hirdetés

Interjú

Skandinávia a fókuszpontban

Észak-fok, titok és idegenség gyakran jár együtt a magyar közfelfogásban, ugyanakkor Skandinávia mindig is olyasmi volt nekünk, amire rá lehetett csodálkozni. És miután rácsodálkozik az ember, nem ritkán valamiféle bensőséges, ismerős érzés kel fel benne. - Az újonnan induló Észak folyóirat első számának kapcsán Veress Dávid főszerkesztőt kérdeztük terveikről, motivációikról és persze skandináv kultúráról és irodalomról.

Nagyvizit

Kornis Mihály: Mi történik itt? II.

Láttam összeverekedni barátokat egyszer, egy Fő utcai kocsmában az egyik repülőegyetem után ketten közülünk úgy összeverekedtek, hogy a kövön, a mocsokban ütötték-verték egymást, nem lehetett őket szétválasztani... Néztem őket, és azt éreztem, hogy én most innen elmegyek, és vissza többet nem jövök. – Kornis Mihállyal beszélgettünk. Nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják.

hirdetés

Nagyvizit

Kornis Mihály: Mi történik itt? I.

Jelenlét, nem irodalmi élet. Számomra a tanúsított jelenlét a fontos. Az élet revelációja, vagyis a Másik kell. A szellemi összekapcsolódás. Ha tetszik, a közösség, a nem-látható. Engem ennek a transzcendens dimenziónak a képviselete kívül helyez az irodalmi életen. – Kornis Mihállyal beszélgettünk. Nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

Látó 2018/2

Iszapra menetet vágni – Beszélgetés Parti Nagy Lajossal

Egyébként, amikor azt mondom, hogy a költészet nekem a legfontosabb, akkor azt értem ez alatt, hogy erre vagyok leginkább szocializálva, ezt tudom leginkább, ez az a kályha, ahonnan az ember kíváncsiságból elkezdett például prózát írni vagy elkezdett darabokat írni, átírni, fordítani. – A Látó folyóirat 2018/2. számát ajánljuk a Parti Nagy Lajossal készült interjúval.

Interjú

Bencsik Orsolya – Szabó Gábor: Mennyire látszik?

A maximalista címen Hazai Attila emlékére szervezett konferenciára kerül sor a Szegedi Egyetem Bölcsészettudományi Karán. – A két szervezővel, Bencsik Orsolyával és Szabó Gáborral beszélgettünk.

Interjú

Kollár Árpád: Élvezem a korlátlan hatalmat

Annak ellenére, hogy nem ott élek, és nem ott alkotok, magától értetődően vajdasági írónak tartom magam. Nem lettem volna író, ha nem tapasztalom meg azokat a lavinaszerű, traumatikus, patologikus, abszurd folyamatokat, melyek gyerekkoromban ebben a térségben lezajlottak. - Kollár Árpáddal beszélgettünk.

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: A megismerés maga a csapda

Folyamatosan ugyanazokat a típustörténeteket éljük újra, amelyek ott vannak a Mahábháratában, a görög mítoszokban, a Bibliában, világibb formában pedig a commedia dell' artéban. Ugyanazokat a maszkokat, viselkedésmintákat, döntéshelyzeteket, krízishelyzeteket éljük át, mint az őseink kétezer vagy négyezer éve, vagy a nagyszüleink hetven éve. – A hónap szerzőjét, Péntek Orsolyát Nagy Gabriella kérdezte.

KIADÓI KÖRKÉP 2018

Illés Andrea: Folytatódó és új szériák

Az első félévben tehát összesen négy cím jelenik meg a Scolar Live-ben, de ősszel folytatjuk a szériát. – A Scolar Kiadó 2018-as tavaszi terveiről Illés Andrea szerkesztő számolt be a Literának.

Kiadói körkép

Kuczogi Szilvia: Betű- és minőségfüggőség

Múlt és jelen, ez az Európa kiadói elve. Több mint hatvan év alatt sok – immár klasszikussá lett – szerzőt vezettünk be, építettünk fel, és igyekszünk a maradandó műveket újra és újra publikálni. – Az Európa Kiadó igazgatójával, Kuczogi Szilviával beszélgettünk a könyvfesztiválig terjedő időszak megjelenéseiről.

KIADÓI KÖRKÉP 2018

Kőrössi P. József: Minden csupa érzelem

Az Európa női szemmel sorozatból négy kötet jelenik meg áprilisban. Karádi Éva ennek a programnak a tervezője, szerkesztője. Remek elgondolás már csak azért is, mert a sorozat szerzői között lappföldi, máltai, török és norvég író is van. – A Noran Libro Kiadó 2018-as terveiről Kőrössi P. József számolt be a Literának.

hirdetés