hirdetés

INTERJÚ

Tóth-Czifra Júlia: Osztozni ebben a magányban

Mindannyiunknak megvannak a magunk párhuzamos íróasztalai, amelyek segítenek. – Az olvasó országa címmel jelent meg Esterházy Péter 2003 és 2016 között írt esszéinek és publicisztikáinak gyűjteménye a Magvető Kiadónál. A könyv szerkesztőjét, Tóth-Czifra Júliát Fehér Renátó kérdezte.

Kilátó / Interjú

Koncz István: Nem kisebbségi, provinciális folklórszínfolt

Szergejev Zsuzsanna beszélgetése Koncz Istvánnal

Nem kisebbségi, provinciális folklórszínfolt a magyar irodalom Jugoszláviában, hanem egy önálló irodalom. Ezt a magabiztosságot az Új Symposion generációja hozta magával... – Koncz Istvánnal 1986-ban Szergejev Zsuzsanna beszélgetett. A Rózsaszín flastromban 1995-ben, majd az Ex Symposionban 1997-ben megjelent interjút olvashatják.

hirdetés

Interjú

Gál Katalin: Nem azt keressük, ami elválaszthatna

A MKKE tagsága az ország valamennyi szellemi áramlatát képviseli, tagunk az MMA kiadója éppúgy, mint a Művelt Nép, a Kortárs Kiadó csakúgy, mint a Jaffa – mert számunkra a közös értékek a fontosak, és nem azt keressük, ami elválaszthatna. – A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökét, Gál Katalint kérdeztük.

Interjú

Károlyi Csaba: Nem írót díjazunk, hanem könyvet

Nagy odafigyeléssel olvastuk el a köteteket, és igyekeztünk arra helyezni a hangsúlyt, melyiket miért szeretjük. A fő nehézséget éppen az okozta, hogy mindegyik kötetről gondoltunk valami jót. – A Libri Irodalmi Díjat május 15-én adják át, a közönségdíjra május 10-éig lehet szavazni. A zsűri egyik tagját, Károlyi Csabát kérdeztük.

Interjú

André Ferenc: Megszelídíteni ezeket a macskákat

Problémásnak tartom, hogy a kultúrába rétegeket képzelünk, amelyek közt nincs átjárás, valami imaginárius kasztrendszer mentén próbáljuk felépíteni a „minőséghez" való viszonyunkat. – André Ferenccel beszélgettünk.

Kilátó / Interjú

Domonkos Domi István: Nem tudom, ki vagyok

A verset [Kormányeltörésben] Djuphultban, Svédországban írtam. Az idő tájt épp favágó voltam, Mannfreddal, a szomszédommal irtottuk a fenyvest. Közben pityizálgattunk, és hogy, hogy nem, a láncfűrész a bőrkesztyűn keresztül a hüvelykujjamba szaladt. A verset ekkor írtam három nap alatt. – Kőrössi P. József interjúja Domonkos Istvánnal a Várad folyóiratban 2011-ben jelent meg.

Interjú

Mohácsi Balázs: Ezekkel mind együtt élek

A kötetemet épp annyira tartom változatosnak, mint amennyire egy város változatos. Azt hiszem, ilyen nagyfokú kulturális rétegzettséget nem lehet visszaadni egyetlen kitartott hangon. - Mohácsi Balázzsal beszélgettünk.

Interjú

Maros András: Ami vicces, az mindig gyanús

Furcsa volt, hogy a kritika nem tud mit kezdeni velük, hiszen a lektűrnél komolyabbak voltak, de mégsem elég komolyak. És ami vicces, az mindig gyanús. Nincs hozzá itthon címke vagy polc, nem tudják behatárolni. – Maros Andrással Szekeres Dóra beszélgetett.

Interjú

Robert Menasse: A disznó egy univerzális metafora

Elkezdett érdekelni, hogy hogyan működik ez a hatalmas gépezet, az unió, vagy inkább mi az, ami nem működik. Mi okozza a kríziseket? És egyszerű dolgok jutottak eszembe, mint például, hogy az EU elsősorban egy béke-projekt. A béke fenntartása végett jött létre. Ki van a béke ellen? Senki. – Robert Menasséval Szilasi Flóra készített interjút.

INTERJÚ

Faragó Kornélia: A jövőbelátás poétikája

Enver Kazaz azt mondja egy helyen, hogy a jugoszláv háborús realitásba való belezuhanás természetszerűen szakította meg az önelégült posztmodern diskurzust, a posztmodern relativizáló játékosságát (az evidenciák igenis legyenek evidenciák), kiiktatta a túlhajtott asszociációs áramlásokat. - Faragó Kornéliával beszélgettünk.

hirdetés