hirdetés

2flekken

Mélyi József: A sporteszme városa

Ha ma a budai Várból körbetekintünk, óhatatlanul is két nagy, ideiglenes építményen akad meg a szemünk, a Batthyány téri, világbajnokságra készült ugrótornyon és a pesti Belvárosból kimagasodó óriáskeréken. Persze lehet, hogy csak azoknak furcsa ez, akiknek a tekintete a múltban ragadt... – Mélyi József 2 flekken.

2Flekken

Szekeres Dóra: A feszültségről

Fáradt vagyok és feszült. Délutánra úgy érzem, hogy nem maradtak gondolataim. Sírva kapaszkodik belém, maga sem érti, hogy miért ilyen. Én értem, és el is fogadom. Ez egy ilyen kor, most tanulja a határait, most kezdi kiismerni az akaratát, de ettől még legszívesebben menekülnék a helyzetből. – Szekeres Dóra 2flekken.

hirdetés

2flekken

Visky András: Bibliaóra_2 (Gómer)

az első, fél tízes harangszóra, amikor a repedt, háborúban sebet kapott nagyharang kondul meg, már Anyánk körül ülünk mindannyian, csendességet tartunk, Anyánk fölolvassa nekünk a napi szakaszt, amikor meg Zele összehúzza a két harangot, ez a harmadik harangozás, imát mondunk, majd átmegyünk mindannyian a templomba – Visky András 2 flekken.

Csaplár 70.

A pedáns vagány

Szeret kombinálni és következtetésekre jutni. Vannak meggyőződései, nehezen ing meg, mégsem kizökkenthetetlen. Befolyásolni azonban nem lehet, és ő sem tart számot befolyásra. Konok és nyílt, heves és higgadt. Hirtelen és mérlegelő. – Csaplár Vilmos ma 70 éves. Jánossy Lajos köszönti.

2flekken

Jánossy Lajos: Az olasz omlett

A küszöbön szakállas, negyvenes férfi termett, hevesen belém karolt, hantírozva, operai elánnal invitált üzletébe, dallamos cséphadaróként, megállás és levegővétel nélkül beszélt. - Jánossy Lajos 2flekken.

Nekrológ

Gyukics Gábor: Dukay Nagy Ádám

Nem volt trendi, ezt szerettem benne, rém más volt, mint akármelyik egyetemet végzett irodalmár. Nem akart megfelelni se trendnek, se szerkesztőnek, se kritikusnak, se senkinek, és ez irodalmilag sem nyerő. – Dukay Nagy Ádámtól Gyukics Gábor búcsúzik.

Köszöntés

A Jánossy-idő

Jánossy azonban nem egy e nemzedék (pontosabban: több nemzedék) írással és olvasással foglalkozó tagjai közül. (...) Több ő ennél, ritka fajta. Nem csupán jeles tagja egy (több) nemzedéknek, de szinte egy személyben fémjelzi és szervezi, hangolja és színezi azt. – Jánossy Lajost 50. születésnapján Zeke Gyula köszönti.

Köszöntés

Jánossy 50

Szerkesztőtársunk, barátunk, Jánossy Lajos ma 50 éves. A Litera nevében Nagy Gabriella köszönti az ünnepeltet.

2flekken

Mélyi József: Ami marad

A lexikonból felpillantva a fejemben a hang azt mondja, minden ugyanaz. Pedig minden más: a Habsburgok ma alapítvány formájában foglalják el a Nemzeti Galéria tereit. A Jenőy Kálmánok már nem jutnak be várbéli kihallgatásra, talán már nem is léteznek; a messze előretekintő Széchenyi helyén jelenérdekű beruházók állnak. – Mélyi József 2 flekken.

Üveggolyó-díj

Schein Gábor: Az üveggolyó kincs

Hol vannak most a legszebb üveggolyók? Igen, Magyarországról beszélek, mi másról. A helyről, ahol élünk, a helyről, amely végzetesen fogva tartja a képzeletünket. Miben bízhatunk? Miben bízhatunk, ha nem hiszünk a láthatatlan kézben, amely helyrezökkenti, ami rossz felé tart? – Schein Gábor kapta az Írók Boltja idei Üveggolyó-díját. A díjazott beszédét olvashatják.

hirdetés