hirdetés

A hónap szerzője

Parti Nagy Lajos: Ki az az Elizeus?

Olykor a hangütés (s a vándorlás mint téma) Kassák A ló meghal... versét idézi, s persze Tolnai Ottót – szövegszerűen a fantasztikus Dánia-verset –, de Vajna beszéde jóval kevésbé tömött, színes és szétágazó. Nem sodortatja el magát, rigorózusan visszafogott, iróniája igazán kedvemre való. – Vajna Ádám költészetét Parti Nagy Lajos mutatja be a Litera olvasóinak.

Laudáció

Szörényi László: Laudáció Lábass Endréről

A Mészöly Miklós-díj átadásakor, Szekszárdon, 2018. január 19-én

Angol tükörben, húszéves munka után invitálva föld körüli útra olvasóit, egy budapesti dolgozószobából, ahol időnként kínai szomszédaival társalog, és így elkalauzol minket, olvasóit, örök barátainkhoz is, költőkhöz, festőkhöz, prófétákhoz, mágusokhoz, ládalakó polihisztorokhoz vagy Shakespeare-hez... – Szörényi László a Mészöly-díjas Lábass Endrét méltatja.

hirdetés

Kritika

Belátható labirintus

Tomi Kinnunen: Négyes út, 2017, L'Harmattan, ford. Huotari Dóra

Persze a mottót nem feltétlenül kell ráolvasni a poétikai szerkezetre, ugyanis a több mint száz évet egybefogó mozaikos családregényben a négyes út mellett két ház is felépül. Az első horizontálisan terebélyesedik, melyet Maria, a bábaasszony építtetett a XX. század elején. – Tommi Kinnunen Négyes út című regényéról Modor Bálint írt kritikát.

Kritika

A kerekasztal árnya

Tomaji Attila: Saját sors, L’Harmattan, 2017

A két vers első olvasásra a két perspektíva megszólalása, örök fiúk monológja az örök apákkal, a második vers azonban a mindenkori kettős szerepet montírozza egymásra, hiszen a férfiban meghal a fiú, amikor apává lesz. – Tomaji Attila Saját sors című verseskötetéről Molnár Krisztina Rita írt.

Laudáció

A Mészöly-emlékplakett díjazottja, Szörényi László méltatása

Kossuth-díjas írónknak, „A Kapitánynak" igaz barátjaként egyik legfontosabb célkitűzése Mészöly Miklós szellemi hagyatékénak megőrzése és ápolása. – A 2018. évi Mészöly Miklós Emlékplakett díjazottját, Szörényi Lászlót Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója méltatja.

KRITIKA

E kerek nagyvilág bűnös és túlontúlságos szeretete

Kőszeghy Péter: Regénytöredék barátnémhoz - Az élet vidám álorcája, Kossuth, 2017. 248 old.

A barátnémhoz címzett regény elbeszélője maga is kérdésessé teszi, hogy ugyan kihez is szól ez a regény vagy regényben idézett Muraközy Mátyás által másolt (átírt) Balassi töredék és az abban megidézett testamentum, vagyis végrendelet. - Kőszeghy Péter Regénytöredék barátnémhoz – Az élet vidám álorcája című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Recenzió

Hazugság vagy fantázia?

Nagyszabású és lenyűgöző ez az emlékezetfolyamatokból, párbeszédekből és monológokból megrajzolt, számos kitűnően megfestett portréból álló regénytrilógia... – Pénzes Tímea recenziója az Európai Unió irodalmi díját elnyert Carl Frode Tiller  Bekerítés-trilógiájáról.

A Litera bemutatja

Ijjas Tamás: Kudarckereső költészet

Nem csak a magas kultúrából hozza a reminiszcenciáit, hanem a nagy többség által hozzáférhetetlen szubkultúrákban keresi a költészetileg újrahasznosítható hulladékot. – Bakos Bence Gellért költészetét Ijjas Tamás mutatja be.

Litera Podcast

LITERA PODCAST: Lydia Davis regényéről

A Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett amerikai szerző, Lydia Davis első magyarul megjelent könyvéről, A történet vége című regényről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélget a Litera Podcast első adásában.

A hónap szerzője bemutatja

Németh Gábor: A szenvtelenség szenvedélye

Halász Rita írásairól

Nagyon sokat tud a testről. A testről mint élvező szerkezetről, és mint a lélek siralomházáról. Ám sehol semmi siránkozás. Ugyan a fájdalom érdekli megszállottan, mégis, mintha az öröm szükséges, de nem elégséges feltételeként tanulmányozná. – A hónap szerzője, Németh Gábor Halász Rita írásairól.

hirdetés