hirdetés

Valentine Goby (1974)

Első kötetes szerző. La note sensible (’Az érzékeny hang’) című regényét Franciaország egyik legnagyobb, legigényesebb kiadója, a Gallimard adta ki, mindez azonban ne csábítson könnyelműségre minket, maradjunk kíváncsiak, türelmesek, és bizakodjunk.

Andreď Makine (1957)

Egyike azon keveseknek, akiknek sikerült nem anyanyelvükön írva jó és egyben sikeres szerzővé válniuk. A francia nyelvet nagyanyjától tanulta gyermekkorában, és bár a franciaországi politikai menedékjogot 1987-ben megkapta, kiadót ezekben az időkben még nemigen talált magának.
hirdetés

Eric Holder (1960)

Eric Holder eddigi 15 műve közül kettő jelent meg magyarul, mindkettő a Magvető Kiadónál (Férfi az ágy lábánál 1997.; Chambon kisasszony. 1998.).
     Kalandos és lázadó kamaszkorát (zsebében A romlás virágai útinaplónak is használt példányával vágott neki Franciaországnak) termékeny és sikeres ifjú- és férfikor követte.

Sylvie Germain (1954)

Filozófia szakon végzett a Sorbonne-on, már ekkor foglalkoztatta a keresztény misztikusok aszkézis felfogása.

Pierre Assouline (1953)

Szociológus, újságíró, az RTL (rádió állomás) munkatársa.
     Számos életrajz, riportkötet és regény szerzője. A magyar közönség a tavalyi Henri Cartier-Bresson emlékkiállításon találkozhatott vele, a megnyitót ugyanis ő tartotta. Nem lehetett nehéz dolga, ugyanis 1999-ben jelent meg a nagyszerű fotográfusról írt monográfiája.

Alain-Gérard Slama (1942)

Történész, politológus, a nagyhírű párizsi politikatudományi fakultás (SciencesPo) oktatója, a jobboldali Le Point és Le Figaro című lap vezércikkírója, valamint a France Culture rádióadó munkatársa.

Angelo Rinaldi (1940)

A korzikai születésű Rinaldi irodalomkritikusként évtizedeken át olyan kiváló folyóiratokban közölte írásait, mint az Express és a Nouvel Observateur. A francia viszonyokban kevésbé járatosak számára talán nem haszontalan megjegyezni, hogy ezek a lapok - erős, mégis találó túlzással élve - úgy viszonyulnak egymáshoz, mint itthon a Heti Válasz és a HVG.

Tahar Ben Jelloun (1944)

Francia nyelvű, marokkói író, költő, esszéista, színpadi szerző, a Le Monde munkatársa. Szülőhazájának nem csupán Észak-Afrikában, de Európában is legismertebb írója, ékes példa arra, hogy milyen nagyszerű teljesítmények születhetnek két kultúra határvidékén. (Elég az észak-afrikai mellett a fekete-afrikai vagy a karibi térség francia nyelvű irodalmát emlékezetünkbe idéznünk.)

Yves Berger (1934)

Avignon-ban született, tanári diplomája megszerzése után Neuilly-ben, majd Sceaux-ban tanított.

Francia szerzők a Könyvfesztiválon

A Könyvfesztivál francia vendégei közül kilenc írót ismerhetünk meg alaposabban Bíró Péter és Tóth Réka bemutató-orientáló írásából.
hirdetés