hirdetés

A Litera bemutatja

Rakovszky Zsuzsa: Nagy Zsukáról

A versek anyaga – nehéz emberi sorsok — akár novelláké is lehetne, a szokatlan és merész képzettársítások viszont igazi költői gondolkodásra vallanak, és nagy műveltséganyagot (néha-néha nem könnyen követhető utalásokat) sodornak magukkal. – A hónap szerzője, Rakovszky Zsuzsa bemutatja: Nagy Zsuka költőt.

Podcast

LITERA PODCAST: Jelena Lengold novelláskötetéről

Az Európai Unió Irodalmi Díjával kitüntetett szerb szerző, Jelena Lengold Vásári mutatványos című, díjnyertes novelláskötetéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos, Nagy Gabriella és Seres Lili Hanna beszélget a Litera Podcast negyedik adásában.

hirdetés

KRITIKA

Fekete-fehér séták

A séta az egyik kulcsmotívuma A Manhattan-tervnek. Az elbeszélő az első néhány fejezet során még céltalanul bóklászik a nagyvilágban, mégis, a véletlenek sorozatának köszönhetően először Lowry, majd Melville gravitációs mezejébe sodoródik, és céltalan sétái egyre inkább az elődök utáni nyomozássá változnak. – Krasznahorkai László A Manhattan-terv című könyvéről Modor Bálint írt.

Kritika

Keresőfák

Esterházy Péter: Az olvasó országa, Magvető, 2018

Az olvasó országa ezért is fontos könyv; mert megörökíti, mintegy elmondja ezt a korszakot, a frusztráltságból és erőből végrehajtott hadjáratot, a mintha nem is tollal, hanem kapával-kaszával-ekevassal írt, nyilvános feljelentés sorozatot. - Esterházy Péter Az olvasó országa című könyvéről Jánossy Lajos írt kritikát.

KRITIKA

Szívzörej és száraz szem

Mellékszereplőkké leszünk a saját életünkben, mert az valójában másvalakié. Az Agneša Kalinováéhoz hasonló ikertörténetek segítenek hozzá talán legközvetlenebbül a részletekhez és a távlathoz egyszerre. Tágas és ismerős idegenség. Tükör által (alig-és-mégis) máshogyan. Változatok egy témára. – Agneša Kalinová és Jana Juráňová Hét életem című könyvéről Fehér Renátó írt.

Könyvfesztivál 2018

Földtörténeti változások

Oravecz Imre: Ókontri, Magvető, 2018

A modernizáció és az ipari forradalom lehetővé tette globális viszketegség és a velejáró szeszélyes helyváltoztatás áll az egyik oldalon. A tájhoz, a földhöz igazodás generációkon átívelő állandósága vagy pontosabban fogalmazva a változás földtörténeti léptékű lassúsága áll a másik oldalon. – Oravecz Imre Ókontri című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Könyvfesztivál 2018

Városmajori emlékezés

Zoltán Gábor: Szomszéd, Kalligram, 2018

Szomszéd kapcsán nemcsak az emésztés, a feldolgozás, a megértés nehézségének felismeréséről beszélhetünk, hanem az emésztés, a feldolgozás, a megértés szükségességéről is. – Zoltán Gábor Szomszéd – Orgia előtt és után című könyvéről Szmerka Dániel írt kritikát.

Könyvfesztivál 2018

Többnyire továbbra is

Aczél Géza, Kemény István és Guillaume Métayer könyvéről

Mindenestre 2018-ban talán már nem tekinthető eleve illegitimnek az a (még lappangó) kritikai diskurzus, amely a bőrünk vásárra vitelét követeli, és alapvetően a fióklíra ellenkultúrájaként határozza meg önmagát. - Kemény István: Nílus, Guillaume Métayer: Türelemüveg, Aczél Géza: (Szino)líra 2 köteteiről Csete Soma szabadpolcát olvashatják.

Könyvfesztivál 2018

Zsonglőrködés a történelemmel

Daniel Kehlmann: Tyll Magvető, 2018, Budapest, 416 oldal, 4999 Ft, fordította: Fodor Zsuzsa

Az illúzió művészetével foglalkozó Kehlmann új könyvében maga is bűvészt játszik, hiszen úgy építette fel a regényét mint egy jól kimunkált zsonglőrmutatványt. - Daniel Kehlmann Tyll című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

Laudáció

Szálinger Balázs: Laudáció Kemény István Babits-emlékdíjára

Költői magatartása fuvallat egy olyan korszakból, amikor nem az író volt a teljes szakma címkéje, hanem úgy fogalmaztak a sajtóban, hogy prózaköltő és drámaköltő. - Szálinger Balázs laudációja Kemény István Babits-díjához.

hirdetés