hirdetés

Köszöntés

Világi nő – Bán Zsófia 60

Bán Zsófia ugyanúgy lenyűgöző tudással közelíti tárgyát, személyes és szenvedélyes, az írás számára hasonlóképp önfeltárási és egyben önmegismerési folyamat, „amelynek során olyan dolgokat kell felszínre hozni, amelyek az ember lényegéhez tartoznak", mint Balassának, akit az egyik legfőbb mesterének tekint". Bán Zsófia szeptember 23-án volt 60 éves. Nagy Gabriella köszönti.

2flekken

Visky András: Bibliaóra_5 (Mária)

azt játsszuk, hogy kiállunk a barakk elé, nézünk fölfelé az égre, és akinek először csöpög vér az arcára, az nyer, vér!, kiáltjuk boldogan, ha a puha, meleg érintést érezzük... – Visky András 2flekken.

hirdetés

Megnyitó

Reményi József Tamás: Titorelli faiskolája

Tolnai Ottó tárlata elé

A költői program: kis semmiségekben fölmutatni a létezés gyönyörűségét és egyúttal rettenetét. – Tolnai Ottó Titorelli faiskolája című, a szentendrei Ferenczy Múzeumban rendezett tárlatát Reményi József Tamás nyitotta meg.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 13.

Egy perc múlva a sor közepéről az útra kiérni már csak sárban lehet. Kimosódnak az ágyások. Tátong az eperföld, mint egy frissen felnyitott test. Aztán hullani kezd a jég is, a diónyi. Fokozza a pánikot az alapzaj, de nem a dörgés, hanem a kopogás, mert jég sárban nem koppan, csak csonton. – Fehér Renátó 2flekken.

Publicisztika

György Péter: Hőstettek az ülőkádban (Tábor Ádámnak szeretettel)

Azaz, attól tartok, hogy mindössze normatív fikció az univerzális avantgárd kronológia. A kulturális terek nélkül mozgalom még nem létezett, melyek alakulása viszont olykor ellentmond a a nagy steril fejlődéstörténeteknek. – György Péter reflexiója a Tábor Ádámmal készült, Vers, kísérlet, mozgalom, megismerés című interjúra.

Laudáció

Radics Viktória: Tolnai Ottó díjához

2017. szeptember 8-án Balatonfüreden, a Quasimodo Költőverseny második napján nemzetközi életműdíjat vehetett át Tolnai Ottó. A költőt díjának átvétele alkalmából Radics Viktória méltatta.

2fekken

Mélyi József: Talpunk alatt

A láthatatlan fenyegetések láthatóvá tétele vagy vakfoltra helyezése a világon mindenhol hatalmi kérdés; mindenütt a hatalom (annak sokféle ága) dönti el, hol húzza meg a látható és a láthatatlan közti határvonalat. - Mélyi József 2flekken.

Búcsú

Ferencz Győző: Búcsú Makk Károlytól

(Berettyóújfalu, 1925. december 22. – Budapest, 2017. augusztus 30.)

A Széchenyi Akadémia elnökétől búcsúzom. Nem üres kegyeleti szólam, hogy nehéz időszakban vállalta a feladatot. De tényleg, miért vállalta? Még akkor is, ha az akadémiának szinte a kezdetektől tagja volt, és akadémikus társainak névsora is oly fényes? Miért vállalta a nyolcvanöt éves, világhírű filmrendező, hogy a méltatlan helyzetbe szorított művészeti akadémia elnöke legyen? – Makk Károlytól Ferencz Győző búcsúzik.

Búcsú

Konrád György: Búcsú Makk Károlytól

A bölcs huncutság csillogása mögül a mozi-nézőre visszanézett egy tűnődő komoly arc is. A legszebb színésznők voltak a társnői, és a Margit-szigeti nagyszállóból járt kamerával a forradalomba, hogy megörökítse annak feledhetetlen képeit, néha leguggolva az autóban, hogy át ne lyukassza egy golyó a rendező és a kameraman fejét. – Makk Károlytól Konrád György búcsúzik.

2flekken

Szekeres Dóra: A fájdalomról

Egyre csak az járt a fejemben, hogy innen már nincs visszaút, de bárcsak vissza lehetne csinálni, hogy ne fájjon. Miért nincs már vége, mikor fejeződik már be? Mintha egy száguldó autóban ültem volna, amin elromlott a fék. – Szekeres Dóra 2 flekken.

hirdetés