hirdetés

Körkérdés

Szkárosi Endre: Orozás, sorozás, sorosozás, sorozatozás

Amitől ez a bámulatos működőképesség – a Columbo ma is a legnézhetőbb sorozatnak tűnik a televíziókban – időtlennek hat, annak a kiemelkedő szakmai minőség a magyarázata. – Ördög a részletekben című sorozatunkban Szkárosi Endre írt.

Ördög a részletekben

Totth Benedek: Amikor a spin-off csóválja a kutyát

Az önmagát megtaláló Walter White simán eltakarított bárkit, aki az útjában állt, Jimmy azonban – legalábbis eddig, a harmadik évad végéig – képes visszatalálni a helyes útra, még ha néha úgy tűnik, hogy viszonylag tágan értelmezi a helyes út fogalmát. – Ördög a részletekben sorozatunkban Totth Benedek a Better Call Saulról írt.

hirdetés

BÁRKA 2017/4.

Bertók László: Ha egyszerre botlik

Bejut testedbe a legkisebb lyukon át,/ s képernyőn látod, hogy nyesi a prosztatád. – A Bárka folyóirat 2017/4-es számát Bertók László versével ajánljuk.

Open reading

Neményi Zsolt: Kishazug chillagászat (részlet)

Később, több találkozás után észrevettem, hogy egy végtelenül szomorú emberrel van dolgom, aki a jupiter vörös foltjához hasonlóan ellenkező irányban vándorol, mint környezete – Az Eszkimó vers, eszkimó próza és a Fekete könyv szerzőjének megjelenés előtt álló új könyvéből olvashatnak részletet.

Ördög a részletekben

Demény Péter: Eszményi halál

Ahogy a Barnaby első segédjét, Gavin Troy őrmestert alakító Daniel Casey nyilatkozta egyszer, „Is a who done it?” Ki tette? Ez a kérdés a legfontosabb minden krimiben, és enélkül nem akarunk élni sokan. – Ördög a részletekben sorozatunkban Demény Péter a Kisvárosi gyilkosságokról írt.

Ördög a részletekben

Tallér Edina: Ki öl meg kit?

Csajos sorozatnak álcázott sorsdráma. Sorsdrámák. Hétköznapi problémák. Például a családon belüli erőszak. Az életközepi válság. A szülői, házastársi szerepek félreértése, szándékos félreértelmezése, a rossz életvezetés, a kompromisszumok és elfojtások közötti vékony mezsgye. – Ördög a részletekben sorozatunkban Tallér Edina a Hatalmas kis hazugságokról írt.

A hét prózája

A hét prózája – Jáchym Topol: Nővérem (részlet)

Makkos cipők, ügyeskedések, vietnami füstölők, vagyonjegyek. A lé elviselhetetlen könnyűsége. Nagyvárosi rezervátumok, posztszoc no-go zónák. Kaotikus és euforikus ká-európai vertigo. – A hét prózáját Fehér Renátó választotta.

Nagyvizit

Keresztury Tibor: A bebocsáttatás

Részlet a Hűlt helyem című készülő regényből

Magához tért, visszajött a mába, túl vagyok hát ezen is. Azt érezte most is, mint amikor két gyűrött papír zsebkendővel megtörölte a kolléga bal füle mellett a fenekét; hogy jöhet bármi – gyógyszer, hipnózis elektrosokk: kéjutazás lesz az mindazokhoz képest, amin most túljutott. Újra látott, értett, olvasott. – Keresztury Tibor Hűlt helyem című, készülő regényéből olvashatnak részletet.

JELENKOR 2017./ JÚLIUS-AUGUSZTUS

Szarka Judit: Balassa Péter Biblia- és felvilágosodás-értelmezése

Hetven éve született Balassa Péter. A Jelenkor folyóirat nyári számát a lapban megemlékező összeállítással ajánljuk. Az ELTE Esztétika Tanszékén 2005-ben indult Balassa-munkaszemináriumán elhangzó egyik előadást, Szarka Judit tanulmányát olvashatják nálunk.

A hónap szerzője bemutatja

Ayhan Gökhan két verse – Tábor Ádám ajánlásával

Lírája egyrészt a biblikus keresztény hit és a legmodernebb létérzékelés/lírai nyelv, másrészt a testi szenvedés/halál és a szellem/relígió pólusainak személyes erőterében születik. – A hónap szerzője, Tábor Ádám, Ayhan Gökhan verseit ajánlja.

hirdetés