hirdetés

JELENKOR 60

Ágoston Zoltán: Az ablakokból a város szívére látni

A megalkotott hagyománynak az elején ott áll Janus Pannonius, és a huszadik század húszas-harmincas éveitől a tudatosan formált Janus-kultusz. – 60 éves a Jelenkor, a folyóiratot lassan két évtizede főszerkesztő Ágoston Zoltánnal beszélgettünk.

JELENKOR 60

Csuhai István: A közönség tárja ki azt a becsukott ajtót!

Azt hiszem, hogy a Jelenkornál akkoriban mindennek a túléléssel lehetett ellenállni, a folytonosság fenntartásával. – 60 éves a Jelenkor, a folyóirat 1991-1999 közötti főszerkesztőjével, Csuhai Istvánnal beszélgettünk.

hirdetés

Jelenkor 60

Csordás Gábor: Az ütött résen tovább

Ami az itteni irodalmi életet és aztán a Jelenkort is jellemezte, az kifejezetten a nyugatos és nyugatias irodalomfelfogás és tájékozódás. - 60 éves a Jelenkor, a folyóirat 1987-1990 közötti főszerkesztőjével, Csordás Gáborral beszélgettünk.

INTERJÚ

Kovács Dominik és Viktor: Csekély számú kísérletünk volt az egyedül írásra

Kovács Dominik és Viktor Bérnász című darabját holnap mutatják be a Litera Arany-trip elnevezésű születésnapi estjén. A szerzőpárossal a friss darabról és a közös írásról Kiss A. Kriszta beszélgetett.

INTERJÚ

Vajna Ádám: Óhatatlan, hogy lesz humor a versben

Annak ellenére, hogy szinte az összes szövegben megjelenik a poénkodás vagy az irónia, igyekeztem mindenhol olyan témákat és olyan téteket mozgatni, amik komolyak. Próbáltam úgy használni a humort, hogy az ne komolytalanítsa el a nagy, magasztos témákat, mint a történelem, a szerelem és így tovább. – Vajna Ádámmal Oda című verseskötetéről Melhardt Gergő beszélgetett.

Interjú

Varga Zoltán Tamás: Nem minden rajtunk múlik

Eleve nem történeteket akartam leírni, nem az érdekelt, hogy mi történt, hanem hogy miként csapódik le bennem mindez érzelmileg, képileg. Vagy hogy ez a cselédlány, a nagymama hogyan élte meg azt, amikor egy kemény családból bekerült egy kvázi úri világba – Varga Zoltán Tamással A fényrajzoló című, új kötetéről Darvasi Ferenc beszélgetett.

Interjú

Zeke Gyula: Mély nyomok

Kissé nyersebben fogalmazva, ennyi mindent senki sem olvasott és forgatott meg írásban és szóban, mint ő. Az emlékszámban ott található egy bibliográfia is, ami végül csak a saját negyvenhat kötetének leírását tartalmazza. – Az Ex Symposion Tarján Tamás számának szerkesztőjével, Zeke Gyulával beszélgettünk.

A hónap szerzője

Bartók Imre: Ennyit a hőstörténetekről

Az irodalomban mindig csavarni kell az igazságon, hogy kiegyenesedjen, mert az igazság, amit keresünk: ferde. Persze mi magunk vagyunk ferdék, de ennek tartalma nem az, hogy egyenesedj ki, hanem az, hogy idomítsd a világot a ferdeségedhez. – A hónap szerzőjével, Bartók Imrével Modor Bálint beszélgetett.

Interjú

Sipos Balázs: Egy szűk, értelmiségi csoport belügye az irodalom? II.

„Számomra ma az a tűnik központi kérdésnek, hogy az irodalom mennyit tud tenni életformák, mentalitások, észjárások és etikák megfogalmazása, társadalmon belüli láthatóvá tétele és terjesztése érdekében” – mondja Sipos Balázs, akit a Holmi antológiákról írt kritikáiról kérdezett Modor Bálint. Második rész.

Interjú

Sipos Balázs: Egy szűk, értelmiségi csoport belügye az irodalom? I.

Az önmarginalizálás fő okát abban láttam, hogy a Holmi súlyos politikai, esztétikai, szociális reprezentációs blokkokat működtetett, miközben erről sem a lap nem látszott tudomást venni, sem a körülötte lévő diskurzus. – Sipos Balázst a Holmi antológiákról írt kritikáiról Modor Bálint kérdezte. Első rész.

hirdetés