hirdetés

KÖNYVAJÁNLÓ

Barlog Károly: Kovács Istenke álmodik (részlet)

A város, amely olyan, mint egy máj, egy szív. Ha leválasztanák rólad, menten belepusztulnál. Nem az emberek miatt, hiszen elbeszélőnek itt nem is voltak sosem igaz barátai. – Barlog Károly könyvhétre megjelenő új kötetéből ajánlunk egy részletet.

A Litera bemutatja

Bordás Máté versei

A horizont kikapcsolható. / Ahol elfogy, / megkönnyezem. – A Litera bemutatja rovatban Bordás Máté verseit közöljük.

hirdetés

Ördög a részletekben

Vécsei Rita Andrea: Tükröm, tükröd, mondd meg néktek

Ha valakinek érzékeny a gyomra, ízlés, vérmérséklet, tűrőképességhez mérten bármikor kihagyhatóak részek, de érdemes inkább lineárisan előre, úgy lesz az a nyomasztó, sötét tónus egyre mélyebb. – Vécsei Rita Andrea a Black Mirror című sorozatról az Ördög a részletekben nyári sorozatban.

A hét prózája

A hét prózája – Ottlik Géza: Uszodai tolvaj

Mi az, ami annyira megkülönböztette őket? Cholnoky szegény fiú volt, apja nem élt, Szomor Péter szőke haja mindig frissen volt nyírva, cigarettázott, hacsak nem készült éppen egy versenyre, s a nagy házat, ahol szüleivel lakott, kastélynak nevezték a faluban. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

IRODALMI SZEMLE 2017/7.

Orcsik Roland versei az új Irodalmi Szemlében

Azért burkol be a húsunk, / mert védi a csontvázunkat. / Fejem tetején csak bőr és haj. / Ki védi így a koponyám? – Az Irodalmi Szemle friss, nyári számát Orcsik Roland verseivel ajánljuk.

BÁRKA 2017/3.

Garaczi László: Álomrovátka; Jó lesz nekünk

„Ha valaki mérni akar, / és miért ne akarna mérni, / a szóban forgó tárgyat / háthoz illeszti vagy hashoz.” – A Bárka folyóirat új számát Garaczi László két versével ajánljuk.

A hét verse

A hét verse - Sajó László: (rom)

Mindannyian ismerjük ezt; elhagyott, kisemmizett táj, házhely, egy félcipő fele, megvakított tükörcserép a falon. Törött fajansz. Egyszerre letaglózó és megrendítő látni, amint a romlás, az idő törvényszékének végrehajtói átveszik a hatalmat. - A hét versét Jánossy Lajos választotta.

A hónap szerzője

Kántor Péter: A cirkusz

Vannak illuzionisták, / szelídített vadállatok és született szelíd állatok, / légtornászok, erőművészek, idomárok, / és vannak lovak, / és a lovak patái felverik a homokot, / a nagymama szemébe, a szemüveg alá verik a homokszemeket, / és a nagymama / boldog. – A hónap szerzője, Kántor Péter versét olvashatják.

Budapesti skizo 20

Hazai ízek ma – Húszan a húszéves Skizóról

A Hévíz folyóirat szerkesztői arra kértek húsz ismert művészt, szerkesztőt, kritikust, hogy röviden foglalja össze mai véleményét Hazai Attila Budapesti skizo című, 20 éve megjelent regényéről, a „Hazai-ügyről", egyáltalán: Hazai írásművészetéről, életművéről. Az összeállítás a Hévíz 2017/3. számában jelent meg.

Részlet a könyvből

Tóth Kinga: Holdvilágképűek (részlet)

Tátsa nagyra és lazítson, különben megsérülhetnek a hangszálai. Jó lesz, nyitva van a nyelőcsövem, a légcsövem, egyenes a ki-be. Ömlik a levegő, feszül a garat, a tüdő, a cső, a műanyag a gyomromhoz érkezik. Mélyeket lélegzem, az ernyeszt. Aki fölém hajol, nem ellenség. Aki belém hatol, az, aki meg akar gyógyítani. – Tóth Kinga új kötetéből ajánlunk részletet.

hirdetés