hirdetés

Kritika

Egy klasszis a klasszikusok közt

Cs. Szabó László: Hazajáró lélek, MMA Kiadó, 2018

Pompás utazásra hív Cs. Szabó, nagyszerű, Lajtán inneni és túli tájakra. Az MMA Kiadó kiadásában megjelent szövegek kimondottan javallottak mai közállapotaink és diskurzusaink közepette. – Jánossy Lajos kritikája Cs. Szabó László Hazajáró lélek című kötetéről.

A hónap szerzője

Zoltán Gábor: Vonnák Dianáról

Vonnák Diána nemcsak Vonnák Diána szemével lát, nemcsak saját érzéseit képes felfogni és rögzíteni, hanem másokéit is. Más országokban, más kultúrákban született és nevelődött emberekéit, meg más neműekéit. – A hónap szerzője, Zoltán Gábor Vonnák Diána íróról.

hirdetés

Kritika

Anyatöbblet és anyahiány

Gerőcs Péter és Lanczkor Gábor regényében

Gerőcs tévutakra vetődő, zavaros hőse életében meghatározó szerepet játszik és a szöveg első szakaszában döntő jelenléthez is jut a fiú anyja, az átlagos életét lépésről lépésre viszonylag gördülékenyen fölépítő lanczkori elbeszélő életében és az arról tudósító szövegben ugyanakkor gyakorlatilag egyáltalán nem kap szerepet a narrátor saját édesanyja. – Pályi Márk Gerőcs Péter és Lanczkor Gábor regényeiről.

Litera Podcast

Litera Podcast: Semezdin Mehmedinović könyvéről

Semezdin Mehmedinović Szarajevó blues című kötetét világszerte a délszláv háborúról szóló irodalmi alkotások egyik legkiemelkedőbb darabjaként tartják számon. A Litera Podcast 6. adásában Fehér Renátó, Jánossy Lajos, Nagy Gabriella és Seres Lili Hanna beszélgetését hallhatják.

Kritika

Pokoli színjáték

Cormac McCarthy: Suttree, Jelenkor, 2018

Suttree egy egzisztencialista regénynek álcázott spirituális átalakulás története, mint ahogy a főszereplő beletörődése valójában beletörődésnek álcázott elfogadás. És a kettő között jelentős a különbség. – Cormac McCarthy Suttree című könyvéről Szijj Márton írt kritikát.

Recenzió

A mások élete

Terézia Mora: Szerelmes ufók, Magvető, 2018

Terézia Mora legújabb elbeszéléskötete olyan, mint téli estéken távcsővel vizslatni a szomszéd ház lakóit. Figyelni, mit tesznek az ismerős idegenek, akikkel a közeli boltban vagy kávézóban már biztosan összefutottunk, sőt valamelyikükkel talán még köszönőviszonyban is vagyunk, mégsem sejtünk semmit az életükről. – Terézia Mora Szerelmes ufók című kötetéről Szilasi Flóra írt.

Kritika

Zsidó apám, a Fideszes siksze

Susan Faludi: Előhívás, 2018. Libri, ford. Merényi Ágnes

Az apa nemváltását a hattyúvá változó rút kiskacsa, a magát nagymamának álcázó transzvesztita farkas, vagy a saját képmással való azonosulás felől lehet felfogni? - Susan Faludi Előhívás című könyvéről Feró Dalma írt kritikát.

A Litera bemutatja

Garaczi László: Mentor pácban

Nem mondanám, hogy szabályos, klasszikus novellák, viszont hibátlanok. Eszköztelenek, fegyelmezettek, pontosak, karakteresek. Semmi locsogás, szépelgés, affektálás, művészkedés – Bakos Gyöngyi prózáját a hónap szerzője, Garaczi László méltatja.

KRITIKA

Mi, továbbélők

Esterházy Péter: Az olvasó országa, Magvető, 2018

Esterházy módszeréhez maradni hűségesnek hűség-e még, vagy már megszokás, rutin, lekötelezettség? Mert ahol ő ezt egyedülállóan képviselhette, az mintha egy másik ország lett volna még. Nem kizárt, hogy éppen miatta volt másik. Méltó utódnak lenni pedig talán épp mindennek a belátása lenne. – Esterházy Péter Az olvasó országa című könyvéről Fehér Renátó írt.

Laudáció

Laudáció Gergely Ágnes Babits-emlékdíjához

Gergely Ágnes anélkül érte meg az „új komolyság" költői beszédmódjának megérkezését egészen-kortárs irodalmunkba, hogy elhagyta vagy pózzá merevedni hagyta volna a komolyságot. – Május végén adták át Gergely Ágnesnek a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits-díját. A költőt Déri Balázs méltatta.

hirdetés