hirdetés

2flekken

Nagy Gabriella: Mandulafogó

Jobbra, balra műszerek, szemben fent bura. Sötét van, gyógyszerszag, fertőtlenítő. Vöröses-barnás színben látom az egészet, mintha belebújtam volna a saját számba. – Nagy Gabriella 2flekken.

Köszöntő

Jánossy Lajos: Mozdulatlan elkötelezettség

Oravecz 75

Az a festői nézés, ahogyan Oravecz sötétségeket és világosságokat teremt, az a zenei hallás, amivel tájainak némaságát komponálja és az antropológusi módszertan, miként az emberi szokásokat, a tárgyhasználatot felméri és rögzíti. – Oravecz Imrét 75. születésnapján Jánossy Lajos köszönti.

hirdetés

Gyász

Weber Kristóf: Melis László halálára

...letaglózva tanulmányoztam a Bakkhánsnőket, amivel újrarajzolta az operaműfaj térképét. Hallgattam a dalciklusait, zongoraműveit (Black and White) és hegedűjátékát. Megérintett a kifinomultsága, Dobszay László Schola Hungaricájából hozott archaikus szellemisége, a szellemessége – A napokban elhunyt Melis Lászlótól Weber Kristóf búcsúzik.

Búcsú

Nádas Péter: Bojtár Endre halálára

Kérdeztem, mivel foglalkozik. Akkor éppen strukturalizmussal foglalkozott. Azt válaszolta, hogy a héten még el kell olvasnia a magyar költészetet. Harsányan hahotáztam, na, ne tessék már mondani, de azon a héten tényleg elolvasta a magyar költészetet... – Bojtár Endrétől Nádas Péter búcsúzik.

2flekken

Visky András: Bibliaóra_10 (Mennyei Jeruzsálem)

bizony félelem lett úrrá rajtunk is, mert a bejelentéssel együtt kerített hatalmába a felismerés, hogy nincs hova mennünk, semmit nem hagytunk hátra sehol, apánk szabadon engedésének mindeddig még a legcsekélyebb lehetősége és reménye sem merült fel, nekünk a fogság lett az otthonunk... – Visky András 2flekken.

Vélemény

Lövétei Lázár László: Egészen rövid lábjegyzet

(a háromrészes transzközepes-KMTG-s szappanoperához)

Hogy mennyire sikerült objektívre a háromrészes összefoglaló, arról lehetne vitázni, de azért akad még bőven kibeszélni való dolog az irodalmi közéletben. Mert miről is van szó? Január 19-én épp Alsólendváról tartunk Pest felé az autópályán, amikor olvassuk a Magyar Nemzetben, hogy a magyar próza így meg úgy... – Lövétei Lázár László A transzközéptől a KMTG-ig I-III. cikksorozatunk kapcsán írt véleményét közöljük.

2flekken

Seres Lili Hanna: A szemmaszk

Időnként eszembe jut, hogy talán túl tágak a könnycsatornáim. Kibuggyan a könny, mint a pisi, amikor a húgyhólyag nem elég erős. És most mondhatnám, hogy vagy túl tág a kamra, a pitvar, kibuggyan az érzés. Én így érzek. Könnyen kibuggyan. – Seres Lili Hanna 2flekken.

Levél

Sándor Iván: Levél Jánossy Lajosnak a „tárgyalási alapról"

Az ember nyomot hagyó lény, de el lehet taposni. A betűit csak ideig-óráig. Babits nyomot hagyó betűi megértetik az át nem éltet is, miközben a mindenkori hatalmak szorgos seprűikkel igyekeznek eltakarítani a betűket históriai sztrádájukról. – Sándor Iván levele Jánossy Lajoshoz.

2flekken

Mélyi József: Apróságok

És nem önmagában a zsánerszobor vagy az aprócska geg jelenti a problémát, hanem a léptéktévesztés – egyetlen apró szobor vicces lehet, tíz vagy húsz már óhatatlanul kínos – és a szemléletek zavart keveredése. – Mélyi József 2 flekken.

Kertész Imre Intézet

Schein Gábor: Így nem lehet

Miért mondtam le a beszélgetést a Kertész Imre Intézet vezetőjével?

Miután 2018. január 25-én este meghallgattam a Klubrádióban egy interjút Hafner Zoltánnal, csekélyke illúzióm is elszállt. Beláttam, hogy tévedtem. Úgy döntöttem, haladéktalanul lemondom a vele tervezett beszélgetést. – Schein Gábor a Kertész Imre Intézetről és egy beszélgetés lemondásának okairól.

hirdetés