hirdetés

A Litera bemutatja

Varga Zoltán Tamás: A fényrajzoló (részlet)

Varga Zoltán Tamás elkészült, egyelőre csak kéziratban olvasható második verseskötetéből, A fényrajzoló című gyűjteményből olvashatnak pár verset. A költőt Takács Zsuzsa, a hónap szerzője mutatja be a Litera olvasóinak.

Könyvajánló

Elena Ferrante: Amikor elhagytak (részlet)

Én úgy láttam, hogy Gina kétségkívül szerelmes a férjembe, túl sok volt a mesterkélt negéd körülötte, néha direkt ugráltatta Mariót, mondogattam is neki: telefonált a menyasszonyod. Volt abban valami elégedettség, ahogy Mario mentegetőzött, együtt kuncogtunk rajta, de a kapcsolata a nővel egyre szorosabb lett, nem múlt el nap Gina telefonja nélkül. – Elena Ferrante Park Kiadónál megjelent regényének részletét olvashatják. 

hirdetés

BÁRKA 2017/2.

Háy János versei a Bárka új számában

Egyedül lenni, mint / templomban az egér. / Fogat rágni és / könyörögni valamiért. / Adj nekem, adj nekem, / de nem ad senki sem. – A Bárka folyóirat legújabb számát Háy János verseivel ajánljuk.

Részlet a regényből

Krzysztof Varga: Lángos a jurtában (részlet)

És rájöttem, hogy Magyarország pont olyan, mint a lángos: a széle a legfinomabb, ropogós és ínycsiklandó, középen meg lapos, vékony, szinte átlátszó. – Részletet ajánlunk Krzysztof Varga legújabb, Lángos a jurtában című regényéből, a Turul-trilógia harmadik részéből.

Részlet a regényből

Sári László: Lin-csi apát minden szava (részlet)

Nincs könnyebbik út, nincs rövidebb út, nincsenek fontos és kevésbé fontos részletek. Az egész megértése a cél, hogy aztán az egészet végre elfeledd. – Sári László Lin-csi apát minden szava című regénye a 9. századi Kínába kalauzol minket. Az Európa Kiadónál megjelent kötetből olvashatnak részletet. 

A hét prózája

A hét prózája – Szép Ernő: Embeszag (Részlet)

Hallgassák Szép Ernő hanglejtését, hagsúlyait. Egy udvarias és előzékeny férfi beszél. Nem panaszkodik. Nem jammerol. Halk szemrehányás tölti ki a szóközöket; miként hozhatták ebbe a helyzetbe. – A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Magasiskola

Csutak Gabi: Nagytata átváltozik

Nagytata éppen felmosta a folyosón kanyargó vércsíkot, ami előző este a füléből szivárgott. Közben azt mesélte, hogy a kocsmában fogadásból felemelt a fogával egy nyolcszemélyes asztalt, és nyert is, csak közben a tét valahogy elgurult.  – Csutak Gabi készülő kötetéből olvashatnak egy novellát. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Kemény István: Lúdbőr (részlet)

Ennek a könyvnek az anyaga válogatás a kétezres évek elejétől mostanáig született esszészerű írásaimból. Főleg költőkről, versekről, irodalomról, művészetről. – Részletet ajánlunk Kemény István új kötetéből.

Részlet a kötetből

Pál Sándor Attila: Düvő (részlet a kötetből)

Pál Sándor Attila versei a népzene hangját imitálva népdalokat, balladákat, meséket írnak újra, ennek a költészetnek van mondanivalója az országról, a versek olyan képét mutatják meg a magyar vidéknek, amely ritkán örökítődik meg ilyen modern, mégis a hagyományokat eredeti módon újrateremtő nyelven. – Részletet ajánlunk Pál Sándor Attila frissen megjelent kötetéből.

Könyvajánló

Adam Bžoch: Pszichoanalízis a periférián (részlet)

A pszichoanalízis története Szlovákiában

A pszichoanalízist befogadó hazai közeg legszembetűnőbb sajátossága Szlovákia és a szlovák kultúra relatíve periferikus helyzete Európában. Magában Pozsonyban például, amely csupán hatvan kilométerre van a pszichoanalízis bölcsőjétől, alig találunk közvetlen nyomokat. – Adam Bžoch könyvéből olvashatnak részletet.

hirdetés