hirdetés

publicisztika

Ami nincs

Győrffy Ákos 2 flekken

Ott áll egy szobor az árok aljában, a földmélyi, archaikus csendben, és egészen mindegy neki, látja-e valaki vagy sem. Mint ahogy egészen mindegy alkotójának is, aki nem azért bontotta ki azt a szerencsétlen állatot a talajból, hogy mások aztán majd értetlenül bámulják, miközben elismerően hümmögnek, és azt mondják: hát ez igazán nagyszerű.

Vélemény

Szabó Lőrinc és az olvasók emlékezete

avagy az emberek tragédiája

Miért, miért nem, ez a cikk ma eszembe jutott, s fel is lapoztam. A fiatal költő az akkor 73 éves Jászai Marival készített interjút 1923-ban. Az írás címe: "Jászai Mari, az első magyar Éva, Az ember tragédiájáról". Beszélgetésük vége felé ezt írja Szabó Lőrinc: "Megkérdeztem, hallott-e a Fővárosi Színházban elkövetett revolveres botrányról?"
hirdetés

A lector szalutál – 2.

Főszerkesztői levél

Jómagam szeretem azt gondolni (na jó, hiszem is), hogy az irodalom (a nyelv) a szerencsés pillanatainkban megmutat valamit a létezés titkos szerkezetéből. Erősebb lét, ugyebár. S ugyan azt nem hiszem, hogy a Literánknak ezt a szerkezetet kellene megrajzolnia, ám azt remélem, hogy ezekről a pillanatokról, de legalábbis az érzésekről és szándékokról lehet beszélni.

publicisztika

Mitnekemte

Borbély Szilárd 2flekken

A magyar nemzetkonstrukció alapító szövegei döntő módon irodalmi szövegek. Nem úgy, mint a franciák emberi jogokra tekintő hagyománya vagy az angolok konzervatív etikai megfontolásokat követő gondolkodása, nem beszélve az amerikaiak szabadságról szóló nyilatkozatainak jogi szövegekre alapozott nemzeteszméjéről. A modern magyar nemzet – jobb híján – irodalmi szövegek halálkomolyan vételéből formálódott ki.

hirdetés