hirdetés

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – A rövid és a hosszú út

Először csak érdekes, vicces, aztán többszöri meghallgatás után tanít is. Úgy, mint ez az alábbi történet, amit kisfiam szájtátva hallgatott végig. – A hét prózáját Szekeres Dóra választotta.

Jelenkor 2018. július-augusztus

Gáspár-Singer Anna: Maradjon minden a régiben

Mikor felvettek a tanárképzőre, „Hálistennek nem vagyok bölcsész" feliratú pólót kaptam tőle, karácsonykor bilikék, „I miss you when I'm bored" felsővel vágtam vissza. – A Jelenkor legutóbbi számát Gáspár-Singer Anna novellarészletével ajánljuk.

hirdetés

Kamaszkorom legszebb nyara

Csutak Gabi: Boldogság utca

Nekünk még nem volt mobilunk, nem volt facebook, mindketten más városban éltünk, csak azt emlegettük folyton, hogy milyen vicces, hogy ő a Boldogság utcában kapott szállást, én pedig a Remény telepen. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatukban Csutak Gabi írása.

A hónap szerzője

Bartók Imre: Kulmhof (részlet)

Régóta vártam már egy kis társaságra. Úgy értem, vártam arra, hogy valaki belépjen ebbe a szobába, és beszélgessen velem, noha nem tudtam, miről akarok beszélgetni. Még nem tudtam, mit akarok elmondani, de tudtam, hogy valakinek el kell mondanom. – Részlet a hónap szerzője, Bartók Imre készülő regényéből.

Kamaszkorom legszebb nyara

Molnár Vilmos: Furcsa nyár

Hirtelen belém villant, de úgy istenigazából, milyen fura helyzetben is leledzem: nagyban szaporázom a lépést egy ismeretlen városban, olyan helyre, ahova nem is akarok elmenni, olyan emberek közt, akikhez nincs is közöm, jószerével nem is ismerem őket. Van ennek értelme? – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Molnár Vilmos írása.

Rendhagyó hét verse

Sándor Iván: 12 pont Gergely Ágnes verséhez

Sándor Iván Gergely Ágnes Az utolsó pillanat című, a Tiszatájban megjelent verséhez fűzött kommentárjait 12 pontba szedte, „miközben készülnek Nagy Imre szobrának eltávolítására". Rendhagyó hét verse.

Kornis regénye folytatásokban

Kornis Mihály: Lenni, az a színház! – I. rész

Részlet az I könyvből

...a bizottság engem hagyott utoljára, nyilván fáradtak, előttem már 13 jelenetet láttak, és azt szerettem volna elérni, hogy legalább szóba kerüljek, amikor döntenek. Nincs több kérdésünk, felelte Nádasdy. Tutira vettem, hogy ki vagyok rúgva. – Kornis Mihály regénye folytatásokban.

Kamaszkorom legszebb nyara

Harkai Vass Éva: Kamaszkorom (2) legszebb (?) nyara*

A nagy és sorsdöntő találkozások évszaka inkább a tavasz, az ősz, a tél volt. A nyár: családi nyaralások szülői felügyelet mellett, családi program, összezártság, kontroll, a személyes tér hiánya. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Harkai Vass Éva versei.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Steinar Opstad

A versbéli szentháromság összesített formája talán a költő, s ehhez a pornó lenne a kulcs? De hát úgy nem stimmelne az 1+1+1=1. És hogy jön ide a falevél: tán ahelyett van a kézben, hogy takarna valamit? – A Vendég: Versum huszonnyolcadik részében Vajna Ádám fordítását és kommentárját olvashatják Steinar Opstadról.

Kamaszkorom legszebb nyara

Centauri: Oly távol vagytok tőlem

Úgy gondoltam, idegen a testem. Ha néha ismerősnek tűnt mégis, úgy éreztem, a pszichém nem passzol hozzá, ráadásul nem volt honnan jönnöm – családom börtön, apám halott, anyám részint őrült vagy egészen az. Hazám az volt, a kozmosz, de mit kezdjen a mindenséggel egy szétcsúszott, testre és lélekre hasadó kamasz? – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Centauri írása.

hirdetés