hirdetés

2flekken

Visky András: Bibliaóra_7 (Messiás)

adventkor mi a kis Jézus születését várjuk, négy barakkal odébb, a mienkre merőleges utcában Făgăşan bácsi a Messiást, Anyánk énekkel ébreszt, gyertyát gyújt, „származott egy vesszőszál Isaaai törzséből, virágszál növekeeedék fel aaa gyökeréből", olyan szépen hajlítgatja a színes magánhangzókat, hogy megfájdul tőle a szívem – Visky András 2flekken.

2flekken

Nagy Gabriella: Hálótárs

Nem tudom, milyen alkalom lehetett, talán szilveszter, amikor úgy esett, hogy az elfogyasztott jelentős alkoholmennyiség miatt nem indulhatott már útnak éjszaka a teljes vendégség, hálóhelyet kellett találni az itt ragadtaknak. – Nagy Gabriella 2flekken.

hirdetés

Kertész-emléktábla

Sándor Iván: Levél Kertész Imrének!

November 9-én, Kertész Imre 88. születésnapján emléktáblát avatott a Kertész Imre Intézet a Török utcában. Erre reflektál Sándor Iván szerkesztőségünkhöz eljuttatott írása, amely egy Kertész Imréhez szóló levél.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A Kertész Imre-emléktábla avatásáról

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

2flekken

Mélyi József: Margit néni

1970-ben, a Belváros új fénykoncepciójának részeként a Lánchíd díszvilágításában – miközben megmaradtak a korábbi erények – visszatért a füzéres megoldás, emellett jutott fény az oroszlánokra, a járdák peremére és a tükörhatás elérése érdekében a vízre is. – Mélyi József 2flekken.

KÖRKÉRDÉS

Egy botrány anatómiája – Herta Müller Belgrádban II.

Botrányt kavart Herta Müller a belgrádi könyvvásáron. „Szerbia polgárainak együtt kell élniük az igazsággal, hogy maguk okozták saját szenvedéseiket.” – mondta a Nobel-díjas író. Kijelentései borzolták a szerb és a német közvélemény kedélyeit. Herta Müller mondatairól és azok utóéletéről kérdeztük Kiss Ernő Csongort, Losoncz Márkot, Orcsik Rolandot és Radics Viktóriát.

KÖRKÉRDÉS

Egy botrány anatómiája – Herta Müller Belgrádban I.

Botrányt kavart Herta Müller a belgrádi könyvvásáron. „Szerbia polgárainak együtt kell élniük az igazsággal, hogy maguk okozták saját szenvedéseiket” – mondta a Nobel-díjas író. Kijelentései borzolták a szerb és a német közvélemény kedélyeit. Herta Müller mondatairól és azok utóéletéről kérdeztük Faragó Kornéliát, Losoncz Alpárt és Patócs Lászlót.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 14.

Ká-európai kristályrács a morzsás konyhakövön. Pirítóst esznek, házi pesztósat. Mind vegák. Hárman boroznak, csak egy sörözik, a magyar. Akit Tokajtól délre szocializált a borkultúra, az szkeptikus a dél-morva borokkal, hiába kóstoltatják, udvariasan elhárít, pisszent még egy Pilsnert. – Fehér Renátó 2flekken.

Búcsú

Búcsú Tarján Tamástól

Én felkészült kamaszként ugrottam neki a nagy előd szobrának, ő pedig bölcs és megóvó kritikaisággal szegült szembe éles megnyilvánulásaimmal, vagy éppen árnyalta azokat. Úgy éreztem, erős és jó beszélgetés kerekedett belőle. – A nemrég elhunyt Tarján Tamást ma temetik. Gerőcs Péter emlékezik rá.

2flekken

Visky András: Bibliaóra_6 (Izsák)

egyedül Anyánk szólította Marin úrnak Marint, mindenki más a măi pungaşule!, te gazember meglehetősen közvetlen megszólítással élt... – Visky András 2flekken.

hirdetés