hirdetés

Írogatsz még?

Magányosan alkotó ember vagyok

Ladik Katalin az Élhetek az arcodon? című regény szerzője soron következő írónk az Írogatsz még? szériában. Művét litera-naplóból írta. Dr. Máriástól kapta a stafétát, és Szkárosi Endrének adja tovább. Az avantgárd nagyjaival találkozhatunk. Ladik Katalint Jánossy Lajos kérdezte.

Téli Könyvvásár

Cukorkának álcázott vitaminok

Kisregények az Örkény-életműsorozatban, Balázs Attila és Erdős Virág kötetei, az Extrém Könyvek új darabjai, Selma Lagerlöf regénye - sok más mellett ezeket ajánlja a Palatinus Kiadó az olvasóknak a karácsonyi könyvvásáron. Kérdéseinkre Reményi József Tamás válaszolt.
hirdetés

Interjú

„Nem vérnő vagyok”

Két verseskötete, az Irgalmasvérnő és a Nincs új üzenet után idén prózával jelentkezett Kiss Judit Ágnes, A keresztanya, Szomor Veron történetei című novellafüzérrel, mely regényként is olvasható. Munkáját nemrég Déry-díjjal jutalmazták.

Interjú

Az Új Magyar Athenasról

Új magyar Athenas – Válogatás az Alexandra Antikvárium kincseiből címmel jelent meg az első olyan ajánlójegyzék, amely több mint ötszáz tételével egyedi kultúrtörténeti áttekintést nyújt az antikvár piacon. A megjelenés kapcsán Gréczi Emőkét kérdeztük.

Téli Könyvvásár

Világirodalmi akcentusok

A Gondolat Könyvkiadó a Téli Könyvvásárra holland irodalmi kínálata mellett többek közt olyan újdonságokkal jelentkezik, mint Beney Zsuzsa vagy a Booker-díjas Anne Enright regényei. A kiadó irodalmi munkatársa és tudományos igazgatója, Boris János válaszolt a litera kérdéseire.

Interjú

Puskin nem egy tökharang

Új Puskin-sorozatot indított útjára az Európa Könyvkiadó. M. Nagy Miklós szerkesztőt évek óta foglalkoztatta a gondolat, hogy a meglehetősen hiányos magyar nyelvű Puskin-életművet ki kellene egészíteni. Kalavszky Zsófia és Hermann Zoltán gondozza a több évre tervezett sorozat darabjait. Az első kötet, az Anyegin, a napokban már meg is jelent. A szerkesztőket Zelki János kérdezte.

Jacqueline van Maarsen:

Jacqueline van Maarsen: Nem akartam az Anne Frank-gépezet része lenni

Jacqueline van Maarsen volt Anne Frank legjobb barátnője. Ezt eddig csak kevesen tudták, mert Jacqueline évtizedekig nem állt a nyilvánosság elé. Családtörténetét és Annéval való barátságát végül mégis megírta. A miértekről beszélgettünk.

Téli Könyvvásár

Európa-paletta

Szabó Magda gyerekvers-kötete, egy tökéletesített Tolkien-kiadás, a politikai gondolkodó Dante életművét elemző monográfia, új Chandler-krimi, s egy fiatal olasz írónő fantasztikus regénye - néhány ajánlat az Európa Könyvkiadó idei téli kínálatából, melyről Barna Imrével beszélgettünk.

Interjú

A Pokol ügynöke

„Zoltán Gábor Faustja a XXI. század eleji Magyarországon él. Értelmiségi. Kisember. Lúzer.” Az író új regényét, a Fekete bársonyt ma mutatják be a Nyitott Műhelyben. Mi Isten szándéka a könyvben? Zoltán Gábort Zelki János kérdezte.

Téli Könyvvásár

„A kánon nem mindig az, aminek mondják, sőt”

A Téli Könyvvásárra számos csemegével készülnek a kiadók. Interjúsorozatunkban elsőként a Noran karácsonyi újdonságairól kérdeztük a kiadó vezetőjét, Kőrössi P. Józsefet.
hirdetés