hirdetés

Interjú

Let's dance – Beszélgetés Krasznahorkai Lászlóval

Remény mindig van, csak a ránk vonatkozása marad el. – Let's dance címmel november végén jelent meg a Műútban az a szegedi beszélgetés, amelyet Krasznahorkai László az utolsó magyarországi interjújaként tart számon. Az interjút, melyet Szabó Gábor készített, a Műút és a szerző jóvoltából közöljük.

Nagyinterjú

Vajda Mihály: Maga igen, de én már nem

Persze! Hát mi az, hogy nem kell a marxizmus? Semmiféle izmus nem kell! Nem kell valami dogma, aminek a határait nem szabad átlépni! De miért ne lehetne Marxot olvasni? Mindenkit lehet olvasni, csak tessék odafigyelni, hogy ebből mit tudsz elfogadni. – Szög a zsákból című memoárkötetéről és annak kapcsán Vajda Mihállyal beszélgetett Jánossy Lajos. A második részt olvashatják.

hirdetés

Nagyinterjú

Vajda Mihály: Mit tudom én?!

Arra a pillanatra emlékszem, amikor apám hazajött a kórházból, és bejelentette nekem, hogy megszületett a húgom. Hét évvel volt fiatalabb nálam. Reggel volt, én még az ágyban voltam, úgy emlékszem, hogy még a rácsos ágyban. Nem biztos, hogy reggel volt! – A Szög a zsákból című memoárkötetéről és annak kapcsán Vajda Mihállyal Jánossy Lajos beszélgetett. Az első rész olvashatják.

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (I. rész)

Lesz, mondtam, csupán csak egy feltételem van, lesz interjú, ha: könnyformája lesz. Jutka szája ismét tátva maradt. Mit beszélsz? Milyen formája lesz? Könny-, illetve szívformája, mondtam. Minek, kérdezte Jutka. Minek lesz könny-, illetve szívformája? Hát az interjúnak... – Tolnai Ottóval készült nagyvizit-interjúnk I. része.

Interjú

Németh Gábor: Mintegy mellesleg

Az ember rengetegszer valóban örül annak, hogy él. És az öröm olyankor nem tűnik öncsalásnak, hanem az is valóságos tapasztalat, és ellentmond annak, hogy tragizáld ezt a belátásodat, a hiábavalóságnak, a megfoghatatlanságnak, a leírhatatlanságnak a tapasztalatát. – A hónap szerzőjével, Németh Gáborral Fehér Renátó készített interjút.

KÖRKÉRDÉS 2017

Év végi körkérdés 2017 – Vásári Melinda válaszol

S végül nagyon szimpatikus az, hogy a Fiatal Írók Szövetségét két elnök vezeti, Antal Nikolett és Korpa Tamás, ahogy az is, hogy a József Attila Kör női elnököt választott Nagy Kata személyében. – Év végi körkérdésünkre Vásári Melinda válaszolt.

Körkérdés 2017

Év végi körkérdés 2017 – Vass Norbert válaszol

Az év irodalmi rendezvénye számomra januárban, a Kisinóci turistaházban (Mellékszál, hogy az ott kínált babgulyás világszínonalú!) rendezett két napos szimpózium volt, amelynek keretében Győrffy Ákos A hegyi füzet című könyvét ültük körbe. Olyan volt ez a hétvége, mint valami börzsönyi John Malkovich menet. - Év végi körkérdésünkre Vass Norbert válaszolt.

KÖRKÉRDÉS 2017

Év végi körkérdés 2017 – Németh Zoltán válaszol

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy 20-30 év múlva vajon hogyan fognak visszagondolni az elmúlt 5-6 év irodalompolitikai eseményeire a mai résztvevők és az utánunk következők. – Év végi körkérdésünkre Németh Zoltán válaszol.

INTERJÚ

Paul Olchváry: A fordítás lényege az ütemezési feszültség

„Az elejétől fogva minden egyes szóra és mondatra rátapadok." – Barnás Ferenc, Bodor Ádám és Dragomán György angol fordítójával, Paul Olchváryval Owen Good készített interjút. Az eredetileg a HLO.hu-n megjelent beszélgetést most Puszta Dóra fordításában magyarul is olvashatják.

KÖRKÉRDÉS 2017

Év végi körkérdés 2017 – Zelei Dávid válaszol

Az ünnepek közeledtével egyre kevésbé van kedvem irodalompolitikai nyenyergésekhez, és különben sem látom nagyon előremutatónak a szekértábor-háború újabb és újabb állomásait, melyekben felsoroltatik, kinek miért van vagy nincs pénze – Év végi körkérdésünkre Zelei Dávid válaszolt.

hirdetés