hirdetés

Kilátó / Magasiskola

Barak László: A kívülálló, Checking, Ki vagy?, Amíg él...

Hogyan lehettél te őshonos ott, / ahol kiömlött vérem / már akkor idegen földrészt festett az aszfaltra, / amikor még csak búcsúzni készültem otthonomtól? – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Barak László verseit olvashatják.

A hónap szerzője

Szilasi László: Kész regény 2.0

(regényrészlet)

Volt benne kalózlobogó, elásott kutya és kertek alatt ólálkodó farkas, volt benne Horthy-fasiszta és Hitler-fasiszta, benne voltak a ’19-es harcosok, a spanyol front proletár hősei meg az illegális kommunisták. – Részlet a hónap szerzője, Szilasi László készülő regényéből.

hirdetés

Konris regénye folytatásokban

Kornis Mihály: Szerettem volna – Bennem Bereményi

Az én szememben ő, akinek már a neve is hibátlan költemény, már 1980-ban is nem egyszerűen író vagy költő volt, hanem a Boldog Herceg. – Kornis Mihály I című regénye folytatásokban.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Umberto Saba

Saba ugyan nem szerette Petrarcát, ahogy olvasom, neki az dagály volt, ömlengés, ő, Saba, ahogy olvasom, Heinétől kölcsönözte a könyvcímet, hatott rá a Heine-keverék, ezt már én mondom, az önirónia és az önsajnálat elegye. – A Vendég: Versum rovatunkban Halasi Zoltán fordításait és kommentárját olvashatják Umberto Saba költeményéről.

INSPIRÁCIÓ

Inspiráció: Borsik Miklós

Mert egyik sem olyan rekorder a hazugságban, mint a Nap, amit a Földtől való távolságnak köszönhet: éltető, állítják róla cinkosai, de egy hajszálon múlik, hogy nem gyilkol le minden élőt (ragyogó közhely). – Az Inspiráció harmincharmadik részében Borsik Miklós reflexióit olvashatják.

IRODALMI SZEMLE 2018/10.

Vajna Ádám: A szocialista munkaversenyek első napjai

Az általános alany beleszimatol a levegőbe: / megalkuvás szaga. / Az utakat lezárták, / a kórházak kertjében vérszagra gyűl az éji vad. – A pluricentrizmust középpontba állító októberi Irodalmi Szemlét Vajna Ádám három versével ajánljuk.

A hét prózája

A hét prózája – Nádas Péter: Részlet

Nádast választottam. Az ő tiszta, strukturált és érvelő munkáját, amely a pályaív mérlegét négy flekkben vonja meg. Nyoma sincs a hajbókoló, a rajongó akcentusnak. Kortársi tisztelgés, komolyan vett feladat. Nádas megdolgozik az ünnepért. – A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Kilátó / Magasiskola

Nagy Hajnal Csilla: Tények, Szalmaszálak és más versek

Ablaküvegre ragasztott lepkékről álmodom / és egy olasz kisvárosról, ahol John Malkovich és egy / fiatal kurva kergetik egymást, de / nem tudok rájönni, vajon / bántás vagy óvás céljából teszik – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Nagy Hajnal Csilla verseit olvashatják.

KORNIS FOLYTATÁSOKBAN

Kornis Mihály: Az ismeretlen állat – Részlet az I könyből

Ősapánktól, Kaintól tudjuk, csak az ember van, mármint Kain van; ő, a pozicionált állat létezik csak, a nem-kutya kutya. - Kornis Mihály I című regénye folytatásokban.

AJÁNLÓ

Rakovszky Zsuzsa: A hazug tükör

„az utóbbi időben a szavak is elkezdtek furcsán viselkedni. Alíz hiába hívogatta őket, amikor szüksége lett volna rájuk, elbújtak valahová, és csak jóval később bukkantak elő, vagy más, felesleges szavak tolakodtak a helyükbe." – Az És boldogan éltek? Mesehősnők utóélete című antológiát Rakovszky Zsuzsa novellájával ajánljuk.

hirdetés