hirdetés

Kritika

Álló pillanat

Szabó Marcell: A közeli Limbus, Jelenkor, 2016

Szabó Marcell a poétika építésze. Újrapozicionálja az olvasást. – Szabó Marcell A közeli Limbus című, tavaly a Jelenkornál megjelent verseskötetéről olvashatnak kritikát. 

kritika

(7) (30) (40) (50) – Auschwitz-tekercs a bádogdobozból

Zalmen Gradowski: Auschwitz-tekercs – A pokol szívében. Múlt és Jövő, 2016.

Ez a tanú szól hozzánk – a szavain keresztül, hiszen őt magát szintén elpusztították –, írása ekként válik a huszadik, huszonegyedik századi ember új evangéliumává, auschwitzi evangéliummá... –  Marczisovszky Anna írása az Auschwitz-tekercs – A pokol szívében című kötetről.

hirdetés

Kritika

A gyertya úgy jó, ha ég mind a két vége

Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája – Történet álmatlanságról és őrületről, Kalligram, 2016.

Jászberényi régi iskolás novellista, nincs kikacsintás, csak storytelling. Aki szereti a realista novellisztikát, annak nehéz lesz fogást találnia a szövegein. – Mészáros Gábor kritikája Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című könyvéről.

Kritika

Bolha és porcica

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről, Csimota, 2016.

A „nőtté válás” folyamatát kidolgozott ívben elmesélő cselekmény vonulata megfelelő mértékben fűszeres, épp annyira szürreális és helyenként groteszk, amennyire kedves és vicces. - A gyerekkönyv-kritikapályázat II. fordulójának győztes szövegét, Drexler Ákos kritikáját Elekes Dóra Dettikéről és más istenekről című könyvéről olvashatják.

KRITIKA

Van egy kutyás könyv. Szeret

Király Levente: Van egy kutyánk, Manó Könyvek, 2016.

Kutyával, macskával könnyű sikert aratni bárhol: utcán, médiában, művészetben, reklámban – főleg gyerekeknél. Ugyanakkor rettentő nehéz újat, giccsmenteset kitalálni, megírni, létrehozni. – Miháy Emőke kritikája Király Levente Van egy kutyánk című kötetéről gyermekkönyvkritika-pályázatunkon második helyezést ért el.

Gyermekkönyvkritika-pályázat

Komolytalan, -telen, nézd meg a neten!

Hogyan segít egy ilyen tinin ez a regény? Sehogy. Néhány alapinformációt öngyilkosságról, és depresszióról belegyömöszölnek egy krimiszerűségbe, melyben nem gyilkost, hanem öngyilkost keresnek. – Mikola Emese kritikája Jónína Leósdóttir könyvéről gyermekkönyvkritika-pályázatunkon megosztott harmadik helyezést ért el.

KRITIKA

Gyorsfagyasztott kanapé

Vészits Andrea-Jeli Viktória-Tasnádi István: Időfutár 6. – A holnap ostroma, Tilos az Á Könyvek

Mégis, hibái ellenére, néhol letehetetlen könyvként „viselkedik" a cselekmény. Másutt meg szolidan folydogál a történet. – Kántor Zsolt kritikája Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár 6. – A holnap ostroma című könyvéről kritikapályázatunk megosztott harmadik helyezését érte el.

Kritika

„Melyik múltba ment? Az övébe vagy az enyémbe?”

Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár 6. – A holnap ostroma, Tilos az Á Könyvek

„Visszament a múltba.” S kiderül rögtön, hogy se nem az egyik múltjába, se nem a másikéba „ment”, hanem a közösbe. – Mester Helga kritikája Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár 6. – A holnap ostroma című könyvéről kritikapályázatunk egyik legjobbja lett.

kritika

A nincstelen Dárius dalai

Jónás Tamás: Törzs, Magvető, 45 oldal, 2016.

Ezek után jogosan feltehetjük a kérdést: kire számíthat még az ember, ha nem a szüleire? Jónás Tamás alaposan analizálja más emberi (esetenként nem emberi) kapcsolatait, de úgy tűnik, nem talál biztos pontot. – Jónás Tamás Törzs című kötetéről Nagy Evelin Noémi írt kritikát.

Kritika

A kettéhasadt igazság

Győrffy Ákos: A hegyi füzet, Magvető, 80 oldal, 2016.

Az ihletett, inspirált lény erudíciója szerint ítél. Győrffy Ákos ilyen. A dolgok leírása, mint összeszedődés, segít érvényesíteni a múlt jogait. Az önmagánál mindig fiatalabb pillanat átörökítése ebben az esetben nemcsak szertefoszló permet, elszálló pára, hanem a másik arcára rávetülő fény. - Győrffy Ákos A hegyi füzet című könyvéről Kántor Zsolt írt kritikát.

hirdetés