hirdetés

APOKRIF 2017./1.

Fehér Renátó, Evellei Kata és Mizsur Dániel versei az új Apokrifban

Idén tavasszal megjelenő, 2017. évi első számával tizedik évfolyamába lép az Apokrif. Ennek alkalmából a folyóirat tematikus, ünnepi lapszámmal jelentkezik, amelyből most három verset ajánlunk.

A hét verse

A hét verse – Tandori Dezső: Mesélj rólam, ha tudsz - Bevezető vers

A kiló eperrel pofonvert, kék konyhafal vad kép, festmény a költeményben; vad, vagy talán vadóc, színe van, illata van. A könyven látni a lényeket, a "bevezető remények" igazolódnak. Verebek, medvék. Tandori angyali delíriumai és deriváltjai. Valóságosai. Szpéró, Samu. Dömi. - A hét versét Jánossy Lajos választotta.

hirdetés

Magasiskola

Kerékgyártó István: Reggeli koktél

Kucorog a foltos, büdös matracon, és elsírja magát. Hang nélkül rázkódik a válla, végigfolynak a könnyek az arcán, és arra gondol, hogy ő, a hajdani egyetemi oktató, az egykori államtitkár, az elmúlt időszak egyik irigyelt, nagy hatalmú szürke eminenciása most páriaként kushad egy ótvaros cellában. – Kerékgyártó István hamarosan megjelenő, A rendszerváltó című regényéből olvashatnak részletet. 

JELENKOR 2017./MÁRCIUS

Horváth Viktor: Tankom

Tikkasztó nyárközepe volt. Fáradt szöcskék zizegtek a sínek mellett, a magasban egy ölyvpár keringett, és vijjogott néha, szovjet különleges munkatársak álltak mindenfelé a környéken; – A Jelenkor folyóirat márciusi számát Horváth Viktor regényének két részletével ajánljuk.

A HÉT VERSE

A hét verse – Nádas Péter: Nyár

A délutánok, amikor az idő végtelen, amikor tele a hasunk, amikor belefér magunk elé bámulni és egyik félálomból a másikba esni. Amikor a félálom elhozza a felismerés spiráljait... – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

A hét prózája

A hét prózája – Tadeusz Borowski: Schillinger halála

Biciklijével megállás nélkül rótta a tábor útjait, mindig ott bukkant föl váratlanul, ahol a legkevésbé volt rá szükség. Kezével, mint a bottal, keményen ütött, könnyedén tört miszlikbe állkapcsokat, verte véresre az embert. – Tadeusz Borowski novelláját Nagy Gabriella ajánlja. 

A hónap szerzője

Dragomán György: Medvezsír

A férfi akkor megfogta a ruhát, összerándult, ahogy megsütötte a tenyerét a hideg, felszisszent, aztán kérdezett valamit a nőtől, a nő Hermészre nézett: – Hogyhogy a medvék testhője? – kérdezte. Hermész erre a vasrácshoz ment, lerántotta róla a ponyvát: – Medveháton fognak menni... – A hónap szerzője, Dragomán György novelláját olvashatják.

Részlet a kötetből

Deres Kornélia: Képkalapács

A 19. század során a fáklyákat, gyertyákat és olajlámpákat váltó, Európa és Észak-Amerika színházaiban elterjedő gázvilágítás például egyszerre vetett fel kérdéseket a közönség és a színészek pozícióiról. – Deres Kornélia Képkalapács - Színház, technológia, intermedialitás című, a JAK-füzetek sorozatban megjelent kötetéből olvashatnak részletet.

Folyóiratajánló

Arany Jánosra emlékeznek a Székelyföldben

A márciusi Székelyföld is megemlékezik a 200 éves született Arany Jánosról. Az alábbiakban Papp Attila Zsolt, Lövétei Lázár László és Markó Béla verseivel ajánljuk a folyóiratot.

IRODALMI SZEMLE 2017/2

László Liza verse az Irodalmi Szemlében

azt mondják nem az / amit látunk a valóság kemény / gyökere hanem ami azt követi / darabokra szedve mindent mint / anyám a hátsókerti nyarakat – Az Irodalmi Szemle februári számát László Liza versével ajánljuk.

hirdetés