hirdetés

A hét prózája

A hét prózája - Móricz Zsigmond: Tragédia

Kis János történetét Móricz a hiányjel ereszcsatornája alá és árnyékába rekeszti. Az áthúzott életeknek, a törölt sorsoknak az "emlékműve" a Tragédia. Az evés, mint öngyilkosság, az evés, mint exitus, az evés, mint egyetlen cselekedet. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Részlet a könyvből

Szávai Géza: Makámaszútra (részlet)

Regénybe rendeződő emberi sors-olvasatok foglalata Szávai Géza nagy ívű, szókimondó könyve, a Makámaszútra, mely egymással akár több emberöltő távolságból is egymásra „rímelő” életek történetét meséli el. – Részletet olvashatnak a könyvből, melyről március 22-én Bán Magdával beszélget a szerző a KSH-könyvtárban.

hirdetés

Klímacsúcs

Parti Nagy Lajos: Beszédvázlat

(a klíma csúcs ártalmasságáról megölni nem kell félnetek)

A klímacsúcs nem viccel, ne vicceljünk mi se. Hiába onta vért, ki most forog a sírjában s más tartózkodási helyén, mikor már-már késő. Akár fél méter léptékben is lehetnek a megállapított tengerszinttel problémák, és nem negatíve, amennyiben. – Parti Nagy Lajos írása a Litera Klímacsúcs című előszilveszterén hangzott el a Trafóban.

Nádasdy 70

Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba

Nádasdy Ádám hét éve jelentkezett legutóbb verseskötettel. A ma hetvenéves szerzőt  a Magvető Kiadó a legújabb verseket tartalmazó Nyírj a hajamba című könyvvel köszönti. A Litera pedig az itt olvasható három, máshol eddig nem közölt verssel csatlakozik a köszöntéshez.

A hét prózája

A hét prózája – Tar Sándor: Ennyi volt

Kellene nekünk, munkálatlanoknak is valamiféle menekülttábor, hogy ne rontsuk otthon a levegőt meg a hangulatot az örökös kesergéssel, semmittevéssel. Oda aztán be lehetne hajtani mindenkit, munkanélkülieket, hajléktalanokat, koldusokat, árvákat, meg aki általában útban van vagy rontja a városképet. – Tar Sándor novelláját Nagy Gabriella ajánlja. 

A hónap szerzője

Darvasi László: A Legionella-füzet

– Konkrétan három hideg fürdőt vettem az utolsó két órában, asszonyom. Azt hiszem, lángolok. Azt hiszem, nagyon beteg vagyok. Talán ilyen vátesznek lenni. Nem tudom. Én mindenesetre szeretném, ha kijönne a… Megszakadt a vonal. – A hónap szerzője februárban: Darvasi László. Készülő könyvéből olvashatnak most egy részletet.

Klímacsúcs

Szilágyi Ákos / Posztpetőfi Sándor: Szibériai Borbély

A XXI. század költőihez – Talált vers

Ez az emberfajta dacol a klímaváltozással, egyik klímacsúcsot dönti meg a másik után, nem szenved sem melegtől, sem hidegtől, szabad levegő helyett beéri palackossal, és a mindenkor megindulni kész sötét erdők, az égbe törő, jobbra-balra ingadozó, megbízhatatlan fák helyett a biztonságos és hűséges betont választja. – Szilágyi Ákos írása a Litera Klímacsúcs című előszilveszterén hangzott el a Trafóban.

Részlet a könyvből

Zalmen Gradowski: A pokol szívében (részlet)

Ahogy a reményét vesztett hajótörött üzenetet küld egy palackban, hogy valaki esetleg majd valamikor hírt kapjon hajójuk vesztéről, úgy küldött üzenetet halálára várva Gradowski Auschwitzban arról, ami ott történt, azoknak, akik esetleg olvasni fogják. – A Múlt és Jövő Kiadó által megjelentetett Auschwitz-tekercsből olvashatnak részletet.

A LITERA BEMUTATJA

Solymosi Glória versei

A bodzavirágot már ellepték a tetvek. A bokor / tövében, a sárga agyagon elterülve pihen a kutya. / Oldalát egyenletesen mozgatja a lélegzés. Az / íriszek körül lustán kerengnek a poszméhek. / Izzó fém illata lengi be a kertet. – A Litera bemutatjában most Solymosi Glória verseit ismerhetik meg.

A LITERA BEMUTATJA

Marno János Solymosi Glória verseiről

Marno János volt januárban a hónap szerzője a Literán, a vele készült interjúnk és saját írásai mellett fiatal tehetségeket is bemutat. Most Solymosi Glória költészetével ismerteti meg az olvasókat.

hirdetés