hirdetés

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 15.

A közösségi médiát néhány óra alatt ellepik az összeesküvés-elméletek: az éber rapidimámokat és biztonságpolitikai kommentgurukat ma sem lehet megtéveszteni. Egy izraeli tengeralattjáróról készített pixeles youtube-videó lesz feltűnően kattintékony. – Fehér Renátó 2flekken.

Köszöntés

Pályi 75

Pályinak van a lényében egyfajta törékeny monumentalitás, törékenysége és sebezhetősége talán abban is megmutatkozik, hogy folyton-folyvást meglehetősen összeegyeztethetetlen dolgokat művel... – Pályi Andrást 75. születésnapja alkalmából Forgách András köszöntötte a PIM-ben.

hirdetés

Laudáció

Jánossy Lajos: Avagy hol lakik az Úristen

A himnikus és a prózai hangvételt mégsem reménytelen közös nevezőn, a népnyelv lényegre tapintó blikkfandlijával (sic!) megragadni; az a kérdés, Németh Gábor tudja-e, hol lakik az Úristen. - Jánossy Lajos laudációja Németh Gábor Füst Milán-díja alkalmából.

Laudáció

Rácz Péter: A hitelesség érdekében

Zoltán Gábor könyve, az Orgia, egyszerre dokumentumgyűjtemény és regény nagyon közeli múltunkból. Sokan felednék inkább a megszégyenítéseket, hazánk, vagy Budapest, vagy a Városmajor megszégyenítését a nyugalom és béke kedvéért. A feledés azonban tudatlansághoz vezet. A tudatlanság pedig újabb rémtetteket szül. - Rácz Péter laudációja Zoltán Gábor Füst Milán díja alkalmából.

Köszöntő

Mary Poppins, lobogó kabátban

Mint Mary Poppins, ismeri a varázslás titkát, sorai, olykor egész versei, figurái, történetei képesek arra, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyjanak az olvasóban. – A születésnapját ma ünneplő Tóth Krisztinát Nagy Gabriella köszönti.

2flekken

Mélyi József: Ócska trükk

Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen című kiállítás „rámutat arra, hogy a bolsevikok által szervezett felkelés, vagyis a bolsevik puccs voltaképpen a német katonai hírszerzés és a német külügyi vezetés trükkje volt, ha úgy tetszik a XX. század legsikeresebb titkosszolgálati akciója” – áll a bevezetőben. - Mélyi József 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Három holló

És lám és igen, a múlt hét szerdáján az Erzsébet híd pesti hídfőjénél megannyi lelkes ünneplő gyűlt össze, szorult az utcára, mert a Három holló szélesre tárta ajtóit. –  Jánossy Lajos 2flekken.

Laudáció

Kőbányai János köszöntése

De az, hogy magyar-zsidó kultúra, irodalom nemcsak hogy létezett, hanem igen nagy szerepet is játszott annak a szellemi világnak kialakításában, melynek mi ma örökösei vagyunk, tagadhatatlan s tagadhatatlanul fontos. S hogy Kőbányai János fáradhatatlanul gondozza ezt a hagyományt, értelmezi, kiadja, könyveket ír róluk, igen nagy szolgálatot tesz a magyar kultúrának. – Kőbányai János Komlós Aladár-díjához Heller Ágnes mondott laudációt.

Laudáció

A töprengés hasznáról – Laudáció Takáts Józsefről

Jellemző rá a tudós, tárgyias megszólalást – a pszichológiából vett kifejezéssel szólva – én-közléssel ötvöző hangütés, ami meghatározza a másik számára a beszélő pozícióját, azaz föltárja annak szellemi-kulturális előföltevéseit, premisszáit, ezáltal segítve elő mondandójának megértését. – Takáts József Komlós Aladár-díjához Ágoston Zoltán mondott laudációt.

Nekrológ

Az el nem jövő jövő

Egy világ veszett el vele. Elképesztően nagy tudású, széles látókörű, nemzetközi hírű professzor, s nem csak rendkívül inspiráló, szuggesztív előadó, de egy életvidám, jó humorú, igazi jó ember is, akit tanítványai rajongásig szerettek. – A napokban elhunyt Kállay Géza irodalomtörténésztől, egyetemi tanártól Timár Andrea búcsúzik.

hirdetés