hirdetés

A hét verse

A hét verse – Saeed Jones: Fiú lopott estélyiben

Nagyjából egy éve olvastam ezeket az éteri verseket, a mitológiai utalások mellett popkulturális allúziókat is tartalmazó, többek közt családról, meleg szerelemről szóló, faji, társadalmi problémákat is beszövögető magánmítoszt. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

Jelenkor 2018/1

Láng Zsolt: Miniatúr húsdaráló

A combok köze felé pislogtam, a szokatlanul bozontos rést bámultam szégyenlősen. A boldogtalanság mértékét össze tudjuk vetni egymással, a gyönyörök összehasonlíthatatlanul magasodnak a létezés fölött. De nekem sem a boldogtalanság, sem a boldogság nem jött össze, a senki reménytelenségével feküdtem ott, mintegy mellékesen. – Láng Zsolt esszénovellájával ajánljuk a januári Jelenkort.

hirdetés

Tiszatáj – Kassák szám

Ladik Katalin és Csehy Zoltán verse a Tiszatájban

A világ egészen más tájain / jain jain jain / az anyag és szellem vonzásában / egy fényesre borotvált gőzmozdony / elhullajtott tollaival ámulatba ejti a költőket: / iiiissss iiiissss – A Tiszatáj friss, Kassák-számát Ladik Katalin és Csehy Zoltán versével ajánljuk.

Részlet a könyvből

Platón: Parmenidész (részlet)

Platón összes művei kommentárokkal

Parmenidész a filozófia egyik legkülönösebb és legenigmatikusabb műve. Nemcsak dramaturgiája és filozófiai programja, hanem nyelve is dadaista. Mintha ezzel is azt jelezné, hogy gondolkodni csak a nyelv határainak kitapogatásával, feszegetésével, felszámolásával és egy új, adekvát, ám végső soron megvalósíthatatlan nyelv megteremtésével érdemes. – Részletet olvashatnak a könyvből.

A Litera bemutatja

Vajna Ádám: Júlia Elzászban, Salomé és más versek

Amikor a japán herceg megtekint egy mangalicát Bugacon, / Amikor te pillanatnyilag elbizonytalanodsz az élet értelmében, / Mindkettőtöknek egyetlen lehetősége marad: / Égesd el rongyaidat és menj fürödni! – A Litera bemutatja rovatban Vajna Ádám Júlia Elzászban, Salomé, Az élet értelme és Albrecht Dürer rinocérosza című verseit olvashatják.

Forrás 2018/1.

Sándor Iván: A kezdet

Apám temetése napján reggeltől délig zúgtak a leideni harangok. Ismertem jól a hangjukat. Volt, amelyik az időmúlásra emlékeztetett, a másik ünneplésre, a harmadik a gyászra. – A Forrás januári számát Sándor Iván írásával ajánljuk.

A hét prózája

A hét prózája – Bartis Attila: A séta (részlet)

Bartis Attila ma 50 éves. A hét prózája első, A séta című regényének részlete. „A séta nemcsak regény, hanem séta is. Gyógyerő. A betegség pedig nem más, mint a hanyatlás. A hanyatlásról és a hanyatlás ellen szól A séta” – írja Kemény István 1995-ben. A sétával Nagy Gabriella köszönti a szerzőt.

Előszilveszter

Németh Gábor: A megtévesztésről, avagy meddig fut a nyúl az erdőben

tegyünk pár próbát, / kezdetben vala az ige féknyúz stop / nem szarral gurigázok, mi?   féknyúz stop / csapataink harcban állnak féknyúz stop / csak egy kis szuri féknyúz stop – Németh Gábor írása a Litera Fake News című előszilveszterén hangzott el. VIDEÓ!

Bárka 2017/6

Marno János: Piszkozat; Dudorászva; Egy családi vihar (versek)

Fütyörészni a Paradicsomban, / vagy dudálni a pokolban. / Dudorászni az éléskamrában. / Szemhéjam megvastagszik, illetve / kisörtésedik, mint a szalonnabőr. / És ha engedek a súlyának, itt / alszom el, a hideg kamrakövön. - Marno János verseivel ajánljuk a Bárka 2017/6. számát.

Könyvajánló

Schein Gábor: Füst Milán (részlet)

Amikor Somlyó György − még az önmagát már régóta aggnak láttató költő életében − először próbált szisztematikusan szembenézni Füst Milán irodalmi helyzetével, megalkotva a „Füst Milán-i szituá­ció” fogalmát, e szituáció lényegét a különállásban és az ütemelőzésben ragadta meg. - Schein Gábor Füst Milán című monográfiájából ajánlunk részletet.

hirdetés