hirdetés

Levél

Perneczky Géza: Abszolút nyár

A Stefanie-tól kapott programszöveg szerint eközben azt kellett volna észrevenniük a nézőknek, hogy a művésznő a reális terekkel, helyekkel és szituációkkal megküzdve és a saját jól felfogott nomád kompetenciáját is latba vetve használatba vette a hely specifikus tartalékait. – Perneczky Géza ez alkalommal egy kölni performanszról írt.

2flekken

Fehér Renátó: Habparty

Az ezredforduló után Ibiza-bulikat rendeztek a vonyarci Magyar Tengerben, nyári napok alkonyúlatánál, s ez a paneltapéták evidens folytatása volt. Jelszavaink valának: lacikonyha és habparty. Ha valamit nem koppintottál le pénteken, szombaton már késő volt. Et in Arcadia ego. – Fehér Renátó 2flekken.

hirdetés

Esterházy-könyvtár

Németh Gábor: Félhomályban: romlások, javulások.

Nincsen találat. Nem hiszem el, beírom még egyszer. Semmi. Aztán halványan fölrémlik, hogy ennek az egésznek, amit csinálok, valahogy köze van Mészölyhöz. – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Németh Gábor választott könyvet, méghozzá Akutagava Egy őrült élete című művét.

Esterházy-könyvtár

Nagy Gabriella: Pázmány-magyar

Ebben a szituációban hangzik el Pázmány imádsága az Apa szájából a kádban, borotválkozás után úgy, hogy közben besompolyog a Kar (a gyerekek), és „próbálják a papuccsal fejbe vágni az apjukat". – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Nagy Gabriella választott, méghozzá Pázmány Péter műveit.

Esterházy-könyvtár

Jánossy Lajos: Bernhard in Ungarn

Esterházynál, nem túl bonyolult a képlet, magyar könyvet olvastam. Diktatúrában olvasni nem lehet szabadon. Aki diktatúrában olvas, a tiltottat, a ki nem mondhatót, a némaságra ítéltet kutatja, sorok mögé leselkedik, főnevek között bogarász, az igékben bízik. – Esterházy Péter könyvtárából Jánossy Lajos választott könyvet, méghozzá Thomas Bernhard A mészégető című regényét.

Búcsú

Jósvai Lídia: Drága Magdi!

Veled mentem a kórházba, és a mentőautóban az volt a legfőbb problémád, mi lesz az Irodalmi Újsággal. „Lidi, rád bízom", és utasításokat adtál, mi hogyan legyen. – A nemrég elhunyt rádiós szerkesztőtől és újságírótól, Bán Magdától július 6-án vettek végső búcsút. Mások mellett ott hangzott el Jósvai Lídia írása is.

Búcsú

Ki volt ez a csodálatos ember?

Márványi Juditról

Más volt az etikai skálája fokbeosztása, és ez határozta meg az ízlését is. Amin más túllépett, ott neki még számos apróság egyáltalán nem volt mellékes. „Absztrakciók. Distinkciók" – írja Nemes Nagy Ágnes. A közöny, a lelki restség bántotta, hiszen sebezhető volt, mert érzékeny. – Márványi Judittól Mesterházi Mónika búcsúzik.

Búcsú

Sziszegve sem

Márványi Judit (1927-2018)

Könyvkiadói szerkesztő volt, legendás – értő, érzékeny – szerkesztő, akihez szerzők sokasága ragaszkodott. Mándy, Füst Milán, Török Sándor, Örkény, Beney Zsuzsa voltak az állandó szerzői, később, a Szépirodalminál Mészöly, Nádas Péter, Eörsi, Nádasdy Ádám, Pályi András csatlakozott hozzájuk. – Márványi Judittól Kőszeg Ferenc búcsúzik.

2flekken

K. Horváth Zsolt: Ballagás: akaratod rabja voltam

Nem pusztán univerzális kamaszos lázadásról szól, de egy a téridőben jól behatárolható, a közvetlen demokráciáért fellebbező szembeszegülésről. A film atmoszférájától szinte elválaszthatatlan az akkor feltörekvő bakancsos Edda. – K. Horváth Zsolt 2flekken.

2fekken

Jánossy Lajos: Elszállt egy hajó a szélben

Harminc év után, tegnap bezárt a Jupát – a Wichmann. A kóstolódó és érdeklődő ifjúságnak immáron ismét egy hellyel kevesebbet tudunk megmutatni, amely nélkül nem lennék azok, akik vagyunk. - Jánossy Lajos 2flekken.

hirdetés