hirdetés

Könyvfesztivál 2018

Városmajori emlékezés

Zoltán Gábor: Szomszéd, Kalligram, 2018

Szomszéd kapcsán nemcsak az emésztés, a feldolgozás, a megértés nehézségének felismeréséről beszélhetünk, hanem az emésztés, a feldolgozás, a megértés szükségességéről is. – Zoltán Gábor Szomszéd – Orgia előtt és után című könyvéről Szmerka Dániel írt kritikát.

Könyvfesztivál 2018

Többnyire továbbra is

Aczél Géza, Kemény István és Guillaume Métayer könyvéről

Mindenestre 2018-ban talán már nem tekinthető eleve illegitimnek az a (még lappangó) kritikai diskurzus, amely a bőrünk vásárra vitelét követeli, és alapvetően a fióklíra ellenkultúrájaként határozza meg önmagát. - Kemény István: Nílus, Guillaume Métayer: Türelemüveg, Aczél Géza: (Szino)líra 2 köteteiről Csete Soma szabadpolcát olvashatják.

hirdetés

Könyvfesztivál 2018

Zsonglőrködés a történelemmel

Daniel Kehlmann: Tyll Magvető, 2018, Budapest, 416 oldal, 4999 Ft, fordította: Fodor Zsuzsa

Az illúzió művészetével foglalkozó Kehlmann új könyvében maga is bűvészt játszik, hiszen úgy építette fel a regényét mint egy jól kimunkált zsonglőrmutatványt. - Daniel Kehlmann Tyll című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

Laudáció

Szálinger Balázs: Laudáció Kemény István Babits-emlékdíjára

Költői magatartása fuvallat egy olyan korszakból, amikor nem az író volt a teljes szakma címkéje, hanem úgy fogalmaztak a sajtóban, hogy prózaköltő és drámaköltő. - Szálinger Balázs laudációja Kemény István Babits-díjához.

A Litera bemutatja

Kemény István: Gyűlölet helyett - Antal Balázs versei

Antal Balázs sokfelől lát: Pestről és Kolozsvárról és Nyíregyházáról és Csernelyről, a szülőfalujából is. A falusi kisfiú szemével. Meg az egyetemista szemével. Meg az egyetemi tanár szemével. És persze a költő szemével is. - Antal Balázs költészetét a hónap szerzője, Kemény István méltatja.

Litera Podcast

Litera Podcast: Leïla Slimani Altatódal című regényéről

Leïla Slimani Altatódal című, Goncourt-díjas regényéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélget a Litera Podcast harmadik adásában.

Laudáció

Závada Pál: Papp Sándor Zsigmond Békés Pál-díjához

Papp Sándor Zsigmond még Erdélyben honos íróként, a kétezres évek legelején azt írta – nyilván saját magáról is –, hogy a fiatalabb írógeneráció megelégelte azt a diktatúra éveiben meghonosodott magyarországi szemléletet, miszerint az erdélyi irodalmat külön kell kezelni, mert sanyarú körülmények között jön létre. – Závada Pál laudációja a Békés Pál-díjas Papp Sándor Zsigmondról.

Kritika

Öngyűlöleti negyedóra

Papp Sándor Zsigmond: Gyűlölet, Jelenkor, 2018, 474 oldal, 3499 Ft

A könyv igyekszik feltérképezni a román-magyar viszonyt, s feltárni a folyamatot, hogyan fordult a visszájára az elrománosítási kísérlet, s szült még nagyobb ellenállást. A problematika a regény nyelvezetén is visszaköszön, az író ugyanis folyamatosan reflektál arra a jelenségre, hogy a kisebbségi szereplők nem tudják magukat megfelelően kifejezni románul. - Papp Sándor Zsigmond Gyűlölet című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

A hónap szerzője

Végel László: Kivándorló közösség – kivándorló irodalom

...nem csillapodott, hanem növekedett a vajdasági magyar közösség elvándorlása. A fiatal nemzedék főleg a Nyugatra távozik, a fiatal írók pedig főleg Budapestre. Kivándorló közösség, kivándorló irodalom! – A hónap szerzője, Végel László két fiatal szerzőt ajánl a Litera olvasóinak: Barlog Károlyt és Celler Kiss Tamást.

KRITIKA

Kicsi árnyék

Gerlóczy a regény elbeszélőjének Áprily unokáját, a gyermekkorában elhunyt Mikecs Annát választja, aki halála után kicsi árnyékként beszéli el családja történetét. – Gerlóczy Márton Mikecs Anna: Altató című regényéről Szmerka Dániel írt kritikát.

hirdetés