hirdetés

Kilátó

Székely János: Mózes Egyiptomban

Most, miután már szívesen, alássan / És tökéletes magunkmegadásban / Lapítunk, félünk, hallgatunk, halunk, // Ki hitte volna, Áron, hogy még mindég / Eretnekségnek tartsák és tekintsék / A puszta tényt, hogy héberek vagyunk? – Székely János versét olvashatják, saját kéziratban és nyomtatásban.

A hét esszéje

A hét esszéje – Kállay Géza: Lélekismeret – kötőmódban

Hát akkor, kedves lovag, készen állsz-e, mondd? Jól húzd meg övedet, és kötőmódban kösd fel rá kardodat, mert az út hosszú lesz, senki sem tudja a végét, és egyszerre vezet befelé, kifelé, előre és felfelé: 'fel is út, le is út', indulj! – A hét esszéjét, a pár napja elhunyt Kállay Géza írását Nagy Gabriella választotta.

hirdetés

Kilátó / Magasiskola

Király László: Sókert. Időnként mindig

Erdélyben nincs is kitalált történet. / S jelzem: egy jó(ízű) téli trágyahordás / Sok mindenre rácélozza lankadó figyelmünk. / S hány tél kell, míg Páll Lajival megihatsz / nyílt szavak közt, végre egy pohár vörösbort… – Magasiskola rovatunkban december végéig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Király László versét olvashatják.

Szerelmes Arany

Kiss Judit Ágnes: Fehérné

„Bejössz-e ma hozzám, aranyom, Jánoskám? / Nem jő még az uram, megizente postán." / Menne ő, hiába ne fogyjon a fröccs el, / De hát mihez kezdjen egy ilyen csepp öccsel? – Kiss Judit Ágnes a Litera Szerelmes Arany című verspályázatán megírta Arany János megsemmisült erotikus verseinek egyikét. Ezt olvashatják most (videóval).

A hét prózája

A hét prózája: Interjú Hajnóczy Péterrel

Ahogyan az alábbi felvételen Hajnóczy szeszesen hullámzó, bármely pillanatban a megfenekés kudarcával, a hangok formát vesztett kakofóniájával fenyegető, azt mégis elkerülő, szellemileg kritálytiszta mondatait hallgatom, elfog az idő tériszonya. - A hét prózáját, a Hajnóczy Péterrel 1979-ben készített rádióinterjút Jánossy Lajos választotta.

Szerelmes Arany

Karafiáth Orsolya: A szavak románca; Tölgy alatti hölgygyakorlat

Combjának párnáját csiklandozza bajszom, / enged a görcsös félsz, megengedi arcom. / Pöckölöm, símolom, veszek a nedvekbe, / nagy kortyok, fulladék körkörös percekbe. – Karafiáth Orsolya a Litera Szerelmes Arany estjén két fiktív Arany János-verssel állt színpadra (videóval).

Szerelmes Arany

Lövétei Lázár László: Nőmhöz

Vén vagyok már, te is az vagy, / És a lelkünk „vérszegény", / De azért még összeillünk / Porhüvelyünk alfelén. – Lövétei Lázár László a Litera Szerelmes Arany című verspályázatán megírta Arany János megsemmisült erotikus verseinek egyikét. Ezt olvashatják most.

Szerelmes Arany

Babiczky Tibor: Szürke zóna

A párna belsejéből szárnyak verdesése / hallatszik. Vadludak v-betűje az égen, / visz a lábam. Álomtalan éjszaka az élet felén. – Babiczky Tibor a Litera Szerelmes Arany című verspályázatán megírta Arany János megsemmisült szerelmes verseinek egyikét. Ezt olvashatják és tekinthetik meg most a LiteraTV-ben.

A hónap szerzője

Ladik Katalin: Vadhús

(részlet a készülő regényes élettörténetből)

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt, mikor legutóbb meglátogattam a Szerkesztőnőt, még Budapesten a Belváros egyik huszadik század eleji aránylag jó állapotú, körfolyosós épületének negyedik emeletén lakott a férjénél. Most a Duna partján, a Soroksári úton, a folyó közepén levő Csepel szigettel szemben lakik egy körfolyosós bérházban. – A hónap szerzője, Ladik Katalin készülő regényes élettörténetéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Karl Ove Knausgård: Szerelem. Harcom 2. (részlet)

Knausgård most is a problémák mélyére néz: mit jelenthet a férfiszerep napjainkban? Mi az erő, és mi a gyengédség? Miképpen viszonyul egymáshoz a szabadság és a boldogság? – Karl Ove Knausgård Harcom sorozatának második részéből, a Szerelem című könyvből ajánlunk részletet, amely 2017-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

hirdetés