hirdetés

Recenzió

Horváth Viktor: Orosz abszurd – az üzenet, vagy a roggyant kompozíció?

Viktor Pelevin: Omon Ré, Helikon, 2018, fordította Bratka László

Pazar ötlet bomlik ki előttünk. A szovjet űrkutatás nem olyan, amilyen. Nem éppen Patyomkin-falu, mert tényleg a kozmoszban röpködnek, és tényleg küldenek ezt-azt a Holdra. – Horváth Viktor recenziója Viktor Pelevin Omon Ré című regényéről.

Kritika

Túlélni a halált

Don DeLillo: Fehér zaj, Jelenkor Kiadó, 2018

Ebben a regényben olyan a zaj, mint a popkultúra; kiszínezi a hétköznapokat, elzsongít, és fogyasztásra ösztökél. Kérdés, hogy minek a fogyasztására? Lehet fogyasztani Elvis Presleyt? Hát persze. És Adolf Hitlert? – Don DeLillo Fehér zaj című regényéről Vadler Júlia írt kritikát.

hirdetés

Kritika

A Mágneshegyen innen és túl

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy, Magvető, 2018

Elgondolkodtatóan mutat rá az ezredforduló értelmiségi világnak a szemellenzősségére, vakfoltjaira és fatális tévedéseire, melyek bőven meghatározzák ma is a Magyarországon élők észjárását. – Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Litera Podcast 10.

LITERA PODCAST – Vladimir Jankélévitch Az irónia című könyvéről

Az irónia tökéletesen dedramatizálja végességünket, megbicsaklik rajta a tapasztalat, ez pedig arra figyelmeztet, hogy a világot szkepszissel érdemes kezelni. – A Litera Podcast 10. adásában Vladimir Jankélévitch Az irónia című könyvéről Jánossy Lajos, Modor Bálint és Szekeres Dóra beszélgetett.

Litera Podcast #9

LITERA PODCAST: Dániel András, Gimesi Dóra és Erwin Moser könyvéről

Podcastunk kilencedik, karácsonyi kiadásában Dániel András A kuflik és a szélposta, Gimesi Dóra A Macskaherceg kilencedik élete és Erwin Moser A macskakirály születésnapja című mesekönyveiről Jánossy Lajos, Modor Bálint és Nagy Gabriella beszélgetett. Hallgassák meg!

Laudáció

Várady Szabolcs: Sajó László Zelk Zoltán-díja

A halál botránya mégis a test, a romlandó és esendő hús képét égeti bele tudata közepébe. A szörnyű tréfát soha nem bocsátja meg Istennek. – Sajó László Zelk Zoltán-díjához Várady Szabolcs írt laudációt.

Laudáció

Radics Viktória: Az alkotó kritikus

Kibillenteni, felpaprikázni, lehűteni, felturbózni – kiugrasztani a nyulat a bokorból, szökésvonalakat találni vagy épp megragadni a probléma grabancát. A kereket oldani akaró nyúl is mi vagyunk, meg az is, aki megijeszti. - Radics Viktória laudációja Selyem Zsuzsa Komlós Aladár-díja alkalmából.

Kritika

Gyógyír

Milbacher Róbert: Léleknyavalyák, Magvető, 2018

Milyen krimi is az, ahol igazából nem történik bűnügy, hacsak az öngyilkosságot nem soroljuk a bűntények közé? – Milbacher Róbert Léleknyavalyák című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Köszöntő

György Péter: Nem Szijj változott meg

Szijj nem keres, s nem teremt racionális összefüggéseket, nem állít fel politikai-filozófiai hipotéziseket, nem elemzi hűvösen, hogy mi vezetett a „tökéletesedett bűnösség” vagy épp az ismeretlen ostobaság korszakához, nem hoz ítéletet. – György Péter Szijj Ferencről.

Litera Podcast 8.

Litera Podcast: Vlagyimir Szorokin Manaraga című könyvéről

Szorokin regényében a 2040-es években járunk. Virágzásnak indult egy új, illegális üzletág, a book-n-grill: az ételt exkluzív lakomákon külön erre kiképzett szakácsok a szépirodalom legkiválóbb alkotásain gyújtott tűzön készítik el. – A Litera Podcast 8. adásában Vlagyimir Szorokin Manaraga című regényéről Jánossy Lajos, Modor Bálint és Nagy Gabriella beszélgetett.

hirdetés