hirdetés

Netnapló

Netnapló-extra – A fehér vers

Irodalmi Szemle - 2019. január 09.

Végeredményben reggeltől estig tart, a zavaros, öntudatlan álmokat is beleszámítva, folytonos izomfeszültségben tartva a dúcidegeket. Ezt nevezhetjük kultúrának is, művészetnek, civilizációnak. – Ezen a héten 2018 legjobb netnaplóiból válogatunk. Az Irodalmi Szemle novemberben írta a naplót. Németh Zoltán bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Netnapló-extra – Néha igen, néha nem

Vajdasái fordítók - 2019. január 08.

Josif Brodski is ezen a hullámhosszon gondolkodott, amikor leírta, hogy a műfordítás a civilizáció atyja. Borges azt állítja hogy minden eredeti mű valamiképpen – mindenekelőtt létrejöttének folyamatában – maga is egyféle fordítás. – Ezen a héten 2018 legjobb netnaplóiból válogatunk. A vajdasági fordítók áprilisban írták a naplót. Vickó Árpád bejegyzését olvashatják.

hirdetés

Netnapló-extra

Netnapló-extra – Faszikáim

Simposion - 2019. január 7.

A Symposion a lehetőségek terepe. A pasizásé. Vagy ahogy a főszerkesztő úr mondaná, a faszizásé. – Ezen a héten 2018 legjobb netnaplóiból válogatunk. A Symposion áprilisban írta a naplót. Bencsik Orsolya bejegyzését olvashatják.

Netnapló-extra

Netnapló-extra - Helyzetrajz 2018. március 26-áról

2019. január 06.

A biliárd eleganciával telít. Egy délután a szelíd-bölcs Sebők Zoltánnal a zöld posztó felett! Vagy Nagy József táncművész–koreográfus mozdulatai a leszorított lámpafényben! - Ezen a héten 2018 legjobb netnaplóiból válogatunk. A zEtna márciusban írta a naplót. Beszédes István bejegyzését olvashatják.

Netnapló-extra

Netnapló-extra - Tények, művek, műanyagok

Dunszt - 2019. január 05.

Tény az is, hogy a pozsonyi lakóházban, amelyben tizenhat négyzetmétert bérlek, nincs szelektív hulladékgyűjtés, csak egy „mindentbele" konténer. Még 2018-ban is probléma lehet a szelektív hulladékgyűjtés Szlovákia fővárosának központjában. - Ezen a héten 2018 legemlékezetesebb naplóiból válogatunk. Novemberben a felvidéki Dunszt írta a netnaplót, Mellár Dávid bejegyzését olvashatják.

Netnapló extra

Netnapló extra - Tábori levlap nektek. Pjotruska meg én.

Látó - 2019. január 03.

Ott függött a horizonton annak reménye, hogy még további éjszakákban ütközhetünk egymásnak, s hullhatunk alá meteoresőként. - Ezen a héten 2018 legemlékezetesebb naplóiból válogatunk. A Látó folyóirat szilágybagosi táborának naplóját Orkesztra Gabó néven Márton Evelin és Vida Gábor írta.

Netnapló extra

Netnapló extra - Frankenstein-nap

Csutak Gabi - 2019 január 04.

Megtudtam, hogy létezik Németországban egy Frankenstein nevű ezer fős település, ahol állítólag Mary Shelley is járt utazásai során, vagyis elképzelhető, hogy onnan kölcsönözte főhőse nevét. – Ezen a héten 2018 legemlékezetesebb naplóiból válogatunk. Májusban a Visegrádi Alap irodalmi ösztöndíjasa, Csutak Gabi írt netnaplót Krakkóból.

Netnapló extra

Netnapló extra - Borisz Davidovics síremléke a Királyban

Balázs Attila - 2019. január 01.

Szeretett bölcseket mondani Szolimán, például azt jegyezte meg Deannel kapcsolatban, hogy nehezen hal meg az, aki életét a halála után kezdi. Ám az idő mégiscsak múlik, a kebabos/kebapos ugyanott már nem is emlékszik mizmizi Szolimánra. - Ezen a héten 2018 legemlékezetesebb naplóiból válogatunk. Áprilisban Balázs Attila írta a netnaplót.

Netnapló

Crazy Tartu fesztivál

Csutak Gabi – 2018. december 14.

Olyan a mimikája, hogy mindenkinek el kellett gondolkodnia, hogy most pszichiátert, őrült pszichiátert, vagy olyan ápoltat alakít, aki éppen átvette az uralmat az intézmény fölött. – A héten Csutak Gabi, az UNESCO City of Literature program rezidense írja a naplót, aki jelenleg az észtországi Tartuban tartózkodik a város írójaként.

Netnapló

Tartui képregény

Csutak Gabi – 2018. december 13.

Ki tudja, mikor leszek legközelebb olyan helyen, ahol nem olvad el két perc alatt. – A héten Csutak Gabi, az UNESCO City of Literature program rezidense írja a naplót, aki jelenleg az észtországi Tartuban tartózkodik a város írójaként.

Tartui képregény

 

Mielőtt december végén hazautazom egy kiállítással búcsúzom a várostól. Már az első pár napban kitaláltuk a szervezőkkel, hogy kiállítjuk néhány fotómat egy kávézóban, és mindegyikhez egy-egy egészen rövid (akkor még úgy gondoltam, hogy 3-4 soros) prózát írok majd. Több száz kép összegyűlt azóta, és legalább harminc van a „Legeslegkedvencebbek” mappában, úgyhogy azt hittem, nehéz lesz dönteni, hogy melyik legyen az a nyolc kép, amit ki fogunk állítani. (Ennyi fér el ugyanis a kiválasztott térben.)

Tegnap hosszan gyalogoltam a hajdani szovjet katonai reptér felé, amit hipermodern Nemzeti Múzeummá alakítottak át néhány éve. Nem tudok betelni azzal, ahogyan a hó ropog a talpam alatt, úgyhogy két hete, amióta hó borít mindent, folyton gyalogolok. Ki tudja, mikor leszek legközelebb olyan helyen, ahol nem olvad el két perc alatt.

Útközben váratlanul összeállt a fejemben a kiállítás anyaga, egy nyolc képkockából álló képregény. A történet a hozzám legközelebb álló tartui street art művész MinaJaLydia (ÉnÉsLydia) egyik graffitijéből indul ki, és szintén az ő munkája lesz a záró kép is. Azt remélem, hogy elterjed a híre a dolognak, és a megnyitón esetleg megismerkedhetek vele/velük. A romtemplom már az első napon eszembe juttatta Tarkovszkijt, valószínűleg innen jött az ötlet, hogy a Stalker egy motívumát is felhasználjam. Ez lesz tehát a nyolc kép és a hozzá tartozó nyolc mondat:

Kép1

1.Lydia és én összenőve születtünk, de mindig más irányba húzott a szívünk.

Kép2

2. Még csak félig talált ki minket egy tartui lány, amikor egy szeles napon megszöktünk tőle.

Kép3

3. Lydia arra vágyott, hogy jobban hasonlítson az emberekhez, és valaki végre rendesen megrajzolja.

Kép4

4. Én szerettem volna felülni a levesvárosi buszra, hogy örökre elmeneküljek Lydiától

Kép 5

5. Egy firka azt mondta nekünk, hogy a romtemplomnál keressük a varázslót

Kép 6

6. Hamarosan meg is találtuk az odúja bejáratát.

Kép 7

7. A lény azonban figyelmeztetett: ha nem akarjuk teljes szívünkből a kimondott kívánságot, akkor nem vállal felelősséget az eredményért.

Kép8

8. Így történt, hogy most négy lábunk van és csak egy testünk, de a részleteink kicsit jobban ki vannak dolgozva.

 

hirdetés