hirdetés

Magasiskola / Kilátó

Benedek Miklós: Apa és a darazsak, Égő bokor, A régi malomnál

Az ablakból néztük / ahogy összegyűrt újságpapírt / tesz az ágak közé / majd gyufát gyújt / és a legalsó papírhoz nyomja a lángot. / Anya eltolt az ablaktól / és behúzta a függönyt. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Benedek Miklós verseit olvashatják.

A magyar próza kilenc hete

Kertész Imre: Sorstalanság – Szántó T. Gábor választása

Ha valaki elolvassa a Sorstalanság első harminc oldalát, világossá válik számára, hogy írója olyan tudás birtokosa, melynek forrása legalább annyira a modern lélektan és filozófia, mint a vészkorszak tapasztalata. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogatott a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Szántó T. Gábor választását közöljük, a szerző kommentárjával.

hirdetés

Irodalmi Szemle 2018/2

Sebők György versei a februári Irodalmi Szemlében

Mint a legháborítatlanabb vizek partján,/ olyan itt, és olyan csönd van, amilyen/ csak az atomok rejtett mélyén zubog. – Az Irodalmi Szemle 2018/2-es számát Sebők György verseivel ajánljuk.

HUNGAROFUTURISTA KISKÖNYVTÁR

Hungarofuturista Kiskönyvtár II.

A Hungarofuturista Kiskönyvtár a hungarofuturista mozgalmi tudás megalapozására született meg. A mozgalom tagjai hungarofuturista szemszögből olvasnak hungarofuturista (vagy éppen hungarofuturistává?) műveket. Összeállításunk második részében Seregi Tamás, Szabó Márton István és Nemes Z. Márió ajánlóit olvashatják.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Juana Adcock

Több versében is keveredik a spanyol és az angol nyelv, ami Mexikóban ilyen formában is gyakran használatos. Nagyon tetszik, ahogy ennek következtében csupán a szavak hangulatával, hangalakjával képes egyedi atmoszférát teremteni. – Új sorozatunk harmadik részében Ferencz Mónika fordítását és kommentárját olvashatják Juana Adcockról.

Inspiráció

Inspiráció: Kontra Ferenc

Megérzés volt az is, hogy Böcklin mindig idegenben alkotott, ahogyan jómagam, hősei vándorok, számkivetettek, valahol a túlvilág határán. Firenzébe költözött, meggyőződése szerint a hely megőrzött valamit a nagy elődök szelleméből. – Az Inspiráció harmadik részében Kontra Ferenc reflexióit olvashatják.

HUNGAROFUTURISTA KISKÖNYVTÁR

Hungarofuturista Kiskönyvtár I.

A Hungarofuturista Kiskönyvtár a hungarofuturista mozgalmi tudás megalapozásaként született meg. A mozgalom tagjai hungarofuturista szemszögből olvasnak hungarofuturista (vagy éppen hungarofuturistává) műveket. Összeállításunk első részében Havasréti József, Fekete I. Alfonz és Kompolthy Zsigmond ajánlóit olvashatják.

Hévíz 2018/1

Gergely Ágnes és Balogh Anett versei

De minden férfit hozzá mérek/ minden folyót a vérhez/ minden pofont minden jelet/ a rettentő ütéshez – A Hévíz folyóirat 2018/1-es számát Gergely Ágnes és Balogh Anett verseivel ajánljuk.

A hét prózája

A hét prózája – Bodor Ádám: Behavazott lábnyomok

Turistautak, ikonok a fák törzsén. Keresed a következőt, mész egyre beljebb, annak a legcsekélyebb reménye nélkül, hogy a kirándulás véget érne. Vannak menedékházak, az ösvények mellett hagyott sílécek. Egy-egy kósza pad, ül rajtuk egy bőrkabátos, napszemüveges alak, szatyros nő. Eszegető személy. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

A magyar próza kilenc hete

Rubin Szilárd: Római egyes – Szilasi László választása

Könyvként talán Ottlik Géza Hajnali háztetők című műve lehet a példa, szerzőként pedig Rubin Szilárd. Csirkejáték, Római egyes, Aprószentek: kutató lépések egy ismeretlen területen. – Mától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Elsőként Szilasi László választását, Rubin Szilárd Római egyesének részletét közöljük, kommentárral.

hirdetés