hirdetés

„Mindegyikünkben van egy hegytető” - Feldmár 7

Feldmár András újra Budapesten

Feldmár András a Feldmár Institute meghívására ismét Budapesten tartózkodik, s Szabadság, szerelem címmel az IBS színpadon ad három részből álló előadás-sorozatot október 11-től. Ugyanezen a napon délután háromtól mutatkozik be ugyanitt a Feldmár Intézet Nők iskolája programja is. A program kapcsán Csontos Erika Feldmár Andrással készült interjújának részleteit olvashatják, mely korábban a 2000 folyóirat 2008. júniusi számában jelent meg.

A jó kegyetlensége

Interjú Krasznahorkai Lászlóval

Krasznahorkai László új kötetének, a Seiobo járt odalent-nek október 7-én rendeztek különleges bemutatót a Műcsarnokban, melyen elhangzott Dukay Barnabás ez alkalomra írt fütty-kvartettje is. A fütty-kvartett, a zene létmódja nagyban emlékeztet az író új kötetének anyagát adó műalkotások létmódjára is - pusztulásuk, múlásuk után is léteznek. A Magvető kiadónál megjelent kötet szerzőjével, Krasznahorkai Lászlóval a Műcsarnokban egy nappal a bemutató előtt beszélgettünk.

hirdetés

„Mert a harc a valódi”

Interjú Vasvári O. Louise kutatóval

Van-e női irodalom? Hogyan lesz egy középkorászból gender- és holokauszt-kutató? Hogyan hagynak írásos nyomot azok, akiket el akartak tüntetni? Hogyan tűnnek el az írók, ha nem tűntek el? A holokauszt és nőiség témakörét kutató, a háború után keletkezett memoárokat feldolgozó előadása kapcsán Louise O. Vasvári magyar származású amerikai egyetemi oktatóval október 9-i és 10-i Cambridge-i előadásai előtt Marczisovszky Anna beszélgetett Budapesten.

Reformra szorul-e a könyvterjesztés? - 3.

Kérdéseinkre Barna Imre válaszolt

Az NKA-támogatások révén például a kiadók csak az általuk kötelezően befizetett járulék egy részét kaphatják vissza; ugyanakkor a befizetői kör bővítésére tett minapi tétova kísérlet (lásd: „internetadó”) az érintettek heves ellenállása miatt kudarcot vallott. Nem történt előrelépés a könyves árkötöttségről szóló vitában sem. Az osztódással szaporodó, és egymással megegyezni – mit tesz isten – nem tudó írószervezeteknek juttatandó pénzek körül hamvába holt vitára is jól emlékezhetünk még.

Nagyvizit

Kukorelly Endre: A szövegeim állítanak elő

Nagyvizit Kukorelly Endrénél

Beszélgetés Kukorelly Endrével a szentistvántelepi délidőről, a keresztény középről, az anyai kalmopirinről és az apai táskáról, egy futball-pálya-elhagyásról és az írói pályakezdésről, a Kortársról és a Mozgó Világról, az írás terapikus hasznáról, az élő szerzőről, a referenciális olvasásról, a nőkről és a félelmekről.

Reformra szorul-e a könyvterjesztés? - 2.

Kérdéseinkre Morcsányi Géza válaszolt

A litera kiadóvezetőket, a kiadásban dolgozó szakembereket kérdezett meg arról, mit gondolnak a magyarországi könyvterjesztési rendszerről, érdemesnek tartják-e annak megreformálását és ha igen, hogyan képzelik ezt el. Cikkünkben Morcsányi Géza, a Magvető Könyvkiadó igazgatója válaszol kérdéseinkre.

Reformra szorul-e a könyvterjesztés?

Kérdéseinkre Mészáros Sándor válaszolt

A litera kiadóvezetőket, a kiadásban dolgozó szakembereket kérdezett meg arról, mit gondolnak a magyarországi könyvterjesztési rendszerről, érdemesnek tartják-e annak megreformálását és ha igen, hogyan képzelik ezt el. Cikkünkben Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram kiadó főszerkesztője válaszol kérdéseinkre.

"Wintersont mindenképp"

Interjú Vástyán Rita műfordítóval

Jeanette Winterson Sexing the Cherry című regényének fordításán dolgozik, akit fáradhatatlan mesemondó készsége miatt kedvel, de fordította J. Kristeva, V. B. Leitch, F. Jameson, P. de Man, N. Hertz, C. Chase, A. Gibson írsait is - készülő regényfordításából rövid részletet is olvashatnak.

Aki megszólaltatja Vejnemöjnen muzsikáját

Interjú Szálinger Balázzsal

A Fortedanse szeptember 16-án és 17-én a Trafóban látható Kalevala előadásához a verses Kalevala-átiratot Szálinger Balázs készítette. Az áprilisi bemutató után most újra műsorra tűzött fizikai táncszínházi előadás szövegkönyvéről Szálinger Balázst kérdeztük.

Kis nyári (gitár)zene

Falcsik Mari

Ezen a nyáron többnyire a gitárosoké: elektromos és akusztikus gitáron játszó különleges, egyéni gitárosoké volt a figyelmem. Akiket itt meghallgatásra kínálok, mindegyikük játéka messze túl van azon, hogy tökéletesen szólaltatják meg a hat – azaz az egyik esetben a négy – húrt. Mind feltaláltak valamit a hangszerükön: jellegzetesen egyediek, alkotó szelleműek, iskolateremtők.
hirdetés