hirdetés

könyvajánló

Vajda Mihály: Szög a zsákból (részlet)

...mondom a valakinek: nekünk van egy jelentős filozófusunk, a Lukács… Hogy mit akartam ezzel mondani? Azt ugyanis akkor még biztosan nem tudtam, hogy ő is az evangélikusba járt. – Új kötettel jelentkezik Vajda Mihály filozófus, író. A Szög a zsákból a Magvető Kiadó gondozásában októberben jelenik meg. Részletet olvashatnak belőle.

Könyvajánló

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok (részlet)

Az igazán átütő hatáshoz persze elengedhetetlen, hogy érzelmi érintettséget tudományos tárgyilagossággal és szakértelemmel leplezze, és legfeljebb a szemizma egy-egy rándulásával jelezze, hogy micsoda zaklatottságot palástol a tények hideg, hatékony áradatával. – Szécsi Noémi Egyformák vagytok című könyvét ajánljuk.

hirdetés

Könyvajánló

Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés (részlet)

Vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért? A Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei. – Grecsó Krisztián Magvetőnél megjelent új kötetéből ajánlunk részletet.

Könyvajánló

Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal (részlet)

77 magyar pacal nem egyszerűen csak egy könyv. Ez egy igazi, hamisítatlan, őseredeti beavató könyv, alcíme lehetne akár Bevezetés a pacalba vagy A pacal filozófiája, netán A pacalisták evangéliuma is, és egyik sem lenne túlzás. - Cserna-Szabó András Magvetőnél megjelent új kötetéből ajánlunk részletet.

Részlet a kötetből

Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal (részlet)

Még meg sem születtünk, amikor a szüleink már háborúztak a boszorkánnyal. Az első csatát akkor nyerték, amikor elvették a házát, és beköltöztették a legkisebb, legsötétebb lakásba. – Egykori munkatársunk, Csutak Gabi Literán publikált szövegeit is tartalmazó, most megjelent kötetéből ajánlunk részletet.

A hét prózája

A hét prózája – Kosztolányi Dezső: Két élet

Zörgő csontvázak, morfinista rémek, piszkafák, kik kurta nyelű, japán ernyőt viselnek, elhasznált, vendéglői fogpiszkálók, kik festetten lépnek az óceánba narancsszínű selyemrongyokban, csuklójukon arany méregszelencével. Merészség lenne azt állítani, hogy csúnyák, mert csak rondák. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

Részlet a könyvből

Radoslav Petković: A halál tökéletes emlékezete (részlet)

A lélek ilyenkor megzavarodik, és nem sokat lát. Mégis, valahonnan a fák csúcsa ölül világosan és elkeseredve láttam, hogyan dobálják egy halomba és gyújtják meg a drága papiruszokat. – A Jelenkor Kiadó és a FISZ közös sorozatában jelent meg Radoslav Petković: A halál tökéletes emlékezete című könyve Csordás Gábor fordításában.

Részlet a könyvből

Szeifert Natália: Az altató szerekről (részlet)

Kifinomult ízlés, zenei mondatok, élvezetes történetmesélés, alapos korrajz, mozaikszerű cselekmény, érdekes fordulatokkal. Szereplői sokszor filmszerűen egy-egy fontosabb pillanatban találkoznak. – Szeifert Natália Az altató szerekről című, a Kalligramnál megjelenő második könyvéből ajánlunk részletet.

részlet a könyvből

Gerőcs Péter: Ítélet legyen! (részlet)

Építgetem, szépítgetem a lakásom, már több mint fél éve. Csakugyan: épül és szépül. Hibátlanodik. – Gerőcs Péter Ítélet legyen! című, a Kalligramnál megjelenő új könyvéből közlünk részletet.

A Litera bemutatja

Rékai Anett: Hét vers

Nem akarlak vinni, csak beléd akadok, / úton, út félen, mint egy kavics, / amit nem állok meg kivenni, / nyomsz minden lépésnél. – A Litera bemutatja rovatban Rékai Anett hét versét olvashatják, Az ötödik nap délelőttje, Az ötödik nap délutánja, Kavics az úton, Tartózkodó kérelem, A viskóban, Parazita és Bujdosóének egy farkasról címmel.

hirdetés