hirdetés

Jó és nehéz év után

Interjú Mészáros Sándorral, a Kalligram Kiadó főszerkesztőjével

Nyilván így a legkényelmesebb és a legolcsóbb: tunya és ráhagyatkozó ország vagyunk, miért éppen az irodalom szereplői lennének a kivételek...

Kortárs, kortárs és még több kortárs irodalom

Interjú Morcsányi Gézával, a Magvető Kiadó igazgatójával

Kíváncsiak voltunk, így megkérdeztünk néhány könyvkiadót, milyen évet zártak 2005-tel, mire számítanak, mi pedig mit olvashatunk az idén.
hirdetés

Nagyvizit

Aki tudja, ugyanazt tudja I.

Nagyvizit Spiró Györgynél

„…Aki nem tudja, nem tud semmit. / Aki tudja, mind beledöglik. / Aki nem tudja, nem is élt semmit” – állította egy fiatalkori négysorosában Spiró György. Az 1982-es A Békecsászár című drámakötetéből láthatjuk, hogy ő már akkor „tudta”, hiszen a kezdetektől a történelem húsdarálójába került és saját démonainak kiszolgáltatott emberi lény működése izgatta. – A nagyvizit-interjú első része.

Interjú

"Persze benne vagyok én is"

Beszélgetés Paul Maar-ral

A legsikeresebb német gyermek- és ifjúsági szerző. Majd mindegyik könyvét maga illusztrálta. Páratlanul széles az irodalmi repertoárja: a mesék mellett ismeretterjesztő könyveket, regényeket, verseket, színdarabokat, hangjátékokat és forgatókönyveket is ír. Egyik leghíresebb figurája, Szombóc, melyet harminckét évvel ezelőtt teremtett meg, most mutatkozik be magyarul a szegedi Jonatán Könyvmolyképző gondozásában.

Interjú

"Az érvek legynek világosak"

Verena Auffermann és Iris Radisch irodalomkritikusok

A Könyvfesztivál német díszvendégei között köszönthettünk két neves irodalomkritikust, Verena Auffermann művészettörténészt, szabadfoglalkozású újságírót és Iris Radischt, a Die Zeit irodalmi- és tárcarovatának a szerkesztőjét. A Litera az irodalomkritika jelenlegi helyzetéről, meglévő és hiányzó fórumokról faggatta őket, és azt próbálta megtudni, hogy milyen is manapság a jó recenzió.

Interjú

Az okos szerző

Beszélgetés Laurent Juannaud-val

Mindannyian ismerjük a történetet: Mátyás király az okos lányt arra kérte, jöjjön is el, meg ne is, hozzon is ajándékot, meg ne is, s legyen is felöltözve, meg nem is, ő pedig hiánytalanul teljesítette a feltételeket. Laurent Jouannaud, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának francia vendége is egy ilyen okos szerző.

Interjú

Józan ész, hideg fej

Beszélgetés Günter Grass-szal

Amióta az eszemet tudom, az volt a legfontosabb számomra, hogy szabad és független ember lehessek. 32 éves koromig egyáltalán nem volt pénzem, de a szegénység nem tántorított el ettől az alapvető igénytől. Amikor aztán megjelent a Bádogdob, nem voltak többé anyagi gondjaim, így végre megvalósíthattam azt az álmomat, hogy akárhol is éljek, mindig álljon a rendelkezésemre egy megfelelő műhely...

Interjú

Folyamatosan tart

Interjú Joachim Sartorius-szal

Joachim Sartorius költő, műfordító és kulturális menedzser. Négy kötete jelent meg németül, verseit számos nyelvre lefordították. Az Új költészet atlasza (Der Atlas der neuen Poesie, 1995.) című nagyszabású válogatása negyven ország hatvan költőjének műveit térképezi fel a hatvanas évektől kezdve. Kulturális menedzserként vezette a DAAD berlini irodáját, főtitkára volt a Goethe Intézetnek. 2001 óta pedig a Berlini Ünnepi Játékok főintendánsa. Kézenfekvő módon először azt kérdeztük, hogyan fér meg egymás mellett a költő és a diplomata.

Interjú

A spiritualitás komolysága

Beszélgetés Ulla Lenzével

A véletlen azt akarta, hogy éppen elkerüljük egymást. Ulla Lenze a berlini Literarisches Colloquium vendége volt, délelőtt indult volna vissza Kölnbe, mi pedig délután érkeztünk a Wannsee-parti villába. Ulla (hivatalosan Ursula Caroline, ami szerintem sokkal szebb név) azonban azt akarta, hogy mégis találkozzunk: úgy intézte a dolgait, hogy maradhasson estig, hátha befut az a magyar fordító, aki ismeretlenül e-mailt írt neki, hogy beszélgetni szeretne vele.

Interjú

Könyvet írni az NDK-ról

Beszélgetés Ingo Schulzéval

Elragadóan kedves ember, állapította meg róla Parti Nagy Lajos A boldogság 33 pillanatához írt előszavában. Egyetértek PNL-lel. Háromévi ismeretség és két hosszabb e-mail-levelezés után most jártam először Ingo Schulze lakásán, Prenzlauer Berg és Friedrichshain határán – ezek kelet-berlini kerületek, a Gründerzeit-házak szinte mind felújítva, tetőterük beépítve. Egy ilyen tetőtérben rendezte be Ingo a dolgozószobáját.
hirdetés