hirdetés
hirdetés

Búcsú-utazás

2006. október 15. - Balla Zsófia
Tegnap megint megszöktem az életemből. Nézem a kigyúlt ablakokat, a lámpák fényfüzérét a Balaton túlsó partján. Itt álldogálunk Hegymagas fölött, egy Szentgyörgy-hegyi szőlőskertben. Kóstolgatjuk a rozsdás bogyókat, a törött mandulát és házigazdánk fénylő, 2005-ös, aranymedáliás, dióbukés olaszrizlingjét, és 2004-es rizlingszilvániját.

Az igazi színház

2006. október 14. - Balla Zsófia
A szöveg eggyé forr az arcjáték, a gesztusok és mozgássorok szigorúan komponált, ámde a rögtönzés könnyedségét mutató koreográfiájával. Bármit lássunk a színpadon, bármilyen egymásba csavarodott nagyjelenetet: minden színész minden szava és minden mozdulata követhető, látható, mert átgondolt része a művészi szándéknak.
hirdetés

Egyirányú lift

2006. október 13. - Balla Zsófia
Beszélgetünk. Érzem mögötte a félmúlt egész irodalmát. Vázolom, közös estünkön miféle kérdésekre számíthat. Nézegetem a könyveket, a cd-k feliratát. Bekövetkezik a teázás. Kritikákat, verses lemezeket szedünk össze. Megmutatja, hogyan lehet az internetről letölteni a rádióműsorokat. Az ablakokról beszélünk. „Ablakunk minden pórusunk” – mondja Illyés. Milyen sokféle, bonyolult zár van minden ajtón. Rengeteg zár mögött lakik a barátom.

Rezgésszámok különbségei

2006. október 12. - Balla Zsófia
A zene a hangzásban, a megszólaltatásban él. Jagamas tanár úrnak annyiban volt igaza, hogy a zeneszerzők, a képzett zenészek a néma partitúrát olvasva is belső hallással hallják a zenei anyagot. De a zenemű életét és sugárzását a megszólaltatás minősége adja. Illetve az az élettani-fizikai-hatás, amelyet a rendezett és fortélyosan létre csalt hangrezgés kelt az emberi testben.

Nem magánügy

2006. október 11. - Balla Zsófia
A kelet-európai társadalmak jelesül olyan képződmények, amelyekben nincs önvizsgálat, tanulság, - csupán bűnösök, bűnbakok és azok kivétel nélkül mindig a szembenálló térfélen keresendők. Súlyos hátrányunk, hogy mifelénk nem alakult ki a nyilvános és teljes felelősségviselés jog- és szokásrendje.

Beteljesült kívánság

2006. október 10. - Balla Zsófia
Hölderlin jut eszembe: az a benyomásom, hogy ő is tudatosan választotta az őrületet, mint menedéket és szerepet. Azt írják, egy forradalmi összeesküvésben való részvétele miatt, a büntetés elől lépett meg ily módon. Mintha nem tudnánk belenyugodni abba, hogy Petőfit megölték, Hölderlin megháborodott.

Esti fények

2006. október 9. - Balla Zsófia
Évente négy könyvet adnánk ki egyelőre. Elsősorban a világirodalom olyan ismeretlen nagy szerzőit, akiknek a neve alig vagy egyáltalán nem ismert itthon. Régi ismerteket is szándékozunk kiadni. Szeretnénk visszaadni az olvasás örömét, a kábító mélység érzetét. A régi és modern klasszikusokra mutatva állítunk valamit az irodalom természetéről és a katarzis lehetőségéről.
hirdetés