hirdetés

Kritika

„Írd újra!”

Havasréti József: Nem csak egy kaland, Magvető, 2017

A történet viszonylag egyszerű. De Havasréti takarékosan bánik az információval, s a végére is marad még rejtély bőségesen. Kíváncsian várjuk a harmadik kötetet. - Havasréti József Nem csak egy kaland című regényéről Ladányi Péter írt kritikát.

Kritika

Óda a magyar krimiirodalomhoz

Molnár T. Eszter: Szabadesés, Prae.hu–Palimpszeszt, 2017

A regény tökéletes képet fest arról, hogyan válhat valakinek a kárára a múltja még akkor is, ha a jelene makulátlan, valamint arról is, hogy nem csak a vagyoni, hanem bizony a kapcsolati tőke és a társadalmi rang is korrumpálhatja az igazságszolgáltatást, és torzíthatja az igazságképünket. – Beke Zsolt kritikája Molnár T. Eszter Szabadesés című könyvéről.

hirdetés

Kritika

„Pontosan tudja, mi történik”

Vida Gábor: Egy dadogás története, Magvető, 2017

A gyermeknek, kamasznak az a dolga, hogy ezt a rendszert megismerje. Értenie csak annyira ajánlatos, hogy használni tudja, mélyre ásni veszedelmes. Az énkereséssel kezdődik. Végső kérdéseknél. Ki vagyok, hol vagyok. – Vida Gábor Egy dadogás története című könyvéről Benkő Gitta írt kritikát.

Kritika

A mindenségnek peremén és szélén

Háy János: Az öregtó felé, Európa Könyvkiadó, 2017

Háy János ismét verset ír; nyolc év verses termését (2009–2017) gyűjti egybe legújabb kötetében, amelyben a lírai én írott-íratlan stációin keresztül tart az öregtó felé. - Lajtos Nóra a Büszkeség és balítélet pályázaton első helyet nyert kritikáját olvashatják Háy János Az öregtó felé című könyvéről.

Értékelés

Szerelmes Arany – A zsűri értékelése

Arany-verset írni: a feladat, valljuk be, abszurd. De egy elérhetetlenül magas célpont is szép nagy ugrásokra sarkallhat. – A Litera Szerelmes Arany pályázatát két zsűri bírálta el, a nyílt pályázatot szakmai, a meghívásos pályázatot volt gyakornokainkból álló zsűri. A pályázat esten elhangzott értékelését olvashatják.

Székfoglaló

Bálint András: Költők a színpadon II.

A humor, az irónia, és ennek felső foka, az önirónia mindig fontos volt számomra, és folyamatosan kerestem, és találtam meg a magyar költészetben a groteszket, a humort. – Bálint András akadémiai székfoglalójának második részét olvashatják. Elhangzott október 3-án, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia felkérésére az MTA-n.

Székfoglaló

Bálint András: Költők a színpadon I.

Soha nem voltam ilyen személyes. Nem coming outnak szántam, egyszerűen el kellett mondanom. Tisztáznom kellett ezt a nagyon fontos elintézetlen kérdést, rendbe rakni – elsősorban a saját fejemben – ezt az identitás-ügyet. – Bálint András akadémiai székfoglalójának első részét olvashatják. Elhangzott október 3-án, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia felkérésére az MTA-n.

Kilátó – Bevezető

Balázs Imre József: Gyorstalpaló a kortárs erdélyi magyar irodalomhoz, négy tételben

Kilátó című sorozatunk Erdély fejezetének nyitányaként Balázs Imre József bevezető esszéjét olvashatják az erdélyi irodalom jelenéről. Helyzetkép négy tételben.

Gondolatok a könyvtárban

Jánossy Lajos: Iskola a határon innen és túl

Az 1968-as, második kiadású Iskola a határon belső borítóoldalain, mint igyekeztem hűen lefényképezni, remélem, kivehető, a regény nyugat-európai recepciójából olvashatók idézett mondatok. – Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban.

Kritika

Feketeország

Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér, Magvető, 2016

A rendkívül gazdag, sokfelé nyitó  szövegből három problémát emelnék most ki. Az első a magyarság-kritika, a második a műfaji kérdések halmaza, a harmadik pedig a tragikus kérdésköre. – Szávai János kritikája Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regényéről.

hirdetés