hirdetés

Kritika

A mindenségnek peremén és szélén

Háy János: Az öregtó felé, Európa Könyvkiadó, 2017

Háy János ismét verset ír; nyolc év verses termését (2009–2017) gyűjti egybe legújabb kötetében, amelyben a lírai én írott-íratlan stációin keresztül tart az öregtó felé. - Lajtos Nóra a Büszkeség és balítélet pályázaton első helyet nyert kritikáját olvashatják Háy János Az öregtó felé című könyvéről.

Értékelés

Szerelmes Arany – A zsűri értékelése

Arany-verset írni: a feladat, valljuk be, abszurd. De egy elérhetetlenül magas célpont is szép nagy ugrásokra sarkallhat. – A Litera Szerelmes Arany pályázatát két zsűri bírálta el, a nyílt pályázatot szakmai, a meghívásos pályázatot volt gyakornokainkból álló zsűri. A pályázat esten elhangzott értékelését olvashatják.

hirdetés

Székfoglaló

Bálint András: Költők a színpadon II.

A humor, az irónia, és ennek felső foka, az önirónia mindig fontos volt számomra, és folyamatosan kerestem, és találtam meg a magyar költészetben a groteszket, a humort. – Bálint András akadémiai székfoglalójának második részét olvashatják. Elhangzott október 3-án, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia felkérésére az MTA-n.

Székfoglaló

Bálint András: Költők a színpadon I.

Soha nem voltam ilyen személyes. Nem coming outnak szántam, egyszerűen el kellett mondanom. Tisztáznom kellett ezt a nagyon fontos elintézetlen kérdést, rendbe rakni – elsősorban a saját fejemben – ezt az identitás-ügyet. – Bálint András akadémiai székfoglalójának első részét olvashatják. Elhangzott október 3-án, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia felkérésére az MTA-n.

Kilátó – Bevezető

Balázs Imre József: Gyorstalpaló a kortárs erdélyi magyar irodalomhoz, négy tételben

Kilátó című sorozatunk Erdély fejezetének nyitányaként Balázs Imre József bevezető esszéjét olvashatják az erdélyi irodalom jelenéről. Helyzetkép négy tételben.

Gondolatok a könyvtárban

Jánossy Lajos: Iskola a határon innen és túl

Az 1968-as, második kiadású Iskola a határon belső borítóoldalain, mint igyekeztem hűen lefényképezni, remélem, kivehető, a regény nyugat-európai recepciójából olvashatók idézett mondatok. – Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban.

Kritika

Feketeország

Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér, Magvető, 2016

A rendkívül gazdag, sokfelé nyitó  szövegből három problémát emelnék most ki. Az első a magyarság-kritika, a második a műfaji kérdések halmaza, a harmadik pedig a tragikus kérdésköre. – Szávai János kritikája Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regényéről.

A hónap szerzője bemutatja

Tóth Krisztina Harag Anitáról és Rékai Anettről

Az eddig általam olvasott Harag Anita-írások egyik legjellemzőbb vonása ez a lendületes, merész tömörítés. Nincs semmi felvezetés, bedobja az olvasót a történetbe, és nemigen ad támpontokat. / Semmi manír, csak rezignált figyelem, és váratlan nézőpontváltások – A hónap szerzője két fiatal szerzőt mutat be: Harag Anitát és Rékai Anettet.

A hónap szerzője

Tóth Krisztina: Roskó Bea képéről

...a juhbelet összecsomózva árulják. Ki kell bogozni, beáztatni és csíkocskákra vágni, hogy lapot lehessen belőle ragasztani. Az így létrejövő hártyavékony felület aztán észrevétlenül változik, mozog, mint valami élő bőr. A kékeslilás ceruzafoltok is olyanok rajta, mint a véraláfutás. – A hónap szerzője Roskó Bea Hangok folyója című képéről írt.

SZABADPOLC

Ifjúságunk, e zöld vadon

Tóth Krisztina: Felhőmesék; Acsai Roland: A betondzsungel könyve; Szívlapát

Három kötet a gyermek- és ifjúsági irodalom irányából: Tóth Krisztina: Felhőmesék, Acsai Roland: A betondzsungel könyve és a Szívlapát (szerk. Péczely Dóra). – A Litera szabadpolcára Stermeczky Zsolt Gábor válogatott.

hirdetés