hirdetés

PRAE, 2017/1

Holnapután a Kenguru-szigeten

Az ember mint földtörténeti korszakjelölő? Egy új kihalási hullám katalizátora? Poszthumán-e eleve az ember? A Prae folyóirat antropocén-száma a fentebbi kérdéseket taglalja nemzetközi és hazai kultúratudósok hozzájárulásával. A 2017/1-es lapszámából ajánlunk részleteket.

Jelenkor 2017. október

Filip Springer: Miedzianka. Egy eltűnt város krónikája (részlet)

Sehol sem tudnak megmelegedni, két-három hónapnál nincs rá több idő. Az a cél, hogy ne ismerjék egymást elég jól az emberek – a Jelenkor folyóirat októberi számából Filip Springer Miedzianka. Egy eltűnt város krónikája részletét ajánljuk Mihályi Zsuzsa fordításában.

hirdetés

Szerelmes Arany

Szabó T. Anna: Tettemre hívás

Gátol az illem, a szűzi szemérem? / Nem – hisz a vágyam tiszta, heves, / megnyalogatnám ott, ahol érem, / égetné számat, mint a leves. – Szabó T. Anna verse a Litera Szerelmes Arany pályázatának díjátadóján hangzott el. Videóval közöljük.

Könyvajánló

Kortárs cseh drámák – Csokifalók (részlet)

A dramaturgia területéről túlságosan is elragadtatva várták, hogy a színház azonnal reagálni fog mindarra, ami ebben az országban az elmúlt rendszerben történt, és hogy az utalásokat és hátsó gondolatokat az élet művészi értelmezésével helyettesítik majd. Mindezen megfontolások reflexiókká válására, tehát az eredeti cseh dráma specifikus formájára azonban a közönségnek még több mint tíz évet várnia kellett – részlet a Csokifalók című drámaantológia utószavából.

könyvajánló

Deres Kornélia: Bábhasadás (részlet)

Radikális mellérendelés, mégis: fegyelmezett a beszéd. Csendet csinál a fejekben. Bábok leszünk mind, de nem bergmani vagy biológiai értelemben. Átváltozunk, túlélünk, bábozódunk. Egyszer csak nem hasadunk tovább. – Deres Kornéliának a Jelenkornál megjelent Bábhasadás című kötetéből ajánlunk verseket.

A Hét drámája

A hét drámája – Germaine Tillion: Lágeroperett (részlet)

Tüll helyett rabruha, de halálfúga helyett halálrevü. Haláltánc, de halálkánkán. Tanúságtétel és esztrádműsor. Halálgroteszk. – A hét drámáját Fehér Renátó választotta.

Szerelmes Arany

Mesterházi Mónika: Arany János: Ide-oda tekintés

Ej, bitang kéz, merre jössz-mész, / Kézfejedbe mit veszel, / Valamíg a vers nincsen kész, / Vedd csak pennád újra fel. / Tudom, örömestebb fognád / Hámba magad, mint Pegazt, / De ne várjon a dolog rád, / Leírás jő, írd meg azt. – Mesterházi Mónika verse a Litera Szerelmes Arany című meghívásos pályázatának alkotása. Videóval.

Szerelmes Arany

Vörös István: Toldi Prágában

Előbb csak forgott egymagában, / szerelmi zaj zengett agyában, / úszott a nőstényhal fölé, / mint pipafüst dől a szobában, / fehér felhő ömlött nyomában: / tejét az ikrára tevé. – Vörös István verse a Litera Szerelmes Arany című meghívásos pályázatának alkotása. Videóval közöljük.

Szerelmes Arany

Varga Zoltán Zsolt: Arány Jónás: Panna és Pista

Eltelik a hét év, / Pista hazatérvén / felkeresi Pannát, / mint az égi mannát, / úgy vágyja a testét. – A Litera Szerelmes Arany nyílt pályázatának különdíjasa Varga Zoltán Zsolt alkotása.

Szerelmes Arany

Müller Péter Sziámi: Maradiság

(Ad notam Arany János: Enyhülés)

Akadt olykor tán kísértés, / ámde széllel szembe' / nem hullottam mégse végül / férfiszerelembe. – A Litera Szerelmes Arany nyílt pályázatának III. díjas alkotása Müller Péter Sziámi Arany János Enyhülés című művére írt verse.

hirdetés