hirdetés

Interjú

Józan ész, hideg fej

Beszélgetés Günter Grass-szal

Amióta az eszemet tudom, az volt a legfontosabb számomra, hogy szabad és független ember lehessek. 32 éves koromig egyáltalán nem volt pénzem, de a szegénység nem tántorított el ettől az alapvető igénytől. Amikor aztán megjelent a Bádogdob, nem voltak többé anyagi gondjaim, így végre megvalósíthattam azt az álmomat, hogy akárhol is éljek, mindig álljon a rendelkezésemre egy megfelelő műhely...

Interjú

Folyamatosan tart

Interjú Joachim Sartorius-szal

Joachim Sartorius költő, műfordító és kulturális menedzser. Négy kötete jelent meg németül, verseit számos nyelvre lefordították. Az Új költészet atlasza (Der Atlas der neuen Poesie, 1995.) című nagyszabású válogatása negyven ország hatvan költőjének műveit térképezi fel a hatvanas évektől kezdve. Kulturális menedzserként vezette a DAAD berlini irodáját, főtitkára volt a Goethe Intézetnek. 2001 óta pedig a Berlini Ünnepi Játékok főintendánsa. Kézenfekvő módon először azt kérdeztük, hogyan fér meg egymás mellett a költő és a diplomata.
hirdetés

Interjú

A spiritualitás komolysága

Beszélgetés Ulla Lenzével

A véletlen azt akarta, hogy éppen elkerüljük egymást. Ulla Lenze a berlini Literarisches Colloquium vendége volt, délelőtt indult volna vissza Kölnbe, mi pedig délután érkeztünk a Wannsee-parti villába. Ulla (hivatalosan Ursula Caroline, ami szerintem sokkal szebb név) azonban azt akarta, hogy mégis találkozzunk: úgy intézte a dolgait, hogy maradhasson estig, hátha befut az a magyar fordító, aki ismeretlenül e-mailt írt neki, hogy beszélgetni szeretne vele.

Interjú

Könyvet írni az NDK-ról

Beszélgetés Ingo Schulzéval

Elragadóan kedves ember, állapította meg róla Parti Nagy Lajos A boldogság 33 pillanatához írt előszavában. Egyetértek PNL-lel. Háromévi ismeretség és két hosszabb e-mail-levelezés után most jártam először Ingo Schulze lakásán, Prenzlauer Berg és Friedrichshain határán – ezek kelet-berlini kerületek, a Gründerzeit-házak szinte mind felújítva, tetőterük beépítve. Egy ilyen tetőtérben rendezte be Ingo a dolgozószobáját.

INTERJÚ

Lebilincselően sokrétű könyvkínálat

Interjú Zentai Péter Lászlóval, 2. rész

Zentai Péter Lászlót, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökét elsősorban a magyar könyvkiadás támogatottságáról, valamint a Könyvfesztivál múltjáról és jövőjéről kérdeztük.
     

INTERJÚ

... vérmérsékleti különbség okán én maradtam az elméletnél ...

Interjú a Vándorral

Catherine Millet: Catherine M. szexuális élete című könyve magyarul tavaly jelent meg a Könyfesztiválon, az az évi Év Kiadója díját elnyert Ulpius-Ház Kiadónál. A francia művészettörténész és főszerkesztőnő meglehetősen kitárulkozó önéletrajzi regénye vegyes visszhangot váltott ki a kritikusok körében.

INTERJÚ

"Két esztendeig érleltük, hogy milyen könyvvásárt fogunk rendezni"

Interjú Zentai Péter Lászlóval

Zentai Péter Lászlót, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökét elsősorban a magyar könyvkiadás támogatottságáról, valamint a Könyvfesztivál múltjáról és jövőjéről kérdeztük.
     

INTERJÚ

Exkluzív interjú Mario Vargas Llosával

A Mercedes típusú követségi terepjáró ajtaja feltárult: először a mester felesége hagyta el a fedélzetet egy nem elhanyagolható virágcsokorral a kezében, majd pedig -legnagyobb megkönnyebbülésünkre - maga Vargas is kiszállt.
hirdetés