hirdetés

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

Ez minden

Interjú Nejc Gazvodával

Nejc Gazvoda az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának szlovén résztvevője. Egyike a legfiatalabbaknak. Novelláskötettel indult, majd kiadták első regényt, a Camera Obscura-t. Második regénye 2007. áprilisában jelenik meg Szlovéniában. Könyveiről, a szlovén fővárosról, a legjobb szlovén filmrendezőről és a legjobban fogyó könyvről is mesélt.

A nézőtérrel szemben 4.

Addig jó

Beszélgetés Egressy Zoltánnal

Darabjait számos feldolgozásban, színházban vagy filmen is láthatta a közönség: a Kamrában 1998-ban Lukáts Andor által rendezett Portugál-előadás a Katona nagyszínpadára került, s kilencedik éve teltházzal megy, a darabból film is készült. A Sóska, sültkrumpli köré egész rajongótábor alakult, a Sóska-kommandó tagjai legalább négyszer látták már a darabot - s nincsenek kevesen. Ebből most készült el a film. Egressy Zoltánnal beszélgettünk.
hirdetés

A nézőtérrel szemben 3.

Köztes térben

Beszélgetés Schein Gáborral

Verseskötetek, két kisregény, négy dráma, tanulmányok, életrajzok, publicisztikák és elemző cikkek sora, egy kézikönyv, melynek második kötete az idén jelenik meg, s nem utolsósorban rengeteg tanítvány. Ez a szűk mérlege mindannak, ami az irodalomban eddig Schein Gábor nevéhez kapcsolható - aki talán nincs is, de nagyon érdekli, hogy erről miképpen lehet, ha beszélni nem is, legalább írni.

A nézőtérrel szemben 2.

Tényleg nincs más

Interjú Tasnádi Istvánnal

Jelentős sikerek, néhány botrány, az utóbbi tíz év két leghaladóbb alternatív színházi kezdeményezésében való szerepvállalás, s a legtermékenyebb rendezői-szerzői közös munka; két drámakötet, számos budapesti és vidéki bemutató, musicalek és adaptációk sora. Ezekkel is jellemezhető Tasnádi István, aki pályájáról, darabjairól december 6-án beszélt az R Klubban A nézőtérrel szemben című sorozatban.

A nézőtérrel szemben 1.

Nem a saját életünket éljük 

Beszélgetés Erdős Virággal

Erdős Virág 1968-ban született, költő, író. „Állítólag ő írta, hogy I love Budapest”, áll a Másmilyen mesék csalimeséjében. Eddig négy prózakötete jelent meg (Udvarok, 1993; Belső Udvar, 1998; Lenni jó, 2000, Másmilyen mesék, 2003), jelenleg az ötödik kötetén dolgozik. Három drámát írt, melyeket a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatott az utóbbi években Pécsett, a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretében megrendezett Kortárs Dáma Nyílt Fórumára.

„Nevezzenek, ahogy akarnak”

Interjú Csingiz Ajtmatovval

Csingiz Ajtmatov az idei Könyvfesztivál egyik legfontosabb résztvevőjeként érkezett hazánkba, új regényének kéziratával. Dedikálásain estig álltak a sorok, hogy A versenyló halálá-t vagy a Dzsamila szerelmét, s többi könyvét aláírásával együtt őrizzék meg polcaikon az olvasók. A Könyvfesztiválon Az örök menyasszony című új regényéről, az elmúlt húsz év eseményeiről, a kirgiz politikai életről, írói terveiről M. Nagy Miklós beszélgetett vele.

A részletek, a kicsiségek

Beszélgetés Inka Parei-jel, a Könyvfesztivál egyik német vendégével

Inka Parei az idén a Berliner Zimmer vendégeként érkezett a Könyvfesztiválra, melynek két évvel ezelőtt német elsőkönyves vendége is volt – így számára már nem volt annyira ismeretlen Budapest. Akkor netnaplóját és regényéről Nádori Lídia írását olvashatták – most Jánossy Lajos beszélgetett vele arról, mi történt azóta.

 „Tele vagyok ötletekkel…”

Interjú Santiago Pajaresszel

Santiago Pajaressel, a Fesztivál spanyol elsőkönyves vendégével Mester Yvonne beszélgetett az elsőkönyvesek április 22-i bemutatkozása után.
Pajares első regénye, A légcsavar útja című művel került az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának idei mezőnyébe. A regényről és további terveiről beszélgettek.

Üzenet a palackban

Beszélgetés szlovén írókkal a Spinozában

Minden irodalmi mű palackba zárt üzenet, a fordításnál ez az üzenet egy másik palackba kerül, és bizonytalan, milyen partra sodródik – nyilatkozta Aleš Šteger költő (képünkön) a külföldi fogadtatások kapcsán.

„…mert nem tudok másképpen”

Interjú Jorge Semprúnnel, a fesztivál díszvendégével

Franciának spanyol, spanyolnak francia. Egyszerre politikus és író. Jorge Semprún, a Fesztivál díszvendége április 20-án vette át a Budapest nagydíjat Demszky Gábor főpolgármestertől, miután Kepes Andrással beszélgetett a Kongresszusi Központ Bartók Termében. Péntek délelőtt pedig egymást követték az interjúk. Mester Yvonne a szerzőt a politikai szerepvállalással, az első, nagy hatású regénnyel, a most megjelent új regénnyel és az írói életúttal kapcsolatban kérdezte a Kongresszusi Központban.
hirdetés