hirdetés

A HÉT VERSE

A hét verse – Milan Dobričić: Autóút

Az esetek nagy többségében azért működik itt a kísérletezés, mert nem a hivalkodó és/vagy a teoretikus öncél, hanem az anyag kényszeríti ki. Az antológia költői nem álforradalmárok, mert tudják, hogy a radikalitás inkább fortyogó indulat, mintsem harsányság. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

Részlet a könyvből

Robert Menasse: A főváros – Prológus

Éppen végiggondolta az életét, a véletleneket, amelyek következtében ő, osztrák parasztok gyermeke most Brüsszelben él és dolgozik, olyan hangulatban volt, amelyben amúgy is minden őrültségnek és idegennek tűnt, de az, hogy lent a téren szabadon rohangáljon egy disznó, őrültségnek is sok volt, csak képzelete tréfája, emlékei kivetülése lehetett! – Robert Menasse A főváros című regényéből olvashatnak részletet.

hirdetés

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: Az ok

Isten, ki egyedül / látja át lelkünk bonyolult / mintázatának színét és fonákját, / tudja, hogy nem vagyok se jobb, se rosszabb, / mint az a pék, amelyik készakarva / svábbogarat csempész a konkurens pék / kenyértésztájába, vagy az a lány / a tánckarban, aki a záróképben / igyekszik csinosabb társnőjét kitakarni – egy ember, mint a többi... – A hónap szerzője, Rakovszky Zsuzsa verse.

Könyvajánló

Mohácsi Balázs: hungária út, hazafelé

körülnézek, csak a várost látom. / szeretem, de háromszázhatvan / fokonként a hőerőmű is unalmas. / belém telepszik, lehet egy / madár röpte, víz tiszta kékje, / egy kavics, egy nő a sarki / közértből, a feleségem, az / anyám. nem látok semmi mást. – Mohácsi Balázs Jelenkor Kiadónál megjelent kötetéből olvashatnak verseket.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Adam Zagajewski

Azt hiszem, örökérvényű mindaz, amiért ő és a kortársai kiálltak, és minden kornak megvannak a maga elszánt igazságkeresői és leleplezői. – A Vendég: Versum tizenharmadik részében Sipos Tamás fordítását és kommentárját olvashatják Adam Zagajewskiről.

Kornis Mihály regénye folytatásokban

Kornis Mihály: Testbehaltak

Évezredekig, a zsidóknak a JHVH-val való kapcsolatfelvételéig a különféle emberegyistenek nem átallották érvényes, legfőbb (égi) hatalomnak tekinteni önmagukat. - Kornis Mihály I című, készülő regénye folytatásokban. A második rész Előhangjának első fejezete.

Inspiráció

Inspiráció: Radics Viktória

Ez a világ legjobb festménye. Nem szép. Egyáltalán nem, alig nézhető, a festő semmilyen díszt, semmilyen szép redőzést vagy cikornyát nem vetett be, egyetlen szép színt sem engedett meg magának. – Az Inspiráció tizenharmadik részében Radics Viktória reflexióit olvashatják.

A hét prózája

A hét prózája – Márai Sándor: A parancsoló feladatokról

Süket, kényelmes vagy gyáva – ezek a karakterek nem engedelmeskednek a hívó szónak Márai szerint. Szerintem meg nem minden esetben a gyáva a bátor ellentéte. – A hét prózáját Seres Lili Hanna választotta.

Részlet a könyvből

Fehér Renátó: Holtidény (részlet)

Végül nem hívni többé hűségnek/ a továbbutat, hiába lehetne/ kiszállni mással félreérthetetlenül./ Mert ez a hátsó ülés, bár tanulság nincs,/ mégsem választás kérdése. – Fehér Renátó Holtidény című, a Magvető Kiadónál a költészet napjára megjelent verseskötetéből ajánlunk részletet.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Tverdota György: Hagyomány és lelemény (részlet)

A magyar irodalmi modernség első hulláma

Amit mi az utókorban, a lezárt történet ismeretében Nyugatként lapozgatunk a könyvtár polcai előtt, bizonyosan nem esik egybe azzal, amit a hőskor főszereplői Nyugatként megálmodtak, elterveztek és számról számra tovább alakítgattak. – Tverdota György könyvfesztiválra a Kalligramnál megjelent könyvéből ajánlunk részletet.

hirdetés