hirdetés

KÖRKÉRDÉS 2017

Év végi körkérdés 2017 – Zelei Dávid válaszol

Az ünnepek közeledtével egyre kevésbé van kedvem irodalompolitikai nyenyergésekhez, és különben sem látom nagyon előremutatónak a szekértábor-háború újabb és újabb állomásait, melyekben felsoroltatik, kinek miért van vagy nincs pénze – Év végi körkérdésünkre Zelei Dávid válaszolt.

Körkérdés 2017

Év végi körkérdés 2017 – Radics Viktória válaszol

Hasonlóképpen idegesít a magasirodalom fesztivalizálása, az irodalmi show-zás, a felületes fecsegés az irodalomról meg az írókról, írókkal – nem fogadom el ezen a szinten a reklámfogásokat meg a hajmeresztő propagandát. – Év végi körkérdésünkre Radics Viktória válaszolt.

hirdetés

Interjú

Arany Zsuzsanna: Hogy megkérdőjelezzem a köztudatban élő kliséket

Kosztolányinak komoly kultusza van akár a hétköznapokban is, illetve irodalomtörténészek ugyancsak gyakran elemzik a szövegeit, hivatkozzák például a nyelvről vagy a műfordításról vallott nézeteit. – Arany Zsuzsanna Kosztolányi Dezső élete című monográfiájáról a szerzővel beszélgettünk.

KÖRKÉRDÉS 2017

Év végi körkérdés 2017 – Rostás Eni válaszol

Az olvasót továbbra sem lehet az orránál fogva vezetni, jól hangzó, de légüres jelmondatokkal szédíteni, és politikai érdekek mentén táborokra osztani. Akkor sem, ha az idei év szava bizonyos régiókban akár a kultúrkampf is lehetett volna. – Év végi körkérdésünkre Rostás Eni válaszolt.

INTERJÚ

Szilágyi Márton: Amit nem szabad elfelejtenünk

Az ellentmondások sokat elárulnak Arany alkatáról, irodalomfelfogásáról, habitusáról. Az irodalomtörténet arra kíváncsi, amit az adott író el akart titkolni. S ne gondoljuk, hogy Arany ezzel nem volt tökéletesen tisztában. – Szilágyi Márton irodalomtörténésszel Mészáros Gábor beszélgetett.

Interjú

Závada Péter: A világ az elme teljesítménye

A fantázia, ad abszurdum a meseszerűség lép itt életbe, a világtól egy teljesen független vagy arra csak nyomokban utaló viszonyrendszert hoz létre a szöveg. Egy olyan teret, ahol a fizikai szabályok nem érvényesülnek – Roncs szélárnyékban című kötetével nemrég nyerte el a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat. Závada Péterrel Nagy Gabriella beszélgetett.

Körkérdés 2017

Év végi körkérdés 2017 – Sipos Balázs válaszol

Kedvezőtlen, hogy az ÉS-en kívül nincs nyomtatott heti irodalmi sajtó, kritika, fórum, és kedvezőtlen, hogy írók és irodalmárok nem-irodalmi témákban szinte egyáltalán nem nyilvánulnak meg, s ha valamiért mégis, többnyire siralmas színvonalon. – Év végi körkérdésünkre Sipos Balázs válaszolt.

Interjú

Totth Benedek: Érdemes bevállalni a kockázatot

Persze amikor ilyen szövegeket írsz, a tűzzel játszol, viszont nekem az a tapasztalatom, hogy ha nem játszol a tűzzel, akkor a szövegek sem működnek igazán. Lehet, hogy ez önsorsrontás, de érdemes bevállalni a kockázatot. – Totth Benedeket Seres Lili Hanna kérdezte második, Az utolsó utáni háború című regénye apropóján.

Interjú

Vida Kamilla: Beért egy újabb generáció

Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. – December 18-án újraindul a Nyitott Műhely beszélgetéssorozata, a Késelés villával. Vida Kamillát, az est egyik új moderátorát Sebesi Viktória kérdezte.

Körkérdés 2017

Év végi körkérdés 2017 – Károlyi Csaba válaszol

Körkérdés 2017

És még egy különlegesség: megjelent, másokkal együtt Ottlik Iskolája zsebkönyv formában. Óriási! Felüdülés a könyvmonstrumok után kézbe venni. – Év végi körkérdésünkre Károlyi Csaba válaszolt.

hirdetés