hirdetés

Kis nyári zene - 25.

Györe Gabi válogatása

Élettörténet zenékben, avagy melyik zene kitől érkezik s mindegyik érkezik-e valahonnan? Györe Gabriella szerint igen. S hogy milyen zenékből épülünk össze, azt a környezet is meghatározza. Te miket adsz át, ha lehetőséged nyílik rá? Ő most ezeket.

Kis nyári zene – 24.

Dylan, levélben, Keresztesi Józseftől

Hamarosan a JAK-füzetekben jelenik meg dalszövegírói életműve, kanonizátor-szerepe a Jelenkor szerkesztőjeként megkérdőjelezhetetlen, évekig egy örökké forgó liftfajta nevéből és/vagy a keresztény könyörgés első két szavából állt össze az e-mail címe, a kortárs alternatív zene vizeit különböző formációkban korbácsolta hullámzóra, hogy az agyakat egyúttal tükörfényesre dörgölje – ő maga azonban szívesebben hallgatja Bob Dylan dalait – a sorozatunk alól lassan kifutó nyárban Keresztesi József jelentkezik.
hirdetés

Kis nyári zene - 23.

Kálmán C. György kedves zenéi

"ennek sem a nyárhoz, sem a YouTube-hoz nincs köze; más évszakokban ez ugyanígy van, és nagyon ritkán nézegetek csak zenét a számítógépen, mert abba aztán végképp bele lehet kavarodni, és akkor olvasásnak, munkának, mindenek lőttek. (Viszont ha igazán jó vagy érdekes a zene, akkor látvány nélkül is lefoglalja az embert annyira, hogy ne lehessen tőle semmi mást csinálni.)"

Kis nyári zene - 22.

Zenefilozófiai kisértekezés Dunajcsik Mátyás módra

Meghalt-e a rock, mi az posztrock, csak Izlandon csinálnak-e jó zenét, mihez lehet legjobban Győrffy Ákos verseit olvasni, vannak-e robbanások az égben és létezhet-e olyan csapat, amelyik nem a Velvet Underground köpögenyéből bújt elő? Midezekre a kérdésekre Dunajcsik Mátyás válaszol a nyár végén a litera olvasóinak.

Kis nyári zene - 21.

Csontos Erika: Privát kijáratok

"Miután én véres verejtékkel leszoktam róla, reggeli kávé helyett melegen ajánlom Vivaldi “éjszakai” zenéjét, a La Nottét, az Il Giardino Armonico tagjainak kissé bohókás előadásában. Ez itt az Allegro tétel" - Csontos Erika zenei válogatása az indiánnyár első napjaira.

Kis nyári zene - 20.

Dragomán György munkadalainak ütemére

"Tulajdonképpen elég borzalmas, de mégis jó" - írja az elsőnek beválogatott neotangó elfeledett élharcosainak nótájáról Dragomán György.  Román méjnsztrim hip-hop, neotangó, Tom Waits és Johnny Cash, metál, country és punk, de csak a munkához élvezhető formáikban - ez Dragomán György ajánlata a nyárvégi kánikulabúcsúztató időszakra.

Kis nyári zene - 19.

Zalán Tibor egyműve

A nagy művek iránti rajongásra nem lehet egyértelmű magyarázatot adni. Nem tudok én se pontosan ráfogalmazni végzetes megérintettségemre. Történeteket írhatnék. Torontóban például, Kemenes Géfin költő az ebéd utáni révedezéshez épp ezt a lemezt tette föl (Yo-Yo Ma és Emanuel Ax interpretálásában). - Zalán Tibor Beethoven A-dúr szonátájáról.

Kis nyári zene - 18.

Halgass klasszikusokat Petőcz Andrással

Milyen, amikor John Cage a vőlegényekkel vetkőzteti a menyasszonyt, azaz Marcel Duchamp-nak ír darabot és hogyan hangzik, ha kő kotyog egy korsóban? Utóbbit közvetlenül nem fogják most hallani, de megtudható, hol lehet hallani Sáry László verziójában - minderről pedig Petőcz András gondoskodik.

Kis nyári zene - 17.

Hallgassunk Szemzőt! - Visky Andrással

"Szavak is vannak, olykor vannak szavak is, szó és hang együtt, csak ritkán mondat vagy mondattöredék, de még az is megeshet. Szó, másfajta rezgés, hangforma, valakié, valamié. Mit közöl? Nem közöl semmit, nagyon is érthető, hogy nem, velünk van a világ végezetéig, semmi különös."
Feljegyzések szabadság előtt - hangzik Visky András zenés körkérdésünkre adott válaszának alcíme. A feljegyzések közé nem csak betűk, gyönyörű hangok és képek is keveredtek.

Kis nyári zene - 16.

Zenék, az élet felől olvasva Czapáry Veronikától

Nem zenetörténet, hanem szubjektív értelmezés (szokás szerint), hol, mikor és hogyan érintettek meg ezek a zenék. Nőcis, kommersz, szélsőséges, és romantikus zenéket válogattam. És remélem másoknak is: )
hirdetés