hirdetés

Gondolatok a könyvtárban

Vágóhíd vagy vesztőhely

A napokban került a kezembe a Kényszermunka, erőltetett menet, tömeghalál című kiadvány, amelyben a bori tábor egykori lakói idézik meg azt, ami velük történt. Amennyire Kertészt ismerni vélem, és amennyire a hozzá hasonlóan gondolkodó kevesek, mindenekelőtt Primo Levi és Borowski műveit, annyira kevéssé, ütköztem meg magamon legott, a túlélők irodalmát. – Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban.

A Litera bemutatja

Cölöpökön álló teraszon hintázva

Az Occident tágas, de zárt motívumhálót mozgat, fesztávja a tűlevéltől az égaljáig húzódik, és egy öregember érzékleteibe merül. Szerkesztésmódja zenei, visszatérő motívumai témafejekként buknak fel a szövevényből. – Sirokai Mátyás Bodrás Máté költőről írt A Litera bemutatja rovatban.

hirdetés

A hónap szerzője

Kántor Péter: Szereti ön a balettet?

Igaz, hogy itt egy szó sem esett, csak testbeszéd, de az is igaz, hogy közben végig szólt a zene, és a zene beszélt is, táncolt is – mondta-vitte az egész történetet. – Kántor Péter írása A vágy villamosáról, melyet Tennessee Williams művéből Venekei Marianna és Dés László állított az Erkel színpadára.

A hónap szerzője

Kántor Péter: Nyikola Suhaj, a betyár

Olbracht úgy írja le a falut és a tájat, mintha ott született volna (tény, hogy többször is eltöltött ott hosszabb-rövidebb időt), és úgy mondja el a történetet, hogy abban mese és valóság szétszálazhatatlanul összefonódik. Csak egy dologban sültrealista: az emberek viselkedésének bemutatásában. – A hónap szerzője, Kántor Péter Ivan Olbracht könyvét ajánlja.

Kritika

A játék oltárán

Erdős Virág: Hátrahagyott versek, Magvető, 2017, 268 oldal, 2999 Ft

Teljesen váratlan rímhelyzeteket is képes teremteni, ami talán néha kicsit morbid, vagy akár blaszfémiának is tekinthető, viszont tagadhatatlanul hatásos, megdöbbentő és elgondolkodtató. – Szihalmi Csilla kritikája Erdős Virág Hátrahagyott versek című kötetéről.

Kritika

A nyúlon túl

In medias res kerülünk az elbeszélésbe, nem lepődhetünk meg hát, hogy egy erdő közepén találjuk magunk, és ebből a csapdahelyzetből gyakorlatilag a végéig nem tudunk kikeveredni. – Nagy Gabriella kritikája Szijj Ferenc Növényolimpia című regényéről.

Gondolatok a könyvtárban

Akácillat a könyvtárban

A szöveg naivitása ma is élénk, friss lendületet közvetít. Szép Ernő a fiatalságról ír. Keservesnek, tébolynak, stupidnak írja le az ifjúságot, mégis milyen szép, illatos, színpompás emléknek. – Mészáros Gábor gondolatai a könyvtárban Szép Ernő prózájáról.

Szabadpolc

Ráismerünk és ráébredünk

Posztpetőfi Sándor - Szilágyi Ákos: Bábuk ura, Noran Libro, Kántor Péter: Valahol itt, Magvető, G. István László: Nem követtem el, Magvető, 2017

Most – ...mert a játék most zajlik, velünk zajlik – nevetünk, felszisszenünk, ráismerünk és ráébredünk, hagyjuk munkálkodni az iróniát... – Szmerka Dániel szabadpolcára három verseskönyvet választott: Posztpetőfi Sándor - Szilágyi Ákos Bábuk ura, Kántor Péter Valahol itt és G. István László Nem követtem el című kötetét.

A Litera bemutatja

Legyen kockázat

Csak a független színházi terület az, ahol igazán nagyot lehet kockáztatni, bukást, kísérletet, kudarcot produkálni. Márpedig a tehetségnek erre szüksége van. – A hónap szerzője, Tompa Andrea egy színházi alkotót, Boross Martint mutatja be a Litera olvasóinak.

Gondolatok a könyvtárban

Az idő újraalapítása

Ahhoz, hogy a brit gondolkodó történetét elkezdje, hasonló nehézségekbe ütközik, mint a modern próza annyi jelese. Meddig menjen vissza, hol húzza meg az értelmezés határait? Honnan induljon? – Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban Niall Ferguson A világ háburúja című könyvéről.

hirdetés