hirdetés

Nagyvizit

Kukorelly Endre: A szövegeim állítanak elő

Nagyvizit Kukorelly Endrénél

Beszélgetés Kukorelly Endrével a szentistvántelepi délidőről, a keresztény középről, az anyai kalmopirinről és az apai táskáról, egy futball-pálya-elhagyásról és az írói pályakezdésről, a Kortársról és a Mozgó Világról, az írás terapikus hasznáról, az élő szerzőről, a referenciális olvasásról, a nőkről és a félelmekről.

Reformra szorul-e a könyvterjesztés? - 2.

Kérdéseinkre Morcsányi Géza válaszolt

A litera kiadóvezetőket, a kiadásban dolgozó szakembereket kérdezett meg arról, mit gondolnak a magyarországi könyvterjesztési rendszerről, érdemesnek tartják-e annak megreformálását és ha igen, hogyan képzelik ezt el. Cikkünkben Morcsányi Géza, a Magvető Könyvkiadó igazgatója válaszol kérdéseinkre.
hirdetés

Reformra szorul-e a könyvterjesztés?

Kérdéseinkre Mészáros Sándor válaszolt

A litera kiadóvezetőket, a kiadásban dolgozó szakembereket kérdezett meg arról, mit gondolnak a magyarországi könyvterjesztési rendszerről, érdemesnek tartják-e annak megreformálását és ha igen, hogyan képzelik ezt el. Cikkünkben Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram kiadó főszerkesztője válaszol kérdéseinkre.

"Wintersont mindenképp"

Interjú Vástyán Rita műfordítóval

Jeanette Winterson Sexing the Cherry című regényének fordításán dolgozik, akit fáradhatatlan mesemondó készsége miatt kedvel, de fordította J. Kristeva, V. B. Leitch, F. Jameson, P. de Man, N. Hertz, C. Chase, A. Gibson írsait is - készülő regényfordításából rövid részletet is olvashatnak.

Aki megszólaltatja Vejnemöjnen muzsikáját

Interjú Szálinger Balázzsal

A Fortedanse szeptember 16-án és 17-én a Trafóban látható Kalevala előadásához a verses Kalevala-átiratot Szálinger Balázs készítette. Az áprilisi bemutató után most újra műsorra tűzött fizikai táncszínházi előadás szövegkönyvéről Szálinger Balázst kérdeztük.

Kis nyári (gitár)zene

Falcsik Mari

Ezen a nyáron többnyire a gitárosoké: elektromos és akusztikus gitáron játszó különleges, egyéni gitárosoké volt a figyelmem. Akiket itt meghallgatásra kínálok, mindegyikük játéka messze túl van azon, hogy tökéletesen szólaltatják meg a hat – azaz az egyik esetben a négy – húrt. Mind feltaláltak valamit a hangszerükön: jellegzetesen egyediek, alkotó szelleműek, iskolateremtők.

Kis nyári zene - 28.

Buké - Nagy Gabriella ajánlja

Nagy Gabi, lapunk felelős szerkesztője összeállításához kedvenc feldolgozásait kereste elő a youtube padlásáról… s közülük bizonyára jó pár van, ami a mi padlásainkon is ott áll, s az is lehet, nem is annyira poros még… most mindenesetre itt a ragyogó alkalom, hgy az a vékony réteget, ha volna, eltávolítsuk róluk.

Kis nyári zene - 27.

Jánossy Lajos válogatása.

"Másodiknak álljon itt az isteni, boszorkányos, tündéri punkamazon, Patti Smith, akiért még a számomra mindig és idővel egyre több veszélyt: alattomos sátorvasakat, meleg unicumokat és végeláthatatlan útvesztőket rejtő Szigetre is kimentem kétszer. Lúdbőrkirálynő és heroina. Bárány és szerelem. Általa van, ami már nincs is talán..." - Fergeteges ősz, Glenn Gould és Patti Smith - Jánossy Lajos most röviden ám tág tereket nyitva ezeket ajnlja.

Kis nyári zene - 26.

Szekeres Dóra válogatása.

Bevallom, szeretem a buta zenéket. A buta zenék boldoggá tesznek, mert egyszerűek, őszinték és olyan könnyedén ragadják meg a boldogságot. A boldogságot, ami olyan fájóan tud hiányozni, nélküle csak árnyékként bolyongunk a tömegben.

Kis nyári zene - 25.

Györe Gabi válogatása

Élettörténet zenékben, avagy melyik zene kitől érkezik s mindegyik érkezik-e valahonnan? Györe Gabriella szerint igen. S hogy milyen zenékből épülünk össze, azt a környezet is meghatározza. Te miket adsz át, ha lehetőséged nyílik rá? Ő most ezeket.
hirdetés