hirdetés

2flekken

Radics Viktória: Hanele és Dicuka

Miután hazaérkezett, nem kapott állást, és kocsmazongoristaként „baselt” némi dohányért. Emlékiratában a kora-szocialista Budapest éjszakai életét, a presszók, bárok, lebujok embertenyészetét ecseteli anekdotikus stílusban, a korabeli szlenget használva. – Radics Viktória 2flekken.

Búcsú

Tábor Ádám: Búcsú egy modern amoderntől

Kevés olyan prózaírót ismerek, akit annyira markáns intellektualitás, reflexiós képesség jellemez, mint őt – és fordítva: kevés esszéírót, aki annyira eredeti, fanyar és érzékletes stílusban, szépirodalmi igénnyel írt volna esszét, mint ő. - Berkovits Györgytől búcsúzik Tábor Ádám.

hirdetés

2flekken

Fehér Renátó: Latabagomár és finfi

S lenni most, ezen a májusi délutánon egyetlennek a világon, aki erre a negyven percre és erre a végigmondásra képes. Ezen a teraszon és mindenütt. Ha pedig a végére ér, nézzünk majd mindannyian a fejünk fölé: az elrepülő nikkel szamovárra, az elrepülő délutánra. – Fehér Renátó 2flekken.

NEKROLÓG

Choli Daróczi József (1939-2018)

Május 12-én, hetvenkilenc éves korában meghalt Choli Daróczi József. A magyar kultúra felmérhetetlen vesztesége ez. Szó szerint – nincs elegendő és megfelelő tudásunk, érzékenységünk, hogy felmérjük, mi minden sűrűsödött össze jelenlétében. Lyuk tátong a magyar kultúrán. – Szűcs Teri nekrológja.

Levél

Alice Zeniter: Budapesti napló, 2017

A Literarisches Colloquium Berlin által indított „Allons Enfants!” projekt keretében 2017-18-ban 8 francia-német írópáros utazik különböző európai országokba, és dokumentálja élményeit. Alice Zeniter és Matthias Nawrat Budapestre utazott. Élményeikről levél formájában cseréltek gondolatot. Alice Zeniter bejegyzéseiből olvashatnak.

Levél

Matthias Nawrat: Budapesti napló, 2017

A Literarisches Colloquium Berlin által életre hívott „Allons Enfants!” projekt keretében 2017-ben és '18-ban 8 francia-német írópáros utazik el különböző európai országokba, és dokumentálja élményeit. Az Alice Zeniter és Matthias Nawrat Budapestre utazott. Élményeikről levél formájában cseréltek gondolatot. Matthias Nawrat bejegyzéseiből olvashatnak.

2flekken

K. Horváth Zsolt: A szegény kis demokrata klapec szimbolikus nyöszörgései

Arra gondoltam, hogy most talán nevetni fognak a hallgatók, de amikor néhány kínos másodperc után újrakezdtem, akkor láttam arcukon a megfagyott pillanat döbbenetét. – K. Horváth Zsolt egy éven keresztül ír tárcát a Literára. Az első bejegyzését olvashatják.

2flekken

Jánossy Lajos: Pelerin

Forgatom a néhai önmagamnak formát adó szövetet, az idő foglalatát, egy test bábalakját, a foglalatot, amely valaha körbeölelt, melegített. Anyám aztán megszólal: ebben a pelerinben vitt a nagyapád a mandulaműtétre. - Jánossy Lajos 2flekken.

Esszé

Perneczky Géza: Kósza vándor - Kósza Sipos Lászlóról

Állandóan barátokat keresett, és valami balladás, szomorú és reménytelen költészet áramlott belőle. Egy szél odasodorta harangszó szűnni nem akaró kongását lehetett kihallani mögüle. - Perneczky Géza esszéje Kósza Sipos Lászlóról.

2flekken

Radics Viktória: Véletlenek füzére

Szegény árva Nyiszli dokinak egyáltalán nem állt szándékában irodalmi műalkotást létrehozni, hanem minden erejével tanúskodni akart. Egy ismeretlen ítélőszék előtt tett tanúvallomást, bizonyára kafkai helyzetben. – Radics Viktória mostantól egy éven keresztül ír tárcát a Literára. Az első bejegyzését olvashatják.

hirdetés