hirdetés

Spanyolok - fordítva

Interjú Pávai Patak Márta fordító-könyvkiadóval

A Budapesti nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendég-országa Spanyolország. A spanyol irodalmat a fesztiválon a francia íróként számon tartott, de utolsó regényét spanyol nyelven író Jorge Semprún, valamint Nuria Amat, Javier Salinas, Santiago Pajares és Jaume Cabré képviseli. A spanyol írók és a spanyol irodalom ismertségéért dolgozó fordító, Pávai Patak Márta új vállalkozása, a spanyol elbeszélők sorozat kiadása így szerencsés közegbe érkezik, hiszen a sorozat első három kötetének egyike az egyik díszvendég, Nuria Amat regénye. A fordító-kiadóval beszélgettünk.

A pánik a világ állapota

Nagyvizit Terézia Moránál

A lapszerkesztők nem a Terézia Morához hasonló nyilatkozókat szokták ideálisnak tartani. Ő nyilván nem is igényli, hogy annak tartsák. Amikor elvállaltam, hogy nagyvizitálok nála, és végigolvastam az interjúit a német sajtóban, megijedtem. Kelletlen, szűkszavú, hárít: az újságírók réme – legalábbis azoké, akik a gyors és látványos eredményt szeretik.

hirdetés

Bahía Negra árnyai

Interjú Nuria Amattal

Nuria Amat katalán írónő a Budapesti nemzetközi Könyvfesztivál spanyol díszvendégeinek egyike. Az El país del alma /A lélek hazája/ című regénye a Rómulo Gallegos (2001) díj döntőse volt, majd a Reina de América /A Kokainkirálynő/ című művével elnyerte a Ciutat de Barcelona (2002) díjat. Az írónővel az utóbbi, a Könyvfesztiválra magyarul is megjelenő könyv magyar fordítója és kiadója beszélget.

A műfaj választ téged

Villáminterjú Javier Salinasszal

Javier Salinas az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik spanyol résztvevője. Két felnőtteknek szóló regénye jelent meg Las maravillas de mi vida (Életem csodálatosságai) és El libro de E (E könyve) címmel, valamint két ifjúsági regénye, a La habitación de Pablo (Pablo szobája, SM,  2002) és a Los hijos de los Masai (A maszájok gyermekei, Alfaguara, 2004).

A változás éve volt

D. Szabó Máriát kérdeztük a Palatinus kiadóról

Kíváncsiak voltunk, így megkérdeztünk néhány könyvkiadót, milyen évet zártak 2005-tel, s mit olvashatunk az idén. A Palatinus Kiadó igazgatója, D. Szabó Mária szerint a kiadók egyre kiszolgáltatottabbak a könyvpiacot uraló nagykereskedelmi cégeknek, s a fiatalok kiadásához elengedhetetlen állami támogatási rendszer sem tökéletes, de elégedett a kiadó elmúlt évi eredményeivel.

Meggondolni való gondolatok formálása

Interjú Miklós Tamással, az Atlantisz Kiadó igazgatójával

Nem hiszem, hogy volna egységes magyar könyvkiadás. Nyomtatványokat sokféle célból gyártanak. Kevés igazi könyvkiadó dolgozik ma Magyarországon, olyan műhely, ahol meggondolni való gondolatok formálódnak professzionálisan elkészített, hazavihető, olvasható, szép tárggyá.

Öt remek mű

Kőrössi P. József a noranos tervekről

Kíváncsiak voltunk, így megkérdeztünk néhány könyvkiadót, milyen évet zártak 2005-tel, mire számítanak, mi pedig mit olvashatunk az idén.

Rajongó lelkesedéssel

Csordás Gábor a Jelenkor 2006-os terveiről

A Jelenkor Kiadó igazgatója beszélt az idei év várható eseményeiről, és még azt is majdnem elárulta, hány kötetes tulajdonképpen Nádas Péter új regénye, a Párhuzamos történetek.

Áttörtek

Interjú Kepets Andrással az Ulpius Kiadó igazgatójával

Kíváncsiak voltunk, így megkérdeztünk néhány könyvkiadót, milyen évet zártak 2005-tel, mire számítanak, mi pedig mit olvashatunk az idén.

Jó és nehéz év után

Interjú Mészáros Sándorral, a Kalligram Kiadó főszerkesztőjével

Nyilván így a legkényelmesebb és a legolcsóbb: tunya és ráhagyatkozó ország vagyunk, miért éppen az irodalom szereplői lennének a kivételek...
hirdetés