hirdetés

Solitude-nap

2015. augusztus 28. - József Attila Kör

Gerevich András megment a leégéstől és megmutatja a vaddisznóküzdelem sebeit. Nini a nemzetközi tojásprojektjéről mesél, fújt, tömött, szúrt, kirakott mindenféle tojásokból kiállítás, őrület, na végre Dénes is kötélnek áll és mindenféle szerkezetekről meg épületekről mesél. - A JAK-tábor pénteki naplóját Tóth Kinga írta.

hirdetés

Ezt a napot nagyon várom, Solitude-est lesz, megérkezik Angela Butterstein, az Akademie Schloss Solitude sajtóosztályának vezetője is a vonattal. Ahogy a Solitude-atlasz híre is, több száz író, köztük nyolc magyar szövegeivel, a világ minden tájáról, nálunk Pápa, Budapest, Nyőgér.

Meg a kastély, Manuel Ferrari és Andreas Bolm filmje, szellemek a ködben, Karl Eugen herceg és a kék cipők, doboló-táncoló fiúk, a csövek, Aaron Kunin tweedzakója az erdőben, Silvia Rosanival a kábeleink, jó lesz, remélem, szeretitek majd. 25 éves a stuttgarti Solitude akadémia és 10 éves a Solitude-JAK csereprogram és végre kimondhatom, Szőcs Petra a jubileumi nyertes, ő indul októberben a kastélyba. Este alig bírom ki, hogy ne mondjam el neki, amikor táncolni hívnám a büfében, és beszélgetünk (neki fekete sávos lambadaszoknyája volt, az enyém fekete alapú és neonszélű).

Fotó:Bach Máté

Persze addig még annyi workshop van, hogy azt sem tudom, mikor hova. A rózsalugasban kezdünk a Visegráddal, megbeszéljük a jövő évet, kiterjesztjük a világra az interaktív irodalmi hálót, szervezünk és beszervezünk. Ugyanez a 100ezer költő, már események alakulnak Pozsony, Szerbia, Bécs meg mi, lassan egy kémfilmben kezdem érezni magam,

Angelával kiszökünk a Patkóba enni, addig megjön Gerevich András is, tele lesz a kastély a Solitudeosokkal. Igazi kastélytalálkozó, de előbb Lichter Péter és a Polaroidok-film, persze itt is (sajnos)a zenére figyelek először: Kiskacsa fürdik, SudriSudir, never existed Beatles, titirititi never existed shitty rap, így mondta a Lichter Péter. Kiss Noémiék a párhuzamos könyvtár párhuzamos beszélgetésén, sajnos ezt nem hallom, csak a szirénát, na ki nyomta meg a piros tűzjelző gombot? Pont a Solitude-program előtt, dejavue-m van, mert abban a kastélyban is megszólalt már, amikor egyszer valaki kolbászt főzött és elaludt, de akkor jöttek a tűzoltók is.

Csavarókban másztam ki a folyosóra, akkor sem vettem komolyan, most sem, the show must go on. Megnézzük a filmet, végre, csőzajok, motorok, fűrész meg minden. Bekérdezek, pletykákat akarok a kastélyról hallani, pont mint a tűzriadós eset, de Dénes (Krusovszky) nem hagyja magát. Gerevich András megment a leégéstől és megmutatja a vaddisznóküzdelem sebeit. Nini a nemzetközi tojásprojektjéről mesél, fújt, tömött, szúrt, kirakott mindenféle tojásokból kiállítás, őrület, na végre Dénes is kötélnek áll és mindenféle szerkezetekről meg épületekről mesél. 

Fotó:Bach Máté

András a kollaborációkról, alakulunk, ma nem lesz semmi Heidegger itt, csak móka meg nyeremény, Petrát átvágom, hogy benn maradjon végig, azt mondom neki, Bach Máté egy megbízhatatlan, nem tudom, marad-e fotózni, így tuti ott lesz az eredményhirdetésen. Boldogság, még dj-zni is felkérnek. De erre nem kerül sor, mert Bartók Imi lesz ma a rezidens, legalábbis fél hétkor ő ül már egyedül a bálteremben, amikor visszaérünk a vasútról, Angela vonata hatkor ment, Madonnára távozunk, Gaborják Ádámmal hallottuk a lélekharangot, hatkor a vonat előtt, Badacsonyban, like a prayer.

 

 

Clara Hermann interjúja A Solitude-FILMfilmről A Solitude-film alkotóival itt olvasható.

Tóth Kinga

József Attila Kör

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.