hirdetés
hirdetés

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja (First Novel Festival) 2001 óta létezik, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rendezvényeként. Olyan, tényszerűen, avagy jelentőségét tekintve első regénnyel rendelkező írók a vendégei, akikhez nagy reményeket fűz a szakma, és akikről valószínűsíthető, hogy az elkövetkező évek legjelentősebb íróiként fognak kiváló könyveket megjelentetni.

Valentine Goby (1974)

Első kötetes szerző. La note sensible (’Az érzékeny hang’) című regényét Franciaország egyik legnagyobb, legigényesebb kiadója, a Gallimard adta ki, mindez azonban ne csábítson könnyelműségre minket, maradjunk kíváncsiak, türelmesek, és bizakodjunk.

Andreď Makine (1957)

Egyike azon keveseknek, akiknek sikerült nem anyanyelvükön írva jó és egyben sikeres szerzővé válniuk. A francia nyelvet nagyanyjától tanulta gyermekkorában, és bár a franciaországi politikai menedékjogot 1987-ben megkapta, kiadót ezekben az időkben még nemigen talált magának.

Eric Holder (1960)

Eric Holder eddigi 15 műve közül kettő jelent meg magyarul, mindkettő a Magvető Kiadónál (Férfi az ágy lábánál 1997.; Chambon kisasszony. 1998.).
     Kalandos és lázadó kamaszkorát (zsebében A romlás virágai útinaplónak is használt példányával vágott neki Franciaországnak) termékeny és sikeres ifjú- és férfikor követte.

Sylvie Germain (1954)

Filozófia szakon végzett a Sorbonne-on, már ekkor foglalkoztatta a keresztény misztikusok aszkézis felfogása.

Pierre Assouline (1953)

Szociológus, újságíró, az RTL (rádió állomás) munkatársa.
     Számos életrajz, riportkötet és regény szerzője. A magyar közönség a tavalyi Henri Cartier-Bresson emlékkiállításon találkozhatott vele, a megnyitót ugyanis ő tartotta. Nem lehetett nehéz dolga, ugyanis 1999-ben jelent meg a nagyszerű fotográfusról írt monográfiája.
hirdetés