hirdetés

Esterházy-könyvtár

Márton László: (Esterházy-könyvtár)

1983 tavaszán, amikor először találkoztam vele, két dolgot mondott. Egyrészt, hogy a Magvető Kiadónak szánt novelláskötetemből kíméletlenül dobjak ki mindent, ami gyenge, másrészt, hogy olvassam el a Tristram Shandyt, azt a halványzöld kötéstáblájút... – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Márton László Laurence Sterne Tristram Shandy című regényéről írt.

Réz Pál-emléktábla

Závada Pál: Hogy mi minden ér vele véget

Pali nem arra készült, hogy miután ő mint főszerkesztő kidől, vele együtt dőljön ki a lapja is. Utólag visszatekintve mégsem tudom elhessenteni a kérdést: Egyáltalán történhetett-e másképp?, ez a folyóirat, amely ennyire összeforrt az ő szellemével, túlélhette volna-e alapító főszerkesztőjének elvesztését? – Április 11-én Závada Pál szavaival felavatták Réz Pál emléktábláját a Jászai Mari téren.

hirdetés

2flekken

Visky András: Bibliaóra_12 (Sem zsidó, sem görög)

nem vettem észre, mikor állt be a csend, csak amikor Balk néni beszélni kezdett, te ezt most még nem érted, mondta halkan, mint aki meghallotta a gondolataimat, vannak kimondhatatlan szavak, amelyek a lélekben születnek és ott van egyedül értelmük... – Visky András 2 flekken.

KÖSZÖNTÉS

Egy hosszútávfutó arányossága – Konrád György 85

Így lesz a kortársak és az utószülöttek számára a konrádi életmű és a konrádi jelenlét is több mint áramló leltár, több mint felelősség, és több mint vezérlőcsillag vagy épp penzum. Akár egyetértőleg viszonyulunk hozzá, akár vitázva, ez a gondolkodói életmű evidens, életre szóló, tehát hosszú távú adottságunk. – Konrád Györgyöt Fehér Renátó köszöntötte.

Grendel 70

Grendel Lajos 70

Ott ködlik és füstölög a Krúdy-utazások őszi magánya, ott fénylenek tompán és törötten a mikszáthi anekdoták cserepei, és ott ikrásodik, csomósodik a Kosztolányi-féle sztoikus összegzések derűs mélabúja. – A ma 70 éves Grendel Lajost Jánossy Lajos, Fehér Renátó és Nagy Gabriella köszönti.

2flekken

Seres Lili Hanna: Szabad-e nekem itt most

Szóval vicces, az embernek pont akkor nincs türelme a nyugtató dolgokhoz, amikor a türelmét és a nyugalmát kéne visszanyernie. Na, úgy tűnik, sikerül. Az ember...-rel kezdődő bölcs mondatokat írnom. – Seres Lili Hanna 2flekken.

Lendület

Vaderna Gábor: Nyugat és kelet, Tisza és Duna

1750–1820

Berzsenyi tudta, Kazinczy nyelvújítási álláspontjának érzékeny pontjára fog tapintani. A levél további része ugyanis azt taglalja, hogy Berzsenyi szerint nemcsak a tiszai nyelvi formákat kellene a nyelvújítás során előnyben részesíteni. – Vaderna Gábor esszéje Berzsenyi és Kazinczy nyelvújításról folytatott levélváltásáról a Lendületben.

2flekken

Mélyi József: Jósok és varázslók

A varázslók nemcsak egy jobb jövőt tárnak elénk, de minden mozdulatukkal el is rejtenek valamit; Magyarországon mindig is az áhított jövőig elvezető utat csalták rövidebbnek és simábbnak. Teszik ezt ma elfedve azt, hogy a jelenünket és a közelmúltunkat mindezzel ellentétes tapasztalatok határolják. – Mélyi József 2flekken.

Köszöntő

Ágh István 80

Ágh István ma 80 éve, 1938. március 24-én született Felsőiszkázon. Sok mindennel adósok vagyunk még vele kapcsolatban. Tandori írja, fontos megjegyezni: „'egy nagyköltészet elhelyezkedik', Ágh Istváné lenne ez, ugye". – Ágh Istvánt születésnapján Nagy Gabriella köszönti.

köszöntő

Pál Sándor Attila: Ókontri – Oravecz Imre köszöntése

Nem telik el nap, hogy ne gondolnék Elmúlásunk menetrendjére. Együtt repültem az idős Árvai Jánossal a tanya, végül Szajla és a környező vidék körül. Láttam a távozó fát, a rengeteg madarat és még sok minden mást. – Oravecz Imre 75. születésnapját a Petőfi Irodalmi Múzeumban március 13-án ünnepelték. Pál Sándor Attila köszöntője.

hirdetés