hirdetés

A Litera bemutatja

Kemény István: Gyűlölet helyett - Antal Balázs versei

Antal Balázs sokfelől lát: Pestről és Kolozsvárról és Nyíregyházáról és Csernelyről, a szülőfalujából is. A falusi kisfiú szemével. Meg az egyetemista szemével. Meg az egyetemi tanár szemével. És persze a költő szemével is. - Antal Balázs költészetét a hónap szerzője, Kemény István méltatja.

Litera Podcast

Litera Podcast: Leïla Slimani Altatódal című regényéről

Leïla Slimani Altatódal című, Goncourt-díjas regényéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélget a Litera Podcast harmadik adásában.

hirdetés

Laudáció

Závada Pál: Papp Sándor Zsigmond Békés Pál-díjához

Papp Sándor Zsigmond még Erdélyben honos íróként, a kétezres évek legelején azt írta – nyilván saját magáról is –, hogy a fiatalabb írógeneráció megelégelte azt a diktatúra éveiben meghonosodott magyarországi szemléletet, miszerint az erdélyi irodalmat külön kell kezelni, mert sanyarú körülmények között jön létre. – Závada Pál laudációja a Békés Pál-díjas Papp Sándor Zsigmondról.

Kritika

Öngyűlöleti negyedóra

Papp Sándor Zsigmond: Gyűlölet, Jelenkor, 2018, 474 oldal, 3499 Ft

A könyv igyekszik feltérképezni a román-magyar viszonyt, s feltárni a folyamatot, hogyan fordult a visszájára az elrománosítási kísérlet, s szült még nagyobb ellenállást. A problematika a regény nyelvezetén is visszaköszön, az író ugyanis folyamatosan reflektál arra a jelenségre, hogy a kisebbségi szereplők nem tudják magukat megfelelően kifejezni románul. - Papp Sándor Zsigmond Gyűlölet című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

A hónap szerzője

Végel László: Kivándorló közösség – kivándorló irodalom

...nem csillapodott, hanem növekedett a vajdasági magyar közösség elvándorlása. A fiatal nemzedék főleg a Nyugatra távozik, a fiatal írók pedig főleg Budapestre. Kivándorló közösség, kivándorló irodalom! – A hónap szerzője, Végel László két fiatal szerzőt ajánl a Litera olvasóinak: Barlog Károlyt és Celler Kiss Tamást.

KRITIKA

Kicsi árnyék

Gerlóczy a regény elbeszélőjének Áprily unokáját, a gyermekkorában elhunyt Mikecs Annát választja, aki halála után kicsi árnyékként beszéli el családja történetét. – Gerlóczy Márton Mikecs Anna: Altató című regényéről Szmerka Dániel írt kritikát.

Kritika

Gyötrelmek gyűrődései

Vagyis a kérdés úgy tehető fel, hogy a tárggyá változtatott embernek milyen életlehetőségei vannak. Át tud-e változni tárgyból a traumái feldolgozása által valami mássá? – Király Kinga Júlia Apa Szarajevóba ment című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Kritika

Végtelenített menekülés

Colson Whitehead: Föld alatti vasút, fordította: Gy. Horváth László, Kult könyvek, 2017, Budapest, 335 oldal, 3990 Ft

Whitehead regényének egyik fő tanulsága ugyanis, hogy a rabláncoktól nem lehet ennyire egyszerűen megszabadulni: a billogok és a sebek ott maradnak a bőrbe égve, ahogy a traumák is beivódnak a lélekbe. - Colson Whitehead: A föld alatti vasút című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

KRITIKA

Egy lélekszike koreográfiája

Deres Kornélia: Bábhasadás, Jelenkor Kiadó, Bp., 2017.

Deres Kornélia lírai lélekszikéje precíziós pontossággal metszi ki a valóságból azokat a „panel-lélegzetű” léthelyzeteket, szociokulturális tereket, amelyekben az ember élni és halni kényszerül – A Büszkeség és balítélet kritikapályázat pályaművét, Lajtos Nóra kritikáját olvashatják Deres Kornélia Bábhasadás című kötetéről.

Kritika

Ismerős vidékek

Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal, JAK-füzetek, 2017

Csak néhány emberi kapcsolatban, az óvodai szerelem cinkosságában, nagymama és nagytata jelenlétében, a rejtett kis zugokban van menedék a háttérben egyre élesebben kirajzolódó diktatúra elől. – A Büszkeség és balítélet kritikapályázat pályaművét, Benkő Gitta kritikáját olvashatják Csutak Gabi Csendélet sárkánnyal című könyvéről.

hirdetés