hirdetés

Nekrológ

Búcsú Bán Magdától

Határozott nő volt, kicsit hűvös, olykor szikrázóan indulatos, ugyanakkor bátorító, és az első pillanattól kezdve magas igényeket támasztó, azokat elváró. / Rejtőzködő, titokzatos ember, aki keveseket engedett belátni a falak mögé... – Bán Magdától Jánossy Lajos és Nagy Gabriella búcsúzik.

Emlékbeszéd

Végel László: Befejezetlen mondat

Nem kötött különbékét. Nevezetes interjújában megnevezte a bűnösöket, és felsorolta annak a néhány írótársnak a nevét, akik védelmükbe vették. – 64 éves lenne idén Sziveri János, a fiatalon elhunyt vajdasági költő. Végel László emlékbeszédét olvashatják.

hirdetés

2flekken

K. Horváth Zsolt: A Rákosi név megint szép lesz – Az „ismeretlen" lehetséges szerepe a pedagógiában

A kihívás abban állt, hogy Rákosi fogadott a diákokkal, olyan verset fog felolvasni, melynek nem fogják tudni elmondani a tartalmát. – K. Horváth Zsolt 2flekken.

Üveggolyó-rend

Garaczi László Üveggolyó-díjas

Az Írók Boltja „Üveggolyó rend”-je egy olyan elismerés, amit a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek. Vasárnap Garaczi László vehette át a díjat. A díjazott köszönőbeszédét olvashatják.

2flekken

Seres Lili Hanna: Mindenkor-enyémvalóság

Örülünk, hogy egyáltalán le tudjuk játszani a kazettát, a nagy része nem jó minőségű, néhol olyan a hangunk, a levegővételünk, tompa és mély, mint terhes-ultrahangon a szívdobogás. – Seres Lili Hanna 2flekken.

NEKROLÓG

Száraz Miklós György: Vera

Amikor García Márquez elment, Vera azt mondta, nem kerülnek elő írások az asztalfiókból, mert Gabót állandóan ostromolták az újságok és a kiadók. Jó lenne, ha Vera fiókja nem lenne üres. Hátha mesélne még az életéről nekünk. – Székács Verától Száraz Miklós György búcsúzik.

LENDÜLET

Mészáros Gábor: Botrány/hősök

Alighanem árnyalatnyi különbség mutatkozik meg a reformkor híres írója, Fáy András magánélete és a nőknek szánt közéleti szerep között, mely szerepben szerinte a nő nem jelenhet meg a társadalomban mint független egzisztenciával bíró személyiség, életének középpontjában ugyanis a férjnek kell állnia. – Mészáros Gábor esszéje Pálóczi Horváth Ádámról és Fáy Andrásról a Lendületben.

2flekken

Radics Viktória: Hanele és Dicuka

Miután hazaérkezett, nem kapott állást, és kocsmazongoristaként „baselt” némi dohányért. Emlékiratában a kora-szocialista Budapest éjszakai életét, a presszók, bárok, lebujok embertenyészetét ecseteli anekdotikus stílusban, a korabeli szlenget használva. – Radics Viktória 2flekken.

Búcsú

Tábor Ádám: Búcsú egy modern amoderntől

Kevés olyan prózaírót ismerek, akit annyira markáns intellektualitás, reflexiós képesség jellemez, mint őt – és fordítva: kevés esszéírót, aki annyira eredeti, fanyar és érzékletes stílusban, szépirodalmi igénnyel írt volna esszét, mint ő. - Berkovits Györgytől búcsúzik Tábor Ádám.

2flekken

Fehér Renátó: Latabagomár és finfi

S lenni most, ezen a májusi délutánon egyetlennek a világon, aki erre a negyven percre és erre a végigmondásra képes. Ezen a teraszon és mindenütt. Ha pedig a végére ér, nézzünk majd mindannyian a fejünk fölé: az elrepülő nikkel szamovárra, az elrepülő délutánra. – Fehér Renátó 2flekken.

hirdetés