hirdetés

2flekken

Mészáros Gábor: Romok igazsága

Két órával délebbre a vonat hosszasan várakozik, az utasok nagy része leszáll, közben elcsatolják a hátsó vagonokat. Aki marad, tudja, hogy az utazás csak most kezdődik. Új józanság, új expresszivitás, új rugalmasság, új intenzitás. A kamera vibráltatja a képet. – Mészáros Gábor 2flekken.

A hónap szerzője

Egy filmről – Az álmodó kötéltánca

Hála Polanski remekművének, A zongoristának, s benne a főszereplő Adrien Brodynak, aki pokoli élményeit önéletrajzi regénnyé formálta, s hála Pawel Edelmannak, az operatőrnek, az üldözöttséget megélő éhen és szomjan haló, párialétre redukálódó néző végül megváltásban részesülhet. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Roman Polanski filmjéről írt.

hirdetés

2flekken

Szekeres Dóra: A veszteségről

Potyog a könnyed, de nem igazán tudod meghatározni, hogy miért. Az egész egyszerűen csak valahogy megtörtént, te pedig mész tovább, mert így a logikus, nem fáj a tested, a lelked pedig egyszerűen nem tud eléggé fájni. Nem érted és csalódott vagy, dorgálod magad, miért veszed ilyen könnyen. – Szekeres Dóra 2 flekken.

2flekken

Mélyi József: Bud Spencer képe és kora

Az biztos, hogy a hetvenes évek végének múltjából – amikor gyerekként először találkoztam a Bud Spencer-filmekkel – nézve teljesen elképzelhetetlen lett volna ilyen jövő.  - Mától Mélyi József egy éven át írja a 2flekkent a Literán. Első írását olvashatják.

ESSZÉ

Térey János: Art deco a pusztán

Art deco, itt a pusztán? Igen, itt. Ezek Sajó István műépítész állandó ismertetőjelei, mint arról kőbe vésett névjegye is tanúskodik. Akinek nem csak munkái ilyen karakteresek, hanem az élete is regényes volt. – Térey János esszéje Sajó István építészről.

Esszé

Almási Miklós: Én-esszé – ismeretlen címre

Azt írja egyik kollégám, hogy elküldene egy kéziratot, de a „tisztelettől” már a levél elején úgy összecsinálja magát, hogy nem tudja folytatni. Hú, te jóisten – elszégyelltem magam. Ilyen lennék? – Almási Miklós én-esszéjét a Litera szerkesztőségébe juttatta el, hátha elér a címzetthez. Olvassák.

2Flekken

Jánossy Lajos: Ez nem az

A Ferencvárosi Torna Clubtól elvették a nevét, csináltak belőle Édoszt, majd Kinizsit, a zászlóját is elvették, piros-fehérre cserélték a zöld-fehéret. A csapat a kiesés szélére sodródott, de mindig telt házas meccsek előtt vesztettek, minden alkalom politikai tüntetés volt. – Jánossy Lajos 2flekken.

Búcsú

Englishman in Budapest

Megérkezett egy angol úr is, Vajda Miklósnak hívták. Kifogástalan öltözet, halk, határozott stílus. Elegánsan takarékos mozdulatok, elegánsan takarékos mondatok. Amikor Vajda Miklós a Rákóczi pékség fölötti polgárlakásba lépett, személyében a csöndes, dacoló, nagyvonalú remény vonult be az életembe. – Vajda Miklóstól Jánossy Lajos búcsúzik.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 11.

A gyógyvíz jótékony hatása eltúlzott, hiába az akkurátus kartempók, hajnali hosszok: a kolonnád helyrehozhatatlan gerincferdülés. S talán hiába a tisztaság és a gyógyulás bőrcsupasz falakba maródott kénszaga. A homlokzatnak támaszkodó állványzaton stukkót renoválnak, mint régen odabent kacska végtagot. – Fehér Renátó 2flekken.

Hangulatjelentés

Fújj, szél, fújj!

A megnyitó első és feltétlen ünnepélyes pillanata a kínai fordító, Yu Zemin kitüntetése volt, a Pro Cultura Hungarica díjat kapta a huszonöt éve a magyar irodalom fordításával foglalkozó, Kertészt, Nádast, Kransznahorkait kínaító Yu Zemin, aki előtt kalapunkat lengetjük, mélyre hajolunk. – Jánossy Lajos hangulatjele a könyvfesztivál nyitónapjáról.

hirdetés