hirdetés

Magyar ballada

Bartók Imre: Rebeka

...csak ültök a suli udvarán, és azt a másfél méteres varjút bámuljátok. „Kár!, Kár!” (Nevet, aztán a közönséghez) Megható látni az ifjúságot, mintha egyetlen, hatalmas város volna, egymásba nyíló utcák ezreivel. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Bartók Imre a Vörös Rébékre született művét olvashatják.

Kornis Mihály regénye folytatásokban

Kornis Mihály: I könyv – Hiány – meditáció Erósz előtt

...a vágyról nem lehet beszélni. Mesélni, azt lehet... sóvárogva nagyon is lehetséges álmodozni arról, amit érzel - ám a hiány: hiány. – Kornis Mihály I című könyve folytatásokban.

hirdetés

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Michael Donhauser

Itt a költői én maga elé tárja nagyítóját és immáron szuperplánban írja le, amit lát. A látképből következtet az érzésekre. Lágyan ír, de megfoghatóan, szelíden és tapintatosan. – A Vendég: Versum tizennyolcadik részében Szabó Tibor Zsombor fordítását és kommentárját olvashatják Michael Donhauserről.

HÉVÍZ 2018/3

Térey János és Milbacher Dániel versei a Hévízben

„Gyászmunkás, hasznos hang a fülemben!/ Költözz el, mielőtt szétforgácsol a hűség.”/ „Ez a föld gondolkodtat, levegője táplál,/ A Csárdáskirálynő a mítoszom.” – A Hévíz folyóirat 2018/3-as számát Térey János és Milbacher Dániel versével ajánljuk.

A hét műve

A hét műve – Nádasdy Ádám: A festő dolga

Az a helyzet, hogy Birkás gondolkodtatni akar és nem gyönyörködtetni; pontosabban a gondolkodás gyönyörűségét akarja megadni a nézőnek. – Nádasdy Ádám szövegével a június 10-én elhunyt festőre, Birkás Ákosra emlékezünk.

Részlet a könyvből

Simon Bettina: Strand (részlet)

Meglátogatni négy év után / olyan volt, mintha nyaralnánk, / átmásztunk volna az életünk / köré emelt hézagos kerítésen. – Simon Bettina könyvhétre megjelent kötetéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Marno János: Szereposzlás (részlet)

A képen egy ősz hajú hölgy mellett ül / aki harsányra tátja a száját késő / lelkesedésében. Bennünk felmerül ekkor a kérdés nem fárasztja-e még / halálra magát, hogy ennyire örül. – Marno János könyvhétre megjelent,   Szereposzlás című könyvéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Csobánka Zsuzsa Emese: Szépen ölni (részlet)

...te úgyis szeretsz regényesen élni, folytatta Magda hangja, ilyen madár nincs, nem lehet, Magdamadárka, Magdamadárka, hát énekelj még nekem. Uramisten. Ezek egymásba fognak szeretni. – Csobánka Zsuzsa Emese új regényéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Szvoren Edina: Verseim (részlet)

A védekezést arra alapozta, hogy a kolléganőm nem kötötte be magát, és hamisan tanúzott. Hátracsaptam az oldalülést, hogy bemászhasson hátulra, mert nem akarta összegyűrni a blúzát a biztonsági övvel. – Szvoren Edina könyvhétre megjelent, Verseim című novelláskötetéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (részlet)

Amikor visszaindultam a fülkém felé, a vagonok közötti átjáró túloldalán megláttam a vasutast, ahogy egy lehúzott ablak mellett a falnak dőlve nyugodtan szívja a cigijét. Ennyi erővel én is kihagyhattam volna ezt a vécébeli bujkálást, háborogtam magamban, bár tudtam, hogy ez nem teljesen igaz, hiszen rajtam nincsen egyenruha. – Krusovszky Dénes könyvhétre megjelent regényéből ajánlunk részletet.

hirdetés