hirdetés

Lendület

Kiss Margit: A húszon túl? Nem, a húsz az!

A tízes számrendszer meglétére – több más nyelv mellett – a magyarban is léteznek nyelvileg rekonstruálható nyomok. A negyven, ötven, hatvan stb. számneveink olyan összetételek, amelyeknek a négy, öt, hat stb. előtagjuk mellett a második tagjuk, a -van, -ven – Kresznerics által vonásoknak nevezett – ősi örökségű elem. – A Lendület kutatócsoport sorozatában Kiss Margit írása.

A városíró jelenti

Tóth Kinga: Mise

azon a helyen, ahol az én nyelvemet beszélik, ahol az enyémek vannak, ott most fésülködni kell és nem lehet alvatlanul üldögélni, és nem tudok nem erre gondolni, amikor a hegylépcsőkön kopácsolok le a gurulóssal és megfőzöm a teraszon a kávét és leülök egy másik és szintén puha fotelbe – A városíró jelenti Grazból, Tóth Kinga írása.

hirdetés

2flekken

K. Horváth Zsolt: A tyúk vagy a tojás? Demokrácia kicsiben és nagyban

A gyermeki világ tiszteletében és megértő formálásában Mérei demokratikus garanciákat lát: amit kiskorában közösségi szinten megtanul a gyermek, azt felnőttként társadalmi–politikai szinten nemcsak alkalmazni, de kamatoztatni is tudja. – K. Horváth Zsolt 2flekken.

Déry-díj

Danyi Zoltán, Mán-Várhegyi Réka és Mariarosaria Sciglitano Déry-díjához

A Déry Tibor-díjat évenként olyan alkotók kapják, akik a magyar irodalom művelésében, illetve idegen nyelveken való tolmácsolásában kimagasló eredményeket értek el. Az idei díjazottak október 18-án vehették a díjakat. Danyi Zoltánt Keresztesi József, Mán-Várhegyi Rékát Závada Pál, Mariarosaria Sciglitanót Bán Zsófia laudálta.

Jelenkor 60

Hat-mondatok a hatvanéves Jelenkorról

Olyan szerkesztők kellettek-kellenek, akik tudták-tudják, hogy a jelentős irodalom nem az, amelyik kiszolgálja a korszak igényeit, hanem az, amelyik a mélyére pillant annak, hogy valójában miben is áll a korszak. – Balla Zsófia, Bertók László, Márton László, Pályi András, Sándor Iván, Schein Gábor és Tóth Krisztina hat-mondatai a 60 éves Jelenkorról.

2flekken

Modor Bálint: Krisztián

Persze félek is itt hagyni a házat télire, most jönnek fel a városból a koszos csövesek, elkergetik őket az aluljárókból, mind itt fognak kikötni, lemegyek a szállóra, én mondom neked, nem is lehet ott igazán megmaradni. – Modor Bálint 2flekken.

2flekken

Radics Viktória: Vándorló lélek

Fél pillanat alatt lepereghetek innét, tudom: tudatosságom szakadék fölött köröz. A világi hatalom arra hivatott, hogy csökkentse a kiszolgáltatottság-érzést, ezért semmi se túl drága neki. – Radics Viktória 2flekken.

2flekken

Nagy Gabriella: Dédapám

Az utazást halogatom, helyette nagy garral nézegetem a nemes urak nehezen fellelhető fényképeit, és az agyam villámgyorsan egybeveti a látottakat nagyapám vonásaival. Magas orrnyereg, rövid, piszés orr, hosszúkás arc, magas homlok, erőszakos áll, sötét bőr és haj, férfias, a homlok két oldalán bekövetkező kopaszodás, egyenes szálú bajusz. És akkor egyszer csak meglátok egy arcot. – Nagy Gabriella 2flekken.

Lendület

Rédey János Gergely: Héraklés és Pallas magyar ivadékai

...a Magyar Királyságban az irodalom nyugati mintákhoz viszonyított művelését és a barbarussal vívott küzdelmet együttesen felkarolni szinte egy és ugyanazt jelenti az Európához, azaz a műveltséghez való tartozással. – A Lendület kutatócsoport sorozatában Rédey János Gergely írása.

A városíró jelenti

Tóth Kinga: Síppal-dobbal

A japán művész náci relikviákat próbál a főtéren sétálgató emberektől begyűjteni. „Megvan még a (náci) nagypapa náci kalapja a padláson? El tudná hozni nekem? Gyűjtöm őket."– Új sorozatunkban Tóth Kinga HuBook.de felkérésére írt városírói jelentéseit olvashatják magyarul a Literán Grazból.

hirdetés