hirdetés

2Flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 10.

Ez a szórt fény épp ideális kezelni az ébredező talasszofóbiát, a tenger bemérhetetlen, sötéten fenyegető ürességétől való félelmet, amit a hloubětíni panelsor, ez a tengertelenségtől klórszagú ország természetfilmes csatornákon diagnosztizál, ha egyáltalán, és akkor is cápákkal azonosít. A mélység húz, ha nem mindjárt csalogat. – Fehér Renátó 2flekken.

Hamvas Béla 120

Kívül minden kategóriarendszeren

Százhúsz éve, 1897. március 23-án született Hamvas Béla író. Mivel életműkiadása – írásait a Medio kiadó jelenteti meg – a mai napig lezáratlan, róla szólván az egész életműről nem, legfeljebb az eddig ismert részről beszélhetünk, amely azonban akkor is zavarbaejtően gazdag, ha még az sem dönthető el egyértelműen, hogy író, filozófus, vagy ahogy egyesek nevezik, egy művelt könyvtáros hozta létre. – Péntek Orsolya írása.

hirdetés

2flekken

Jánossy Lajos: A szégyen

Felhajtott pulóvergallérja volt, deres halánték, szálanként befésült, zselézett frizura, tévészereplős, talkshow-keretes szemüveg. Határozott, de elegáns parfümfelhő lebegett körülötte. Molesztáltak, ezt a szót használta. - Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Kun Árpád: Alvhild

A viharos szélben negyvenkét ház égett le, de a fából épült történelmi centrum megmaradt, és emberéletben sem esett kár. Következő nap látogattam ki Alvhild-hoz, akit akkor láttam először és utoljára kedvetlennek. Mondta, hogy minden tűzvész felkavarja, mert arra emlékezteti, hogy a saját házuk egyszer porig égett, sőt a család szállodája is. – Kun Árpád írása 2 flekken, A kitakarítottak sorozat újabb darabja.

2flekken

Nagy Gabriella: Magyar performance

Mi más történt volna itt, mint egy Deák Kristóf filmje inspirálta szép közösségi performance, amelyben megvalósítottuk a forgatókönyvet, és mi magunk (az énekkar, nem a karvezető vagy bárki hatalmasság) akartuk egymást elhallgattatni. – Nagy Gabriella 2flekken.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 9.

Egy üzbég oligarcha nagyobbik lánya, aki Dubrovnikban nyaral, Prágában öltözik, fotós, modell és ékszert tervez, de ha kell, hamar kitanulja majd az igazi üzletet is. Ő volna minden, amit arról a hatalmas szovjet utódállamról tudok. – Fehér Renátó 2flekken.

2Flekken

Szekeres Dóra: Az altatásról

Megsimítom a haját, ráteszem a tenyerem a fejére. Az ujjaimat betöltik a kis göndör puha tincsek. Sűrű, göndör haja van, de még mindig selymes, mint a csecsemőké. Visszafordul, rám néz, de a sötétben már nem látom, hogy nyitva van-e a szeme. – Szekeres Dóra 2flekken.

Nádasdy 70

Nádasdy Ádám 70

Emlékszem, egy angol nyelvről, fordításról szóló, talán Shakespeare-előadásán láttam először, a helyszín bizonytalan. A terem dugig tele, még a neoncsöveken is lógtak, padlón ültek a fiatalok, egymás hátán kapaszkodtak, hogy lássák. – Nádasdy Ádám ma hetvenéves. A Litera nevében Nagy Gabriella köszönti őt. 

2flekken

Kun Árpád: Kari

Száz fölött Kari mintha valami nagy akadályon jutott volna túl. Kivirult. A gyapjúsapkáját, pulóverét levette, bár igazán átmelegednie még mindig nem sikerült. Gyomorpanaszai megszűntek, újra ette a szárazborsó-pürét, amiről korábban azt állította, hogy emészthetetlen, és emiatt külön sárgarépát tálaltunk neki a tőkehal-kocsonyához. A zsörtölődést azonban ugyanott folytatta. – Kun Árpád 2 flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Lukács György és akiknek - Osztfál csevej

Egy tömbben ábrázolni embert és alkotót, azt a törékeny univerzumot, repedésmintázatot, amelynek egy nézőpontból történő megragadására immáron nincs esély. - Jánossy Lajos 2flekken.

hirdetés