hirdetés

Tolnai Ottó versei

Egy sópárlóban menekült; USA-ceruzák; Signeponge

"Össze fogják morzsolni mint ahogyan ő
 Éppen összemorzsolt egy legyet
 De a kezére pillantva
 A légy szemét látta
 Minden egyes gyémántfazettában" - Egy sópárolóban menekült - USA-ceruzák - Signeponge - három vers Tolnai Ottótól.

Tolnai Ottó (1940) Író, költő, műfordító. Palicson (Jugoszlávia) él. Eddig több mint húsz kötete jelent meg, a legutóbbi Balkáni babér címen a Jelenkor Kiadónál.

Szijj Ferenc: Kenyércédulák

Részletek egy készülő kötetből

"...és nincs sok különbség,
tehát hogy a maradékba való beolvadás is kárhozat
és az idegenség is csak álca, tudás és nem tudás között
nincs határ, lét és nemlét között semmi döntés."
 
Szijj Ferenc (1958, Szombathely) Költő, író. Négy kötete jelent meg eddig, legutóbb egy mesekönyv, Szuromberek királyfi címen a Jelenkor Kiadónál. Újabban rajzait és fotográfiáit is megismerheti a közönség.
hirdetés

Laudáció a Pletykaanyuról

Mikola Gyöngyi laudációja a Bródy díj átadásakor (Budapest, Műcsarnok, 2002. szeptember 27.)

Hálás feladat olyan könyvről beszélni, mely méltán lett híres és sikeres a megjelenése óta eltelt egy évben, és örömteli feladat olyan szerzőt méltatni, aki az olvasók legkülönbözőbb köreiben lett ismert és népszerű, és akit a szigorú kurátornak nemcsak szakmabeliként van szerencséje személyesen is ismerhetni, hanem - most már, az eredmény ismeretében elmondhatja -, akinek ez a szerző két féléven keresztül hallgatója is volt a szegedi egyetemen, és egy tanárnak mindig szívmelengető arra gondolni, hogy milyen szerencsés volt, amikor, bárha csak egy rövid ideig is, de talán ő is inspirálhatta híressé vált tehetséges tanítványát.

Grecsó Krisztián: Egy fej

Grecsó Krisztián novellája

Grecsó Krisztián (1976) Író, legutóbbi kötete: Pletykaanyu (Jelenkor 2001), a Bárka című folyóirat szerkesztője. Pletykaanyu című kötetével 2002-ben elnyerte a Bródy Sándor-díjat.

Név, születés, ilyesmi?, megvan!, mondtam már, drága uram, hogy beírtam, arra lennék kíváncsi, hogy ide, a "történet" rovatba, ha meg nem sértem, ide mit kell beírni. Értem. Akkor írom. Vagy inkább diktáljam? Úgy is jó, fáradt vagyok, annyira, de annyira elcsigázott, hogy nem is emlékszem, mikor voltam ilyen lerobbant állapotban utoljára.

Marno János versei - Első nyilvánosság

Verskorom; A híd; Búcsú; Tegnap; nyár

"Mitévő legyen. Adjon-e hangot / e veszett világnak, vagy megjárja / rozzant hídját előbb, előbbre tartva / a járást a nyelvnél, mely magában semmi, / ha mégoly sokatmondó." - Marno János négy versét olvashatják Első nyilvánosság rovatunkban.

Polcz Alaine: Karácsonyéj

Fejezet a Karácsonyi utazás című kisregényből

Három nap története boldog találkozásokkal, temetéssel, családi perpatvarral, betlehemesekkel, vonatozással Vízakna és Kolozsvár között - megannyi konkrét szereplővel és eseménnyel, melyek Polcz Alaine nagy élettapasztalata, asszonyi bölcsessége, tartózkodó humora révén varázstükörré rendeződnek. - Polcz Alaine könyvéből közlünk részletet a Jelenkor Kiadó jóvoltából.

Bánáti Péter: Sanyikám, Gabikám

Regényes történet a huszadik századból

Bánáti Péter regényében egy magára maradt, a világ által elhagyott, egykor nagyhatalmú vénember tekint vissza életére, próbálja felidézni a múltját a húszas évektől a rendszerváltás utáni időkig. A fizikai nyomorúság, a test kényszere irracionálisan felgyorsítja, kiélesíti gondolkodásmódját: rokonok, barátok, szerelmek, alkalmi ismerősök és idegenek, megkínzók és megkínzottak, megannyi szellem kísérti magányában. Ha volt valami értelme az életének, akkor hol a megnyugvás, hol az öröm, hol az öregkor bölcsessége, miért fáj annyira a múlt? Egyetlen kapcsolata a világgal fia, akitől megbocsátást kér, és akinek szeretne megbocsátani.
     Bánáti Péter 1947-ben született Pécsett. Ez az első regénye.  Magvető Kiadó)
     

Bíró Péter: Hazafelé

A Magvető Kiadó ajánlata

Eladni a világvégi kisvárosban álló házat, amelyben felnőttünk - nehéz, mégis ünnepi feladat. A Hazafelé hőse elindul, hogy még egyszer, utoljára végigjárja egykor volt otthona elnéptelenedett, csendbe borult szobáit.

Részlet a könyvből

Guillaume Métayer: Türelemüveg (részlet)

Nem lehetek az éjszaka, sem az uszodakijárat, / Csak magam lehetek, amint kilépek az ennyiedik / Kerületi uszodából, az ilyen és ilyen utcában, ennyi órakor, / Holnap ez és ez a nap, ilyen és ilyen feladattörmelék. – Guillaume Métayer Türelemüveg című verseskötetéből ajánlunk részletet.

hirdetés