hirdetés

Részlet a könyvből

Puskás Dániel: A vakok zsoltára (részlet)

Ha tudtam volna, Ilja Maskov Székben ülő nő portréjáról írok. / Budapesten volt kiállítva nemrég. / Amikor szemébe néztem, mint a tiédben, / csak a lüktető Balkánt, a fűszeres keletet láttam – Puskás Dániel A vakok zsoltára című kötetéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek (részlet)

Száz Pál a füveskönyvek földi paradicsomkertjébe invitál: a legendamesék birodalmába, az átváltozások mozgalmas terepére (...) Megmutatja, mire képes az emberi elme a maga korlátai között, ha ki akarja betűzni az Úristen könyvét, azaz ki szeretné olvasni a földi világot, érteni szeretné a teremtést. – Száz Pál könyvéből olvashatnak részletet.

hirdetés

Részlet

Darida Veronika: Eltérő színterek – Nagy József színháza (részlet)

Nagy József a kortárs mozgásszínház egyik megkerülhetetlen képviselője, koreográfus-rendező-előadóművész. Darida Veronika kötete a vajdasági származású, évtizedek óta Franciaországban (is) élő és alkotó művész monográfiája. Ebből olvashatják most a bevezető fejezeteket.

Fake News – Előszilveszter

Potozky László: A tojás túloldala

Szóval bátran kijelentheti, nem a sámánizmus és a máglya a felelős a forint bedőléséért. Legalábbis nem a mi sámánizmusunk és máglyánk, magyar ember nem varázsol. Valaki más árthatott nekünk, kintről, külföldről. Sok a belső ellenség is, akik nem rettennek vissza semmilyen módszertől. – Potozky László írása a Litera Fake News című előszilveszterén hangzott el (videóval).

KIÁLTVÁNY

Hungarofuturista Kiáltvány

Nemzeti és történelmi mítoszainkat megszállta a nacionalista ideológia, ezért vissza kell perelnünk őket, hogy újraépítsük a magyarságról való gondolkodás haladó formáit. A HUF célja a képzelet formáinak áthangolása térben és időben. – Az alábbiakban a Hungarofuturista Kiáltványt olvashatják, melyet hungarofuturista képanyaggal közlünk.

Kilátó / Magasiskola

Borbély András: Az irodalmi tér

Az úgynevezett irodalmi életről szólóhomályos fogalmak birtokában / kiáltványt írtunk egy bizonyos háromfejű szerző nevében, / előkapartam kortárs erdélyi szerzőket, / bár erdélyiségük lehetett volna hottentotta is akár – Októbertől néhány hónapon át erdélyi szerzők műveit közöljük a Magasiskolában. Borbély András versét olvashatják.

A HÉT DRÁMÁJA

A hét drámája – Elfriede Jelinek: Düh (részlet)

Csak beszélek itt, tudom, hogy egy gyilkosságról, azt is tudom, hogy a gyilkos híres lesz, meg fogjuk jegyezni a nevét, én még most is tudom, hogy jövőre is tudni fogom-e, azt nem tudom, addig tudom, amíg a dühöm el nem hagy. – A hét drámáját, Elfriede Jelinek Düh című színművének részletét Fehér Renátó választotta.

A hónap szerzője

Parti Nagy Lajos: „Számodra műhely”

(bármik, Dumpf-cédulák)

Nem tudom, „tényleg nem tudom", olyan lesz, amilyenné olvassák az olvasók. Olyan lesz, és az lesz. Kíváncsi, az vagyok, de az én olvasatom nekem se igazán fontos. – A hónap szerzője, Parti Nagy Lajos legújabb Dumpf-céduláiból olvashatnak.

Fake News – Előszilveszter

Bencsik Orsolya: Biciklik a magyar főváros felé

Sok neurotikus és őrült él a világban, akik addig nem engednek, míg saját állapotukba nem kényszerítenek bennünket is. Hisztériások, nárcisztikusok, akik ellen más sincs, csak a test test elleni szimpátiája. – Bencsik Orsolya írása a Litera Fake News című előszilveszterén hangzott el (videóval).

Könyvajánló

Konrád György: Falevelek szélben (részlet)

Szelíd fagyok, sétálnom kellene, keveset mozogtam, sokat dolgoztam, naplókba illő önostorozások, szégyenkezés a lanyha önzésemért, miközben készülnöm kellene egy bochumi felolvasásra és egy párizsi beszélgetésre az ARTE televízióban. – Részlet Konrád György Falevelek szélben című kötetéből, mely a Magvető gondozásában jelent meg 2017-ben.

hirdetés