hirdetés

Laudáció

Várady Szabolcs: Sajó László Zelk Zoltán-díja

A halál botránya mégis a test, a romlandó és esendő hús képét égeti bele tudata közepébe. A szörnyű tréfát soha nem bocsátja meg Istennek. – Sajó László Zelk Zoltán-díjához Várady Szabolcs írt laudációt.

Laudáció

Radics Viktória: Az alkotó kritikus

Kibillenteni, felpaprikázni, lehűteni, felturbózni – kiugrasztani a nyulat a bokorból, szökésvonalakat találni vagy épp megragadni a probléma grabancát. A kereket oldani akaró nyúl is mi vagyunk, meg az is, aki megijeszti. - Radics Viktória laudációja Selyem Zsuzsa Komlós Aladár-díja alkalmából.

hirdetés

Kritika

Gyógyír

Milbacher Róbert: Léleknyavalyák, Magvető, 2018

Milyen krimi is az, ahol igazából nem történik bűnügy, hacsak az öngyilkosságot nem soroljuk a bűntények közé? – Milbacher Róbert Léleknyavalyák című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Köszöntő

György Péter: Nem Szijj változott meg

Szijj nem keres, s nem teremt racionális összefüggéseket, nem állít fel politikai-filozófiai hipotéziseket, nem elemzi hűvösen, hogy mi vezetett a „tökéletesedett bűnösség” vagy épp az ismeretlen ostobaság korszakához, nem hoz ítéletet. – György Péter Szijj Ferencről.

Litera Podcast 8.

Litera Podcast: Vlagyimir Szorokin Manaraga című könyvéről

Szorokin regényében a 2040-es években járunk. Virágzásnak indult egy új, illegális üzletág, a book-n-grill: az ételt exkluzív lakomákon külön erre kiképzett szakácsok a szépirodalom legkiválóbb alkotásain gyújtott tűzön készítik el. – A Litera Podcast 8. adásában Vlagyimir Szorokin Manaraga című regényéről Jánossy Lajos, Modor Bálint és Nagy Gabriella beszélgetett.

A hónap szerzője

Szilasi László: Talaj és test

A beszélő lenyalja a hóvirágról a harmatcseppet. Ennél nem is lehet közelebb menni. És épp ez a közelség teszi tönkre a földet. Fontos üzenet. Szeresd a természetet. De ne nyald. – A hónap szerzője, Szilasi László Kormányos Ákost mutatja be a Litera olvasóinak.

KRITIKA

Főmű

Bartók Imre: Jerikó épül, Jelenkor, 2018

Ez a szülőváros holtváros, s egy holtvárosban nem szólhat más, csak rekviem, visszhangja a néhai végzetes kürtszónak. De Jerikóban a rekviem már az élőket siratja, mert „aki időt nyer, életet veszít”. – Fehér Renátó írása Bartók Imre Jerikó épül című regényéről.

Kritika

Prospero a sitten

Margaret Atwood: Boszorkánymagzat, Kossuth, 2018. Fordította: Varga Zsuzsanna

És jól is indul, és jól is folytatódik, aztán csak nem ússzuk meg a csodát – ugyanúgy csap le ránk, ahogy a halivúdi szerelmesfilm végén a boldog pár összeházasodik. A börtönben játszódó részek irreálisak. - Margaret Atwood Boszorkánymagzat című könyvéről Horváth Viktor írt kritikát.

50 éve halt meg Hamvas Béla

A láthatatlan történet – 50 éve halt meg Hamvas Béla

Arra szorítkozhatunk, hogy jelezzük: azon a tájon vert gyökeret, ahol az európai bölcselet áramlatai megkésve, búvópatakokban keresték medrüket, amelyek közül Hamvas a tradíció forrásait kutató ambíciókban talált otthonra, az archaikumban lelte fel világát. – Hamvas Béla halálának 50. évfordulóján Szekeres Dóra, Modor Bálint és Jánossy Lajos kommentárjait olvashatják.

MARGÓ 2018

Az emlékezés természetessége

Minden tudásával és tapasztalatával néz a kamerába. Belenéz, nem néz el. Ugyanolyan szemtelenséggel írja le utolsó mondatként és mondja ki a film egyik első megnyilatkozásaként, hogy „Nagyon sajnálom" – A Nagyon sajnálom című riportfilmjéről Kiss A. Kriszta írt.

hirdetés