hirdetés

A Litera bemutatja

Profán gyónás

Varga Zoltán Tamás bemutatása

Az író egy percig sem szépíti a szeretet nélküli „szeretetkapcsolatot”, nem érzékenykedik, nem részletez, nem ítélkezik, és főképp nem hazudik, csak vallomásának hitelességével, érzékletességével, nyelvének tanult és ösztönös gazdagságával kívánja elnyerni az olvasó rokonszenvét. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa, Varga Zoltán Tamás költészetéről írt. 

Szabadpolc

Szabadpolc – Szereplők és szemlélődők

Turi Tímea: Anna visszafordul, Bognár Péter: A fényes rend, Zilahi Anna: A bálna nem motívum, Magvető, 2017

A polcon lévő könyvek hangvételüket és témájukat tekintve is nagyon különböznek egymástól: egy erőteljes női és egy filozofikus hang mellett a harmadik kötetben egy gyermek beszél. – Bánkövi Dorottya szabadpolcát olvashatják Turi Tímea Anna visszafordul, Bognár Péter A fényes rend és Zilahi Anna A bálna nem motívum versesköteteiről.

hirdetés

Kritika

Szabadpolc – Dialógusok egy szereplőre

Peer Krisztián: 42, Jelenkor, Pál Sándor Attila: Düvő, Magvető, Hevesi Judit: Holnap ne gyere, Magvető.

A polcokon nincs szoros tematikus összefüggés, ám a könyvek valamiképp mégis sort alkotnak. – Mészáros Gábor kritikáit olvashatják Pál Sándor Attila Düvő, Peer Krisztián 42 és Hevesi Judit  Holnap ne gyere című, Könyvfesztiválra megjelent versesköteteiről.

Hazai Attila-díj

Bartók Imre: Laudáció Tóth Kinga díjához

A mű rendkívüli muzikalitása az utolsó versekben teljesedik ki, ahol a szerves hulladékból, állati és emberi mozzanatokból, a biologikum teljes spektrumát felölelő elemi minőségekből áll össze az a gótikus hangszer, melyen „egyetlen kilégzésként” az idők közelgő végezetéig szólhat az idegek zenéje. – Tóth Kinga nyerte el az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat. Bartók Imre laudációját olvashatják.

A hónap szerzője bemutatja

Inspiratív engedmény

A tartályforma, amiben összepárosíthatatlan dolgok kerülnek egymás mellé, már nem a látvány eleme, nem a látás eredménye, hanem a látás gondolati reflexiója, ami szintén látványként rendeződik el. Vagyis a látás, amiről itt szó van, a látványként tárgyiasuló gondolkodással azonos. – A hónap szerzője, Schein Gábor, Szabó Marcell költészetéről írt.

Recenzió

A fény kultúrtörténete

Jan Němec: A fény története, Noran Libro Kiadó, 2017

Drtikol sorsa több szempontból sem az a tipikus cseh sors: siker, kudarc, kétségek és az igazság keresése váltakozik benne. Egy olyan férfi története ez, akinek volt bátorsága a csúcson abbahagyni, feladni kenyérkereső szakmáját. – Jan Němec könyve egy fotográfus, František Drtikol életregénye. Fordítója, J. Hahn Zsuzsanna írt róla.

Kritika

Elveszteni és megőrizni

Orhan Pamuk: Az ártatlanság múzeuma, Helikon, 2016

Aki megveszi a regényt, az 544. oldalon talál benne a valós múzeumba szóló valós jegyet is. Az isztambuli múzeumot jórészt a már letűnt, 70-es évekbeli város valós tárgyaival népesíti be, melyek az olvasók számára a regény fikciójának fiktív tárgyaiként egy szerelmi történet kulisszáivá is lesznek egyszerre. – Orhan Pamuk: Az ártatlanság múzeuma című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Kritika

A száműzetés és az ország

Nádas Péter: Világló részletek I-II., Jelenkor kiadó, 2017

Nádas a tudat, az öneszmélés pikareszkjét írta meg, az elme kalandos útjának részletgazdag állomásain kalauzolja végig olvasóját. Rendkívüli lélegzetű magyar história bontakozik ki az emléklapokon, „egy családregény végét” lendületes tablókban rekapituláló próza. - Nádas Péter Világló részletek című memoárjáról Jánossy Lajos írt kritikát.

Kritika

Irodalomtörténés

Kukorelly Endre: Porcelánbolt – Kedvenxcekről. Olvasókönyv. Jelenkor, 2016

Kukorelly irodalomszemlélete aktualizáló, sokkal fontosabbnak tartja az irodalomtörténést, mint irodalomtörténetet. Legyen élmény a diákoknak az irodalom. Jöhet később a történet is, ha már érzik az ízeket. – Mészáros Gábor kritikája Kukorelly Endre Porcelánbolt című könyvéről. 

Laudáció

Juci in the Sky

Tévedés volna azonban azt hinni, hogy a Beenged valami kietlen gyászmunka dokumentációja. Akár szerelemről, akár halálról ír Szaniszló Judit, történetei mozaikszerűen villannak föl, gazdag, izgalmas és vérbő nyelv kelti őket életre. – A Beenged című könyvéért Békés Pál-díjat nyert Szaniszló Juditot Merényi Ágnes méltatta.

hirdetés