hirdetés

A hónap szerzője

Tóth Krisztina: Elképesztő történeteket kapsz az emberektől

...az az izgalmas, hogy hogyan lehet úgy kimetszeni pillanatokat, hogy az ember nem írja meg az előzményeket, hanem ráfókuszál a megfelelő részletre, keresi a képkivágást, a látványt, a mozdulatot, a dialógust, ami hordozza magában a nagyobb sztorit. – A hónap szerzőjét, Tóth Krisztinát Szihalmi Csilla kérdezte.

Interjú

Cristian Teodorescu: Borzasztó szociális egyenlőtlenségekkel találkozunk

Íróként nem engedhetem meg magamnak, hogy úgy tegyek, mintha nem látnám, hogy egyesek palotákat építenek maguknak, míg másoknak a mindennapi betevőre sem jut. – Cristian Teodorescu Budapesten járt, a Dunapest Fesztiválon. A román íróval Csutak Gabi beszélgetett.

hirdetés

Interjú

Nagy Kata: Túlélési esélyek

Ha a JAK kéznél van, a magyartanárok az országban és a határon túl tudnak a létezésünkről, akkor az írói ambíciókkal bíró tizenéveseket hozzánk fogják küldeni. - Beszélgetés a JAK újonnan megválasztott elnökével, Nagy Katával.

INTERJÚ

Turi Tímea: A szívem mélyén egy hivatalnok vagyok

„Azt, hogy hogyan leszünk felnőtté, férfivá vagy nővé, nagyon sok történet határozza meg, szimbolikus történetek, amiket sokszor az irodalmi művek közvetítenek, és amiket eddig többnyire férfiak írtak.” – Turi Tímeával Stermeczky Zsolt Gábor beszélgetett Anna visszafordul című kötetéről és a szerkesztői munkáról.

INTERJÚ

Gaborják Ádám: Lövészárokból is látni az eget

Az irodalmi rendszer kulturális-politikai-intézményi problématérképének részletes összeállítása továbbra is nagyon hiányzik, hiszen erre alapozva lehetne a későbbiekben építkezni. – Gaborják Ádámmal, a József Attila Kör távozó elnökével Fehér Renátó készített interjút.

INTERJÚ

Tábor Ádám: Vers, kísérlet, mozgalom, megismerés

Nálunk a neoavantgárd kényszerrel szűnt meg, emigrációba kényszerítették azokat, akik csinálták, de külföldön is visszaszorult. Ez a fajta művészet és irodalom ugyanis mozgalom és bálványromboló attitűd nélkül nem lehetséges. – A hónap szerzőjével, Tábor Ádámmal Fehér Renátó készített interjút.

Interjú

Sajó László: Hamis a hang, mint a bor

A versekben én szólalok meg, van hangom, persze meg kellett találnom. Ebben segít a forma, a ballada, a szonett. Vagy egy odavetett, káromkodásnyi kétsoros, három-, négysoros. De ezekben is rímelek – adjunk a formára. – Sajó Lászlóval gyomorkeselyű című kötetéről beszélgettünk.

Nagyvizit

Keresztury Tibor: Komolyan kell venni, mert gyönyörű II.

Olyan területet szerettem volna találni formailag is, esztétikailag is, ami az enyém, ami karakteres, felismerhető és belakható. Most nem a minőségükről beszélek, de azt hiszem, lett ilyen saját hely. – Az idén 15 éves Litera Keresztury Tiborral készült, ünnepi nagyvizit-interjújának második részét olvashatják.

Nagyvizit

Keresztury Tibor: Komolyan kell venni, mert gyönyörű I.

Ez a kettősség meghatározta az egész életemet: a patológián történő eszmélés, az avasi lumpenvilág és a rendkívül igényes kulturális mikroklíma, az engem egyszerre érő nagyon durva és finom, védő, óvó hatások... – Az idén 15 éves Litera Keresztury Tiborral készült, ünnepi nagyvizit-interjújának első részét olvashatják.

Interjú

Egressy Zoltán: Befelé utazunk

A legfájdalmasabb nem a kiscsoportos óvodások szellemi színvonalon zajló kommunikáció, hanem hogy ez sajnos működőképes. A komikus viharos sebességgel válik tragikussá, majd abszurddá, aztán egyszer csak realitássá változik. Nincs is már abszurd. - Egressy Zoltánnal Júlialepke című kötetéről beszélgettünk.

hirdetés