hirdetés

Nádasdy 70

Nádasdy Ádám 70

Emlékszem, egy angol nyelvről, fordításról szóló, talán Shakespeare-előadásán láttam először, a helyszín bizonytalan. A terem dugig tele, még a neoncsöveken is lógtak, padlón ültek a fiatalok, egymás hátán kapaszkodtak, hogy lássák. – Nádasdy Ádám ma hetvenéves. A Litera nevében Nagy Gabriella köszönti őt. 

2flekken

Kun Árpád: Kari

Száz fölött Kari mintha valami nagy akadályon jutott volna túl. Kivirult. A gyapjúsapkáját, pulóverét levette, bár igazán átmelegednie még mindig nem sikerült. Gyomorpanaszai megszűntek, újra ette a szárazborsó-pürét, amiről korábban azt állította, hogy emészthetetlen, és emiatt külön sárgarépát tálaltunk neki a tőkehal-kocsonyához. A zsörtölődést azonban ugyanott folytatta. – Kun Árpád 2 flekken.

hirdetés

2flekken

Jánossy Lajos: Lukács György és akiknek - Osztfál csevej

Egy tömbben ábrázolni embert és alkotót, azt a törékeny univerzumot, repedésmintázatot, amelynek egy nézőpontból történő megragadására immáron nincs esély. - Jánossy Lajos 2flekken.

A hónap szerzője

Marno János – Marno Dávid: Bruegel és Brueghel

Marno János januárban a hónap szerzője volt a Literán. Michelangelo Frammartino filméjének ajánlása után és ahhoz kapcsolódva, az előzőhöz hasonlóan rendhagyó formában, fiával, Dáviddal folytatott beszélgetésben értelmezi Pieter Bruegel és Jan Brueghel festményeit. 

A hónap szerzője

Marno János – Marno Dávid: Frammartino filmjéről

Januárban a hónap szerzője a Literán Marno János volt. Rendhagyó filmajánlója egy beszélgetés közte és fia, Dávid között, Michelangelo Frammartino Le Quattro Volte („Négy fordulat”) című, 2010-es filmjéről.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 8.

Napok is eltelnek, amíg újra kiegyenesedik a közszolgálati aritmia a képernyő alján futó hírsávban, és revansot vehetnek a valóság arisztokratái a betolakodókon. Toborzás a privilégiumokért: a figyelemért, az információs monopóliumért és az őrizetlenül hagyott gépparkért. – Fehér Renátó 2 flekken.

BESZÉD

Pion István: Kezdjük el kicsiben!

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-nek tavaly év végén megítélt 400 millió forintos állami támogatás híre felkavarta az írótársadalmat és a könyves szakmát. A fiatal írók KMTG székháza elé szervezett demonstrációján Krusovszky Dénes, Selyem Zsuzsa és Pion István beszéde hangzott el. A Literán most Pion István beszedét olvashatják. 

2flekken

Verona, vége

Pár hete a naplóimat olvasom. Nem tudom letenni. Fejfájásig kínzom magam, elnyel az idő. Tizenéves korom óta írtam tele ezeket a kemény fedeles füzeteket. Naponta egy-egy bejegyzés... – Péntek éjjel tragikus baleset történt Verona mellett, a mai gyásznapon Nagy Gabriella írását olvashatják, 2 flekken.

Búcsú

Vathy Zsuzsa halálára

Talán Lázár Ervin írja valahol, hogy bizonyos pillanatokban nem lehetett eldönteni, sír-e vagy nevet. Nem is kellett talán, Vathy Zsuzsa egyszerre tudta mind a kettőt. – A nemrég elhunyt írótól, Vathy Zsuzsától Nagy Gabriella búcsúzik.

Mészöly-díj

Szkárosi Endre: Szabó Róbert Csaba laudációja

A 2017-es Mészöly Miklós-díjat Alakváltók című, 2016-ban, a Jelenkor Kiadónál megjelent regényért Szabó Róbert Csaba nyerte el. A díjat 2017. január 19-én, tegnap adták át a szekszárdi Mészöly Miklós Múzeumban. A díjazottat Szkárosi Endre és Szörényi László laudálta. Szkárosi Endre méltatását olvashatják.

hirdetés