hirdetés

Interjú

Márton László: A legkopárabb tények a legfantasztikusabbak

Nem az a pusztítás első lépése, amikor ágyúval rálőnek egy városra, hanem az, amikor ennek a háborús propaganda nyelvileg megágyaz. – Márton Lászlóval Két obeliszk című új regényéről Szilasi Flóra beszélgetett.

Interjú

Krusovszky Dénes: Az önmagát szabadnak elképzelni vágyó emberről

Én tényleg a ma errefelé élő, önmagát szabadnak elképzelni vágyó ember lehetőségeiről és választásairól szerettem volna írni, mind társadalmi, mind magánéleti szempontból. – Krusovszky Dénest Akik már nem leszünk sosem című regényéről kérdezte Seres Lili Hanna.

hirdetés

A HÓNAP SZERZŐJE

Térey János: A ragyogás inkább az enyém, mint Az élőhalottak éjszakája

Emberek nélkül a Káli-medence még szebb lenne, de akkor nem volna kinek elmesélni. – A hónap szerzőjét, Térey Jánost Káli holtak című új regényéről Fehér Renátó kérdezte.

INTERJÚ

Tverdota György: Így sem teljes

József Attila éles szemmel észrevette a réseket, hiányokat, szerkezeti hibákat, az elméletírók által szabadon hagyott mozgásteret, s ezek tudatában alakította ki saját álláspontját. - Megjelent József Attila Összes tanulmánya és cikke 1930-1937- kritikai kiadás. A kötet egyik szerkesztőjével, Tverdota Györggyel beszélgetett Jánossy Lajos.

Interjú

Szkárosi Endre: Kiküzdött autonómia

Nem nézünk könnyű idők elébe – már a mostani sem az -, de ebben van annyi szépség, hogy az irodalom újra felértékelődik, a művészetekkel, általában a kultúrával együtt. - Szkárosi Endrével, a Szépírók Társasága frissen megválasztott elnökével beszélgettünk.

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: A vers kirakós játék

Azt lenne jó tudni, hogy van-e valami értelme a szenvedésnek, vagy csak véletlenek sorozata. Egy teljesen abszurd világban élünk, vagy van értelmes világ? Ha értelmes világ van, akkor hogy kerül bele az a sok megmagyarázhatatlan, meg nem érdemelt szenvedés? – A hónap szerzőjét, Rakovszky Zsuzsát Nagy Gabriella és Sárkány Tímea kérdezte.

INTERJÚ

Tóth-Czifra Júlia: Osztozni ebben a magányban

Mindannyiunknak megvannak a magunk párhuzamos íróasztalai, amelyek segítenek. – Az olvasó országa címmel jelent meg Esterházy Péter 2003 és 2016 között írt esszéinek és publicisztikáinak gyűjteménye a Magvető Kiadónál. A könyv szerkesztőjét, Tóth-Czifra Júliát Fehér Renátó kérdezte.

Kilátó / Interjú

Koncz István: Nem kisebbségi, provinciális folklórszínfolt

Szergejev Zsuzsanna beszélgetése Koncz Istvánnal

Nem kisebbségi, provinciális folklórszínfolt a magyar irodalom Jugoszláviában, hanem egy önálló irodalom. Ezt a magabiztosságot az Új Symposion generációja hozta magával... – Koncz Istvánnal 1986-ban Szergejev Zsuzsanna beszélgetett. A Rózsaszín flastromban 1995-ben, majd az Ex Symposionban 1997-ben megjelent interjút olvashatják.

Interjú

Gál Katalin: Nem azt keressük, ami elválaszthatna

A MKKE tagsága az ország valamennyi szellemi áramlatát képviseli, tagunk az MMA kiadója éppúgy, mint a Művelt Nép, a Kortárs Kiadó csakúgy, mint a Jaffa – mert számunkra a közös értékek a fontosak, és nem azt keressük, ami elválaszthatna. – A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökét, Gál Katalint kérdeztük.

Interjú

Károlyi Csaba: Nem írót díjazunk, hanem könyvet

Nagy odafigyeléssel olvastuk el a köteteket, és igyekeztünk arra helyezni a hangsúlyt, melyiket miért szeretjük. A fő nehézséget éppen az okozta, hogy mindegyik kötetről gondoltunk valami jót. – A Libri Irodalmi Díjat május 15-én adják át, a közönségdíjra május 10-éig lehet szavazni. A zsűri egyik tagját, Károlyi Csabát kérdeztük.

hirdetés