hirdetés

Szilágyi Ákos: Cet ecetben

Ajánló a Palatinus Kiadó újdonságaiból

A kitűnő József Attila-díjas költő bravúros rímjátékait most gyermekversekben mutatja meg. A ritmusos, pazar rímekben bővelkedő humoros versek méltó vetélytársai a Weöres-féle gyermekverseknek. Újdonsága a könyvnek, hogy CD-mellékleten a szerző előadásában a versek meg is hallgathatók. A kötetet Nagy Eszter Franciaországban élő képzőművész illusztrálta.

Thomas Wharton: Szalamandra

Ajánló a Palatinus Kiadó újdonságaiból

Fia halála után a bolond gróf magába zárkózik: kibogozhatatlan fejtörőknek, bonyolult szerkezeteknek és agyafúrt könyveknek szenteli életét. Kastélya hamarosan egyetlen nagy, labirintusszerű örökmozgóvá válik, melyben vándorolnak az ágyak, és el-eltűnnek a lépcsőfokok. Ebbe a nem mindennapi környezetbe érkezik meg Nicholas Flood, az angol könyvnyomtató, hogy a gróf parancsára kezdet és vég nélküli könyvet készítsen.
hirdetés

Bence Ottó – Hermann Ildi: Látvány körút – Budapesti ezredforduló

Ajánló a Palatinus Kiadó megjelenés előtt álló köteteiből

Ötven budapesti helyszín: Lágymányostól a Rózsadombon át Hűvösvölgyig, Angyalföldtől a Lipótvároson keresztül a Belvárosig. Történetek a városrészek életéről, múltjáról, lehetséges jövőjéről. Minden helyszínt egy irodalmi jegyzet és két fotó mutat be. Fotóalbum, helytörténeti összeállítás és szórakoztató irodalmi barangolás. Az albumszerű könyv valódi látlelet a ma Budapestjéről.

Nagy Gergely: Basszus!

Ajánló a Palatinus Kiadó újdonságaiból

A fiatal prózaíró új regénye egy basszusgitáros kalandos életét meséli el. Szellemes, lendületes könyv, koncertekkel, zenekaralapítással, első szerelemmel, és nagy kóborlásokkal a budapesti éjszakában. Valódi mai könyv, melyből megismerhetjük a közelmúlt legfontosabb eseményeit és helyeit, ahol a fitalok mozognak.

November hangja

Galkó Balázs a Varsavianka dallamára elénekli Petőfi Sándor Szeptember végén című versét

Ez a felvétel megtalálható az 1990-ben megjelent Sztálinba Rock című albumon. A lemezt Markovits Ferenc szerkesztette. Miközben engedélyét kértem a megjelentetéshez, elmesélte, hogy abban az időben készített egy rádióműsort, ami kiforgatott, átírt versekről és meggyalázott népdalokról szólt. Ez adta az ötletet a lemez felvételéhez.

Közhelyfesztivál

A vakszöveg talált szeme

Első nyilvánosság extra

A litera 2003. október 11-én - egyéves születésnapja alkalmából - Közhely Fesztivál címmel nagysikerû fesztivált rendezett az A38 állóhajón. Szépirodalmi rovatunk különkiadásában az erre az alkalomra írt szövegeket adjuk közre. - Parti Nagy Lajos közhely-beszédét olvashatják.

Gabriel García Márquez: Azért élek, hogy elmeséljem az életemet

Ajánló a Magvető Kiadó megjelenés előtt álló köteteiből

"Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, miközben el akarja mesélni". Ezzel a mondattal indítja útjára a Nobel-díjas Gabriel García Márquez hatalmas regényfolyamát a saját életéről. Ez a könyv az első harminc évének története, 1927-től az ötvenes évek közepéig.

A rosszról és a legrosszabbról

Toepler Zoltán ganxta-filmje

Toepler Zoltán drámaíró-dramaturg első filmjében - főbb szerepekben Garaczi László és maga Toepler - "a rosszak rosszát játszó Garaczi Laci a bűn pszichotechnikájának elsajátításában csúcsra járató mesteriskola doyenjeként kellemes meglepetéssel szolgál az írót szelíd, csendes, jóravaló és főleg a rivaldafénytől magát puritán módon távoltartó embernek ismerők körében". A film még nincs egészen kész, a híre azonban bejárta - ha nem is az országot - a várost.

Az áruló

Tar Sándor filmregénye. 23. rész

Közhelyfesztivál

Bocsesz, kopirájt van!

Első nyilvánosság extra

A litera 2003. október 11-én – egyéves születésnapja alkalmából – Közhely Fesztivál címmel nagysikerű fesztivált rendezett az A38 állóhajón. Szépirodalmi rovatunk különkiadásában a litera felkérésére írt, ezen az esten elhangzott szövegeket adjuk közre – elsőként Podmaniczky Szilárdét.

hirdetés