hirdetés

2flekken

Fehér Renátó: hadüzenet

Kinek a megbízásából méltóztatik háborúba lépni az amerikai egyesült államokkal?, kérdi rögtön a lestrapált jenki irodista, és sehol egy adjonisten, a magyar márpedig olyan fajta, hogy ha ily’ módon felbőszítik, markáns elképzelése látszik lenni a fogadjisten milyenségéről. Magyarország, feleli a délceg magyar külügyes, s kiegyenesedik, de a fejét nem szegi fel úgy, mint általában, nem otthon van. – Fehér Renátó 2flekken.

2flekken

Mészáros Gábor: Mozgókép alulnézetből

A szokásos, külföldiektől hallható mondatokra számítok folytatásként, búskomorság, érdekes ország, micsoda tájak, kultúra, milyen jó itt. De ez a spanyol lány valami pontosabbat mond. – Budapesten is méregetik magukat, de valahogy őszintébben teszik. Habár... – lassít – elég messze álltok meg egymástól a villamoson. – Mészáros Gábor írása.

hirdetés

2flekken

Visky András: Bibliaóra_11 (Szabad Európa)

egyik napról a másikra, mondhatni, eljött az idő, amikor már semmi és senki nem zavarta Szabad Európát, BBC hangját sem törték meg a recsegések és az elektromos robbanások, a Globetrotterből vidám zene szólt – Visky András 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: A múltat végképp

Hogy a társadalmi egyenlőség eszméjének jegyében ismét megnyílt az ismert horizont; az alkotókkal és az alkotásokkal szemben elvárásokkal fenyegetőző, feladatokat kitűző, megfellebbezhetetlen ítéleteket hozó önkéntesek falanxai szerveződnek. – Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Mélyi József: Valeska és a szellemek

A médium (magyar hangja: Balázs Péter) ekkor így szól: „Miért nem üzensz nekünk valamit, Olaf?" Miután azonban a szellem durva jelzőkkel illeti a társaság egyik tagját, Balázs Péter elküldi: „Menj el, Olaf, távozz innen, menned kell!" – Mélyi József 2flekken.

2flekken

Nagy Gabriella: Mandulafogó

Jobbra, balra műszerek, szemben fent bura. Sötét van, gyógyszerszag, fertőtlenítő. Vöröses-barnás színben látom az egészet, mintha belebújtam volna a saját számba. – Nagy Gabriella 2flekken.

Köszöntő

Jánossy Lajos: Mozdulatlan elkötelezettség

Oravecz 75

Az a festői nézés, ahogyan Oravecz sötétségeket és világosságokat teremt, az a zenei hallás, amivel tájainak némaságát komponálja és az antropológusi módszertan, miként az emberi szokásokat, a tárgyhasználatot felméri és rögzíti. – Oravecz Imrét 75. születésnapján Jánossy Lajos köszönti.

Gyász

Weber Kristóf: Melis László halálára

...letaglózva tanulmányoztam a Bakkhánsnőket, amivel újrarajzolta az operaműfaj térképét. Hallgattam a dalciklusait, zongoraműveit (Black and White) és hegedűjátékát. Megérintett a kifinomultsága, Dobszay László Schola Hungaricájából hozott archaikus szellemisége, a szellemessége – A napokban elhunyt Melis Lászlótól Weber Kristóf búcsúzik.

Búcsú

Nádas Péter: Bojtár Endre halálára

Kérdeztem, mivel foglalkozik. Akkor éppen strukturalizmussal foglalkozott. Azt válaszolta, hogy a héten még el kell olvasnia a magyar költészetet. Harsányan hahotáztam, na, ne tessék már mondani, de azon a héten tényleg elolvasta a magyar költészetet... – Bojtár Endrétől Nádas Péter búcsúzik.

2flekken

Visky András: Bibliaóra_10 (Mennyei Jeruzsálem)

bizony félelem lett úrrá rajtunk is, mert a bejelentéssel együtt kerített hatalmába a felismerés, hogy nincs hova mennünk, semmit nem hagytunk hátra sehol, apánk szabadon engedésének mindeddig még a legcsekélyebb lehetősége és reménye sem merült fel, nekünk a fogság lett az otthonunk... – Visky András 2flekken.

hirdetés