hirdetés

2flekken

Augusztus Esterházyval

Esterházy ebben az országban lélegzik, ír, olvas, ír, agyában alany és állítmány szökdel (meg a bővítmények), a mondatrészek ezernyi kis jelentést mozgatnak, ütköztetnek, gondolatokat formáznak ebben a pillanatban is – hiszen most is olvassa őt valaki –, és ezeket a folyamatokat nem lehet leállítani. Lesznek olvasói, akik ezen a mai napon, augusztus 20-án születnek! – Radics Viktória 2flekken.

2flekken

Nagy Gabriella: Moszkvát énekszóval búcsúztattuk

Naplóim tanúsága szerint 1979-ben és 1980-ban vettem részt a barátságvonat útjain. Életem első külföldi utazását így tettem a Szovjetunióba, s a másodikat, egy évvel később a Német Demokratikus Köztársaságba. Első gimnázium végén indultunk, két napja töltöttem be a 15-öt, gyerek voltam, a Leövey Klára Gimnázium diákja. Anyám vállalati kölcsönt vett fel, hogy elmehessek. – Nagy Gabriella 2flekken.

hirdetés

Búcsú

Tamás Gáspár Miklós: Naipaul, a nevelő

Ízlésünk – mondja Naipaul – csiricsáré, eklektikus, szedett-vedett, uraságtól levetett holmik összevisszasága, erkölcsünk az önsajnálat, politikánk sérelmi, társadalmi magatartásunk magva a „nekem jár, mert szenvedtem". - V. S. Naipaultól búcsúzik Tamás Gáspár Miklós.

2flekken

K. Horváth Zsolt: Föld! Föld! Rabjai a földnek

Sőt, a front elvonulta után, a túlélés érdekében a falvakban, kisebb városokban meg kellett szervezni az élelmiszerellátást, ehhez földre, eszközökre, koordinációra volt szükség, vagyis főhatalom nélkül kialakult egyfajta öngondoskodás és munkamegosztás. – K. Horváth Zsolt 2flekken.

Lendület

Hegedüs Béla: Valóságos kaméleon

Meg vagyok győződve róla – mi mást tehetnék –, hogy Kalmár György másfél éves keleti, közel-keleti utazása során láthatott kaméleont. Ha mást nem, hát Stephan Schultz halálában hamuszürkévé vált preparált példányát. – Hegedüs Béla írása Lendület című sorozatunkban.

Tárca

Patak Márta: Visszaszámlálás

A huszonkét falubeli férfi kétségbeesetten próbálta megakadályozni, hogy a tűz áttörjön az úton. A szemük sarkából látták, hogy a polgármesterük alig százméternyire tőlük a Lefkosz kutyával együtt porrá ég, miközben locsolták gépiesen a vizet, csapkodták a füvet az olajfaágakkal. – Patak Márta írása a görög erdőtűzről.

2flekken

Seres Lili Hanna: Mondjuk akkor majd ezekről

Kedves Réka, most, hogy bemutattad a társadalomtudósok kicsiny világát, átevezhetnél az irodalmárokhoz, tapasztalataid alapján, mint egy lelkes, körültekintő, elhivatott antropológus, megírhatnád a mi ismeretterjesztő könyvecskénket is. – Seres Lili Hanna 2flekken.

2flekken

Radics Viktória: Véletlenek füzére II.

Mateja az ősei nyomába eredt, így jutott el Bácskába. Az apai ági nagyanyját Wollner Magdának hívták, és úgy tudja, hogy az Apatini út 21-ben laktak; Magda apja Wollner Vilmos volt, anyja pedig König Rózsa. Mindketten Auschwitzban vesztek oda. - Radics Viktória 2flekken.

LAUDÁCIÓ

Fehér Renátó: Takács Zsuzsa Nagyszótár

Takács Zsuzsa Hévíz Díja elé

Takács Zsuzsának ítélték a hatodik alkalommal átadott Hévíz Irodalmi Díjat. Az elismerést a Hévíz folyóirat 2017/3. számában közölt, A Vak Remény gyöngülése című verséért kapta. Takács Zsuzsát Fehér Renátó köszöntötte.

Kiállításmegnyitó

Árnyék és füst csak a világ

Az árnyak, a füstfodrok folyamatos módosulása talán jellemzőbb arra a városra, mint valamelyik kitüntetett részletének rögzített képe. Péntek Orsolyát éppen a változás ragadta meg, éppen a változások folyamatának állandóságát mutatják meg képei. – Zoltán Gábor megnyitóbeszéde Péntek Orsolya Cannaregio című kiállításán.

hirdetés