hirdetés

KRITIKA

Kicsi árnyék

Gerlóczy a regény elbeszélőjének Áprily unokáját, a gyermekkorában elhunyt Mikecs Annát választja, aki halála után kicsi árnyékként beszéli el családja történetét. – Gerlóczy Márton Mikecs Anna: Altató című regényéről Szmerka Dániel írt kritikát.

Kritika

Gyötrelmek gyűrődései

Vagyis a kérdés úgy tehető fel, hogy a tárggyá változtatott embernek milyen életlehetőségei vannak. Át tud-e változni tárgyból a traumái feldolgozása által valami mássá? – Király Kinga Júlia Apa Szarajevóba ment című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

hirdetés

Kritika

Végtelenített menekülés

Colson Whitehead: Föld alatti vasút, fordította: Gy. Horváth László, Kult könyvek, 2017, Budapest, 335 oldal, 3990 Ft

Whitehead regényének egyik fő tanulsága ugyanis, hogy a rabláncoktól nem lehet ennyire egyszerűen megszabadulni: a billogok és a sebek ott maradnak a bőrbe égve, ahogy a traumák is beivódnak a lélekbe. - Colson Whitehead: A föld alatti vasút című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

KRITIKA

Egy lélekszike koreográfiája

Deres Kornélia: Bábhasadás, Jelenkor Kiadó, Bp., 2017.

Deres Kornélia lírai lélekszikéje precíziós pontossággal metszi ki a valóságból azokat a „panel-lélegzetű” léthelyzeteket, szociokulturális tereket, amelyekben az ember élni és halni kényszerül – A Büszkeség és balítélet kritikapályázat pályaművét, Lajtos Nóra kritikáját olvashatják Deres Kornélia Bábhasadás című kötetéről.

Kritika

Ismerős vidékek

Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal, JAK-füzetek, 2017

Csak néhány emberi kapcsolatban, az óvodai szerelem cinkosságában, nagymama és nagytata jelenlétében, a rejtett kis zugokban van menedék a háttérben egyre élesebben kirajzolódó diktatúra elől. – A Büszkeség és balítélet kritikapályázat pályaművét, Benkő Gitta kritikáját olvashatják Csutak Gabi Csendélet sárkánnyal című könyvéről.

Litera Podcast

LITERA PODCAST: Joan Didion memoárjáról

Joan Didion A mágikus gondolatok éve című, magyarul 2017-ben az Európánál megjelent memoárjáról a Litera Podcast második adásában Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélgetett.

Kritika

Found footage

Nem Kehlmann regénye fogja megújítani a horror műfaját, sőt, a történet első fele inkább egy Ragyogás-utánérzetnek/hommage-nak tűnik. - A Büszkeség és balítélet kritikapályázat harmadik helyezettje; Beke Zsolt kritikája Daniel Kehlmann El kellett volna menned című regényéről.

Kilátó – Bevezető

Patócs László: Szemben az íróval – Mi vagy te, vajdasági magyar irodalom?

Kilátó című sorozatunk Vajdaság fejezetének nyitányaként Patócs László bevezető esszéjét olvashatják a vajdasági magyar irodalom jelenéről. Helyzetkép „a hegy és a menny határán".

KRITIKA

Életbüfológiai gondatok

Mert visszaríni nincs mit: testbe szorul a létezés, létbüfébe minden holnapunk. Őszológiai csók a Múzsa csókja, áttetsző fény: „rolóhalál”, redőnyrés játéka a falon… – Parti Nagy Lajos létbüfé című kötetéről Lajtos Nóra írt kritikát.

Kritika

Az érvelés kényszere nélkül

Szávai Dorottya: Egyenes labirintus – Komparatisztikai tanulmányok, Gondolat, 2016

Míg interpretáció-elméletében Jean Starobinski neve fémjelzi a könyvet, személyes, de valósághű képet kapunk Gyergyai Albertről és az esszéről, a „könyvemberről", a „mesterről". – Turai Laura kritikája Szávai Dorottya Egyenes labirintus című tanulmánykötetéről.

hirdetés