csapod. – A Könyvfesztiválra jelent meg Bozsik Péter: Jelentés a Kór Házából című könyve; a szerzővel beszélgettünk.

A katedrán

Almási Miklós: Nem elég a száraz tudás

Pad alatt megy a Facebook, a tanár meg csodálkozik a lehajtott fejeken, meg az el nem olvasott HF-en. – A katedrán című sorozatunkban oktatóként is tevékeny kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Almási Miklóssal beszélgettünk. 

hirdetés