hirdetés

Jelenkor 2018. június

Balog József: Segédnézetek (részlet)

Én pedig azoknak hiszek inkább, akik leesett állal figyelik a random és rapid, ugyanakkor menthetetlenül és megállíthatatlan sebességgel történő időt. - A Jelenkor 2018. júniusi lapszámát Balog József Segédnézetek című szövegével ajánljuk.

Inspiráció

Inspiráció: Tóth Krisztina

Mintha az utolsó atlantiszi hajók hagyták volna hátra ezeket a horgonyokat, hogy legyen nekünk is kapaszkodónk, kései embereknek, akik céltalanul lebegünk itt a világban. – Az Inspiráció tizenhetedik részében Tóth Krisztina reflexióit olvashatják.

hirdetés

KÖNYVAJÁNLÓ

Csepregi János: Morgenstern tiszta papírra – 1942 (részlet)

és már csak nevetsz/ a Wawel tövében kilocsolt céklalén/ amit utolsó pénzünkből vettünk/ erősködtél hogy finom/ de nem volt az/ neked pedig hánynod kellett – A Könyvhétre jelent meg Csepregi Jánosnak Morgenstern tiszta papírra – 1942 című kötete. Ebből ajánlunk most két verset.

Részlet a könyvből

Bán Zsófia: Lehet lélegezni! (részlet)

Aztán meg arra gondolt, hogy talán angyalok. Miért kéne eleve kizárni, csak mert valószínűtlen, illetve nagy valószínűséggel valószínűtlen. Tavaly befagyott a Niagara, az is elég valószínűtlen. – Bán Zsófia Könyvhétre a Magvetőnél megjelenő Lehet lélegezni! című könyvét ajánljuk.

Részlet a regényből

Lugosi Viktória: Vándorhomár (részlet)

Aszerint osztályozta a körülötte lévőket, hogy mekkora fájdalmat okoznak. A sebeket újra és újra ki kell tisztítani, hatalmas felületeken át kell kötni, ahol bőr híján magába a húsba ragadnak bele. Az elején altatnak, aztán áztatják a kötést, de még akkor is tépésnek tűnik, és a kötéssel jön minden, a nyers való. – Lugosi Viktória könyvhétre a Park Kiadónál megjelent regényéből olvashatnak részletet.

A hét verse

A hét verse – Juhász Tibor: Ami nem hajlik

És fólia a vers is, ami meglobogtatja alakjukat előttünk, ami láthatóvá, érezhetővé teszi őket. Áttetsző, síkos, hullámzó fólia, amibe belemarhatunk. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A LITERA BEMUTATJA

Cserne Klára: Nyelv és lélek

Részlet

Kértem, hogy ne mondjanak semmit, csak hallgassanak, nézzenek, figyeljenek rám, azáltal megy végbe az átváltozásom, de gyűlölöm a csendes, a néma, ostoba figyelmet, utálatos ostoba bunkónak hiszem azt, aki meg sem szólal. Pedig én kértem hogy ne mondjanak semmit. – A Litera bemutatja rovatunkban Cserne Klára drámarészletét ajánljuk.

A Litera bemutatja

Lengyel Zoltán: Argo Navis

Részlet

Mikor kérdezték tőle, mit akar, Omar csak rámutatott a boríték címzésére. Egy hajóács átvezette a sólyatéren, majd bementek az egyik gyárépületbe, átmentek az öntőcsarnokon, fullasztó forróság volt, és iszonyú zaj, döngtek a gőzkalapácsok. – A Litera bemutatja rovatunkban Lengyel Zoltán regényrészletét olvashatják.

A LITERA BEMUTATJA

Antal Balázs: Sóvárgás

Részlet

Vannak még olyan nagy poszterek, mint valamikor, Bari? Olyan tájképesek, amit darabokból lehetett a falra ragasztani?, kérdezte Barillától. Tudod, mint a tapétát, csak ez kép. Régen voltak ezek, hogy tengerpart, meg erdő. – A Litera bemutatja rovatunkban Antal Balázs prózarészletét olvashatják.

A LITERA BEMUTATJA

Pálfi Norbert kisprózái

Darwin még mindig ütötte a kellemetlen élősködő holttestét, amikor hírnök érkezett a sok újsággal. Darwin megrendülten kísérte ki a szomorú hírek hozóját, majd zokniban sört bontott a konyhában, nem húzta le maga után a vécét, kiköpött az ablakon. – A Litera bemutatja rovatunkban Pálfi Norbert kisprózáit ajánljuk.

hirdetés