hirdetés

Székelyföld, 2017. augusztus

Magyarok és románok – A Székelyföld körkérdése

Ismerve a magyar és román nép évszázados »barátságát«, szerinted egymás kultúrájának megismerése valóban elősegíti-e a két nép közeledését? – ezt a kérdést tette fel a Székelyföld szerkesztősége kortárs romániai íróknak. A beérkezett válaszokkal ajánljuk a lap augusztusi számát.

Szigligeti napló 1.

Kalapos Éva Veronika: Titkos JAK-napló

...szép volt, ahogy az a mondata is a beszélgetésben, hogy az ember életében sose egy nagy drámai választás van, amikor megkísérti az ördög, hanem apró kompromisszumok, amiket magával köt, mert még ez is belefér, meg ez is. – A József Attila Kör szigligeti táborának egyik titkos naplóját, Kalapos Éva Veronika írását olvashatják.

hirdetés

Ördög a részletekben

Tamás Zsuzsa: My love – Életem sorozata

A csaj annyira izgul, azt találja mondani, ez életem sorozata, és miközben falják az almát és mazsolát, falják az epizódokat is. – Ördög a részletekben sorozatunkban Tamás Zsuzsa a Stranger Thingsről, a Westworldről és a True Detective-ről írt, meg egy párról, akik sorozatokat néznek.

Ördög a részletekben

Orcsik Roland: A képzelet szakadéka

...a filmnyitó jelenet mindenféle véres, szörnyszülötteket, pszichopatákat, túlfűtött erotikát ábrázoló képek nélkül idézte elő a libabőrzésemet. A tárgyilagosság pedig hasonlóan módon működött, mint Edgar Allan Poe elbeszéléseiben: hitelesítette a megmagyarázhatatlan, szürreális, olykor kafkai horrort. – Ördög a részletekben sorozatunkban Orcsik Roland a Homályzónáról írt.

Ördög a részletekben

Tóth Kinga: Gotham

Gothamet ellepte a fertő, a város a végét járja, süllyed, az embertelenség, a korrupció, gyilkosság mindennapos. Bűzlő megnyomorított tolvajok erőszakolnak és rabolnak az alagsorban, elegánsabb fosztogatók és gyilkosok zaklatják a kispolgárokat. – Ördög a részletekben sorozatunkban Tóth Kinga a Gothamről írt.

A hét prózája

A hét prózája – Mikszáth Kálmán: A falu leghóbortosabb embere

Apám vele akarta kezdeni kamasz olvasói nevelődésemet. Vele és Jókaival. A jó palócokkal és Az új földesúrral. Ezekből megtanulhatom Magyarországot, és, nem utolsósorban, megtanulhatok latinul szintén. Nem hajlottam az apai szóra, vadul és önhitten Dosztojevszkijt és Hajnóczyt olvastam. – A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

KÖNYVAJÁNLÓ

Kántor Zsolt: Cseng-bong a műgond (részlet)

Döntés kérdése, bosszantom-e magam? / Nem dühösködök. Hálás szívvel éneklem a slágert. / „Nélküled még a legnagyobb cél is légüres tér.” – Kántor Zsolt könyvhétre megjelenő kötetéből ajánlunk részletet.

A hónap szerzője

Tóth Krisztina: Pokémon go

Olvastam a neten, hogy a talajba került tárgyak egyre mélyebb és mélyebb rétegekbe süllyednek és közben változtatják a helyüket. Lehet, hogy már több méter mélyen van, hogy egész a... egész a... mélyrétegekbe fúródott le. – A hónap szerzője, Tóth Krisztina Pokémon go című, készülő drámájából olvashatják az első jelenetet.

ESSZÉ

Miljenko Jergović: Ott, ahol más emberek élnek

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy meg tudnám nevezni az idősebbik bátyám hazáját. Annál biztosabb viszont, hogy nekem nincs hazám. – Az egyik legjelentősebb kortárs horvát író, Miljenko Jergović lesz a Dunapest fesztivál vendége, akinek most az egyik esszéjét olvashatják el nálunk Csordás Gábor fordításában.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Karinthy Frigyes: A cirkusz (részlet)

Hallottam már a történetet katolikus pap szájából. Itt a halom legtetején elővett hegedű a hit külső megnyilvánulásának a szép példája volt, egy kifejezetten jó retorikájú prédikáció részeként. - A hét prózáját Stermeczky Zsolt Gábor választotta.

hirdetés