hirdetés

A hónap szerzője bemutatja

Tóth Krisztina Harag Anitáról és Rékai Anettről

Az eddig általam olvasott Harag Anita-írások egyik legjellemzőbb vonása ez a lendületes, merész tömörítés. Nincs semmi felvezetés, bedobja az olvasót a történetbe, és nemigen ad támpontokat. / Semmi manír, csak rezignált figyelem, és váratlan nézőpontváltások – A hónap szerzője két fiatal szerzőt mutat be: Harag Anitát és Rékai Anettet.

A hónap szerzője

Tóth Krisztina: Roskó Bea képéről

...a juhbelet összecsomózva árulják. Ki kell bogozni, beáztatni és csíkocskákra vágni, hogy lapot lehessen belőle ragasztani. Az így létrejövő hártyavékony felület aztán észrevétlenül változik, mozog, mint valami élő bőr. A kékeslilás ceruzafoltok is olyanok rajta, mint a véraláfutás. – A hónap szerzője Roskó Bea Hangok folyója című képéről írt.

hirdetés

SZABADPOLC

Ifjúságunk, e zöld vadon

Tóth Krisztina: Felhőmesék; Acsai Roland: A betondzsungel könyve; Szívlapát

Három kötet a gyermek- és ifjúsági irodalom irányából: Tóth Krisztina: Felhőmesék, Acsai Roland: A betondzsungel könyve és a Szívlapát (szerk. Péczely Dóra). – A Litera szabadpolcára Stermeczky Zsolt Gábor válogatott.

Gondolatok a könyvtárban

Jánossy Lajos: Határozószók

Az elején teszem le a pontot; nagyszerű novellisztikába keveredtem. Jól rémlett, valóban a határra, az elaknásított területre vezetnek Gáll figurái. Az egyes szám első személy hiteléért nem az életrajz kezeskedik, nem az, hogy Gáll hosszú éveket töltött katonaként itt. - Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban Gáll Istvánról.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: A rendszerváltás kori budapesti dadaisták

„A kopár szík sarja” – A Hejettes Szomlyazók kiállítása a Ludwigban

A kopár szík sarja című kiállításon a csoport 1987-92 közti munkássága látható. Anonim festményeken, rajzokon kívül videók és néhány fontos installációjuk – A hónap szerzője, Tábor Ádám a Hejettes Szomlyazók kiállítását ajánlja a Ludwig Múzeumban.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: Egy elfelejtett zseniális film

A Kárpátok félelmetesen gyönyörű lejtőin élő huculok között játszódó, az ő folklórjukból és egy közel száz évvel korábbi történetből szabadon merítő filmballada ugyanúgy újra és újra megnézhető, ahogy egy nagy vers vagy zenedarab újraolvasható, -hallgatható. – A hónap szerzője Paradzsanov Elfelejtett ősök árnyai című filmjét ajánlja.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: Aiónforduló: dráma és lehetőségek

Miklóssy Endre Vízöntő – vagy amit akartok című új könyvéről

Hatalmas tudományos, filozófiai és művészeti ismeretanyagot mozgósít egy dialogikus krisztiánus alapértékelés jegyében. A Shakespeare-t parafrazeáló című Vízöntő – vagy amit akartok ezért maga is rendkívül produktív krizeológiai könyv. – A hónap szerzője, Tábor Ádám Miklóssy Endre új könyvét ajánlja.

Kritika

Nem nyughatnak

Kemény Zsófi nagyon elegánsan az orránál fogva vezeti az olvasót szinte a könyv legvégéig, amikor fény derül Giovanni kilétére – Szihalmi Csilla kritikája Kemény Zsófi Rabok tovább című regényéről.

Kritika

Fekete epe

Földényi F. László: A melankólia dicsérete, 2017, Jelenkor, 359 oldal

Földényi arra keresi a választ, hogy „[l]ehet-e igényt tartani a teljességre egy olyan korban, amely minden transzcendenciának és metafizikának hadat üzent, és amely számára a legfőbb, mindent kizáró szempont a pillanatnyi, az efemer lett?" – Jánossy Lajos kritikája Földényi F. László A melankólia dicsérete című könyvéről.

KRITIKA

Dolgos, beteg hétköznapok

Tóth Kinga: Holdvilágképűek, Magvető Könyvkiadó, 2017, 120 oldal, 2499 Ft

A Holdvilágképűekben olyan betegségek szerepelnek, amelyek elszenvedői soha nem gyógyulnak meg teljesen, így meg kell tanulniuk betegségükkel együtt élni, és azt időről időre kezelni - gépszerű pontossággal. - Stermeczky Zsolt Gábor kritikája Tóth Kinga Holdvilágképűek című prózakötetéről.

hirdetés