hirdetés

HÁTTÉR

Garaczi László: Aposztróf

(Kukorelly Endre: TündérVölgy című könyvéről)

Egy elmélet szerint az elő-elő-előembernek elárasztotta lakóhelyét a tenger, meg kellett tanulnia úszni, kiegyenesedett a dereka, szőrzete csak a fején maradt meg, megváltoztatta garatrendszerét, hogy ne menjen víz a tüdejébe, megtanult beszélni, mert úszás közben nem tudott mutogatni a kezével, és mikor kiszáradt a tenger, kijött a partra, csupasz volt, állt és beszélt. Az embert az emelte ki az állatvilágból, hogy alámerült, lehet, hogy ez lesz központi metaforánk.

HÁTTÉR

A pusztítás könyve

Dragomán György: A pusztítás könyve (Balassi Kiadó, 2003)

Dragomán György a Könyvfesztivál Elsőkönyvesek Fesztiválján (szó szerint elsőregényesek fesztiválján) e könyvével képviseli Magyarországot. Ő Micky Donnelly, brit író – szintén a fesztivál résztvevője – Doubletime című regényének fordítója is.
hirdetés

HÁTTÉR

Új Enquist-regény

Lewi útja, Fordította Kúnos László és Szöllősi Adrienne, Európa, 2003

A hatvannyolc éves Per Olov Enquist impozáns életművének ugyan csak kisebbik része hozzáférhető magyarul – négy dráma, köztük A tribádok éjszakája és, az új könyvet is beleszámítva, négy regény, köztük a 2001-ben megjelent Az udvari orvos látogatása – mégis egyre nyilvánvalóbbnak látszik a magyar olvasó szemében is, hogy a Nobel-díjra esélyes nagy európai írók közé tartozik.

HÁTTÉR

Dömdödöm, akarom mondani: trapiti

Vajon mi kell ahhoz, hogy egy kortárs író meseírásra adja a fejét?

HÁTTÉR

Mario Vargas Llosa: Édenkert a sarkon túl

A fordító kommentárjai

Mario Vargas Llosa új regényének világpremierje éppen az idei Könyvfesztiválon lesz, hiszen egyszerre jelenik meg spanyolul és magyarul. Az alábbiakban a regény fordítója számol be tapasztalatairól. Az Édenkert történelmi regény, melynek a megírására valószínűleg az ihlette Vargas Llosát, hogy Paul Gauguin francia festő anyai nagyanyja félig perui volt.

HÁTTÉR

"Hegyek között, völgyek között"

Kukorelly Endre TündérVölgy című regényét a fesztiválon mutatják be

TündérVölgy, TündérDomb: az előbbi Kukorelly Endre regényének címe (mely Vörösmarty Mihály művére is utal), az utóbbi pedig a regény egyik fejezetének címe.

színház

Régi mániám: a Kegyetlen Színház

Tasnádi István - Schilling Árpád: Hazámhazám

Tasnádi István - Schilling Árpád: Hazámhazám - Taigetosz csecsemőotthon II. In memoriam Hofi Géza. A Krétakör Színház előadása. Rendező: Schilling Árpád. Budapesti Nagycirkusz. "...tényleg, nem gáz?, mikor a szerző úgy köpi képen a karikírozás tárgyát, hogy magát arisztokratikusan elhatárolja a köpés gesztusának méltatlanságától? Még gázosabb ez a gesztus akkor, ha ez a tárgy az ún. NÉP. Amelyik ugye hülye, mán a neve is az: BADAR. Mer' a badar eleve hülyének születik, ld. a rövid leges-leges-legújabb kori összefoglalót, magát a darabot. Annyira hülyének, hogy észre se veszi magát, akkor meg, úgy kell neki! Dögöljön éhen, vagy zabáljon gyereklábat..."

Szilasi szerint

2003. április

Mint oly sokan, természetesen én is úgy gondolom, hogy Arany János költészete az egyes számú hungarikum. Ezen felül egyes számú hungarikum még Krúdy Gyula prózaművészete, de ezt már Kertész Imre is megmondta, akinek szintén egyes számú hungarikum a prózaművészete, noha Jókai Mór (szintén egyes számú hungarikum, a továbbiakban: e. sz. h.) miként a sajátját, az ő prózaművészetüket is költészetnek nevezte volna.

színház

Csárdáskirály

Antioperett egy részben - Dr. Máriás librettója

"Az újpesti varrónő kedvence egyébként Csintalan Sándor, aki szerinte Áder János mellett hazánk legnagyszerűbb Csárdáskirálya, a Dráva-melléki Benetton Csárdásöttusa nyolcszoros bajnoka, aki táncával már többször rabul ejtette és boldoggá tette a Párizs-Dakar Rally szlovák pártdelegációjának asszonykórusa megannyi tagját, a sivatagi körülményekkel sikeresen dacolva szerelmi mámorában."

színház

Galambok a színpadon

Interjú Kőrösi Zoltánnal

Felpörögtek az események az egri Gárdonyi Géza Színházban. Közeleg Kőrösi Zoltán, Galambok című tragikomédiájának május eleji bemutatója. Molnár Csaba ebből az apropóból beszélgetett a szerzővel.
hirdetés