hirdetés

Inspiráció

Inspiráció: András László

Szóval, ami most jön, az nem inspiráció, hanem szinkronicitás – nem időbeli, hanem. – Az Inspiráció tizenkilencedik részében András László reflexióit olvashatják.

A hét prózája

A hét prózája – Rosa Liksom: Föld

Amikor megcsördült a csengő, habozott, kinyissa-e. Végül kinyitotta. A nő belépett, frissen, fürgén, és mosolygott. Ő nem mosolygott vissza, rá sem nézett a nőre, csak elfordította a fejét. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

hirdetés

Részlet a könyvből

Kálmán Gábor: Janega Kornél szép élete (részlet)

Percekig álltam kint a szociális otthon előtt. Szigorúszürke kockaépület volt, omladékony, és a modernnek szánt kockaforma ellenére régies. Az egész gyerekkorom benne volt, torokszorító szögletességgel. – Kálmán Gábor könyvhétre megjelent regényéből ajánlunk részletet.

A hónap szerzője

Garaczi László – Nagy Ildikó Noémi: Hullámzó horizont (részlet)

A piacon nincs friss zöldség, gyümölcs, elmegy Garouába sajtot venni. Már a buszon hazafelé megeszi, nehogy megromoljon. Liam miatt eszi a sajtot. Liam miatt tart ki. - A hónap szerzője Garaczi László. A Nagy Ildikó Noémivel közösen íródó prózából, a Hullámzó horizontból olvashatnak részletet.

Magyar ballada

Kovács Dominik és Viktor: Bérnász (dráma)

De ez a Bende gyerek ez pont azt a mocskos munkát akarja folytatni, amit a régi gazemberek elkezdtek. Semmit se ért a világ dolgához. Ez nem lődöz, ez nem püföl, ez nem agitál, hanem bevackol a másik helyére. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Kovács Dominik és Kovács Viktor az Éjféli párbajt dolgozta fel.

Kornis Mihály regénye folytatásokban

Kornis Mihály: I könyv – Hiány – meditáció Erósz előtt (4.)

A kritikus pont: a hiány vággyá alakulása, annak világgá (vagy: világba) robbanása súrlódást hoz létre; ennél pontosabb kép nem jut az eszembe. - Kornis Mihály I című könyve folytatásokban.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Mark Strand

Strand sallangmentes stílusának tolmácsolása rendkívül hálás feladat, ugyanakkor komoly veszélyeket is hordoz: olyan váratlanul felbukkanó hálókat, melyekbe könnyen belegabalyodhatunk – A Vendég: Versum huszonegyedik részében Závada Péter fordítását és kommentárját olvashatják Mark Strandről.

Inspiráció

Inspiráció: Molnár Krisztina Rita

Szeretem ezeket az alig ismert, kézzel merített papírra készült képeit – átgondolt, elmélyült részleteit. – Az Inspiráció tizennyolcadik részében Molnár Krisztina Rita reflexióit olvashatják.

Részlet a könyvből

Sándor Iván: A hetedik nap (részlet)

Ha a Polgármesterhez jöttem, az emeleti fogadótermébe vezettek. Mindig itallal kínált. A görögöket kedvelte. Soha nem győződtem meg róla, hogy el is olvassa a frissen nyomtatott példányokat, amiket vittem a számára. – Sándor Iván könyvhétre megjelent A hetedik nap című könyvéből ajánlunk részletet.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Hevesi András: Párizsi eső

A Párizsi eső talán az első igazi magyar Erasmus-regény, hallgatói mobilitás, kutatói rezidencia. Az örök átmenetiség kitüntetett kiszögellése. Egy középtáv futó magányossága. Céltalan bolyongás az áhított távoli utcákon, amelyek mindegyikét Via Dolorosára keresztelné át ez a sebzett lelkű flâneur. – A hét prózáját Fehér Renátó választotta.

hirdetés