hirdetés

Netnapló

Rólunk, magyarokról mi jut az eszedbe?

Kiss László – 2018. október 30.

A cél annak felismerése, mi működteti elő-ítéleteinket, elő-feltevéseinket, és a számos többi elő-t, amivel ehhez a gyönyörű élethez közelítünk, és amivel csoportot, társat, ideológiát, valamint számos egyebet választunk. – Kiss László jelentkezik Berlinből, Wannseeból.

Netnapló

Beszélem ezt a nyelvet

Kiss László – 2018. október 29.

Ugyanebben a pillanatban kolléganőm a templom lépcsőin elhelyezett mécsesekre, az emlékezés gyertyáira mutat. Látom-e, emlékszem-e, pontosan itt volt az a két évvel ezelőtti terrorcselekmény, ide hajtott be az a, de akkor már bent vagyunk az imatérben. – Kiss László naplója Berlinből.

hirdetés

Netnapló

Focimeccs helyett múzeum és mise

Patak Márta – 2018. október 7.

A pozsonyi órások céhe a 15. századtól datálódik, 1546-ban kelt az első rendeletük, és a 18. század második felétől önállósodtak, ekkortól szakosodtak, toronyóra és zsebóra készítőkre. – Patak Márta naplójának hetedik részét olvashatják Pozsonyból.

Netnapló

Túra bükkel, vadszőlővel

Patak Márta – 2018. október 6.

Micsoda képtelenség, az egész, de az egész, úgy, ahogy van, az emberiség történetének nevezett förtelem, úgy mindenestül. – Patak Márta naplójának hatodik részét olvashatják Pozsonyból.

Netnapló

Mélyen a magasban

Patak Márta – 2018. október 5.

Egyszerűen nem hatoltak el tudatomig az ételnevek, pedig nem is láttam magam előtt azt a kétezer magyar zsidó munkaszolgálatost, akiket 44 decemberében embertelen körülmények között itt zsúfoltak össze a ligetújfalusi táborban. – Patak Márta naplójának ötödik részét olvashatják Pozsonyból.

Netnapló

Átkelés a zöldhatáron

Patak Márta – 2018. október 4.

Nem ismertem a fiatalember halálának körülményeit, azt hittem, egyszerűen lelőtték, miközben megpróbált átjutni, nem gondoltam végig, hogy ahhoz minimum torony kellene, ahonnan messzire ellátni. – Patak Márta naplójának negyedik részét olvashatják Pozsonyból.

Netnapló

Ma nekem, holnap neked

Patak Márta – 2018. október 3.

Nem is tudom, merre induljak ebben a másik világban, hallgatok Annára, a Duna-part mindig jó megoldás, főleg amilyen látványt most az éggel együtt nyújt. – Patak Márta naplójának harmadik részét olvashatják Pozsonyból.

Netnapló

Esti mix

Patak Márta – 2018. október 2.

Egy mellékutcán elindulok lefelé, és amikor kikötök a börtönként is szolgáló Igazságügyi Palota kolosszusa előtt, már semmin sem csodálkozom. Hát ide hozott a lábam. Vigasz után igazságot is szeretnék a hajléktalanoknak? – Patak Márta naplójának második részét olvashatják Pozsonyból.

Netnapló

Kifli vagy patkó

Patak Márta – 2018. október 1.

...a pozsonyi kifli hazájában, Pozsonyban kell szembesülnöm a ténnyel, hogy valami nem stimmel otthon a pozsonyi kiflivel. Vagy velem? Nem, az nem lehet, itt a bizonyíték, kezemben az eredeti recept a Társulás négynyelvű leporellóján – Patak Márta naplójának első részét olvashatják Pozsonyból.

Netnapló

A központozás hiánya

2018. szeptember 01.

Délutáni kitérőként barátaimmal meglátogattuk Szigliget (remélhetőleg) egyetlen olyan kocsmáját, ahol inkább egy másik helyet ajánlanak figyelmünkbe, ha a teraszon szeretnénk helyet foglalni. Kiss Dávid arckifejezését e mondat hallatán nehéz lenne elfelejteni. Innen is üdvözlöm az Aranypatkó munkatársait. - A JAK-tábor utolsó napjáról Élő Csenge Enikő bejegyzését olvashatják.

hirdetés