hirdetés
hirdetés

Ősök, hősök

2009. március 15. - Berg Judit
Én azzal a boldog tudattal battyogtam végig minden nap az iskolába vezető úton, átszelve a kastélyparkot és a gesztenyést, hogy „őseim birtokán” járok. [...] Osztálytársaimat gyakran sokkoltam afféle kijelentésekkel, hogy a suli ablakából is látszó kastély jog szerinti örököse vagyok.

Murphy úr és a bűvész

2009. március 14. - Berg Judit
Nem volt könnyű dolgunk: ekkora tömegben mindig vannak vadócok, akiket a játék keretében le is kell lassítani, energiáikat úgy kell alakítani, hogy ne szétverjék a mesét, hanem beépüljenek. Az előadásoknak így elkerülhetetlen része az állandó improvizáció.
hirdetés

Irodalom és Élet

2009. március 13. - Berg Judit
Bori szeme felragyogott, (ismerem ezt a tekintetet, csalhatatlanul jelzi, hogy az agyban a Fantázia fedőnevű protokollt futtatják éppen teljes gőzzel) és előadta, hogy milyen vicces is lenne Jézuska az áruházban, tolná a nagy kocsit maga előtt, de őt persze nem látná senki.

2009: Űrodüsszeia

2009. március 12. - Berg Judit
Spanyoltanulmányaim alatt egyik kedvenc mondatom volt a „tudja, honnan fúj a szél” spanyol változata. Ők ezt így fogalmazzák meg: „tudja, honnan dobálják a köveket.” Hát ez sokat elmond a két nép mentalitásbeli különbségéről. Valahogy így van ez a forgatókönyvírással is. A bőrömön tapasztaltam: mennyire más formanyelvet használ a film és a szépirodalom. Mintha egy idegen nyelven kéne megtanulni beszélni, és ami még fontosabb: gondolkodni.

Mindennapi függőségek

2009. március 11. - Berg Judit
Van egy másik alapigazság is velem kapcsolatban: ha szerda, akkor kosárlabda. Szeptember óta minden szerdán este 8-f10-ig anya igazoltan hiányzik a fektetésről, ugyanis egy csapat elszánt nénivel és bácsival rohangál az iskola tornatermében. Nem vagyok egy sportőrült, de a rendszeres mozgásra is rá lehet szokni.

Író, ha olvas

2009. március 10. - Berg Judit
...egyszerre izgalmas királyfis, sárkányos tündérmese, közben mindezek paródiája is, kegyetlen humorral mutatja be a férfi és női nem gyarlóságait, miközben játszi könnyedséggel emel be a történetbe minden más meséből ismert szereplőt és elemet.

Füstbe ment tervek

2009. március 9. - Berg Judit
Az alvásközeli állapot úgyis egyik kedvenc alkotó időm: ilyenkor egész másként működik az agyam, és eddig még nem született mesém, amelyiknek valamelyik izgalmas fordulatát ne félálomban találtam volna ki. Szóval próbáltam megragadni a dolog pozitív voltát, az örömöt az ürömben, de hiába reménykedtem.
hirdetés